Η απεργία της Παρασκευής 19/9 να είναι μόνο η αρχή! Καμία υποχώρηση!

Η απεργία αρχικά καλέστηκε  για τις 19/9 αλλά μετά από πιέσεις και υποσχέσεις για έναρξη του διαλόγου  η  ΠΑΣΥΔΥ καλεί για 12 ωρη απεργία,  διαμαρτυρόμενη για την πρόθεση της κυβέρνησης να μονιμοποιήσει τις  περικοπές των μισθών  και να φορολογήσει  το ΕΦΑΠΑΞ.

Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα  παραδοσιακά είναι οι πρώτοι στο στόχαστρο των περικοπών και ήδη εδώ και τόσα χρόνια έχουν πληρώσει  πολλά. Υπολογίζεται ότι με τις περικοπές που έγιναν και το πάγωμα των προσαυξήσεων για τρίτο κατά συνέχεια χρόνο,  έχουν χάσει γύρω στο 30% των μισθών τους, ενώ ήδη από το προηγούμενο τετράμηνο, και σύμφωνα με τα νούμερα που είδαν την δημοσιότητα έχουν συμβάλει κατά 26.1 εκατ στα ταμεία του κράτους.

Όλες όμως οι περικοπές που έγιναν θεωρούνταν  «προσωρινές» και δίνονταν υποσχέσεις ότι με το “ξεπέρασμα της κρίσης”  αυτές  θα σταματούσαν. Ίσως με  αυτή την ελπίδα οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αντέδρασαν , καλούμενοι να «συνεισφέρουν» και αυτοί  στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα . Πέραν τούτου ήταν  τόση η δημαγωγία εναντίον τους, από τα ΜΜΕ και σχεδόν όλες τις πολιτικές παρατάξεις, που όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι τους θεωρούν υπαίτιους  για την κρίση!

Τώρα όχι  μόνο θέλουν να μονιμοποιήσουν τις  περικοπές αλλά βάζουν χέρι  και στο ΕΦΑΠΑΞ. Έχουν παράλληλα εξαπολύσει μια επίθεση στους εργαζόμενους που αντιδρούν στην φορολόγησή του, η οποία έχει υιοθετηθεί από όλα τα ΜΜΕ και από μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού.

Το ΕΦΑΠΑΞ αποτελεί μια από τις διεκδικήσεις που κατάφερε το συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσίων υπαλλήλων εδώ και δεκαετίες, εάν πληγεί άμεσα θα επιτεθούν και στα ταμεία προνοίας των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Η περαιτέρω μείωση των μισθών στους δημόσιους υπαλλήλους αυτόματα θα σημαίνει και μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σταθερά στα κυπριακά δρώμενα, παίρνοντας ως τρανταχτό παράδειγμα την αποκοπή του 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα μόνο και μόνο γιατί το προγραμμάτιζαν στο δημόσιο.

apergia-stathis

Ήδη, κάτω από την πίεση της απεργίας, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να αναμασάει τα μέτρα και να προτείνει την παροχή  του ΕΦΑΠΑΞ σε δόσεις,. Όπως ισχυρίζονται για να μη  φορολογηθεί, αλλά δίνοντας το με δόσεις  θα  διατηρηθεί ισορροπία στα δημοσιονομικά[1].  Αυτό σημαίνει ότι και πάλι επιρρίπτουν  την ευθύνη της «δημοσιονομικής ισορροπίας» στις πλάτες των εργαζομένων. Γιατί αφού υπάρχει πρόβλημα δεν προστρέχουν στη φοροδιαφυγή ή σε περαιτέρω φορολογία του πλούτου;   Φυσικά δημιουργούνται και ερωτηματικά μήπως και τα λεφτά του εφάπαξ που ανέρχονται σε 200 εκ. ευρώ ετησίως (Πολίτης 17/09/14), κάπου έχουν ξοδευτεί! Σε πολλές χώρες στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις επένδυσαν τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων ακόμη και σε επισφαλή ομόλογα για να βγάλουν δήθεν κέρδος για το ταμείο. Παρόμοια και στην Κύπρο το κράτος χρωστά τεράστια ποσά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Μήπως έχουν ξοδευτεί και τα λεφτά  του ΕΦΑΠΑΞ και για αυτό δεν μπορούν να τα δώσουν;

Όμως η τελευταία αυτή η επινόηση του Υπουργείου Οικονομικών προσπαθεί να στηριχτεί στον προγραμματισμό της  «εξόδου της χώρας από το μνημόνιο ήδη από την επόμενη χρονιά» (δύο χρόνια νωρίτερα από τον προγραμματισμό της τρόικας) !! Πως προσβλέπει η κυβέρνηση σε μια τέτοια έξοδο από τη στιγμή που τίποτα δεν πάει καλά στην οικονομία; Στην ουσία η κυβέρνηση προσπαθεί να πλασάρει τα νέα μέτρα με αυτή τη δικαιολογία!  Όπως αναφέρουν  σε αυτό το πλαίσιο (δηλαδή έξοδος 2 χρόνια νωρίτερα), «ο προϋπολογισμός του 2015 ενδέχεται να είναι ο τελευταίος μνημονιακός, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν διορθώσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα που θα συζητηθούν με τους κοινωνικούς εταίρους. Στην ατζέντα βρίσκεται το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, η περαιτέρω στόχευση της κοινωνικής σύνταξης, καθώς και η πρόταση για επέκταση της εισφοράς ύψους 1,5% που καταβάλλουν από πέρσι οι δημόσιοι υπάλληλοι και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα» (Πολίτης 17/09/14).

Και όμως  η φορολόγηση του ΕΦΑΠΑΞ ΔΕΝ είναι μέσα στα πλαίσια των υποχρεώσεων απέναντι στην Τρόικα![2], γιατί από μόνη της η κυβέρνηση το θέτει; Είναι φανερό πως η  κυβέρνηση ακόμη μια φορά δείχνει ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετεί. Ακόμη μια φορά προχωρά σε έναν νόμο που επιτίθεται  στα δικαιώματα των εργαζόμενων, όμως δεν  αγγίζει καθόλου μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματιών που χρωστούν  όχι μόνο στο κράτος αλλά και στις τράπεζες που προκάλεσαν την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας!

Η απεργία της Παρασκευής να είναι μόνο η αρχή!

Η αντίδραση των εργαζόμενων πρέπει να είναι μεθοδευμένη και δυναμική. Το είδαμε κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις όπου υπήρξε μια τυπική απεργία η και η κυβέρνηση προχώρησε στα σχέδια της χωρίς αντίδραση.  Η ΠΑΣΥΔΥ χαρακτηρίζει την απεργία της Παρασκευής ως προειδοποιητική κι ελπίζουμε να μην το πάρει πίσω. Τα προβλήματα δεν λύνονται μόνο με μια απεργία. Χρειάζεται ένα σχέδιο αγώνα, με συνεχόμενες απεργίες, διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις, ώστε να μπορέσει να καταλάβει κυβέρνηση και  η Τρόικα ότι οι εργαζόμενοι δεν θα ανεχτούν άλλη λιτότητα για να σωθούν οι τραπεζίτες και να πληρωθούν οι δανειστές.

Την πρωτοβουλία της ΠΑΣΥΔΥ στηρίζουν και θα συμμετέχουν οι συντεχνίες  ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ, Σύνδεσμοι Αστυνομίας και στρατού, ΠΕΟ και ΣΕΚ δηλαδή σχεδόν 70.000 εργαζόμενοι!

Ήδη η συμμετοχή τόσων συντεχνιών έχει αρχίσει να πιέζει την κυβέρνηση, γι’ αυτό ο Υπουργός έστειλε γραπτή επιστολή σε όλους καλώντας σε διαβούλευση.  Αυτό αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει μαζική αντίδραση στα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση τότε μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα.

Είναι καιρός οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους να περάσουν στην αντεπίθεση. Το κοινό μέτωπο όλων των εργαζομένων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι το κλειδί ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. 

 Τα αιτήματα όλων  των εργαζομένων είναι κοινά  και αλληλένδετα μεταξύ τους:

 Όχι στις περικοπές των μισθών : Αγωνιζόμαστε  για να μην πληρώσουμε εμείς την  κρίση για την οποία δεν ευθυνόμαστε. Να πληρώσουν οι τραπεζίτες και οι μεγαλοεπιχειρηματίες που μέσα από φοροαπαλλαγές  και τη φοροδιαφυγή έχουν σώσει τα κέρδη τους.

Τέρμα στις απειλές για φορολόγηση του ΕΦΑΠΑΞ : αυτό σημαίνει κατάργηση και καταπάτηση ενός δικαιώματος  για τα οποίο οι εργαζόμενοι πάλεψαν για χρόνια και που εξασφαλίζει τα γηρατειά τους.

Παύση πληρωμής του χρέους: Να μην οδηγηθεί η κοινωνία στην εξαθλίωση για να πληρωθούν οι δανειστές. Αν δεν μπορεί το κράτος να πληρώσει τους δανειστές, να γίνει παύση πληρωμών του χρέους. Το χρέος δεν δημιουργήθηκε από εμάς και δεν θα πληρωθεί από εμάς.

Κρατικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών : Δεν γίνεται να σώζονται οι τράπεζες με τα χρήματα των φορολογούμενων και να μην έχουν αυτοί λόγο στην διαχείρισή τους. Είναι καιρός οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις που επωφελούνται από παχουλές επιδοτήσεις και διευκολύνσεις να περάσουν στα χέρια της κοινωνίας, να ελέγχονται και να διαχειρίζονται από την κοινωνία και τους εργαζόμενους.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ξαναζωντανέψουμε την οικονομία, να σταματήσουμε την ανεργία και την εξαθλίωση, να γίνουν πραγματικές επενδύσεις στην κοινωνία και να μην συσσωρεύονται τα κέρδη των τραπεζών στις τσέπες λίγων.

 

 

[1]     http://offsite.com.cy/de-forologite-efapax-pio-schedio-katavolis-tou-sinolikou-posou/

http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/218398

 

[2]     http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/218398

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: