Προυπολογισμός 2015 για τους οίκους αξιολόγησης και τις τράπεζες και όχι τον λαό!

της Αθηνάς Καρυάτη

Ο νέος προυπολογισμός σύμφωνα με την κυβέρνηση, και με τα λόγια του Υπουργού Οικονομικών είναι για να “για να αποκαταστήσει με τρόπο οριστικό και βιώσιμο την πιστοληπτική ικανότητα του κράτους”! Δεν αφορά καθόλου το πώς επιβιώνει ο λαός αλλά το μόνο που τους ενδιαφέρει ειναι να ικανοποιήσουν τους όρους των οίκων αξιολόγησης και των δανειστών!

stin-olomeleia-tis-voulis-o-proypologismos-gia-to-2015

Πανηγυριζε η κυβέρνηση τον Ιούλη οπότε και εξέδοσε η κυβέρνηση ομόλογο των 700 εκατ ευρώ ότι μπήκαμε ξανά στις αγορές! Επαναλλαμβάνει συνέχεια ο Γεωργιάδης ότι θα τα καταφέρουμε όπως η Ιρλανδία!

Πανυγύριζε ότι η οικονομία σημείωσε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 275 εκατ ευρώ από τον Ιανουάριο ώς τον Οκτώβρη. Αν είναι έτσι γιατί χρειάζεται να συνεχίσουν οι περικοπές και οι μειώσεις μισθών;

Πανυγύριζε και για τα Στρες Τεστς τα οποία απέδειξαν ότι οι κυπριακές τράπεζες είναι όλες κερδοφόρες και πέρασαν! Γιατί τελικά χρειάζεται να πάρουν και τα σπίτια του κόσμου μέσα από εκποιήσεις;

Πανηγυριζει για το ότι το χρέος θα φτάσει στα 105% του ΑΕΠ. Κι ότι το έλλειμμα θα είναι κάτω του 3% ως το τέλος του χρόνου. Την ίδια στιγμή όμως η Κύπρος είχε την μεγαλύτερη ύφεση μεταξύ των χωρών της ΕΕ κατα το τρίτο τρίμηνο του 2014. 0.2% θα είναι για όλο το έτος, ενώ η ανάπτυξη της ευρωζώνης είναι 0.8% και στην ΕΕ των 28 1,3%.

Πανηγυρίζει και για το ότι η ανεργία είναι στο 15.4% ενώ ήταν στο 17% τον Απρίλη. Όμως…

Όλα αυτά τα πανηγύρια γίνονται πάνω στις πλάτες των εργαζόμενων, των χιλιάδων ανέργων, των δυσπραγούντων.

1/3 του πληθυσμού είναι κάτω από το όριο της φτώχειας!

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δεν πέτυχε τελικά. Πολλοί λήπτες δημοσίου βοηθήματος και χαμηλοσυνταξιούχοι, έμειναν έξω από τους δικαιούχους, πολλοί ανάπηροι δεν πήραν όσα χρειάζονται και υπάρχει η προοπτική το ΕΕΕ να θεωρηθεί σαν κριτήριο για άλλα επιδόματα στο μέλλον (δες σελ ).

Η μείωση της ανεργίας ειναι μια Φούσκα!

15.1% ανεργία δηλώνει η κυβέρνηση και 35% ανεργία στους νέους.

Στα ποσοστά αυτά όμως δεν υπολογίζονται:

  • οι μη εγγεγραμμένοι άνεργοι περαν των 6 μηνών που δεν έχουν λόγο να πηγαίνουν και να υπογράφουν, οι μακροχρόνια άνεργοι 6-12 μήνες οι οποίοι είναι άλλα 7.566 άτομα, ενώ πάνω από 12 μήνες 12.071. Αν προσθέσουμε όλους αυτούς στους δηλωμένους ανέργους τότε μιλάμε για 67.240 άτομα, ποσοστό που προσεγγίζει ακόμη και το 17% ενώ το Ινστιτούτο Ερευνών της ΠΕΟ, δίνει διορθωμένα στοιχεία ανεργίας στο 20,7%!.
  • οι απασχολούμενοι νέοι στα προγράμματα της ΑΝΑΔ
  • οι νεολαίοι που έχουν μείνει στις χώρες που σπουδάζαν για να βρουν δουλειά
  • οι εργαζόμενοι που μεταναστεύουν!

Για πρώτη φορά μετα το 1983 η κύπρος έχει αρνητική μετανάστευση!

25.200 άτομα μετανάστευσαν μόνο το 2013 σε αναζήτηση δουλειάς. Αυτό ειναι πρώτη φορά που συμβαίνει από το 1983! Η αρνητική μετανάστευση υπολογίζεται για το 2013 στα 12.000 άτομα, που σημαίνει ότι έφυγαν από την Κύπρο 12.000 παραπάνω άτομα από όσα ήρθαν!

Απο την εργασία στην απασχόληση!

Έχουμε μπει σε μια νέα εποχή και στην Κύπρο, την εποχή που από εργασία -ένα βασικό δικαίωμα, έχει μετατραπεί σε απασχόληση – κάτι δηλαδή για να περνάμε τον χρόνο μας!

Το 15,8% του εργαζομένου πληθυσμού, έχει μόνο προσωρινή απασχόληση, ενώ το 13,9% του εργαζομένου πληθυσμού έχει μερική απασχόληση! (εκθεση για απασχόληση της ΙΝΕΚ-ΠΕΟ 2014)

Το 1/3 περίπου (29,7%) του εργαζόμενου πληθυσμού έχει προσωρινή ή μερική απασχόληση!

Αυτό ειναι το αποτέλεσμα του διατάγματος που μετέτρεψε όλη την Κύπρο σε τουριστική περιοχή, κι αυτό ειναι το αποτέλεσμα της νομιμοποίησης από την κυβέρνηση τηςαπασχόλησης των ανέργων μέσω ΑΝΑΔ!

Η ωριμότητα που επιδεικνύει ο κυπριακός λαός στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται υποβοηθά οπωσδήποτε αυτή την πορεία ανάκαμψης” είπε η Γιωρκάτζη.

Κι αναρωτιώμαστε – ποιά ανάκαμψη!

Αν υπάρχει ανάκαμψη έχουμε κι εμείς, οι εργαζόμενοι, οι απασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουμε μερίδιο σε αυτό!

Είναι καιρός να αντιδράσουμε! Να περάσουμε στη διεκδίκηση όσων μας ανήκουν!

Το 2014 κλείνει και οι εργαζόμενοι έχουν δώσει ήδη κάποιους αγώνες!

Έχουν δείξει ότι ο δρόμος που επιλέγουν είναι αυτό της αντίστασης και της διεκδίκησης. Χαρακτηριστικές είναι οι απεργίες των εργαζόμενων στον ημικρατικό τομέα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, που διάρκεσαν περίπου ένα μήνα, και παρόλο που οι ηγεσίες τους δεν ήθελαν να δείξουν την ίδια αγωνιστικότητα οι ίδιοι κατέβηκαν σε απεργία ακόμη και χωρίς αυτούς.

Φυσικά δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε τους αγώνες των ξενοδοχουπαλλήλων, της Αφροστρόμ, που αποτελούν αγώνες που ακόμη είναι σε εξέληξη, των κυβερνητικών γιατρών και νοσοκόμων, και άλλων κλάδων.

Να θυμηθούμε όμως και την κινητοποίηση της “κίνησης νεοπροσληφθέντων λιανικού εμπορίου” μιας οργάνωσης καθαρά φτιαγμένη από τους εργοδότες. Οι ίδιοι οι εργοδότες έβαλαν λεωφορεία για να πάνε τους υπαλλήλους τους στην διαδήλωση, ενώ τους απειλούσαν ότι αν δεν πάνε θα χάσουν την δουλειά τους! Αν δεν οργανωθούν οι εργαζόμενοι από τις συντεχνίες τους, και μεταξύ τους μέσα στους χώρους εργασίας, οι εργοδότες θα βρίσκουν έδαφος και τρόπο (απειλές) για να τους οργανώνουν και να εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα.

Το 2015 έρχεται με νέες επιθέσεις.

Οι ηγεσίες των συνδικάτων ελπίζουμε να έχουν πάρει το μήνυμα. Δεν μπορούμε να διανύσουμε ακόμη μια χρονιά μνημονίου χωρίς μαζικούς και συνεχόμενους αγώνες. Οι επιθέσεις θα είναι πολλές: εφαρμογή των ιδιωτικοποιήσεων, εφαρμογή του ΓΕΣΥ, εφαρμογή των νόμων για τις εκποιήσεις.

Στις 16/12 οι ηγεσίες αρκετών συντεχνιών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μαζί με κοινωνικές οργανώσεις που δημιούργησαν την πλατφόρμα “Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί” οργάνωσαν φόρουμ για την ενίσχυσης της ενότητας στη δράση ενάντια στην λιτότητα. Οι ομιλητές περιγραψαν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν και τα προβληματα που έρχονται. Παρόλο που η πλατφόρμα όλο το χρόνο διοργάνωσε μόλις 3 κινητοποιήσεις (ενάντια στην Τροικα, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και ενάντια στις εκποιήσεις) στο καταληκτικό σχόλιο τους ανέφεραν ότι από Γενάρη θα προχωρήσουν σε αγώνες.

Χρειάζεται μέσα στο 2015 να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη. Το πιο δυνατό όπλο των εργαζόμενων είναι η απεργία. Είναι ο τρόπος να δείξουν ποιο είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της οικονομίας – οι εργαζόμενοι και όχι οι εργοδότες. προς μια τέτοια κατευθυνση χρειαζεται να κινηθούν και οι ηγεσίες, κι αν όχι αυτές τότε οι εργαζόμενοι, δημιουργόντας ένα κίνημα που να αρχίσει να χτίζει τις συνθήκες προς μια γενική απεργία ενάντια στο Μνημόνιο, την Τρόικα και την κυβέρνηση που εφαρμόζει άκριτα τις οδηγίες της.

Οι εργαζόμενοι διεθνώς δίνουν παρόμοιες μάχες. Μαθαίνουμε από τα παραδείγματά τους και προχωράμε, για να καταργηθούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι, να καταργήσουμε το μνημόνιο, να μην πληρώσουμε το χρέος των τραπεζιτών, να πάρουμε τον έλεγχο της κοινωνίας στα χέρια μας, για να λειτουργεί για τις ανάγκες όλων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: