1 χρόνος από την δολοφονία του Φύσσα απο την Χρυσή Αυγή

Αγώνας ενάντια στον φασισμό και στο σύστημα που τους τρέφει

της Ελένης Ιωάννου

Σε δεκάδες πόλεις της Ευρώπης γίνονται στις 18 του Σεπτέμβρη, επέτειο της δολοφονίας του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή, αντιφασιστικές εκδηλώσεις.
Στο πρόσωπο του Φύσσα εκφράστηκε το μέλλον των επιθέσεων των ακροδεξιών οργανώσεων που δυναμώνουν σε όλη την Ευρώπη.

ceb1cebdcf84ceb9cf86ceb1cf83ceb9cf83cf84ceb5cf83

Ο ρόλος της Χρυσής Αυγής αποκαλύπτεται

Ενώ η Χρυσή Αυγή (ΧΑ) υπήρχε από την δεκαετία του 80, οι επιθέσεις της στόχευαν περισσότερο μετανάστες, ομοφιλόφιλους, άτομα του αριστερού και αναρχικού χώρου, πλέον επιτίθεται και δολοφονεί και Έλληνες, αντιφασίστες, εργαζόμενους.

Εκμεταλλεύτηκαν τα προβλήματα που δημιουργεί το καπιταλιστικό σύστημα μέσα από την κρίση για να δυναμώσουν. Με δήθεν αντισυστημικό, ρατσιστικό λόγο κατάφεραν το 2012 να εκλέξουν 18 βουλευτές στην Ελληνική Βουλή. Από εκείνη τη στιγμή, αφού ένιωσαν πιό δυνατοί, άρχισαν να δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Οι επιθέσεις τους πλέον στρέφονται σε μέλη κοινοβουλευτικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ), σε εργαζόμενους που απεργούσαν (εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, λιμάνια) σε συνδικαλιστές στο Πέραμα. Όπως όλες οι επιθέσεις τους πέρασαν στα ψιλά των εφημερίδων και καμία κυβέρνηση δεν ένοιωσε την πίεση να τους σταματήσει Το κίνημα που ξέσπασε αμέσως μετά τη δολοφονία του Φύσσα όμως, ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει νομικά μέτρα απέναντι στη ΧΑ, με αποτέλεσμα τη φυλάκιση μέχρι και σήμερα 9 από τους 18 βουλευτές τους. Ασφαλώς όμως και δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τον αντιφασισμό στα χέρια των κομμάτων της εξουσίας, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Κύπρο ούτε πουθενά. Είναι τα ίδια κόμματα που εφαρμόζουν τις πολιτικές που ευνοούν το φασισμό. Κάποτε θα τους χρειαστούν, όταν δεν θα μπορούν να ελέγξουν το εργατικό κίνημα, όταν δεν θα μπορούν να ελέγξουν την οργή του κόσμου εναντίων τους.

Ο φασισμός διαχρονικά πάει χέρι χέρι με το σύστημα.Η πολιτική της ΧΑ, στην Ελληνική Βουλή απέδειξε πόσο “αντισυστημικοί” είναι. Όλες οι τοποθετήσεις τους αφορούσαν το πώς θα προφυλάξουν τα συμφέροντα των εφοπλιστών, ενώ έχουν δηλώσει ότι δε θα αρνούνταν μια πιθανή συμμαχία με τα κόμματα του μνημονίου στην Ελλάδα.

Η ακροδεξιά και ο νεοφασισμός σημειώνουν άνοδο σε όλη την Ευρώπη.

Στις προηγούμενες Ευρωεκλογές ακροδεξιά κόμματα εξασφάλισαν πολύ υψηλά ποσοστά, στην Αγγλία το UKIP και στην Γαλλία το Front Nationale, με τον ρατσιστικό τους λόγο βγήκαν πρώτα κόμματα. Στην Σουηδία την περασμένη Κυριακή το νεοφασιστικό Δημοκρατικό Κόμμα διπλασίασε τα ποσοστά του.

Παρόλαυτά, η πιό πάνω κατάσταση δεν αντικατοπτρίζει μια ακροδεξιά στροφή στην κοινωνία. Αντίθετα το αντιφασιστικό κίνημα δυναμώνει. Χιλιάδες διαδήλωσαν σε όλη την Ευρώπη τις αμέσως επόμενες μέρες της δολοφονίας του Φύσσα. Χιλιάδες διαδήλωσαν στην Σουηδία την προηγούμενη εβδομάδα. Στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί αντιφασιστικές επιτροπές σε πάρα πολλές γειτονιές. Το αντιφασιστικό κίνημα οργανώνεται.

Η ακροδεξιά και ο νεοφασισμός εκμεταλεύεται τα ίδια προβλήματα του καπιταλιστικού συστήματος και της κρίσης του κι έτσι κερδίζουν δημοτικότητα. Οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη, μετά από 100άδες μάχες, απεργίες, διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις δεν κατάφεραν να σταματήσουν τις επιθέσεις των καπιταλιστικών κυβερνήσεων τους και της ΕΕ. Υπάρχει μια διάχυτη απογοήτευση και μια έλλειψη εκπροσώπησης των συμφερόντων τους. Η αριστερά έχει αποτύχει να παίξει αυτό το ρόλο. Έτσι τα λαικιστικά συνθήματα των νεοναζί ακούγονται ελκυστικά.

Έτσι και το ΕΛΑΜ, το κυπριακό τμήμα της Χρυσής Αυγής, με θράσσος ανακοινώνει την σχέση τους με την Χρυσή Αυγή, την επομένη της δολοφονίας του Φύσσα. Και όμως στις τελευταίες ευρωεκλογές κατάφεραν να διπλασιάσουν τις ψήφους τους, σε σχέση με όσες πήραν στις προεδρικές εκλογές το 2013.

Προσπαθούν να παρουσιάσουν τον εαυτό τους σαν ένα ακόμη νομίμο κόμμα, ενάντια στο κατεστημένο, στην τρόικα και την λιτότητα, ένα κόμμα που κατέχει τις λύσεις. Ο κόσμος δεν τους ψήφισε επειδή ειναι φασίστες, αλλά επειδή μιλούν για τιμωρία των ενόχων!

Στο παρελθόν όμως έχουν δείξει τις προθέσεις τους. Έχουν καταγεγραμένες στο ενεργητικό τους επιθέσεις σε μετανάστες, σε αντιφασίστες, σε αντιρατσιστές, σε κόσμο που απλά έμοιαζε ξένο, και πρόσφατα προσπάθησαν να διαλύσουν με την βία την συζήτηση στην οποία θα μιλούσε ο Ταλάτ.

Με τα ποσοστά που έβγαλαν δεν αποκλείεται να εκλέξουν βουλευτές στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Τα κοινοβουλευτικά κόμματα το φοβούνται αυτό, όχι γιατί θα πάρουν έδρες, αλλά γιατί θα τους πάρουν τις έδρες τους!. Έτσι έχουν αρχίσει μια συζήτηση για να αυξηθεί το ποσοστό που χρειάζεται ένα κόμμα για να μπεί στη βουλή (από 1.7% που είναι σήμερα σε 5%). Φυσικά αυτό δεν αποτελεί λύση.

Αν καταφέρουν να εκλέξουν βουλευτές, θα τους δούμε να ακολουθούν τα βήματα της ΧΑ στην Ελλάδα.

Το αντιφασιστικό κίνημα συνεπώς, δεν μπορεί μόνο να αρκείται στο πως να περιορίσει την άνοδο του ΕΛΑΜ με ένα αφηρημένο τρόπο. Ο μόνος τροπος να αντιμετωπιστεί το ΕΛΑΜ και ο φασισμός στη ρίζα του είναι το αντιφασιστικό κίνημα και η αριστερά να μπορέσει να δώσει πραγματικές απαντήσεις στα προβλήματα που αυτοί εκμεταλεύονται και αποπροσανατολίζουν τον κόσμο από τον πραγματικό υπέυθυνο της εξαθλίωσης.

Χρειαζόμαστε ένα μαζικό αντιφασιστικό κίνημα με όλες τις αντιφασιστικές δυνάμεις ενωμένες σε όλες τις γειτονιές, πόλεις, εργασιακούς χώρους ώστε να μπορούμε να απαντούμε σε κάθε τους επιχείρημα, και να μην μπορούν να σπέρνουν το δηλητήριο τους πουθενά. Το αντιφασιστικό κίνημα λοπόν χρειάζεται να στραφεί όχι μονο ενάντια στον φασισμό, αλλά και ενάντια στο σύστημα που τους τρέφει.

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: