Στάση πληρωμών η μόνη απάντηση στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις και τους εκβιασμούς της Τρόικας

του Παναγιώτη Σολωμού

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις  έχει επιτευχθεί μέσα από ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Τόσο τα κόμματα της Συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης είχαν σαν στόχο να μην φορτωθούν τις ευθύνες για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Τελικά ψήφισαν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και ταυτόχρονα μια σειρά από 12 άλλα νομοσχέδια τα οποία υποτίθεται θα προστάτευαν τους δανειολήπτες.

panogrizoilikoi

 

Αυτή η διευθέτηση έγινε με στόχο να δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση και τον πρόεδρο να απορρίψουν τα νομοσχέδια που συνιστούσαν το “προστατευτικό δίκτυ” και να αφήσουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης όπως το ήθελε. Έτσι η ευθύνη για την προώθηση του νομοσχεδίου πέφτει στην κυβέρνηση που απόρριψε τα προστατευτικά νομοσχέδια και φεύγει από τα κόμματα. Δυστυχώς σε αυτό το παιχνίδι συμμετέχει και το ΑΚΕΛ, το οποίο έτσι, αποφεύγει την ευθύνη ψήφισης του νομοσχεδίου, όμως η πραγματικότητα παραμένει: έδωσε το τελικό ναι στις εκποιήσεις, όπως έκανε και για τον συνεργατισμό απογοητεύοντας για ακόμα μια φορά τον κόσμο της αριστεράς.

Αποπομπή των νομοθετημάτων από τον πρόεδρο στο ανώτατο δικαστήριο

Ο Αναστασιάδης, σαν πραγματικός εκπρόσωπος της Τρόικας και του μεγάλου κεφαλαίου, χωρίς δευτερη σκέψη έστειλε τα νομοθετήματα που λέγεται ότι προστατεύουν την πρώτη κατοικία και τους μικρούς δανειολήπτες στη νομική υπηρεσία για γνωμάτευση – παρά την ψήφισή τους από την Βουλή.

Φυσικά ο Αναστασιάδης προκειμένου να εκπληρώσει τις επιθυμίες της Τρόικα θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να το κάνει. Χρησιμοποίησε τα διατάγματα, καλεί την βουλή σε επαναληπτικές συνεδρίες μέχρι να περάσει τους νόμους που θέλει, και τέλος χρησιμοποιεί και την νομική υπηρεσία προκειμένου να σταματήσει οποιοδήποτε νομοσχέδιο έχει την παραμικρή πιθανότητα να προστατεύσει τους εργαζόμενους από τις επιθέσεις της Τρόικα και του μεγάλου κεφαλαίου!

Για να σωθεί η οικονομία;

Η Τρόικα, η κυβέρνηση και η άρχουσα τάξη θέλουν να περάσουν την νομοθεσία για τις εκποιήσεις με στόχο πρώτο να αρπάξουν τις περιουσίες των φτωχών και μεσαίων λαϊκών στρωμάτων και δεύτερο να εξαναγκάσουν τους εργαζόμενους να εργάζονται για τις τράπεζες.

 

Για να μπορέσει να κάνει αποδεκτή την ανάγκη της νομοθεσίας πέρα από τους εκβιασμούς τύπου “δεν θα μας δώσουν την επόμενη δόση” χρησιμοποιούν και αλλά αστήρικτα επιχειρήματα, όπως “πρέπει να σώσουμε τις τράπεζες”, “δεν θα πληρώσει ο φορολογούμενος τα χρέη του κάθε ανεπρόκοπου-χρεοκοπημένου”

Σε όλα αυτά υπάρχουν μια σειρά απαντήσεις.

Οι τράπεζες δεν θα σωθούν από αυτή την νομοθεσία γιατί από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν θα πάρουν έτσι κι αλλιώς ούτε το 1/3, μιας και αυτά τα δάνεια στοχεύουν να τα πουλήσουν στα αρπακτικά ταμεία σε τιμές κάτω του 1/3 της άξιας τους.

Αν θέλουν να στηρίξουν τις τράπεζες, υπάρχουν άλλοι τρόποι όπως το να εισπράξουν από τα 6 δις που χρωστούν 20 επώνυμοι μεγαλοδανειοληπτες. Δεν τους ενδιαφέρει όμως πραγματικά αυτό.

Ο φορολογούμενος ήδη έχει πληρώσει για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση ,όπως έχει πληρώσει και για τις ζημίες που δημιούργησαν οι δαιμόνιοι τραπεζίτες Όλα αυτά τα κρύβουν και αγανακτούν δήθεν για τον ανεπρόκοπο που αποφεύγει να πληρώνει τις δόσεις του.Το ότι μέσα από την κρίση δημιούργησαν άνεργους και μείωσαν τα εισοδήματα της πλειοψηφίας των εργαζομένων, κι έτσι δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις τους, δεν τους ενδιαφέρει.

 

 Όσον αφορά την μη εκταμίευση της επόμενης δόσης, είναι η πρώτη φορά που η απειλή δεν ακολουθήθηκε με κλάματα ότι θα καταρρεύσει η οικονομία! Σημαίνει ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο! Σύμφωνα με τα νούμερα του προηγούμενου τετραμήνου η οικονομία είχε πρωτογενές πλεόνασμα κατά 150 εκατομμύρια περίπου. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα από την Τρόικα τα δίνουμε απευθείας στις τράπεζες για την αποπληρωμή του χρέους! Συνεπώς μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς να πάρουμε την επόμενη δόση! Αρκεί να μην πληρώσουμε τους δανειστές!

Στάση πληρωμών η μονή απάντηση στους εκβιασμούς της Τρόικας


Μετά την αποπομπή των νομοσχεδίων στην νομική υπηρεσία και την άρνηση της Τρόικας να εκταμιέυσει την επόμενη δόση, το ΑΚΕΛ και η αριστερά βρίσκονται μπροστά σε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να πουν όχι στο μνημόνιο και την Τρόικα. Αντί για αυτό, καλεί τον πρόεδρο, να τους πάρει μαζί τους στις Βρυξέλλες για να κάνουν καλύτερη διαπραγμάτευση! Που πήγε η πρόταση του ΑΚΕΛ για την έξοδο από το μνημόνιο και έξοδο από το ευρώ;

Τώρα είναι η ευκαιρία να βγει το ΑΚΕΛ με μια εναλλακτική πρόταση για την κρίση, όμως είναι φανερό ότι δεν την έχει!

Τώρα είναι ο καιρός να πούμε:

Έξω η Τρόικα! Να φύγει η κυβέρνηση Αναστασιαδη, δεν εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας!

Δεν πληρώνουμε το χρέος! Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση των τραπεζών!

Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων!

Να περάσουν οι τράπεζες στα χέρια της κοινωνίας και των εργαζόμενων, μόνο έτσι μπορούμε να τις διαχειριστούμε όχι για να βγάλουν αμύθητα κέρδη οι τραπεζίτες αλλά για να γίνουν επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, για την ευημερία της κοινωνίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: