Μαθιάτης: ούτε νόμοι ούτε θεσμοί σταματούν την παράνομη ανάπτυξη

Μετά από πολλές επιστολές, συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς, και πιέσεις που προσάθησαν να θέσουν, η επιτροπή προστασίας περιβάλλοντος και ιστορικού πλούτου της περιφέρειας Μαθιάτη, καταγγέλει με επιστολή τους, πώς οι ίδιοι οι θεσμοί που ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν το περιβάλλον και τους πολίτες, παρακάμπτουν νόμους προκειμένου να νομιμοποιήσουν μια παρανομία.

1743439_550299718410611_1362983169_n (1)

Αναφέρουν ότι τόσο το κοινοτικό συμβούλιο, ο έπαρχος αλλά και η επιτροπή περιβάλλοντος έχει δεχτεί απειλές ότι σε περίπτωση που θα ακυρώσουν την ανάπτυξη θα πρέπει να πληρώσουν στον ιδιώτη, όλα τα χρήματα που ξόδεψε μέχρι σήμερα!

Ήδη το τμήμα περιβάλλοντος έδωσε έγκριση γμω,’ατευθση για να γίνει η φάρμα, βάζοντας απλά κάποιους περιορισμούς και όρους τους οποίους όλοι ξέρουμε ότι δεν θα εφαρμόσει η φάρμα και κανείς δεν θα την ελέγξει από την στιγμή που θα αρχίσει να χτίζεται.

Είναι φανερό ότι τα συμφέροντα πίσω από την συγκεκριμένη ανάπτυξη είναι πολύ μεγάλα, για να μπορούν να παρακάμψουν νόμους και θεσμούς.

Φυσικά η ύπαρξη τέτοιων νόμων και θεσμών αποτελεί συχνά επίφαση δημοκρατίας, και επίφαση ενδιαφέροντος απο το κράτος για το περιβάλλον. Το κράτος δεν λειτουργεί προς όφελος του κόσμου, αυτό το καταλαβαίνουμε καθημερινά όλο και περισσότερο.

Η ανάπτυξη αυτή δεν θα επηρεάσει μόνο τον Μαθιάτη. Θα επηρεάσει όλα τα γύρω χωριά καθώς η μόλυνση του Γιαλιά δεν θα μείνει μόνο στην περιοχή του Μαθιάτη και θα αποτελέσει προηγούμενο για την δημιουργία κι άλλων τέτοιων αναπτύξεων.

Ήδη τα αποτέσματα απο παρόμοιες αναπτύξεις ή και επεμβάσεις στην φύση είχαν τραγικά αποτελέσματα για την ίδια την ζωή των κατοίκων. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να γίνει.

Δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε ούτε τους θεσμούς, ούτε τα δικαστήρια, ούτε τους νόμους. Αυτά ειναι κομμένα και ραμένα στα συμφέροντα που εξυπηρετούν. Ακόμη και τα κόμματα, κάνουν τα στραβά μάτια, ή ακόμη και στηρίζουν την ανάπτυξη! Τα κέρδη, τα συμφέροντα που κρύβονται από πίσω είναι για αυτούς πολύ πιο σημαντικά από ότι η ευημερία και η προστασία των κατοίκων.

Μόνη δύναμη που έχουν οι πολίτες έιναι η δική τους δύναμη!  Όποιο σταμάτημα παρόμοιων αναπτύξεων έχει γίνει μέχρι στιγμής, έγινε μόνο μέσα απο την κίνηση, την οργάνωση και πίεση των πολιτών.

Για αυτό και οι κάτοικοι του Μαθιάτη δεν πρέπει να το βάλουν κάτω. Η ΝΕΔΑ στηρίζει την κίνησή τους και καλεί όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να συμβάλουν ώστε να μπορέσουμε να σταματήσουμε την Φάρμα στο Μαθιάτη.

Δημοσιεύουμε αυτούσια την επιστολή της επιτροπής προστασίας περιβαλλοντικού και ιστορικού πλούτου.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΘΙΑΤΗ

Λ. Γρηγόρη Αυξεντίου 24,

2568 Μαθιάτης.

Τηλ. 99926581, 99646054

8 Απριλίου, 2014

Θέμα:   Άδεια οικοδομής κτηνοτροφ. Μονάδας 1960 αιγοπροβάτων, Μιχάλης Μιχαήλ εκ Λατσιά, Αρ.Φακ. 533.13.109.60, Τεμ. 50, στην περιοχή Μύλος του Μεττή, εντός των ορίων της κοινότητας Μαθιάτη. 

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η συνεχής καθυστέρηση στην λήψη ξεκάθαρων αποφάσεων που να συνάδουν με την νομιμότητα αλλά και η στάση του τμήματος περιβάλλοντος που λειτουργεί με αδιαφάνεια ,και δεν παρέχει το κατοχυρωμένο από ευρωπαϊκούς κανονισμούς, δικαίωμα της τοπικής κοινωνίας να λάβει μέρος στην λήψη αποφάσεων (συνημμένο1),μας δημιουργεί εύλογες ανησυχίες πως μεθοδεύεται η επισημοποίηση της παρανομίας.

Η επαρχιακή διοίκηση πρέπει να αντιληφθεί πως η έκδοση τροποποιημένης άδειας στην οποία κατευθύνεται, δεν αναιρεί την παρανομία αλλά την τροποποιεί. το αποτέλεσμα δε της τροποποίησης θα είναι προσβλητό τόσο σε επίπεδο κυπριακής αλλά και ευρωπαϊκής δικαιοσύνης.

Παρά το ότι η καταβαράθρωση της πολιτικής ηθικής οδήγησε τον τόπο μας στα αδιέξοδα που επίπονα βιώνουμε, εν τούτοις η περαιτέρω καταβαράθρωση της συνεχίζεται. Τούτο φαίνεται από τα όσα συνθέτουν την υπόθεση μας.

Η όλη υπόθεση δημιουργήθηκε και συνεχίζεται μέσα από σειρά σκανδαλωδών γεγονότων, όπως

  1.  Η άδεια εκδόθηκε κατά ξεκάθαρη παράβαση του νομού 140-1-(5) περί εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον, αφού δεν λήφθηκαν εκ των προτέρων οι απόψεις του τμήματος περιβάλλοντος. Την παραβίαση αυτή ενώ η ίδια η επαρχιακή διοίκηση την παραδέχεται , εν τούτοις αρνείται να ανακαλέσει την  άδεια, η οποία παραμένει σε ισχύ παρότι είναι εκτός νομιμότητας. Η επίκληση ότι σε περίπτωση που την ανακαλέσει θα υποχρεωθεί να πληρώσει αποζημιώσεις στον ιδιοκτήτη μας προκαλεί απογοήτευση και αγανάκτηση. Διερωτόμαστε γιατί στο τέλος της ημέρας να πληρώνουν για δεκαετίες οι τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον, που δεν φταίνε σε τίποτα, το τίμημα σε περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να μην πληρώσουν μια φορά αυτοί που ευθύνονται και το παραδέχονται ;
  2.  Δεν έγινε καμιά ενημέρωση και δεν λήφθηκαν οι απόψεις της τοπικής κοινωνίας εκ των προτέρων όπως η δεοντολογία και ο νομός επιβάλλει. Συγκεκριμένα η άδεια εκδόθηκε στα μέσα του 2011 και εμείς το πληροφορηθήκαμε αρχές του 2014.
  3.  Για να κατευναστούν οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και να επιβληθεί η παρανόμια ο Κος έπαρχος, απαραδέκτως ,ενώπιον της συνεδρίας του Κ.Σ Μαθιάτη φοβέρισε πως σε περίπτωση που κινηθούμε καθ οποιανδήποτε τρόπο εναντίον της ανέγερσης της μονάδας θα υποχρεωθούμε να καταβάλουμε αποζημιώσεις στον ιδιοκτήτη(συνημμένο 2).
  4.  Δεν λήφθηκαν υπόψη τα κατά σειρά αιτήματα του Κ.Σ Μαθιάτη του 2005 και 2009 για μετατροπή της ζώνης από κτηνοτροφική σε γεωργική. Σημειώνουμε πως ήδη υπάρχει άλλη ενεργός κτηνοτροφική περιοχή στα νότια της κοινότητας η οποία μάλιστα έγινε με προγραμματισμό (διαχωρίστηκε σε κτηνοτροφικά τεμάχια με υποδομή υπηρεσιών  για  να χωροθετηθούν σταδιακά όλες οι κτηνοτροφικές μονάδες)  ώστε να διαφυλαχθούν  οι άλλοι ορίζοντες ανάπτυξης της κοινότητας.
  5.  Η άδεια παραχωρήθηκε κατά αντίθεση με την θέση του Κ.Σ το οποίο για την συγκεκριμένη αίτηση που εξέτασε αρχές του 2011, εξήγησε γραπτώς ότι για την συγκεκριμένη περιοχή έχει πάγια αιτήματα να μετατραπεί σε γεωργική, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί και για οικιστικούς σκοπούς, με το δικαίωμα της μεμονωμένης κατοικίας. Η μεμονωμένη κατοικία αποτελεί για την κοινότητα μας αναγκαιότητα, για τον λόγο ότι δεν έχουμε οικιστική γη, αφού το 80% της γης μας είναι τ-κυπριακό και κρατικό, ενώ τα στρατόπεδα ,η άλλη ενεργή κτηνοτροφική περιοχή και οι πυλώνες ψηλής τάσης, έχουν κλείσει τους άλλους ορίζοντες ανάπτυξης. Τα πιο πάνω ήταν γνωστά στην επαρχιακή διοίκηση, η όποια έκδωσε την άδεια χωρίς να ενημερώσει η και να διαβουλευτεί με το Κ.Σ, όπως επιβάλλει η δεοντολογία.
  6.  Το τμήμα περιβάλλοντος πάρα το γεγονός ότι του υποδείξαμε πως στο νομό 140(1)5,στο άρθρο 11 και την παράγραφο 5 αναφέρεται η υποχρέωση του κάθε ιδιοκτήτη που θα προβεί σε ανάπτυξη η όποια δεν υπόκειται σε πολεοδομική άδεια, όπως στην περίπτωση αυτή, να λάβει περιβαλλοντική έγκριση πριν την εξέταση της αίτησης του για αδειοδότηση, διαφορετικά προβαίνει σε ποινικό αδίκημα. Εντούτοις δεν κινήθηκε εναντίον του ιδιοκτήτη, και δεν μας έδωσε ακόμα πειστικές εξηγήσεις για την στάση του.
  7.  Το τμήμα περιβάλλοντος, πάρα τις υποδείξεις μας ότι με βάση το παράρτημα τέσσερα του νομού 140-1-5 θα έπρεπε να ζητηθεί ΜΕΕΠ (μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον) από τον ιδιοκτήτη, εν τούτοις δεν το έπραξε χωρίς ακόμη να δώσει εξηγήσεις. Η κατάθεση ΜΕΕΠ από τον ιδιοκτήτη, με βάση το πιο πάνω παράρτημα του νόμου, είναι επιβεβλημένη λόγο του μεγέθους της μονάδας, καθώς και των περιβαλλοντικών συνθηκών.(ποταμός Γιαλιάς, δάσος, υδροβιότοπος, φράκτης με ψαριά και χελώνες γλυκού νερού, περιοχή Νατούρα, απόσταση από κατοικίες, Εκκλησία, αίθουσα δεξιώσεων, και οικιστική περιοχή).
  8.  Το τμήμα δασών το 2007,για αίτηση εκμίσθωσης κρατικής γης με σκοπό την ανέγερση πτηνοτροφικής και κτηνοτροφικής μονάδας, στην ίδια περιοχή, αποκάλεσε, την περιοχή αυτή περιοχή φυσικής καλλονής και τάχτηκε κάθετα αρνητικά, αναφέροντας ακόμα πως δεν ήθελε να δημιουργήσει προηγούμενο μιας και δεν υπάρχουν άλλες μονάδες (συνημμένο 3).Ο ιδιοκτήτης που έθεσε το πιο πάνω αίτημα το 2007,το επανέφερε πρόσφατα έχοντας υπόψη του το προηγούμενο που δημιουργεί η συγκεκριμένη μονάδα σήμερα. Το τμήμα δασών παραβλέπει απαράδεκτα την κατάσταση στην περιοχή που από τότε, έχει αναπτυχθεί περαιτέρω.
  9.  Η πολεοδομία αδιαφορεί για τις πολεοδομικές πρόνοιες, κυρίως σε ότι αφορά τις αποστάσεις που φαίνονται στο συνημμένο 4 και προπαντός για τα 200 μέτρα που επιβάλλεται να έχουν τέτοιες μονάδες από την κοίτη ποταμού. Παραβλέπει ακόμα τα δικά της προγράμματα για διαχωρισμό οικοπέδων σε απόσταση 250 μέτρων από την συγκεκριμένη μονάδα (συνημμένο 5). ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΜΟΝΑΔΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΘΕΙ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΚΑΚΙΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΙΡΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ.
  10. Το τμήμα υδάτων απαραδέκτως δηλώνει διατεθειμένο να εξετάσει τυχόν αίτημα του ιδιοκτήτη για ύδρευση της μονάδας του από το δίκτυο υδροδότησης της κοινότητας μας παρά τη λειψυδρία που διαχρονικά αντιμετωπίζουμε. Επίσης παραβλέπει την μόλυνση του νερού ύδρευσης της κοινότητας Μάμαρι, το 2009(συνημμένο 6) όπου τα πρώτα ύποπτα για την μόλυνση ήταν τα απόβλητα κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων. Παραβλέπει ακόμα και τον θάνατο των ψαριών στη λίμνη Αθαλάσσας (συνημμένο 7). Τα δύο αυτά γεγονότα δεν επιτρέπουν σε κανένα  και προπαντός στα Κ.Σ. των κοινοτήτων που υδρεύονται από γεωτρήσεις που βρίσκονται στον ποταμό  Γιαλιά να μένουν αμέτοχοι. Πρέπει να λάβουν υπόψη πως στην περίπτωση του Μάμαρι οι κρατικές υπηρεσίες δεν ήταν σε θέση να ενημερώσουν τους κατοίκους για πόσο χρονικό διάστημα έπιναν μολυσμένο νερό.

ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΟΥ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ, ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ, ΑΦΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΜΙΑΣ ΑΔΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ. ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ.

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΡΟΦΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ. ΑΣ ΛΑΒΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΕΛΩΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΓΙΑΛΙΑ.

Καλούμε τα εμπλεκόμενα τμήματα ( Επαρχιακή Διοίκηση, Τμήμα Περιβάλλοντος, Επίτροπο Διοίκησης, Γενική Εισαγγελία, Υπουργείο Εσωτερικών, Επίτροπο Περιβάλλοντος κ.α.) να μην επιτρέψουν, για κανενός τα συμφέροντα, να πνιγεί η ανάπτυξη της κοινότητας, να πληγεί το φυσικό περιβάλλον και να μπει ο τόπος στις περιπέτειες που αναφέραμε πιο πάνω.

Καλούμε επίσης τα πολιτικά κόμματα πέραν του Κινήματος Οικολόγων που από την αρχή είναι δίπλα μας σ’ αυτή την προσπάθεια, να στηρίξουν την νομιμότητα, το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία για να μην καταστούν συνυπεύθυνοι με την σιωπή και την ανοχή τους.

Ιδιαίτερα καλούμε το Κ.Σ. Μαθιάτη να κωφεύσει σε οποιαδήποτε διλήμματα τίθενται κακόβουλα ενώπιον του και να προασπίσει αποφασιστικά τις γραπτές διαχρονικές τοποθετήσεις του ώστε να διαφυλάξει τον προγραμματισμό ανάπτυξης της κοινότητας, το φυσικό περιβάλλον και τη ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Αναμένοντας να επιδειχθεί η δέουσα ευαισθησία και υπευθυνότητα,

 

Με εκτίμηση,

Μενελάου Θεοδόσης                                     Γρηγόρης Σολωμού

Πολιτικός Μηχανικός                                     Γραμματέας .

Αναπληρωτής πρόεδρος .                             Μέλος Κοινοτικού Συμβουλίου

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: