Δικοινοτική Πρωτομαγιά 2014: κοινοί αγώνες ενάντια στην λιτότητα και τον εθνικισμό

Η ΝΕΔΑ συμμετέχει στην φετινή κοινή πρωτομαγιά. 56 χρόνια μετά την τελευταία κοινή πρωτομαγιά που οργανώθηκε, ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά συνδικάτα πήραν την πρωτοβουλία και οργανώνουν φέτος την πρώτη κοινή πρωτομαγιά. 54 οργανώσεις στηρίζουν και υπογράφουν την κοινή διακύρηξη.

Με πορεία, στον νότο και στο βορρά, οι εργαζόμενοι με τις συντεχνίες τους θα πορευτούν προς το Λήδρα Πάλλας, στο γήπεδο Τσετίν Καγιά όπου και θα συναντηθούν για να διαδηλώσουν μαζί.

Παρόλο που από το 2004, κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις για την πρωτομαγιά που οργανώνονταν στο βορρά και στο νότο, πάντα η μία κοινότητα έστελνε εκπροσώπους στην άλλη, και κάποιες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, διαδηλώναμε όχι μόνο στην δική μας πλευρά αλλά και στην άλλη, αυτή τη φορά, η κοινή συντονισμένη εκδήλωση δίνει μια νέα σημασία στην μέρα.

Οι εργαζόμενοι και στις δύο πλεύρες δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, έχουν πολλά κοινά να παλέψουν μαζί. Η λιτότητα είτε έρχεται από την Ευρωπαική Ένωση και την Τρόικα, είτε έρχεται από την Τουρκία, επιβάλλεται από τις ντόπιες ελίτ και στις δύο πλευρές, προκειμένου οι εργαζόμενοι να πληρώσουν την κρίση και την ασυδοσία του κεφαλαίου. Ο εθνικισμός χρησιμοποιείται παράλληλα και στις δύο πλεύρες για να μας χωρίσει και να μας αποπροσανατολίσει από τους αγώνες μας και από τους πραγματικά υπεύθυνους για την εξαθλίωση που ζούμε.

Η κοινή αυτή πρωτομαγιά, να γίνει προπομπός για πολλούς άλλους κοινούς αγώνες, για να χτίσουμε την κοινή Κύπρο για τις ανάγκες των εργαζομένων, άνεργων συνταξιούχων, ευάλωτων ομάδων και όχι για τα κέρδη των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου.

Συγκέντρωση στις 6μ.μ. έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και πορεία προς το Λήδρα Πάλλας.

1606278_4157867441925_2176537059086861557_o

Ακολουθεί η κοινή διακήρυξη την οποία υπογράφουν 54 οργανώσεις, στα ελληνικά και στα τούρκικα:

Διακήρυξη για την Πρωτομαγιά

Μαζί με την εργατική τάξη σ’ ολόκληρο τον κόσμο τιμούμε την παγκόσμια μέρα του αγώνα και της αλληλεγγύης των εργαζομένων και οι κύπριοι εργαζόμενοι.

Τιμούμε την κόκκινη Εργατική Πρωτομαγιά αποδίδοντας φόρο τιμής στους πρωτοπόρους εργάτες, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους οι οποίοι μέσα από τους κοινούς σκληρούς ταξικούς αγώνες τις δεκαετίας του 1940 πέτυχαν θεμελιακές κατακτήσεις για την εργατική τάξη της Κύπρου όπως η κοινωνική ασφάλιση, το οκτάωρο, το δικαίωμα της οργάνωσης.

Μετά από 56 χρόνια από τις φασιστικές επιθέσεις που έγιναν κατά των πρωτοπόρων εργατών την 1η Μαΐου 1958, τιμούμε οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι την Ημέρα της Ενότητας, του Αγώνα και της Αλληλεγγύης των εργαζομένων, διοργανώνοντας μαζί στην Λευκωσία την 1η Μαΐου 2014, ΚΟΙΝΗ εκδήλωση.

Η Πρωτομαγιά του 2014 βρίσκει τους εργαζόμενους στον τόπο μας αντιμέτωπους με σημαντικά γεγονότα.

Στον κοινωνικοοικονομικό τομέα τόσο οι ελληνοκύπριοι όσο και οι τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι βιώνουν τα αποτελέσματα των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Στο νότο οι εργαζόμενοι και η κοινωνία ευρύτερα βιώνουν τα αποτελέσματα του μνημονίου που συμφώνησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη με την Τρόικα. Ύφεση, δραματική αύξηση της ανεργίας, αύξηση της φτώχειας, περικοπές στην παιδεία, την υγεία, το κοινωνικό κράτος, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, απορρύθμιση της εργασίας με δραματικές βίαιες αλλαγές σε μισθούς και ωφελήματα είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθούνται.

Στο βορρά παρόμοια κατάσταση βιώνουν οι εργαζόμενοι ως αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας που επιβάλλονται από την Τουρκία.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι συνέπειες της αναδεικνύουν ακόμα πιο έντονα τα κοινά ταξικά συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων και την ανάγκη εντατικοποίησης των αγώνων τους ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και της κατάργησης των κατακτήσεων των εργαζομένων. Αναδεικνύουν την ανάγκη κοινού αγώνα και αλληλεγγύης των εργαζομένων.

Η φετινή Πρωτομαγιά χαρακτηρίζεται και από την επανέναρξη της διαδικασίας των διακοινοτικών συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Οι Οργανώσεις μας θεωρούν θετική εξέλιξη την επανέναρξη των συνομιλιών. Είναι ξεκάθαρο ότι ο δρόμος των συνομιλιών είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να μας οδηγήσει σε ειρηνική και συμφωνημένη λύση.

Παραμένουμε σταθερά δεσμευμένοι στην προσπάθεια για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή έχει περιγραφεί στις σχετικές αποφάσεις των Η.Ε. Μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνημένη λύση που να εκφράζει τα συμφέροντα των Κυπρίων, είναι ο κοινός στόχος των ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων εργαζομένων.

Η επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού θέτει μπροστά μας το καθήκον της εντατικοποίησης και ενίσχυσης των κοινών δράσεων μεταξύ των ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων εργαζομένων και ταυτόχρονα της εντατικοποίησης του αγώνα ενάντια στον εθνικισμό, ρατσισμό, σωβινισμό ενάντια στην διαίρεση.

Καλούμε τους εργαζόμενους της Κύπρου ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους να συσπειρωθούν γύρω από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα του τόπου μας.

Να αγωνιστούμε ενωμένοι.

–        Ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας της απορρύθμισης της εργασίας, της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους

–        Να προστατέψουμε τις εργατικές και κοινωνικές κατακτήσεις που μας παρέδωσαν οι πρωτοπόροι τουρκοκύπριοι και ελληνοκύπριοι συνδικαλιστές.

–        Ενάντια στα μνημόνια της Τρόικας και της Τουρκίας

Να αγωνιστούμε ενωμένοι για λύση του κυπριακού, για επανένωση του τόπου και του λαού μας. Για να τερματιστούν οι πόλεμοι και οι σφαγές ανθρώπων που προκαλεί ο ιμπεριαλισμός στην περιοχή μας και στον κόσμο για τα δικά του συμφέροντα.

Ο φετινός κοινός Πρωτομαγιάτικος Γιορτασμός που διοργανώνουμε οι οργανώσεις ΠΕΟ, DEVIS, KTOS, KTOEOS, BESκαι KTAMS την 1η του Μάη η ώρα 7.00 μ.μ. στο γήπεδο της Τσετίν Καγιά, στέλλει από την μια άκρη της Κύπρου ως την άλλη, το δυνατό μήνυμα ενότητας και αντίστασης των εργαζόμενων της Κύπρου.

Ενωμένοι για τα δίκαια των εργαζομένων, ενωμένοι για το δίκαιο της Κύπρου.

29/04/2014

Κόμματα και Οργανώσεις που στηρίζουν την εκδηλώση και προσυπογράφουν την διακήρυξη

PEO, DEV-İŞ, KTOS, KTOEÖS, KTAMS, BES, AKEL, Republican Turkish Party – CTP, BKP, YKP, DKB, TDP,KSP,EDON, POGO, EKA, ERAS, KOOP-SEN, ÇAĞ-SEN, BASIN-SEN, GÜÇ-SEN, DAÜSEN, DAÜ-BİR-SEN, TIPİŞ, Devrimci Genel-İş , Emek-İş, Petrol-İş, Mağusa Türk Genel-İş,Proodeftiki Primary School Teachers movement, Proodeftiki Secondary School Teachers movement, Limassol Civil Initiative ‘Solution-Reunification-Peace”, United Turkish Cypriot and Greek Cypriot Teachers Platform, New Cyprus Association, Bi-Communal Peace Initiative, Left Wing, NEDA, Workers Democracy, KISA, Cyprus peace council, Citizens movement against privatizations and austerity, Mezopotamya Kültür Derneği, Üretim merkezi Kültür Derneği, Baraka Kültür Merkezi, Boran Kültür Merkezi, Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Kültür Merkezi, Association of Historical Dialogue and Research, IKME, Socialist initiative, Cypriot voice, Cyprus Writers’ Union, “Together We Can” Bi-communal Initiative of Relatives of Missing Persons, Satyriko theatre, Enorasis Cultural club.

 ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

PEO,DEV-İŞ, KTÖS,KTAMS,KTOEÖS, BES

 ***

 1 Mayıs Bildirgesi

Kıbrıslı emekçiler olarak, dünya çapında emekçilerin mücadele ve dayanışma gününü, tüm dünyada işçi sınıfıyla birlikte kutluyoruz.

1940’lı yıllarda verdikleri çetin sınıfsal mücadelelerle sosyal güvenlik, sekiz saatlik çalışma günü, örgütlenme hakkı gibi Kıbrıs işçi sınıfı açısından temel kazanımların elde edebilmesini başaran öncü işçileri saygıyla anarak, işçilerin Kızıl 1 Mayıs’ını kutluyoruz.

1 Mayıs 1958’de öncü işçilere yapılan faşizan saldırılardan 56 yıl sonra Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum emekçiler 1 Mayıs 2014 yılında Lefkoşa’da ortak ve tek bir etkinlikle emeğin Birlik Mücadele ve Dayanışma Gününü birlikte organize ediyoruz.

1 Mayıs 2014’te ülkemiz emekçileri, önemli olaylarla karşı karşıya bulunuyorlar.

Sosyoekonomik alanda hem Kıbrıslırum, hem Kıbrıslıtürk emekçiler sert neoliberal politikaların sonuçlarını yaşıyorlar.

Güneyde emekçiler ve toplum Anastasiadis hükümetinin Troyka ile üzerinde anlaştığı memorandumun sonuçlarını yaşamaktadırlar. Ekonomik durgunluk, işsizliğin dramatik bir biçimde artması, yoksulluğun artması, eğitim-sağlık ve sosyal devlette kesintiler, kamu servetinin yok pahasına satılması, çalışanların ücretlerinde ve kazanımlarında şiddetli değişikliklerle çalışma ilişkilerinin düzensizleştirilmesi izlenen politikaların sonuçlarıdır.

Kuzeyde Türkiye tarafından dayatılan neoliberal kemer sıkma politikalarının sonucu olarak emekçiler benzer bir durumu yaşamaktadır.

Küresel ekonomik kriz ve yol açtığı sonuçlar Kıbrıslırumların ve Kıbrıslıtürklerin ortak sınıfsal çıkarlarını ve emekçilerin kazanımlarını yok etmeye yönelik kemer sıkma politikalarına karşı çalışanların mücadelelerini yoğunlaştırmaları gerekmektedir. Bu durum bize çalışanların ortak mücadele ve dayanışma gereksinimini tekrar göstermektedir.

Bu yılki 1 Mayıs’ın karakteristik bir özelliği de Kıbrıs sorununun çözümü için toplumlar arası görüşmelerin yeniden başlamış olmasıdır. Örgütlerimiz görüşmelerin yeniden başlamasını olumlu bir gelişme olarak görmektedirler. Bizi barışçıl ve üzerinde anlaşmaya varılacak çözüme götürebilecek tek yolun görüşmeler yolu olduğu nettir.

BM’nin ilgili kararlarında belirtildiği şekilde iki toplumun siyasal eşitliğinin, tek egemenliğin, tek vatandaşlığın, tek uluslararası kimliğin olacağı, iki bölgeli iki toplumlu bir federasyon çözümüne ulaşma çabasına istikrarlı bir biçimde bağlı kalmaya devam ediyoruz. Kıbrıslıların çıkarlarını ifade edecek ve karşılıklı olarak üzerinde anlaşmaya varılacak bir çözüm Kıbrıslırum ve Kıbrıslıtürk emekçilerin ortak hedefidir.

Kıbrıs sorununun çözümü için görüşmelerin yeniden başlaması Kıbrıslırum ve Kıbrıslıtürk emekçilerin ortak eylemlerinin yoğunlaştırılması ve güçlendirilmesi aynı zamanda milliyetçiliğe, ırkçılığa şovenizme ve bölünmeye karşı mücadele görevini gündeme getirmektedir.

Kıbrıslırum-Kıbrıslıtürk, Kıbrıs’ın tüm emekçilerini ülkemizin sınıf sendikacılığı hareketinin etrafında bir araya gelmeye çağırıyoruz.

  • Çalışma koşullarını düzensizleştirme, sosyal devleti bozma, kemer sıkma politikalarına karşı çıkarak,
  • Kıbrıslırum-Kıbrıslıtürk öncü sendikacıların bize bıraktıkları çalışma yaşamına ilişkin kazanımları ve sosyal kazanımları korumak için,
  • Troyka’nın ve Türkiye’nin memorandumlarına karşı

birlik içinde mücadele edelim.

Kıbrıs sorununun çözümü için, yurdumuzun ve halkımızın yeniden birleşmesi için ve emperyalizmin kendi çıkarları doğrultusunda bölgemizde ve dünyada çıkardığı savaşlara ve insan kıyımına son vermek için birlik içinde mücadele edelim.

PEO, DEV-İŞ, KTÖS, KTOEÖS, BES ve KTAMS tarafından organize edilen ve 1 Mayıs 2014 Perşembe günü saat:19.00’da Çetinkaya sahasında gerçekleştirilecek olan bu yılki ortak 1 Mayıs kutlaması Kıbrıs’ın emekçilerinin birlik ve direniş mesajını Kıbrıs’ın bir ucundan diğer ucuna güçlü bir şekilde göndermektedir.

Çalışanların hakları için, Kıbrıs’ın hakkı için birlik içinde mücadele edelim.

28/04/2014

1MAYIS  2014  MİTİNGİNE  KATILACAK  ÖRGÜTLER

PEO, DEV-İŞ, KTOS, KTOEÖS, KTAMS, BES, AKEL, Republican Turkish Party – CTP, BKP, YKP, DKB, TDP,KSP EDON, POGO, EKA, ERAS, KOOP-SEN, ÇAĞ-SEN, BASIN-SEN, GÜÇ-SEN, DAÜSEN, DAÜ-BİR-SEN, TIPİŞ, Devrimci Genel-İş , Emek-İş, Petrol-İş, Mağusa Türk Genel-İş,Proodeftiki Primary School Teachers movement, Proodeftiki Secondary School Teachers movement, Limassol Civil Initiative ‘Solution-Reunification-Peace”, United Turkish Cypriot and Greek Cypriot Teachers Platform, New Cyprus Association, Bi-Communal Peace Initiative, Left Wing, NEDA, Workers Democracy, KISA, Cyprus peace council, Citizens movement against privatizations and austerity, Mezopotamya Kültür Derneği, Üretim merkezi Kültür Derneği, Baraka Kültür Merkezi, Boran Kültür Merkezi, Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Kültür Merkezi, Association of Historical Dialogue and Research, IKME, Socialist initiative, Cypriot voice, Cyprus Writers’ Union, “Together We Can” Bi-communal Initiative of Relatives of Missing Persons, Satyriko theatre, Enorasis Cultural club.

 1 Mayıs  Tertip  Komitesi

PEO, DEV-İŞ,  KTÖS,  KTAMS, KTOEÖS,  BES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: