Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα μπορούν να τερματίσουν την λιτότητα

του Δώρου Μιχαήλ

Η σύγκρουση της νέας ελληνικής κυβέρνησης με το κατεστημένο της Ευρωζώνης, παρόλο που βρίσκεται ακόμα στα μισά του δρόμου, η τρομαγμένη αντίδραση του διεθνούς κεφαλαίου και κυρίως οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον πλανήτη, δείχνουν τον δρόμο για τον τερματισμό της λαίλαπας της λιτότητας μετά από δεκαετίες άγριων αντεργατικών χτυπημάτων και ουσιαστικής αδράνειας από τις παραδοσιακές ηγεσίες της αριστεράς και των συνδικάτων.

didilositroika_607_407_577_324

Μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης της δεξιάς του Αναστασιάδη, για την οποία η λιτότητα είναι ιδεολογική επιλογή (όπως και για την απελθούσα κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου) και όχι επιβολή από την Τρόικα, ο κυπριακός λαός στενάζει μέσα στη φτώχεια και την ανεργία, χωρίς να βλέπει ούτε με τηλεσκόπιο την «ανάκαμψη», την «επανεκκίνηση της οικονομίας» και τις άλλες δεσμεύσεις – ανέκδοτο της κυβέρνησης.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Πίσω από τα στοιχεία, μια απέραντη μιζέρια και απελπισία.

ΑΝΕΡΓΙΑ

Ανεργία στον γενικό πληθυσμό 17,4%

Ανεργία στους νέους κάτω των 25 43,2%

1 στους 3 νέους προτίθεται να μεταναστεύσει

Κύπρος πρώτη στην Ευρώπη στην αύξηση της ανεργίας σε ένα χρόνο

70,7% των ανέργων, άνεργοι για πάνω από 6 μήνες

Εργαζόμενοι με μερική απασχόληση 30%

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΦΕΣΗ

Ύφεση 2014 – 2,8%

Πρόβλεψη 2015 – 0,4%
14 συνεχόμενα τρίμηνα ύφεσης

ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ

Μείωση αγοραστικής δύναμης των αποδοχών μέχρι το τέλος του 2015 25%

Κύπρος με τη μεγαλύτερη μείωση στην Ε.Ε.

ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Απώλεια εισοδημάτων χαμηλοσυνταξιούχων 30%

ΦΤΩΧΕΙΑ

Άτομα σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (27.8%,) 240.000
Άτομα που συντηρούνται από κοινωνικά παντοπωλεία 44.000

Παιδιά που έχουν ανάγκη το σχολικό συσσίτιο 15.000

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

Πρόβλεψη Ευρωπαϊκής Επιτροπής 115,2%

Είναι όλα αυτά αναπόφευκτα;

Η παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού, που ξεκίνησε το 2007 με την κατάρρευση της αξίας των ακινήτων στην Αμερική κι εξελίχτηκε σε παγκόσμια κρίση χρέους, δεν είναι σίγουρα ούτε σεισμός, ούτε πλημμύρα ή άλλη «φυσική καταστροφή». Ο καπιταλισμός βρίσκεται σε θανάσιμη κρίση και δεν μπορεί, όχι μόνο να προσφέρει τα βασικά μέσα διαβίωσης στους λαούς της γης, αλλά βύθισε την υφήλιο στη βαρβαρότητα χωρίς τέλος και προοπτική. Τρισεκατομμύρια χρημάτων βρίσκονται στα θησαυροφυλάκια ελάχιστων καπιταλιστών, που τα παίζουν στα διεθνή χρηματιστήρια και την υπόλοιπη οικονομία του καζίνο, αντί να τα επενδύουν στην πραγματική οικονομία. Η μόνη τους «λύση» είναι η λιτότητα.

Στο μεταξύ, οι ανισότητες έχουν φτάσει σε απίστευτα επίπεδα. Σύμφωνα με έρευνα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Oxfam, η περιουσία που βρίσκεται στα χέρια του 1% των πλουσιοτέρων ανά τον κόσμο θα ξεπεράσει το 2016 εκείνη που κατέχει το υπόλοιπο 99%! Το 2014, τα μέλη αυτής της παγκόσμιας ελίτ κατείχαν κατά μέσο όρο 2,7 εκατομμύρια δολάρια ανά ενήλικα. Το υπόλοιπο του 20% των πλουσιοτέρων κατέχει το 46% της παγκόσμιας περιουσίας, τη στιγμή που το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μοιράζεται παρά το 5,5% που απομένει.

Ούτε στην Κύπρο έχουν πρόβλημα οι πλουτοκράτες. Κάθε άλλο: Ο δείκτης Gini, που μετρά την ανισότητα, αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια στο 32,4% από 31%, δείχνοντας αύξηση της ανισότητας στην Κύπρο. Τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων θα αυξηθούν κατά 1,4 δις από το 2011 μέχρι το 2015. Την ίδια ώρα είναι αυτοί που χρωστούν τα μεγαλύτερα ποσά και έχουν τα περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως φαίνεται στον πίνακα:

Οφειλές 30 μεγάλων χρεωστών/ μεγαλομετόχων στην Τράπεζα Κύπρου: 6 δις

Μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια (εξαιρουμένης της Τράπεζας Κύπρου): 13 δις

Μεγαλο-οφειλέτες στο ΦΠΑ:                                                                                   100,3 εκ.

Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων (32 άτομα):                                                            10,6 εκ.

Φόρος Ακίνητης ιδιοκτησίας                                                                                         50 εκ.

Ταυτόχρονα, πολλά δισεκατομμύρια, αρκετά από αυτά προϊόν φοροδιαφυγής και φορο-αποφυγής, βρίσκονται σε ξένες τράπεζες, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τις παράνομες καταθέσεις του τραπεζικού

κολοσσού HSBC στην Ελβετία, στην οποία περιλαμβάνονται μεγαλοβιομήχανοι, πολιτικοί, αλλά και Κύπριοι ή κάτοχοι κυπριακού διαβατηρίου, αποτελώντας μάλιστα το 25% αυτής της λίστας (553 λογαριασμοί 308 πελατών). Ωστόσο, η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν κάνει τίποτα για να τιμωρήσει τους κλέφτες, ούτε καν για να εισπράξει οφειλόμενους φόρους, και είναι από τις λίγες χώρες που δεν έχει στα χέρια της την περιβόητη λίστα Λαγκάρτ, ενώ άλλες χώρες την πήραν και εισέπραξαν δισεκατομμύρια.

Αντίθετα, κυβέρνηση και Τρόικα κυνηγούν τους άνεργους και τους χρεοκοπημένους μικροεπιχειρηματίες για να τους πάρουν και την πρώτη κατοικία/επαγγελματική στέγη, με την απειλή του παγώματος της δόσης του μνημονίου.

Υπάρχει αρκετό μπαρούτι στα θεμέλια της κοινωνίας, ως αποτέλεσμα αυτής της βαρβαρότητας, όχι μόνο για να τερματιστεί η λιτότητα αλλά για να ανατραπεί το κοινωνικό σύστημα που ευθύνεται. Το ότι επιμένουν ακόμα οι καπιτα-ληστές, οφείλεται στη στάση της ηγεσίας των παραδοσιακών κομμάτων της αριστεράς και των συνδικάτων. Αλλού κυβέρνησαν με λιτότητα κι ανατράπηκαν, αλλού αρκούνται σε αντιδράσεις ρουτίνας, χωρίς πρόγραμμα και προοπτικές, κουράζοντας τους εργαζόμενους και στρέφοντάς τους στην απάθεια. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο (Νοέμβριος του 2014), το 91% των κυπρίων δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τα κόμματα και το 72% δεν εμπιστεύεται την κυπριακή Κυβέρνηση, ούτε τη Βουλή των Αντιπροσώπων (77%).

Οι κεφαλαιοκράτες έχουν πολλά όπλα για να φρενάρουν τη δύναμη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Ένα από αυτά προσπαθούν τώρα να εφαρμόσουν στην Ελλάδα, στερώντας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τους πόρους για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, ελπίζοντας πως το 80% υποστήριξη θα εξανεμιστεί αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, όμως, έχει το υπερόπλο της μαζικής και ακαταμάχητης πάλης, που τίποτα δεν μπορεί να κατανικήσει. Κινητοποιήσεις όπως αυτή της Πλατφόρμας «Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί» της 4ης Μαρτίου, μπορεί να γίνει η αφετηρία για την αντίστροφη μέτρηση. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα και η νεολαία μπορούν να τερματίσουν τη λιτότητα. Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα κλιμάκωσης των μαχητικών κινητοποιήσεων κι ένα πρόγραμμα μέτρων που θα ακυρώνουν όλα τα αντεργατικά μέτρα, χτίζοντας τον αγώνα για ανατροπή των μνημονίων και της κυβέρνησής τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: