Βόρεια Κύπρος: Ιστορική απόφαση του δικαστηρίου ενάντια στην αστυνομική καταστολή

Την Δευτέρα 8/9/2014, το επαρχειακό δικαστήριο Βόρειας Λευκωσίας, μετά από 3 χρόνια και 41 αναβολές της δίκης, έβγαλε απόφαση, για τα γεγονότα στην επίσκεψη του Ερντογάν στις 19/7/2011.
Το 2011, τα μέτρα λιτότητας που επιβάλονταν με οδηγίες της τουρκικής κυβέρνησης είχαν δημιουργήσει ένα τεράστιο κίνημα τουρκοκυπρίων. Στις 19/7/2011 εκατοντάδες τουρκοκύπριοι διαδήλωναν σε διάφορα σημεία της πόλης ενάντια στον ερχομό του Ερντογάν στην Κυπρο. Στη διαδήλωση μπροστά στο κτήριο των Τουρκοκυπριακών Αερογραμμών η αστυνομία προχώρησε στον ξυλοδαρμό και σε συλλήψεις 6 ατόμων, ενός συνδικαλιστή της ΚΤΑΜΣ (συντεχνία δημοσίων υπαλλήλων) και 5 ακτιβιστών αριστερών οργανώσεων (baraka, ykp, barikat). Οι ακτιβιστές κατηγορήθηκαν για επίθεση κατά της αρχής και παρεμπόδιση του καθήκοντος της αστυνομίας.

19temmuzeylem17

Το δικαστήριο την Δευτέρα 8/9 ανέτρεψε αυτές τις κατηγορίες και οι 6 ακτιβιστές αθωώθηκαν.

Μιλήσαμε με τον Χασάν Κανάι σύντροφος από τον βορρά ο οποίος βρισκόταν έξω από το Δικαστήριο την ώρα της δίκης.

την συνέντευξη πήρε η Αθηνά Καρυάτη

Τι έγινε στις 19/7/2011;

Ο Ερντογάν επισκέφτηκε την Κύπρο, και διοργανώθηκαν διαμαρτυρίες σε διάφορα σημεία της πόλης. Οι διαμαρτυρίες δεν μπορούσαν γίνουν στο αεροδρόμιο καθώς εκεί είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές του Ερντογάν για να τον καλωσορίσουν.
Μια απο τις κινητοποιήσεις έγινε μπροστά στο κτίριο των Τουρκοκυπριακών Αερογραμμών, γιατί στα πλαίσια του πακέτου λιτότητας τις είχαν χρεοκοπήσει και ξεπουλήσει. Οπότε η διαμαρτυρία ήταν ενάντια στον Ερντογάν κι ενάντια στα μέτρα λιτότητας που η Τουρκία επιβάλει στην Κύπρο.

Παρόλο που υπήρχε αστυνομική βία και στις άλλες διαμαρτυρίες, μόνο σε αυτή την περίπτωση χτύπησαν τους διαδηλωτές τόσο άσχημα και έγιναν συλλήψεις.

Όλα ξεκίνησαν όταν η αστυνομία προσπάθησε να πάρει τα πανό των διαδηλωτών λέγοντας ότι υπάρχουν άλλες οργανώσεις που προσβάλλονταν από τα συνθήματα των πανό. Φυσικά καμία τέτοια άλλη οργάνωση δεν υπάρχε. Οι ακτιβιστές προστάτευσαν τα πανό τους, κι έτσι άρχισε η σύγκρουση. Η αστυνομία τους ξυλοφόρτωσε και συνέλαβε 6 από αυτους.
Τους κατηγόρησαν για αντίσταση κατά της αρχής, και για παρεμποδιση του καθήκοντος της αστυνομίας.

Ποια ήταν η απόφαση του δικαστηρίου την Δευτέρα που μας πέρασε;

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αποκαλυπτική!
Είπαν ότι αυτό που έκανε η αστυνομία δεν συμπεριλαμβάνεται στα καθήκοντά τους. Το καθήκον της αστυνομίας, σύμφωνα με το δικαστήριο ειναι να προστατεύουν τους διαδηλωτές από πιθανές άλλες ομάδες που θα τους επιτίθονταν και όχι να επιτίθονται οι ίδιοι στους διαδηλωτές.

Το δικαστήριο επίσης ο επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένας νόμος που να επιβάλει τους οργανωτές μιας διαμαρτυρίας να πάρουν άδεια για να την πραγματοποιήσουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι η ενημέρωση της αστυνομίας.

Το πιο σημαντικό σημείο της απόφασης ήταν ότι η αστυνομία δεν μπορεί να σταματήσει καμία διαμαρτυρία γιατί το δικαίωμα της διαμαρτυρίας και το δικαίωμα της έκφρασης ειναι βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Έχει ξανα βγεί παρόμοια απόφαση;

Όχι! Η απόφαση αυτή ειναι ιστορική! Αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα ήταν να θεωρούνται οι ακτιβιστές ένοχοι και έπρεπε να πληρώσουν κάποιο πρόστιμο.

Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον;

Η απόφαση της δευτέρας ήταν μια πολύ μεγάλη νίκη. Δείχνει ότι δεν μπορεί η αστυνομία να κάνει ότι θέλει. Το δικαστήριο είπε στην αστυνομία τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν. Και αυτό που έκαναν μέχρι τώρα, να σταματούν διαδηλώσεις και να συλαμβάνουν κόσμο ΔΕΝ μπορούν να το κάνουν πλεόν.

Στο μέλλον λοιπόν η αστυνομία θα πρέπει να σκέφτεται δύο φορές πριν κάνει οτιδήποτε.

Να σημειώσουμε ότι η αστυνομία στο βορρά δεν λογοδοτεί στο κράτος, δεν ελέγχεται από το κράτος, αλλά από τον στρατό. Οπότε αυτό το γεγονός κάνει την απόφαση του δικαστηρίου της Δευτέρας 8/9/2014 ακομη πιο σημαντική.

Στα τουρκικα μπορείτε να δείτε το άρθρο εδώ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: