Η παραίτηση από το δικαίωμα του δημοσίου υπαλλήλου βήμα για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας

του Παναγιώτη Σολωμού

Η Νομική Υπηρεσία με γνωμάτευσή της, δίνει το πράσινο φως στο Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει στον διάλογο με βάση τη διάταξη του νομοσχεδίου για εθελούσια αποχώρηση των δημοσίων υπαλλήλων από τη Δημόσια Υπηρεσία.

Κινητοποίηση-Υγεία-660x495-620x3301

 

Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι σε περίπτωση που κάποιος δημόσιος υπάλληλος δεν υπογράψει την ανέκκλητη δήλωση (για αποχώρηση του από το Δημόσιο) τότε δεν είναι δυνατό να του αφαιρεθεί η δημοσιοϋπαλληλική του ιδιότητα και ως εκ τούτου, παραμένει στη δημόσια υγεία χωρίς να είναι δυνατή η απόλυσή του.   Επίσης, τονίζει πως δεν είναι καθόλου απίθανο ένα τέτοιο εγχείρημα να «πέσει» σε περίπτωση προσφυγών στο Ανώτατο Δικαστήριο, ακόμα και στην περίπτωση που η μεταφορά των υπαλλήλων γίνει με τη γραπτή τους συγκατάθεση.»

Η πιο πάνω απόφαση της νομικής υπηρεσίας κάνει ξεκάθαρο αυτό που η ΝΕΔΑ είχε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή: Ότι δηλαδή ο στόχος της κυβέρνησης μέσα από την «αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων» είναι η ιδιωτικοποίηση τους, γι αυτό και ψάχνουν τρόπους να απαλλαγούν από τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα των νοσηλευτών.

Οι νοσηλευτές έχουν με την πιο πάνω απόφαση  τη δυνατότητα να αντισταθούν στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας αρνούμενοι να συγκατατεθούν στην με διαφόρους τρόπους αποποίηση της δημοσιοϋπαλληλικής τους ιδιότητας.

Αυτό  όμως δεν είναι αρκετό. Ήδη τα δημοσιά νοσηλευτήρια, με τη δικαιολογία της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, έχουν αφεθεί έτσι που να σπρώχνονται στη διάλυση  ενώ οι πλειοψηφία των διοικητικών  λειτουργών εφαρμόζουν αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης. Για να αντιστραφεί αυτή η πορεία χρειάζεται  η κινητοποίηση τόσο των νοσηλευτών όσο και των γιατρών, των ασθενών αλλά και των κοινωνικών φορέων έτσι που να ξεσκεπάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης αλλά και να προτείνουν τρόπους για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας υγείας.

Δείτε σχετικό άρθρο για το ΓΕΣΥ και τα προβλήματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων στο https://nedacy.wordpress.com/2014/12/18/autonomia-nosileutiriw-simaineypovathmisi-kai-idiwtikopoiisi-tis-ygeias/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: