Αλληλεγγύη στο κίνημα υπέρ της επιλογής, άρση του άρθρο 8 του συντάγματος και νομιμοποίηση της άμβλωσης στην Ιρλανδία

Δύο  χρόνια μετά τον θάνατο της Σαβίτα  Χαλοπαναβάρ, στην Ιρλανδία, ο οποίος προήρθε από σηψαιμία επειδή οι υπεύθυνοι του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Galway, της αρνήθηκαν έκτρωση, παρόλο που η εγκυμοσύνη της είχε επιπλοκές και το μωρό δεν θα κατάφερνε να επιβιώσει, το Ιρλανδικό κίνημα υπέρ της νομιμοποίησης της άμβλωσης, ζητά να γίνει δημοψήφισμα για να αλλάξει το άρθρο 8 του συντάγματος, το οποίο εξισώνει την ζωή της εγκύου με τη ζωή του εμβρύου, την προσεχή  άνοιξη.

10702057_875173965827588_8133396041483802444_n

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ιρλανδίας (αδελφή οργάνωση της Νέας Διεθνιστική Αριστερά ΝΕΔΑ και μέλος της Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή CWI) και το μετωπικό κίνημα ROSA (για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, ενάντια στην καταπίεση, τον σεξισμό και την λιτότητα) καλούν σε διεθνή μέρα δράσης για την νομιμοποίηση της έκτρωσης στην Ιρλανδία, και την πραγματοποίηση δράσεων αλληλεγγύης έξω από τις Ιρλανδικές πρεσβείες στις 28 και 29 Οκτωβρίου.

Στην Κύπρο οργανώνουμε διαμαρτυρία αλληλεγγύης έξω απο την Ιρλανδική πρεσβεία στις 29/10, στις 13.00.

Στην Ιρλανδία η άμβλωση είναι παράνομη. Τυπικά, οι μόνες εξαιρέσεις αφορούν όταν η ζωή της γυναίκας ( αλλά όχι η υγεία της) κινδυνεύουν, συμπεριλαμβάνοντας το ενδεχόμενο τάσης αυτοκτονίας. Ο σχετικός νόμος, που νομιμοποιεί την άμβλωση για συγκεκριμένες περιπτώσεις, έχει περάσει μόλις ένα χρόνο πριν, και έχει γίνει γνωστό ως ο νόμος για την υπόθεση Χ.

Τουλάχιστον 13 γυναίκες ταξιδεύουν κάθε μέρα από την Ιρλανδία για να διασφαλίσουν ότι θα έχουν μια ασφαλή έκτρωση. Από το 1980 πάνω από 150.000 γυναίκες έχουν ταξιδέψει εκτός  Ιρλανδίας για να κάνουν έκτρωση. Το 2009 κατασχέθηκαν στο τελωνείο 1200 εκτρωτικά χάπια, τα οποία είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου, σε σχέση με την ποσότητα των εκτρωτικών χαπιών που φέρνουν γυναίκες στην Ιρλανδία. Παραδόξως  η άμβλωση είναι η πιο συχνή γυναικολογική διαδικασία που μπορεί να έχει μια Ιρλανδή. Υπολογίζεται ότι μια στις 10 Ιρλανδές σε αναπαραγωγική ηλικία έκαναν τουλάχιστον μια έκτρωση. Μια Ιρλανδή είναι πιο πιθανό να έχει κάνει έκτρωση παρά εγχείριση για την αφαίρεση σκοληκοειδήτη, ή αμυγδαλές.

Η πρώτη γυναίκα που προσπάθησε να βάλει σε εφαρμογή τον νόμο για την υπόθεση Χ ήταν μια έφηβη μετανάστρια, θύμα βιασμού που έμενε σε ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών. Μόνο μετά από εβδομάδες που η ίδια ζητούσε να κάνει άμβλωση, και αφού απείλησε να αυτοκτονήσει, και ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας, το κράτος, την δίκασε, εξισώνοντας την ζωή της με την ζωή του εμβρύου και την υπέβαλε σε καισαρική επέμβαση για να αφαιρέσουν το έμβρυο.

Η Ιρλανδική βουλή δεν έχει τρόπο να νομιμοποιήσει την άμβλωση αν δεν άρει πρώτα το άρθρο 8 του συντάγματος. Το άρθρο αυτό, επινοήθηκε το 1983 από δεξιούς αντιδραστικούς καθολικούς, έτσι ώστε να σταματήσουν οποιαδήποτε προσπάθεια νομιμοποίησης της έκτρωσης.

Το κίνημα στην Ιρλανδία λέει «αρκετά!», καλούν την κυβέρνηση των Εργατικών να ορίσει την ημερομηνία για δημοψήφισμα για την άρση του άρθρου 8.

Καλούμε όλες τις οργανώσεις να υπογράψουν το γράμμα διαμαρτυρίας που βρίσκεται σε εδώ , και το οποίο θα καταθέσουμε κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας αλληλεγγύης που οργανώνουμε, στην Ιρλανδική Πρεσβεία στις 29 του Οκτώβρη, στις 1μ.μ., σε αλληλεγγύη με τις δράσεις υπέρ της νομιμοποίησης της έκτρωσης που θα γίνουν στην Ιρλανδία και έξω από τις Ιρλανδικές Πρεσβείες σε διάφορες πόλεις της του κόσμου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο

https://www.facebook.com/events/1541656259403754/1544503472452366/

Στείλτε το γράμμα διαμαρτυρίας εδώ:

nedacyprus@gmail.com

 

**********
Η κατάσταση στην Νότια Κύπρο:

 Και στην Νότια Κύπρο η έκτρωση δεν είναι νόμιμη και είναι κοινωνικά στιγματισμένη. Αντίθετα στην Βόρεια Κύπρο η έκτρωση είναι νόμιμη.

Σύμφωνα με τον  Περι Ποινικού Κώδικα Νόμο 154:

«Απόπειρα άμβλωσης

  1. Όποιος, με σκοπό να επιφέρει αποβολή σε οποιαδήποτε γυναίκα, που κυοφορεί ή όχι, χορηγεί παράνομα σε αυτή ή προκαλεί ώστε αυτή να πάρει δηλητήριο ή άλλο επιβλαβές πράγμα ή χρησιμοποιεί βία οποιουδήποτε είδους, ή οποιουδήποτε άλλου μέσου, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση δεκατεσσάρων χρόνων.

Απόπειρα άμβλωσης από κυοφορούσα γυναίκα

  1. Γυναίκα που κυοφορεί ή όχι, η οποία με σκοπό να επιφέρει αποβολή στον εαυτό της, παίρνει παράνομα δηλητήριο ή άλλο επιβλαβές πράγμα, ή χρησιμοποιεί βία οποιουδήποτε είδους ή οποιουδήποτε άλλου μέσου ή επιτρέπει να χορηγηθεί σε αυτή ή να χρησιμοποιηθεί πάνω της ο,τιδήποτε από τα αναφερόμενα πιο πάνω, είναι ένοχη κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση επτά χρόνων.

Προμήθεια φαρμάκων ή οργάνων για άμβλωση

  1. Όποιος εφοδιάζει παράνομα ή προμηθεύει ο,τιδήποτε σε άλλο, ο οποίος γνωρίζει ότι αυτό σκοπεύεται να χρησιμοποιηθεί παράνομα για να επιφέρει αποβολή σε γυναίκα που κυοφορεί ή όχι, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση τριών χρόνων.

Ιατρικός τερματισμός της εγκυμοσύνης

169Α. Παρά τις διατάξεις των άρθρων 167, 168 και 169 κανένα πρόσωπο δεν θα θεωρείται ένοχο των αδικημάτων που προβλέπονται από αυτά, όταν η εγκυμοσύνη τερματίζεται από ιατρό εγγεγραμμένο σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Εγγραφής Ιατρών Νόμου-

(α) κατόπι πιστοποίησης της αρμόδιας αστυνομικής αρχής που βεβαιώνεται από ιατρική πιστοποίηση όταν αυτό είναι εφικτό, ότι η εγκυμοσύνη προκλήθηκε κατόπι βιασμού και κάτω από περιστάσεις οι οποίες, αν δεν τη σταματούσε, θα δημιουργούσε σοβαρό κλονισμό στην κοινωνική θέση της εγκύου ή του οικογενειακού περιβάλλοντος της ή

(β) κατόπι γνωμοδότησης δύο ιατρών εγγεγραμμένων σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Εγγραφής Ιατρών Νόμου ότι με καλή πίστη, είναι της γνώμης ότι αν εξακολουθούσε η εγκυμοσύνη η ζωή της εγκύου θα ετίθετο σε κίνδυνο ή θα επροκαλείτο φυσική, πνευματική ή ψυχική της βλάβη ή οποιουδήποτε τέκνου της που υπάρχει, μεγαλύτερη από εκείνη παρά αν δεν τερματιζόταν η εγκυμοσύνη ή ότι υπάρχει ουσιώδης κίνδυνος ότι αν γενιόταν το τέκνο θα έπασχε από τέτοιες φυσικές ή ψυχικές ανωμαλίες ώστε να είναι σοβαρά ανάπηρο.[1]«

 

Βέβαια ο νόμος δεν εφαρμόζεται όσο ευλαβικά όσο στην Ιρλανδία. Πολλοί γιατροί δέχονται να βγάλουν πιστοποιητικά ότι η εγκυμοσύνη χρειάζεται να διακοπεί για ιατρικούς λόγους, και υπάρχουν πολλές ιδιωτικές κλινικές που είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε διακοπή εγκυμοσύνης, που όμως δεν κρατούν αρχείο και έτσι δεν μπορούν να βρεθούν υπόλογες σε περίπτωση επιπλοκών.

Στην ουσία με το να «γίνονται τα στραβά μάτια» οδηγούνται πολλές γυναίκες, ειδικά μετανάστριες ή χαμηλόμισθες και άνεργες, ή που με τον φόβο του κοινωνικού στιγματισμού σε επεμβάσεις που γίνονται χωρίς της απαραίτητες ιατρικές προϋποθέσεις.

Η απόφαση να ανήκει στην ίδια τη γυναίκα και μόνο

Η άμβλωση είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας γιατί είναι η δική της ζωή αυτή που αλλάζει. Το να καταπιέζεται η επιλογή μιας γυναίκας και να μπαίνουν σε προτεραιότητα δικαιώματα μιας αγέννητης ζωής που δεν έχει διαμορφωθεί και δεν έχει αντίληψη, μηδενίζουν την γυναίκα και την κάνουν μια μηχανή αναπαραγωγής και τίποτε άλλο.

 Για αυτό το λόγο η νομιμοποίηση της άμβλωσης είναι απαραίτητο να γίνει σε όλες τις χώρες

Φυσικά αυτό το άρθρο δεν πρέπει να παρερμηνευτεί. Μιλάμε για πρωταρχικό σεβασμό στην γυναίκα και τις επιθυμίες της, ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτές που προαναφέρθηκαν όταν, δηλαδή, έχει προηγηθεί βιασμός ή κάποιες επιπλοκές στην κύηση. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει παιδεία και χειραφέτηση των γυναικών ώστε και η έκτρωση να μην καταλήγει μέσο αντισύλληψης.

Πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε για τα δικαιώματα των γυναικών τα οποία καταπατούνται σε κάθε ευκαιρία μέσα στον καπιταλισμό. Ας μην επιτρέψουμε άλλους θανάτους όπως αυτός της Σαβίτα Χαλοπαναβάρ και πολλών άλλων γυναικών καθημερινά. Και σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να είναι όλοι όσοι παλεύουν καθημερινά για τους εαυτούς τους και τους γύρω τους ανεξαρτήτως φύλου, εθνότητας και θρησκεύματος.

[1] http://www.cylaw.org/nomoi/enop/non-ind/0_154/full.html

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: