Ελλάδα: Εκλογές 25 Γενάρη: Προς μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, μετά από 3 ψηφοφορίες, η ελληνική βουλή δεν κατάφερε να εκλέξει πρόεδρο κι έτσι προκηρύχτηκαν  πρόωρες γενικές εκλογές για τις 25 του Γενάρη.

Η αδιαμφισβήτητη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις έχει προκαλέσει τον πανικό της καπιταλιστικής τάξης διεθνώς, αφού θα ανοίξει τον δρόμο για την αντίσταση εναντίον της λιτότητας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, και κυρίως στη νότια Ευρώπη.

Το άρθρο βασίζεται σε συνέντευξη του Άνδρου Παγιάτσου στο Socialistworld.net και στην αρθρογραφία των συντρόφων από το Ξεκίνημα, την αδελφή οργάνωση της ΝΕΔΑ στην Ελλάδα.

Επιμέλεια Αθηνά Καρυάτη

tsipras-alexis-evroekloges-660-eurokinissi_0

3 φορές προσπάθησε η κυβέρνηση Σαμαρά στην Ελλάδα να εκλέξει πρόεδρο τον περασμένο Δεκέμβρη, όμως δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το 60% της βουλής για να το κάνει. Έτσι στις 29 του Δεκέμβρη, αναγκάστηκε να καλέσει πρόωρες εκλογές στις 25 του Γενάρη.

Η αδυναμία της κυβέρνησης Σαμαρά να συγκεντρώσει την πλειοψηφία, είναι ένα δείγμα του ότι οι πολιτικές που ακολουθεί αποτελούν εμπόδιο για την παραπέρα  λειτουργία της.

Τί υπόσχονται οι Σαμαράδες και οι Βενιζέλοι; Το λένε οι ίδιοι! Να πουλήσουν τα πάντα, γη, θάλασσα, ήλιο και αέρα, στα μεγάλα συμφέροντα! Να πάρουν ακόμα και τα σπίτια, επειδή δεν έχουμε να πληρώσουμε τις δόσεις των δανείων εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσαν οι ίδιοι! Να κρατήσουν τους μισθούς και τις συντάξεις στα 300 και 400 ευρώ, για να γίνει η Ελλάδα… «ανταγωνιστική»! Να κάνουν την Υγεία και την Παιδεία «προνόμια» των πλουσίων. Να διαλύσουν κάθε εργατικό δικαίωμα, για να δουλεύουν οι έλληνες εργαζόμενοι μέχρι και 12 ώρες την ημέρα, 7 μέρες τη βδομάδα, και να πληρώνονται αν και όταν θέλουν.

Άμα γίνουν όλα αυτά, για τα επόμενα 20 χρόνια, λένε, η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη και θα μειωθεί η ανεργία!

Αυτή η «ανάπτυξη» είναι ψεύτικη! Είναι «ανάπτυξη» για να πλουτίζουν οι «50 οικογένειες» που ελέγχουν τον τόπο! Με τις πολιτικές που εφαρμόζουν, που υποβιβάζουν την Ελλάδα σε τριτοκοσμική χώρα, σε «ψωροκώσταινα», ποτέ δεν πρόκειται να δούμε ουσιαστική ανάπτυξη!

Το ότι η κοινωνία απορρίπτει αυτές τις πολιτικές έχει αντανακλαστεί στο ΠΑΣΟΚ και στην ΝΔ (κόμματα της προηγούμενης συγκυβέρνησης) να έχουν χάσει ένα μεγάλο κομμάτι των βουλευτών τους. Αυτοί οι βουλευτές τον Δεκέμβρη ήταν ανεξάρτητοι και δεν ψήφισαν με την κυβέρνηση. Επίσης, τα κυβερνητικά κόμματα δεν κατάφεραν να τραβήξουν μαζί τους τα μικρότερα κόμματα ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ παρόλες τις προσπάθειες που έκαναν. Κι έτσι δεν μπορούσαν να πάρουν την πλειοψηφία του 60% που χρειάζονταν  και να μείνουν στην εξουσία μέχρι και το 2016 οπότε και τελειώνει η θητεία τους.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προς μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση έχει τρομοκρατήσει την ελληνική και την ευρωπαϊκή άρχουσα τάξη, οι οποίες έχουν εξαπολύσει μια λυσσαλέα επίθεση ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ Το κύριο επιχείρημα που χρησιμοποιούν είναι ότι αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ τότε θα βγει η Ελλάδα από το ευρώ, και θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Ανάμεσα στα επιχειρήματά τους έχουν αρχίσει να φτάνουν και σε ακρότητες λέγοντας ότι αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα θα γίνει Βόρεια Κορέα!

Παρόλα αυτά,  η δημαγωγία αυτή δεν φαίνεται να πιάνει όπως το 2012. Ο κόσμος είναι πολύ πιο εξοργισμένος με την υπάρχουσα κατάσταση ώστε να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ παρόλη την εκστρατεία εκφοβισμού.

Σε πολλές από τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει να πάρει ακόμη και 39% πρόθεση ψήφου, που μεταφράζεται σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως δεν είναι ακόμη καθόλου σίγουρο. Η διαφορά μεταξύ κυβέρνηση και ΝΔ είναι γύρω στο  4με 5%, οπότε η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουμε πόσο μεγάλη θα είναι κι αν θα μπορεί να βγάλει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αν είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας, τότε θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με άλλες μικρές δυνάμεις, αν αυτές πάρουν το 3% και μπουν στη βουλή, όπως την ΔΗΜΑΡ και το νέο κόμμα του Παπανδρέου (που μάλλον δεν μπαίνουν στη Βουλή), τους Ανεξάρτητους Έλληνες (ΑΝΕΛ) , ή ακόμα το ΠΟΤΑΜΙ, ή ακόμα και μνημονιακές δυνάμεις, όπως το ΠΑΣΟΚ (παρόλο που προεκλογικά το αποκλείει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Το ιδανικό θα ήταν η συνεργασία της αριστεράς, για δημιουργία κυβέρνησης της αριστεράς  – ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όμως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει, κυρίως επειδή τα δύο τελευταία κόμματα αρνούνται πεισματικά να συνεργαστούν.

Με τα δεδομένα αυτά, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συντρόφων μας στο Ξ, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσε να κερδίσει χωρίς αυτοδυναμία έτσι ώστε να μπορεί μετά να χρησιμοποιήσει τις συνεργασίες που θα κάνει σαν δικαιολογία για πιο ήπιες πολιτικές και υποχωρήσεις στην εφαρμογή των όποιων φιλεργατικών μέτρων του προγράμματός τους, με κυρίαρχο το μνημόνιο και το χρέος προς την ΤΡΟΙΚΑ..

Παρόλο που στην Ευρώπη και στην Κύπρο ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται ως αριστερή ριζοσπαστική δύναμη, ακόμη και ακροαριστερό κόμμα, στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλη καχυποψία και έλλειψη ενθουσιασμού στις μάζες, ειδικά γιατί βλέπουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να θέλει να κάνει τα πάντα δυνατά για να έρθει σε συμφωνία με τις δυνάμεις της αγοράς, την Τρόικα και την ΕΕ, και το εθνικό κατεστημένο.

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μετακινηθεί ακόμη πιο δεξιά για να παραμείνει στην ευρωζώνη μόλις βγει στην εξουσία. Όμως τα πράγματα δεν θα είναι άσπρο –  μαύρο την επόμενη περίοδο στην Ελλάδα γιατί θα έχουμε τις παρεμβάσεις των κινημάτων.

Ο ερχομός μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει μια «ανάσα» στην κοινωνία και στα κινήματα, έναν αέρα ανακούφισης και αλλαγής που θα τους επιτρέπει να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν. Αυτό θα μπορεί να λειτουργεί σαν αντίβαρο στους εκβιασμούς της άρχουσας τάξης και της ΕΕ.

Τα προβλήματα στην κοινωνία είναι τόσο μεγάλα, που εκατομμύρια ανθρώπων είναι στην απόλυτη εξαθλίωση. Θα πρέπει να παλέψουν και να πιέσουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να πάει προς τα αριστερά. Έτσι,  παρόλο που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά προσβλέποντας να κάνει έναν συμβιβασμό με τις δυνάμεις των αγορών διεθνώς, είναι πιθανό να πιεστεί από τα αριστερά κάτω από την πίεση των κινημάτων.

Πώς αντιμετωπίζουμε την εκστρατεία τρόμου που έχει ξεκινήσει για το Ευρώ;

Θεωρούμε ότι είναι αδύνατο να εφαρμοστεί  ένα φιλεργατικό πρόγραμμα, να καταργηθούν στην ουσία τους τα μνημόνια, η αποπληρωμή του χρέους, να ανατραπούν οι νόμοι της λιτότητας, των απολύσεων κ.λπ.  και να χρησιμοποιηθεί ο δημόσιος τομέας σαν ατμομηχανή για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, και να αφεθεί η χώρα ανενόχλητη να παραμένει στην ευρωζώνη, ακόμα και στην ΕΕ.

Όταν θα έχουμε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η επίθεση αυτή θα γίνει πιο συγκεκριμένη.

Σε εκείνη την περίπτωση υπάρχουν δύο πιθανότητες:

Να δημιουργηθεί ένα μαζικό διεθνιστικό κάλεσμα από τις ριζοσπαστικές δυνάμεις των εργαζομένων και την αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας στους εργαζόμενους στην Ευρώπη και στις αναπτυσσόμενες αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη για να παλέψουμε για μεγάλες αλλαγές σε μια σοσιαλιστική κατεύθυνση σε όλη την ήπειρο. Αν αυτό δεν γίνει ή δεν έχει αρκετό χρόνο για να αναπτυχθεί τότε η χώρα θα βγει από την ευρωζώνη.

Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα όμως δεν θα είναι απαραίτητα μια καταστροφή – αν συνοδεύεται από σοσιαλιστικές πολιτικές στην Ελλάδα από μια κυβέρνηση της αριστεράς. Κάτω από μια κυβέρνηση της αριστεράς το να χρησιμοποιεί ένα εθνικό νόμισμα και να εφαρμόζει σοσιαλιστικές πολιτικές, βασισμένο σε εθνικοποιήσεις, και σε μια σχεδιασμένη οικονομία κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση, η οικονομία μπορεί γρήγορα να επανεκκινήσει. Σε αυτές τις συνθήκες μια διεθνιστική αλληλεγγύη θα πρέπει να συνεχιστεί στοχεύοντας στο να φέρει σημαντικές σοσιαλιστικές αλλαγές σε όλη την Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι αυτή η προσέγγιση πρέπει να μπει ανοιχτά στους Έλληνες εργαζόμενους για να προετοιμαστούν για τις μάχες που έρχονται.

Δυστυχώς η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν το κάνει αυτό κι ακόμη δημιουργεί ψεύτικη αισιοδοξία με επιχειρήματα «μην ανησυχείτε δεν θα γίνει τίποτα», «εγγυόμαστε ότι αυτή η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη» κ.λπ.. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή της αλλαγής της κατάστασης

Την επόμενη μέρα μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να γίνει μια πολύ συνειδητή προσπάθεια στο να συντονιστούν οι αγώνες γιατί κανένας απομονωμένος αγώνας δεν θα κερδηθεί στη σημερινή συγκυρία. Αυτοί οι αγώνες πρέπει να προσπαθήσουν να συνδεθούν με τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ και να σπρώξουν το κόμμα προς τα αριστερά. Πρέπει να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν δημοκρατικές δομές μέσα στην κοινωνία και μέσα στα κινήματα έτσι ώστε η βάση της κοινωνίας και των κινημάτων να έχουν τον αποφασιστικό λόγο.

Για να ξεφορτωθούμε την Τρόικα και τη σημερινή κυβέρνηση, αυτοί οι αγώνες πρέπει να είναι στα χέρια όλης της αριστεράς, μιας ενωμένης αριστεράς. Δυστυχώς η αριστερά είναι πολυδιασπασμένη. Μέρος του φταιξίματος για αυτό είναι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν προσπαθεί γνήσια να χτίσει ένα ενιαίο μέτωπο. Αλλά η κοινωνία και οι εργαζόμενοι θα κινητοποιηθούν για να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το «Ξεκίνημα» (η αδελφή οργάνωση της ΝΕΔΑ στην Ελλάδα), είναι κομμάτι αυτού του κινήματος. Σαν μέρος της «πρωτοβουλίας των 1000» καλούμε για ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα, παλεύουμε ώστε οι αγώνες να στοχεύουν προς ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα – την εθνικοποίηση των τραπεζών, την εθνικοποίηση των βασικών τομέων της οικονομίας και τον σχεδιασμό της οικονομίας, κάτω από τον δημοκρατικό έλεγχο και διαχείριση των εργαζομένων, για να αποφεύγεται η διαφθορά που είχαμε στον δημόσιο τομέα στο παρελθόν. Σε αυτήν τη βάση, οι αγώνες μπορούν να είναι νικηφόροι και να αποτελέσουν παράδειγμα και φάρο για  τους εργαζόμενους στην υπόλοιπη Ευρώπη, που παρακολουθούν με αγωνία τις εκλογές στην Ελλάδα.

Δείτε εδώ την προεκλογική προκήρυξη του Ξεκινήματος:

http://www.xekinima.org/arthra/view/article/ora-na-feygoyn-psifizoyme-syriza-paleyoyme-gia-ena-ana/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: