Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) ή  η εγγύηση της φτωχοποίησης του πληθυσμού

Πολύς λόγος γίνεται για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (ΕΕΕ) και τις προθέσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη να «βοηθήσει τους φτωχούς συνανθρώπους μας», κυρίως άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους και άλλες ευάλωτες ομάδες.

Η ευαισθησία όμως αυτή «αναγνωρίστηκε» μόνο από τα μέλη της ΟΕΒ και ΚΕΒΕ οι οποίοι συνεχάρικαν την πρωτοβουλία! Φυσικά! Καθώς η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι για την εφαρμογή του δεν θα προκείψει «ουδεμία φορολογική επιβάρυνση» ενώ παράλληλα θα θεσμοθετήσει τα 480 ευρώ ως έναν αποδεκτό ελάχιστο μισθό – εισόδημα που χρειάζεται κάποιος για να επιβιώσει!

1501768_618220094915009_1396475713_n

Από τους φτωχούς στους φτωχότερους

Το νομοσχέδιο που έφτασε στη Βουλή σε κατεπείγον μορφή στα τέλη του Ιούνη για να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί  άμεσα από την  01/07/14, τελικά πέρασε από κατά άρθρο συζήτηση για να ψηφιστεί (όπως φαίνεται) στις 10/07/14, αφού οι Βουλευτές της αντιπολίτευσης απαίτησαν περαιτέρω επεξηγήσεις και τα επιχειρήματα της Υπουργού για το κατεπείγον δεν έπειθαν κανένα!

Κύριο ερώτημα, εκτός του ότι είναι ένα πολύπλοκο νομοσχέδιο που πρόκειται για  μετεξέλιξη – και κατάργηση του δημοσίου βοηθήματος, είναι με ποιο τρόπο το κράτος θα βρει τα λεφτά για να καλύψει τις ανάγκες για επιπλέον 60-70 χιλιάδες δικαιούχους! Αυτό ακόμη δεν ξεκαθάρισε, ενώ καλέστηκε το Υπουργείο Οικονομικών να δώσει εξηγήσεις για το πού θα βρεθούν 25 εκ για το 2014 και επιπλέον 50 εκ για το 2015.

Πως γίνεται από 20.000 δικαιούχους δημοσίου βοηθήματος  (εκ των οποίων 8.000 ανάπηρα άτομα) να ξοδεύονται 160 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου τα δημόσια βοηθήματα και αναπηρικά επιδόματα) και αναμένοντας ότι οι δικαιούχοι θα φτάσουν τις 90.000, το ποσό θα αυξηθεί μόνο κατά 50 εκ ετησίως;  Φόβος όλων των κοινωνικών εταίρων είναι ότι θα εξοικονομηθούν από άλλες κοινωνικές δαπάνες! Πράγματι δεν είναι τυχαίο ότι η Υπουργός παραδέχτηκε ότι θα γίνει «εξορθολογισμός» και εξοικονόμηση στις κοινωνικές παροχές όπως και έλεγχος των επιδομάτων. Αυτό σημαίνει ότι θα κόψουν από τους φτωχούς για να δώσουν στους φτωχότερους!

Θεωρητικά το κράτος εδώ και λίγα χρόνια στα πλαίσια της οικονομικής εξυγίανσης εφαρμόζει «στοχευόμενη επιδοματική πολιτική», δηλαδή το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων, επίδομα τρίτεκνων/πολύτεκνων και μονογονιών όπως και η φοιτητική χορηγία παρέχονται με εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι θα περάσουν ξανά από «κόσκινο» όλες αυτές οι ομάδες, τη στιγμή που για τους εργοδότες θα διατεθούν κίνητρα για απασχόληση ανέργων που φτάνουν τα 300 εκατ ευρώ!. Όλοι ξέρουμε πως θα διατεθούν αυτά τα εκατομμύρια, θα επιδοτούν στην ουσία τους μισθούς των εργαζομένων και οι εργοδότες συνεπώς  θα «εξοικονομούν» κέρδη!!!

Ελάχιστα εγγυημένα ΚΑΤΩ από το όριο της φτώχειας!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, σίγουρα το «επαναστατικό» νομοσχέδιο  όπως το αποκαλούν μπορεί να βοηθήσει για μικρό χρονικό διάστημα ένα άνεργο μέχρι να μπορέσει να βρει εργασία. Σημειώνεται ότι το επίδομα ΕΕΕ θα είναι συνδεδεμένο με σχέδια επαγγελματικής αποκατάστασης και με σχέδιο Κοινωφελούς Εργασίας! Θεωρητικά το ΕΕΕ διασφαλίζει την επιβίωση του πολίτη για να μη πεινάσει και να μη βγει στους δρόμους  (είτε για να ζητά ελεημοσύνη είτε για να φωνάζει – που είναι άκρως επικίνδυνο)!  Όμως κανείς δεν λέει ότι το ΕΕΕ  δε διασφαλίζει το ελάχιστο επίπεδο της φτώχιας. Είναι ακόμη πιο κάτω!

Στην Κύπρο το όριο της  φτώχιας καθορίζεται  στα €794 για ένα άτομο ή στα €1191 για ένα ζευγάρι. Δηλαδή ένας μονήρης θα παίρνει €480 για βασικές ανάγκες και €154  ποσοστό ενοικίου,  σύνολο €630,  δηλαδή €160 λιγότερο από το καθορισμένο όριο της φτώχειας. Ενώ ένα ζευγάρι θα παίρνει €720 για βασικές ανάγκες και €154 για ενοίκιο δηλαδή σύνολο €874, ένατι του ποσού των €1191, δηλαδή €317 λιγότερα από το επίπεδο της φτώχιας!!!! Αν το ενοίκιο είναι πιο ακριβό τότε να βρούν μικροτερο σπίτι, γιατί  βάσει αναλύσεων και μελετών από εταιρείες εκτιμητών (!!!) τα 55 τετρ.μ. αρκούν για ένα άτομο και την/ον σύζυγο του και το κόστος τους είναι μόνο €154 (€2.8 ανά μέτρο στη Λευκωσία). Παρόμοια θα υπολογιζονται και οι τόκοι στεγαστικού δανείου. Πως τα κατάφεραν να το αποφασίσουν! Όλοι ξέρουμε πως οι τιμές για στούντιο ή ακόμη και  ένα δυάρι κυμαίνονται από €250 σε €300, παράλληλα όλοι ξέρουμε ότι τα περισσότερα σπίτια και διαμερίσματα στην Κύπρο είναι άνω των 100 τετρ. μ.

Όμως στην ουσία, άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι θα ζουν με ποσά  κάτω από το επίπεδο της φτώχιας σε μια χώρα που παρ’ όλη την οικονομική κρίση οι τιμές δεν χαμήλωσαν καθόλου. Ο χαμηλοσυνανατξιούχος που παίρνει κατώτατη σύνταξη €336 και επιπλέον €150  από το ταμείο χορηγιών δεν θα δικαιούται ΕΕΕ γιατί το εισόδημα του ανέρχεται στα €486  (€ 6 περισσότερα  και μόνο αν πληρώνει ενοίκιο θα παίρνει τα επιπλέον τα €154).

Προσοχή όμως γιατί από όλους αυτούς αν κάποιος έχει οικία/περιουσία που στοιχίζει άνω των €100.000, τότε δεν δικαιούται το ΕΕΕ!! Παράδοξο και αυτό από τη στιγμή που ακόμη και διαμερίσματα των 30-40 χρόνων, κανονικών διαστάσεων,  εκτιμούνται γύρω στα €150.000 με € 200.000, ενώ πολλοί έχουν κληρονομήσει χωραφάκια κάπου στα χωριά τα οποία μένουν ανεκμετάλλευτα!

Το μόνο θετικό όμως είναι ότι δεν θα δεσμεύονται οι περιουσίες όσων αιτηθούν του ΕΕΕ, όπως γινόταν μέχρι σήμερα με το δημόσιο βοήθημα.

Μεχρι 28 χρονών υποχρεωτική διαμονή ….με τους γονείς!

Μια άλλη όψη του νομοσχεδίου είναι ότι μόνο άτομα άνω των 28 χρόνων μπορούν να είναι δικαιούχοι. Σε ερώτηση που έγινε στην Υπουργό  γιατί να μην συμπεριληφθεί η ηλικία 18-28, απάντησε ότι  τότε το κράτος θα επωμιστεί άλλα 100 εκ ευρώ έξοδα και που θα τα βρει; Οπόταν; Πως θα ζουν; Τα τέκνα μεταξύ 18-28 χρόνων, καλύτερα να διαμένουν με τους γονείς τους και να λαμβάνουν το ποσό των €240 ως μέλη της  οικογενειακής μονάδας μετά από συνυπολογισμό όλων των εισοδημάτων όλων όσων διαμένουν στο ίδιο σπίτι (παππού, γιαγιά, θείο, αδέλφια κλπ). Με τον ίδιο τρόπο όσα τέκνα εργάζονται και οι γονείς είναι άνεργοι τα εισοδήματα τους θα λαμβάνονται υπόψη ως μέλη πάλι της οικογενειακής μονάδας.

Με την ίδια λογική κανένας μεταξύ των 18 και 28 δεν θα πρέπει να τολμά να ζήσει μόνος του ή να παντρευτεί ή να κάνει παιδιά γιατί αν χάσει τη δουλειά του δεν θα εμπίπτει στο νόμο

Το Μητρώο της Τρόικα

Το αδιαχώρητα ύποπτο όμως και ανησυχητικό είναι ότι όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι μονογονιοί, οι τρίτεκνοι/πολύτεκνοι, όσοι δικαιούνται επίδομα τέκνου και φοιτητική χορηγία, είτε είναι δικαιούχοι του ΕΕΕ είτε όχι,  πρέπει να συμπληρώσουν αίτηση. Οι αιτήσεις θα γίνονται όλες στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων και όχι πια στο Υπ. Οικονομικών, γιατί πρέπει να φτιαχτεί Μητρώο!! Μιλάμε για 50-60 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχων και ποιος ξέρει πόσες άλλες χιλιάδες μονογονιών, δικαιούχων  επιδόματος τέκνου κλπ. αλλά και των υφιστάμενων ληπτών δημοσίου βοηθήματος (άλλες 20 χιλιάδες). Μιλάμε για το μισό και πλέον πληθυσμό της Κύπρου, φανταστείτε όλους αυτούς να κάνουν αίτηση στα επαρχιακά γραφεία εργασίας  !!!

Θα δημιουργηθεί έτσι η Νέα Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας όπου όλοι όσοι «τα παίρνουν» (μιλούμε για τα επιδόματα) πρέπει να είναι κατεγραμμένοι σε κοινό μητρώο (έτσι λέει η Τρόικα)! Έτσι  ώστε το κράτος να ξέρει ανά πάσα στιγμή «τι έχουν και δεν έχουν» από περιουσιακά στοιχεία μέχρι μετρητά, αυτοκίνητα κλπ. Μάλιστα η Νέα Διεύθυνση θα λειτουργήσει με άνεργους που θα εκπαιδευτούν (κάθε διεύθυνση υπόψη έχει και προϊστάμενο, συνήθως κλίμακα Α13 ή Α15;) και επιτέλους οι Λειτουργοί Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας θα αναλάβουν κοινωνικό έργο ή άλλως προγράμματα κοινωνικής παρέμβασης! Τι είναι κοινωνική παρέμβαση; Ο κοινωνικός λειτουργός θα κάνει επισκέψεις στο σπίτι για να κρίνει εάν κάποιος είναι «εκούσια άνεργος», να τον ενθαρρύνει να εργαστεί και εάν αρνηθεί μπορεί να τον παραπέμψει για εξέταση σε γιατρό ή ακόμα και ψυχολόγο, ή και ψυχίατρο, φυσικά εάν αρνηθεί και πάλι, δεν θα τον εγκρίνουν για ΕΕΕ….

Αντιδράσεις

Σε όλα αυτά τάχτηκαν εναντίον σχεδόν όλες οι οργανώσεις των κοινωνικών ομάδων και τα συνδικάτα, με έντονες διαμαρτυρίες μάλιστα για την ταλαιπωρία που θα υποστεί όλος αυτός ο κόσμος και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία, άτομα σε ιδρύματα ή κλινήρεις.

Άτομα με αναπηρίες στο στόχαστρο

Παράλληλα οι Οργανώσεις των Ατόμων με Αναπηρίες (και η ΚΥΣΟΑ) τάχθηκαν ενάντια στο νομοσχέδιο διότι αρχικά δεν μπορεί το άτομο με αναπηρία που έχει μόνιμες και πολλαπλές ανάγκες να καθηλώνεται στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που καλύπτει το όριο συντήρησης του ατόμου. Συγκεκριμένα το ΕΕΕ προβλέπει €480 για τις βασικές ανάγκες του ατόμου και €226 ως αναπηρικό επίδομα. Για ένα άτομο το ποσοστό ενοικίου καθορίζεται στα  €154 μηνιαίως (ή ζευγάρι). Ουσιαστικά ένα άτομο με αναπηρία θα παίρνει μέσω  του ΕΕΕ το ποσό των €860. Προηγουμένως όμως με το δημόσιο βοήθημα θα έπαιρνε γύρω στα €900 (ενοίκιο €225) ή και περισσότερα εάν υπήρχε έγκριση για όλο το ενοίκιο (επιπλέον €142 μέτρα κοινωνικής συνοχής που δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη εάν θα τα συνεχίσουν). Για μονήρης ανάπηρους μπορεί το ποσό βάσει του ΕΕΕ να θεωρείται λογικό, τι γίνεται όμως με τις οικογένειες αναπήρων ατόμων όπου υπάρχουν και εξαρτώμενα ανήλικα; Πέραν τούτου στο ΕΕΕ δε γίνεται λόγος για δαπάνες θέρμανσης, επίδομα μεταφορών, επίδομα προσωπικής άνεσης, ειδική δίαιτα και πανιά μιας χρήσης. Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις της Υπουργού  (που δεσμεύτηκε να τις βάλει και γραπτώς ότι δεν θα επηρεαστούν τα επιδόματα τους),  εκ πρώτης όψεως βάσει των προνοιών του νόμου τα επιδόματα των αναπήρων θα μειωθούν, τη στιγμή που ήδη έγινε συρρίκνωση €127 εκατ.  σε άλλα δικαιώματα όπως η επιδότηση αναπηρικού αυτοκινήτου, κατάργηση σχεδίου διακοπών, μείωση κονδυλίων για υποστηρικτικό εξοπλισμό κλπ.

Ένα άλλο τεράστιο θέμα είναι η παροχή φροντίδας που μέσω των νέων σχεδίων που επινοήθηκαν μπορούν να χρηματοδοτούν με «ανώτατο ποσό  επιδότησης» μέχρι τα 240€. Ποιος ειδικός θα αξιολογεί πόσες ώρες χρειάζεται κάποιος ένα φροντιστή και τι είδους φροντίδα χρειάζεται;  Επίσης κινδυνεύει η κάλυψη ποσού πλήρους φροντίδας από αλλοδαπούς φροντιστές, που θεωρείται αναγκαία γιατί πολλά άτομα είναι καθηλωμένα.

Η κύρια διαμάχη όμως των ατόμων με αναπηρία είναι ο εξαναγκασμός  8.000 ατόμων με αναπηρία να περάσουν από την εξευτελιστική διαδικασία της αξιολόγησης της αναπηρίας, από ένα σύστημα που δεν αποδέχτηκαν ποτέ και που θα καθορίζει με ποσοστά την αναπηρία του κάθε ατόμου (στην ουσία πάλι θα καθορίζει πόσο λειτουργικός είναι κάποιος για να εργαστεί)! Αν κάποιος είναι ικανός για εργασία κατά 60% το κράτος θα  βρίσκει δουλειά που θα καλύπτει το υπόλοιπο του 40%;  Μάλλον οι περισσότεροι θα παίρνουν το ποσοστό που τους αναλογεί και θα πεθαίνουν της πείνας γιατί δεν θα μπορούν να εργοδοτηθούν πουθενά!

Παρόμοια και μόνο ο ορισμός για την αναπηρία θα είναι καταπέλτης για τα άτομα με αναπηρία γιατί θα παρέχονται επιδόματα στην «σοβαρή και ολική αναπηρία». Αυτό σημαίνει ότι πολλοί λήπτες δημοσίου βοηθήματος θα μείνουν στο δρόμο. Γι’ αυτό το λόγο αλλά και για πολλούς άλλους το κίνημα ατόμων με αναπηρίες ζητά να αποσυνδεθεί η αξιολόγηση από την παροχή επιδομάτων και ιδιαίτερα αυτών που διασφαλίζουν την επιβίωση τους. Επιπλέον απαιτούν την αποσύνδεση των επιδομάτων τους από το ΕΕΕ γιατί οι ανάγκες τους είναι πολλαπλές και για το υπόλοιπο τη ζωής τους. Απαιτούν ξεχωριστή νομοθεσία για τα άτομα με αναπηρία σε πλήρη διαβούλευση με τις οργανώσεις τους.

*********

Αυτός ο «επαναστατικός» νόμος τελικά κάθε άλλο από επίλυση των προβλημάτων θα αποφέρει. Κινδυνεύουν να χάσουν τα δικαιώματα τους πολλοί λήπτες δημοσίου βοηθήματος, στα πλαίσια του λεγόμενου «εξορθολογισμού», θα ταλαιπωρηθούν χιλιάδες ηλικιωμένοι και άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αφού η στόχευση  αφορά αυτούς και τα πενιχρά επιδόματα τους. Τα σκληρά εισοδηματικά κριτήρια εν μέσω κρίσης θα οδηγήσει πολλούς ανέργους στη φτωχοποίηση και στην απώλεια των κατοικιών τους αφού θα αδυνατούν να πληρώνουν τις δόσεις  τους.

Όπως προβλέπεται και ενόσω βαθαίνει η οικονομική κρίση τα οικονομικά προβλήματα θα διαιωνίζονται παρά να επιλύονται, και το κράτος αρνείται να πάρει μέτρα που μπορεί να αυξήσουν τα έσοδα του, και τελικά να τα πάρει από αυτούς που έχουν και κατέχουν, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η στοχευμένη φορολογική πολιτική αντί η στοχευμένη επιδοματική πολιτική. Τα έσοδα αυτά το κράτος θα μπορεί να τα επενδύσει στην ανάπτυξη και να αυξήσει τις συντάξεις φτώχιας και εξευτελισμού! Αυτές είναι όμως οι επιπτώσεις ενός σάπιου συστήματος που στο όνομα του κέδρους θυσιάζει ανθρώπινες ζωές. Αυτός είναι ο νεοφιλελευθερισμός!!

Η πάλη για ανατροπή αυτού του συστήματος πρέπει να ενώσει, εργαζόμενους, ανέργους, άτομα με αναπηρίες, συνταξιούχους και νέους. Μόνο με μαχητικούς αγώνες θα διεκδικήσουμε μια ισότιμη κοινωνία μακριά από την εξαθλίωση, τις πολιτικές λιτότητας και τις δήθεν κοινωνικές πολιτικές που μας καταδικάζουν στη φτωχοποίηση.

 

Της Μ.

 

 

 

 

 

Advertisements

One Comment to “Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) ή  η εγγύηση της φτωχοποίησης του πληθυσμού”

  1. Αυτό που γίνεται είναι αίσχος και ντροπή να κόβουν λεφτά από τους ηλικιωμένους και ανάπηρους ή από τους ψυχασθενείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: