Σκάνδαλα και διαφθορά: Το πραγματικό πρόσωπο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας

του Παναγιώτη Σολωμού

Η Σύλληψη του Άριστου Αριστοδήμου, πρώην πρόεδρου του συμβουλίου της τράπεζας Κύπρου και ιδιοκτήτη της ARISTO DEVELOPERS μιας από της πιο μεγάλες εταιρείες στο τομέα της, αλλά και οι κατηγορίες εναντία στον Χριστόδουλο Χριστοδούλου, πρώην τραπεζίτη και Υπουργό Οικονομικών, δίνουν την εντύπωση ότι κάτι γίνεται και ότι στο τέλος θα την πληρώσουν οι υπεύθυνοι για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου.

Ο Αριστοδήμου κατηγορείται για πλαστογράφηση σχεδίων και απόσπαση αδείας οικοδομής με παραπλανητικά στοιχειά συγκροτήματος στην περιοχή Σκαλί στην Πάφο, ενώ εξετάζονται και οι φάκελοι άλλων αναπτύξεων όπως το MALL Πάφου. Ο Χριστοδούλου έχει κατηγορηθεί για πλαστογράφηση εγγράφων και φοροδιαφυγή από εισόδημα ενός εκατομμυρίου.

fak-1-thumb-large

Αυτές οι εξελίξεις έρχονται σε μια περίοδο που η οικονομία βρίσκεται σε πορεία πτώσης της τάξης του 5% για δεύτερο χρόνο  η κοινωνία φτωχοποιείται, ενώ βρίσκονται υπό εξέλιξη μια σειρά άλλες βάρβαρες μεταρρυθμίσεις όπως οι εκποιήσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις και η φορολογικές επιδρομές. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το σύστημα και το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο έχει την ανάγκη να παρουσιάσουν στον λαό κάποιους υπεύθυνους γι αυτή την καταστροφή.

 Το ζήτημα της διαφθοράς και της διαπλοκής συμφερόντων είναι πολύ πλατύ και δεν περιορίζεται σε προσωπικό και κυπριακό επίπεδο, στο οποίο πολλά ΜΜΕ και δημοσιογράφοι προσπαθούν να το αναλύσουν. Οι προμήθειες, κοινώς μίζες, οι δωροδοκίες, η φοροδιαφυγή και αλλά παρόμοια είναι ο θεμελιώδης τρόπος λειτουργιάς του καπιταλισμού διεθνώς. Ένας οικονομικός παράγοντας θεωρείται τόσο πιο δυνατός και επιτυχημένος όσο καλύτερα μπορεί να χρηματίσει και να εξαγοράσει συνειδήσεις. Κάποτε βεβαία όταν το σύστημα τους κινδυνεύει βγάζουν κάποιους στην δημοσιότητα για να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι φταίει ο τάδε κλέφτης και ότι το σύστημα λειτουργεί άψογα αφού εντοπίζει τους ανήθικους. Ακόμα μπορεί να δουν την δημοσιότητα και κάποιες περιπτώσεις λόγο σύγκρουσης συμφερόντων ανάμεσα στους μεγαλοκαρχαρίες. Αυτό το στοιχείο μπορεί να υπάρχει και στην περίπτωση Αριστοδήμου, υπάρχει όμως σίγουρα στην περίπτωση της αποκάλυψης λειτουργιάς μπορδέλλου πολυτελείας για την υψηλή κοινωνία στην Λεμεσό.

 Όλα αυτά τα φαινόμενα που ήρθαν στην επιφάνεια όχι μόνο δεν θα βάλουν τέρμα στην διαφθορά, την διαπλοκή την καταλήστευση και φτωχοποίηση των εργαζομένων και της κοινωνίας, αλλά αντίθετα θα παραπλανήσουν και θα  δημιουργήσουν έτσι τις συνθήκες  ώστε να συνεχιστούν. Δισεκατομμύρια χρέη έχουν φορτωθεί στις πλάτες της κοινωνίας. Οι κύπριοι τραπεζίτες αντικαθίστανται από ξένους που είναι έτοιμοι να αρπάξουν .Γύρω από αυτούς έχει μαζευτεί το κυπριακό πολιτικοοικονομικό κατεστημένο για να επωφεληθεί από τις μνημονιακές αλλαγές και να συνεχίσει το μεγάλο φαγοπότι. Αυτή είναι η πραγματικότητα που καλύπτουν τα σκάνδαλα που έρχονται στην επιφάνεια.

 Ταυτόχρονα στην περίπτωση της Άριστο Developers  παρουσιάστηκαν ακόμα δυο φαινόμενα που χτυπούν το καμπανάκι για την Αριστερά. Είναι η διαδήλωση υπάλληλων της εταιρείας υπέρ του εργοδότη τους αλλα και η παρουσία του Ελαμ έξω από το δικαστήριο Πάφου. Αυτά τα γεγονότα  είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας της αριστεράς να συσπειρώσει και να οργανώσει την αντίδραση των εργαζομένων και της κοινωνίας ενάντια στην διαφθορά και τις αντεργατικές πολιτικές της τρόικας και της κυβέρνησης.

 Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η αριστερή απάντηση είναι:

  •  Διαφάνεια και έλεγχος σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς ώστε να εντοπιστούν αυτοί που διακινούν μεγάλα ποσά και να γίνει έλεγχος από που τα βγάζουν και που τα διοχετεύουν.
  •  Διαφάνεια και έλεγχος σε όλες τις δοσοληψίες του κράτους με τους ιδιώτες, δηλαδή προμήθειες υλικών και αναλώσιμων, ανάθεση κυβερνητικών έργων κλπ.
  • Δημόσιος έλεγχος οπού αλλού κρίνεται αναγκαίο
  •  Μείωση των μισθών των ανωτάτων στελεχών των τραπεζών και της κυβέρνησης
  •  Κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και διαχείρηση έτσι ώστε να σταματήσει να λειτούργει προς όφελος του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου αλλά να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης προς όφελος της κοινωνίας.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: