Το ΓΕΣΥ μετατρέπει την υγεία από δικαίωμα σε εμπόρευμα και από ανάγκη σε πολυτέλεια

σχόλιο της ΝΕΔΑ

την Πέμπτη 11/12 ανακοινώθηκε το προσχέδιο για το ΓεΣΥ. Γιατροί και νοσοκόμοι ακτιβιστές ανακοίνωσαν αμέσως, τις δύο βασικές τροποποιήσεις οι οποίες γίνονται στον νόμο που αποκαλύπτουν τους πραγματικούς στόχους της Κυβέρνησης και της Τρόικας! Το ΓΕΣΥ το οποίο παρουσιάζονταν σαν μέτρο για τον εκσυχρονισμό της υγείας, είναι φανερό ότι προωθεί την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας, της μετατροπής του συστήματος υγείας από δικαίωμα σε εμπόρευμα.

 

Τι αλλαγές γίνονται;

Ο Τροποποιητικός Νόμος ΓΕΣΥ όπως αναρτήθηκε στο σαιτ του υπουργείου, καταργεί τα άρθρα 65 και 66 του βασικού νόμου τα οποία αφορούσαν την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια, και ακόμη πιο σημαντικά, την κατοχύρωση της ιδιοκτησίας των κρατικών νοσηλευτηρίων!

Συγκεκριμένα καταργεί την πρόνοια που αναφέρει ότι:

 1. H εφαρμογή του παρόντος Nόμου δεν παραβλάπτει  καθόλου-
  (α) τα δικαιώματα των δημόσιων υπαλλήλων που υπηρετούν στις ιατρικές υπηρεσίες, στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, στις φαρμακευτικές υπηρεσίες και σε οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες του Yπουργείου Yγείας και οι οποίοι βρίσκονται στην υπηρεσία κατά την ημερομηνία της πλήρους εφαρμογής του γενικού συστήματος
  υγείας, και
  (β) τα συμφέροντα των υπηρετούντων, στις πιο πάνω υπηρεσίες,
  εκτάκτων και όλων των άλλων κατηγοριών εργαζομένων που
  υπηρετούν πάνω σε μόνιμη βάση.
 2. (1) Τα κρατικά  νοσηλευτήρια παραμένουν ιδιοκτησία του κράτους και η εισαγωγή του γενικού συστήματος υγείας δεν επηρεάζει το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.
  (2) Το κράτος έχει την υποχρέωση να λαμβάνει όλες τις πρόνοιες, ούτως ώστε τα νοσηλευτήρια αυτά να εκσυγχρονίζονται στους τομείς της οργάνωσης, διαχείρισης, διοίκησης και εξοπλισμού και να αξιοποιούν με τη μέγιστη δυνατή ωφελιμότητα και αποδοτικότητα τους διαθέσιμους σ’ αυτά πόρους.

Αυτό κρύβονταν πίσω από την “αυτονόμηση” των νοσηλευτηρίων και πίσω από την άρνηση της κυβέρνησης να καταθέσει προτάσεις στους ιατρούς και τους νοσηλευτές για διαπραγμάτευση!

Το ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει τώρα το νομοσχέδιο, λίγο πριν τις γιορτές δεν είναι τυχαίο! Οι νοσηλευτές και οι γιατροί έχουν δείξει ήδη τους τελευταίους μήνες ότι ειναι διατεθημένοι να παλέψουν για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους! Υπολογίζουν συνεπώς οι κυβερνώντες όμως ότι μέσα στις γιορτές δεν θα κινητοποιηθούν! Υπολογίζουν λάθος! Ήδη μέσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για δράση.

Οι αλλαγες όμως αυτές του νομοσχεδίου δεν θα επηρεάσουν μόνο τους επαγγελματίες υγείας! Θα επηρεάσει και τους ασθενείς!

Είμαστε σίγουροι ότι η κυβέρνηση θα εξαπολύσει στα ΜΜΕ μια εκστρατεία διαφήμισης του νέου ΓεΣΥ. Ήδη άρχισαν να το κάνουν μέσα από διάφορα δημοσιευματα.

Χρειάζεται να αντισταθούμε!

Η υγεία ειναι δικαίωμα όχι εμπόρευμα!

Είναι ανάγκη κι όχι προνόμοιο!

Χρειαζόμαστε έναν συντονισμένο αγώνα γιατρών, νοσηλευτών, ασθενών και κοινωνίας για την προστασία της υγείας!

Που να παλεύει για:

 • δημόσια δωρεάν υγεία για όλους – δεν είναι εμπόρευμα είναι δικαίωμα και ανάγκη.
 • αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία
 • αύξηση του αριθμού των ιατρών- νοσηλευτών  έτσι που να σταματήσουν να υπάρχουν λίστες. Κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων τους.
 • την προώθηση προγραμμάτων πρόληψης  ασθενειών
 • Διαφάνεια στον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τον εργατικό και κοινωνικό έλεγχο στην λειτουργία τους κι έτσι  να αποτρέπονται οι παρεμβάσεις και να αποφεύγονται οι κλοπές μέσα από προμήθειες κλπ.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: