Από το πραξικόπημα στην εισβολή – μια προσωπική εμπειρία

kypros2

Θέλω να δώσω την δική μου εμπειρία σε μια προσπάθεια να πάρουν οι νεότερες γενιές και να ξαναθυμηθεί η δίκη μας, μια εικόνα για τα βιώματα μέσα από τα οποία πέρασε η κυπριακή κοινωνία την εβδομάδα από το πραξικόπημα μέχρι την εισβολή, αλλά και για το γιατί τελικά κατάφερε η Τουρκιά να εισβάλει στην Κύπρο.

Το 74 ήμουν 13 χρονών και ζούσα σε ένα μικρό χωριουδάκι της μη Τουρκοκρατούμενης επαρχίας Λευκωσίας. Μόλις έγινε το πραξικόπημα, ημέρα Δευτέρα, η πλειοψηφία των κατοίκων του χωριού μου βρέθηκε σε δύσκολη θέση.

Οι γυναίκες άρχισαν να κλαίνε, οι άντρες ήταν σκεφτικοί και σε απόγνωση. Η είδηση της επιβίωσης του Μακαρίου μας έδωσε λίγο θάρρος όχι για πολύ όμως. Οι φασίστες της ΕΟΚΑ β άρχισαν να εμφανίζονται ένοπλοι αργά το απόγευμα. Δημιούργησαν μπλόκο στο κέντρο του χωριού και έκαναν ελέγχους. Μαζί τους εμφανιστήκαν και αρκετοί οι οποίοι θεωρούνταν μετριοπαθείς δεξιοί, όλοι αυτοί αποτελούν μέχρι σήμερα τον σκληρό πυρήνα του ΔΗ.ΣΥ στο χωριό. Την νύχτα έβαλαν σκοπιές έξω από τα σπίτια των αντιστασιακών και αριστερών μην τυχόν και τους διαφύγουν. Τις επόμενες μέρες άρχισαν να κάνουν “έρευνες” στα σπίτια τους και να τους μεταφέρουν για ανάκριση. Kύριος στόχος τους ήταν να τους εξευτελίσουν και να τους τρομοκρατήσουν. Οι γυναίκες τους και οι συγγενείς τους άρχισαν να φοβούνται για τις ζωές τους, χωρίς να έχουν άδικο γιατί σε κάποια χωριά, όπως μαθεύτηκε αργότερα, είχαμε εκτελέσεις.

Μέσα σε αύτη την απελπισία την Παρασκευή άρχισε να ψιθυρίζεται ότι εμφανιστήκαν στην θάλασσα της Κερύνειας Τουρκικά πλοία κα ότι επίκειται εισβολή. Οι Εοκαβητατζηδες καθησύχαζαν τους δικούς τους ότι οι σύμμαχοι δεν θα άφηναν την Τουρκία να κάνει επέμβαση. Ένας από αυτούς διαβεβαίωνε τον κόσμο ότι επικοινώνησε με τον ξάδελφο του που εργαζόταν στην Κερύνεια και δεν υπήρχαν Τούρκικα πλοία στην θάλασσα. Η ιδέα ότι αν γινόταν εισβολή ίσως θα ήταν καλλίτερα μιας και θα απαλλασσόμασταν από τους φασίστες άρχισε να συζητιέται. Το Σαββάτο το πρωί όμως με το άκουσμα και την θέα των αεροπλάνων αλλάξαμε όλοι ιδέα…

Μπροστά στην εισβολή οι φασίστες τα έχασαν. Οι γυναίκες βγήκαν στους δρόμους και άρχισαν να τους καταριούνται που έφεραν τους τούρκους και κινδύνευαν τα παιδία τους. Kάποιοι από αυτούς άρχισαν να τις φοβερίζουν ότι θα τις σκοτώσουν αν δεν πήγαιναν σπίτια τους. Οι γυναίκες έφυγαν, αλλά από εκείνη την μέρα και για αρκετό καιρό γυναίκες και παιδία, τα απογεύματα, μαζευόμασταν στην γειτονία και καθόμασταν κάτω από τα δέντρα σε ένα είδος άτυπης συνέλευσης της γειτονιάς. Οι φασίστες άρχισαν να χάνουν σταδιακά τον έλεγχο της κατάστασης. Δυστυχώς αυτό ήταν λόγο της εισβολής. Από τους φασίστες δεν πήγαν όλοι στο μέτωπο αλλά έμειναν αρκετοί πίσω για να ελέγχουν την κατάσταση. Πολλοί από τους αριστερούς και αντιστασιακούς που καλέστηκαν στην επιστράτευση δεν εξοπλιστήκαν γιατί οι στρατιωτικοί φοβόντουσαν να τους εξοπλίσουν. Ο πεθερός μου, μου έλεγε αργότερα, ότι καλέστηκε και παρουσιάστηκε στο τμήμα επιστράτευσης στα Πολεμιδια. Εκεί περίμεναν για αρκετές ώρες. Ανάμεσα τους ήταν και κάποιοι ένοπλοι φασίστες. Κάποτε παρουσιάστηκε ένας Έλληνας αξιωματικός ο οποίος τους είπε ”Εσείς ρε τομάρια που είστε χωρίς όπλα να φύγετε,είσαστε άχρηστοι” και τους έδιωξαν. Στην Ελλάδα η επιστράτευση έμεινε στην ιστορία σαν η “επιστράτευση της παντόφλας” μιας και οι στρατιωτικοί δεν είχαν εμπιστοσύνη να εξοπλίσουν τον Ελληνικό Λαό και οι στρατεύσιμοι παρέμειναν για μέρες στους στρατώνες με τις παντόφλες. Αλλά και αυτοί που πήραν όπλα ήταν σε δίλημμα γιατί μπροστά τους είχαν τον τουρκικό στρατό και πίσω τους τους φασίστες. Για ποιον να πολεμούσαν λοιπόν; Για να παραμείνουν στην εξουσία οι φασίστες; Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η επιτυχία της εισβολής ήταν προδιαγεγραμμένη.

ΠΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: