ΑνΑΔ: Η γενιά των 500 ευρώ

Της Ελένης Ιωάννου

Ανήκω στη γενιά των 500 ευρώ το μήνα. 125 ευρώ την εβδομάδα. Ανήκω στη γενιά ΑνΑΔ.

bankruptcy(1)

Στην Ελλάδα είδαμε απο το 2007 όταν ξέσπασε η κρίση τη γενιά των 800 ευρώ, να γίνεται σταδιακά, χρόνο με το χρόνο η γενιά των 600ε, των 500ε και σήμερα των 300 και κάτι…

Στην Κύπρο, η μετάβαση αυτή έγινε πολύ πιο απότομα. Οι πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση από το 2013 και μετά, εκτόξευσαν την ανεργία στους νέους στο 40%! Κι έτσι η κυβέρνηση, για να μη βρεθεί μπροστά σε στρατιές οργισμένων ανέργων, επέλεξε να δημιουργήσει σχέδια “κατάρτισης” νέων ανέργων, αντί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Η “βοήθεια” στους νέους ανέργους είναι πραγματικά βοήθεια στους εργοδότες

Αυτή τη στιγμή περίπου 2.000 νέοι πτυχιούχοι εργοδοτούνται από την ΑνΑΔ σε ιδιωτικούς, ημικρατικούς και δημόσιους οργανισμόυς και επιχειρήσεις. Αυτό σημάινει ότι 2000 νέοι εργαζόμενοι, δουλεύουν μέχρι και πλήρες ωράριο, με το μίνιμουμ να είναι 25 ώρες την εβδομάδα, και με μισθό 125 ευρώ την εβδομάδα, ανεξαρτήτως ωραρίου εργασίας. Το ποσό αυτό όμως μαζί με την εισφορά του εργοδότη στο ταμειο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δεν καλύπτεται από τον εργοδότη αλλά από το κράτος. Δουλεύεις ουσιαστικά, έναντι επιδόματος,αφού σύμφωνα με το νόμο, όντας νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας, δε δικαιούσαι ανεργιακό επίδομα, αν δεν έχεις συμπληρώσει 6 μήνες συνεχόμενων εισφορών στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων. Επιπλέον δουλεύεις σε συνθήκες όπου η εξασφάλισή σου είναι υποτυπώδης όπως και τα εργασιακά σου δικαιώματά.

Κατάρτιση;

Οι οργανισμοί και εταιρίες ζήτησαν άτομα συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Οι θέσεις άρα “εργασιακής πείρας” ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες της αγοράς, τις οποίες όσοι “εργοδοτούμαστε” με την ΑΝΑΔ θα μπορούσαμε άνετα να πληρούμε, με πραγματικό μισθό, με κοινωνική ασφάλιση, μονιμότητα, προοπτική σύνταξης κοκ.

Βέβαια, επειδή η διαλογή των αιτούντων γίνεται μέσα από μηχανογραφημένο σύστημα, κι όχι μέσα από πραγματικό σχεδιασμό, είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου άτομα βρέθηκαν σε χώρο εργασίας εντελώς άσχετο με το αντικείμενό τους, πράγμα που καταρρίπτει εντελώς τον δήθεν κοινωνικό χαρακτήρα των προγραμμάτων, και ότι το κίνητρο είναι η απόκτηση εργασιακής πείρας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πολιτικού επιστήμονα που τοποθετήθηκε σε υπηρεσία που έψαχνε πολιτικό μηχανικό!.

Δουλειές υπάρχουν!

Στην πραγματικότητα, ανάγκες για εργαζόμενους υπάρχουν. Υπάρχουν όμως και εταιρίες που με την δικαιολογία της κρίσης δεν προσλαμβάνουν. Υπάρχει και ο δημόσιος τομέας, όπου έχουν παγώσει οι προσλήψεις, και όπου η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει 4500 θέσεις εργασίας μετά από οδηγίες της τρόικα, με τη δικαιολογία του διογκωμένου δημοσίου.

Αντί δηλαδή το κράτος να δημιουργήσει πραγματικές δουλειές που είναι το μόνο που θα μπορούσε να επανεκκινήσει την οικονομία, αποφάσισε να ανταμείψει ιδιώτες και κράτος με δωρεάν εργαζόμενους.

Αναλώσιμο φτηνό εργατικό δυναμικό…

Αν και έχουν καταφέρει να πείσουν ως ένα βαθμό ότι οι απασχολούμενοι της ΑΝΑΔ βρίσκονται σε μιά προσωρινή κατάσταση την οποία θα ακολουθήσει η μονιμοποίησή τους, αν σκεφτεί κανείς ότι συνέχεια δημιουργούνται νέοι άνεργοι απόφοιτοι, που μπαίνουν στην αγορά εργασίας (ή ανεργίας!), μπορεί εύκολα να συμπεράνει πόσο αντικαταστάσιμοι και αναλώσιμοι είμαστε. Οι εργοδότες δεν έχουν κανένα κίνητρο να ανοίξουν θέσεις εργασίας γιά κάτι καλύτερο απο 500 ευρώ. Πόσο μάλλον Κοινωνική Ασφάλιση, άδεια μετ’ απολαβών και λοιπά εργασιακά δικαιώματα.

Το 2012, με διάταγμα που ανανεώνεται κάθε Απρίλη ο κατώτατος μισθός ειναι 870 μεικτά για 38 ώρες εργασίας, και 924 μετά το πρώτο 6μηνο. Όμως τώρα η ΑνΑΔ δίνει λιγότερα, και νομιμοποιεί τους μισθούς των 500 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν να κατεβάσουν το μέσο μισθό στα 500 ευρώ, και να κανονικοποιήσουν την επισφαλή εργασία.

Το πιό τρανταχτό παράδειγμα είναι αυτό του δημοσίου όπου μετά απο διαταγές της τρόικας πάγωσαν οι προσλήψεις, και τώρα τα κενά καλύπτονται με άτομα εργοδοτημένα απο την ΑΝΑΔ, για να καλύψουν τις ανάγκες που αναπόφευκτα δημιουργούνται όσο οι πιό παλιοί αφυπηρετούν και άρα ο φόρτος εργασίας συμπιέζεται σε λιγότερους εργαζόμενους. Έτσι οι δουλειές που θεωρούνταν οι πλέον εξασφαλισμένες, αντικαθίστανται από ελαστικές προσωρινές δουλειές. Κι αν οι συνθήκες είναι τόσο άσχημες στο δημόσιο, ο ιδιωτικός τομέας θα ακολουθήσει με ακόμα χειρότερες συνθήκες για τους εργαζόμενούς του, αφού κινείται με μόνο γνώμονα το κέρδος.

Και όσο το υπουργείο Εργασίας και κυβέρνηση διατυμπανίζουν τη μείωση της ανεργίας, ένα είναι το ερώτημα που απασχολεί τη γενιά ΑΝΑΔ. Μετά τους 6 μήνες, τι;

Αν είσαι αρκετά τυχερός μπορεί να μονιμοποιηθείς, αν όχι βρίσκεσαι να κυνηγάς δουλειές γιά τις οποίες θα σε βάλουν να ανταγωνιστείς άλλους 600 άνεργους, και που μπορεί να μην έχουν καν σχέση με το αντικείμενό σου.

Είμαστε μιαγενιά που, λόγω της ευημερίας των προηγούμενων χρόνων κατάφερε -καλώς- να καταρτιστεί και να σπουδάσει και επιστρέφει στη χώρα, και καταχωρεί πτυχία, ενώ οι ικανότητες της μένουν αναξιοποίητες. Ο καπιταλισμός τρώει τα παιδιά του. Απο τη μία υπάρχουν οι ανάγκες, απο την άλλη υπάρχει μια πηγή απίστευτης γνώσης, εξειδίκευσης,τεχνογνωσίας, όρεξης, πολλές φορές και πείρας που λέγεται νέοι πτυχιούχοι. Αυτό που δεν υπάρχει όμως είναι η βούληση γιά δημιουργία πραγματικών δουλειών, χρήσιμων στην κοινωνία, και όχι στο σύστημα και στους κερδοσκόπους ιδιώτες.

Δεν θα γίνουμε χαμένη γενιά!

Το μέλλον που προορίζουν για μαςείναι ζοφερό. Είμαστε η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από τους γονιούς μας.

Για αυτό και 1/3 νέους σκέφτεται την μετανάστευση και με αυτό το τρόπο, σε συνδιασμό με την “επανάπαυση” που προκαλεί η ΑΝΑΔ, αφήνουμε τα πράγματα να κυλούν χωρίς να αντιδρούμε.

Μεγάλη ευθύνη φέρουν σε αυτό και οι συντεχνίες αλλά και το ΑΚΕΛ ώς παραδοσιακό κόμμα της αριστεράς οι οποίοι αφήνουν αυτές τις πολιτικές να κυριαρχούν χωρίς να αντιδρούν.

Αν δεν κάνουμε όμως κάτι για να αλλάξει η κατάσταση, όπου και να βρεθούμε, οι πολιτικές αυτές μας ακολουθούν.

Για αυτό ειναι καιρός να αντισταθούμε!

Να παλέψουμε

-για την κατάργηση της προσωρινής απασχόλησης.

-γιά τη δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας, χρήσιμων στην κοινωνία δουλειών.

-για κανονικούς μισθούς και όχι επιδόματα.

Να οργανωθούμε και να τους αποδείξουμε ότι χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά!

One Trackback to “ΑνΑΔ: Η γενιά των 500 ευρώ”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: