Φασισμός και σύστημα: a love story – Όποιος δε μαθαίνει από την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την επαναλάβει

της Ελένης Ιωάννου

Το ΕΛΑΜ ξανακτύπησε στη Λεμεσό στις 26.03, αυτή τη φορά δημόσια, και με δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου και υποψήφιου ευρωβουλευτή τους, Γεάδη Γεάδη. Η φύση της επίθεσης, ελαμίτες με κράνη, ξύλα, να τραμπουκίζουν και να απειλούν όσους είχαν πάει στην εκδήλωση για την ειρήνη, με καλεσμένο τον Μεχμέτ Αλι Ταλάτ, έδειξε τον πραγματικό τους χαρακτήρα.

altan2

Η συγκεκριμένη τραμπούκικη επίθεση, αποτελεί επιβεβαίωση της διαχρονικής στάσης οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που προειδοποιούσαν για το φασιστικό χαρακτήρα του ΕΛΑΜ, και την ανάγκη δράσης ενάντια στο φασισμό, πριν είναι αργά. Αποκάλυψε επίσης και τις τεράστιες αντιφάσεις που υπάρχουν μέσα στο ίδιο το σύστημα και τους εκπροσώπους του στην κυβέρνηση και τα κόμματα.

Η άμεση αντίδραση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, ήταν η απομάκρυνση του αρχηγού αστυνομίας, σε μια προσπάθεια δημιουργίας αντιπερισπασμού κι αποφυγής τόσο της πολιτικής ευθύνης όσο και της πραγματικής δίωξης των φασιστών. Στην πραγματικότητα η ευθύνη είναι πολιτική, αφού 6 μόλις μήνες πριν, μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα στην Ελλάδα από Χρυσαυγίτες, την αδελφή οργάνωση του ΕΛΑΜ, ο Ιωνάς Νικολάου καθησύχαζε το κόσμο ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει ακροδεξιά, ή νεοφασισμός. Όταν λοιπόν ο ίδιος ο Ιωνάς  κάνει πλάτες στο νεοφασιστικό κόμμα, αφήνοντάς τους να διαδίδουν τις δηλητηριώδεις τους ιδέες, και εκ των υστέρων δηλώνει ότι με την απομάκρυνση του αρχηγού αστυνομίας, ανατέλλει μια νέα μέρα για τη δικαιοσύνη στην Κύπρο, είναι υποκρισία!

O δε Ρίκκος Ερωτοκρίτου, ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέα, ο ίδιος που λίγα χρόνια πριν ήταν ο δικηγόρος που ενέγραψε το ΕΛΑΜ σαν νόμιμο πολιτικό κόμμα, καταδίκασε την επίθεση λέγοντας ότι δημιουργεί “κλίμα τρομοκρατίας”. Παρόλα αυτά δεν είπε ούτε κουβέντα για ανάκληση της εγγραφής ή για το πώς τους σταματούμε.

Την επίθεση καταδίκασε και ο Νίκος Αναστασιάδης, που στο ίδιο κλίμα που ο Ιωνάς δήθεν αγνοούσε την ύπαρξη νεοφασιστικών οργανώσεων, στις στρατιωτικές ασκήσεις που έκανε το ΕΛΑΜ στα βουνά, ο ίδιος έβλεπε αθώα παιγνίδια airsoft. Τι να περιμένουμε βέβαια από τον πρώην δικηγόρο των πραξικοπηματιών του ‘74;

Το προβληματικό όμως, στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι ότι η αστυνομία δεν κατάφερε να σταματήσει τους Ελαμίτες. Άλλωστε ανάλογα επεισόδια έγιναν μια εβδομάδα πριν, στην αντίστοιχη εκδήλωση στην Πάφο, και συνεπώς αν ήθελαν, ήξεραν και μπορούσαν να τους σταματήσουν. Είναι το γεγονός ότι οι Ελαμίτες ήταν εκεί για να σταματήσουν την εκδήλωση! Είναι οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες που φέρουν όλοι όσοι μέχρι τώρα έκαναν τα στραβά μάτια μπροστά στο ρατσιστικό λόγο και δράσεις του ΕΛΑΜ.

To ΕΛΑΜ δε ξεφύτρωσε ξαφνικά.  Εδώ και χρόνια υπάρχει, δρα και μετρά ουκ ολίγες φασιστικές επιθέσεις, για τις οποίες κανείς απ’ όσους σήμερα “εκπλήσσονται” δεν καταδίκασε ή προσπάθησε να αποτρέψει την επανάληψή τους! Χαρακτηριστικότερες ήταν η δολοφονική επίθεση τουρκοκύπριο μουσικό στις 5 του Νοέμβρη του 2010 στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Rainbow στη Λάρνακα, τον οποίο μαχαίρωσαν ελαμίτες λίγα μέτρα μακριά από το φεστιβάλ, αλλά και τον ξυλοδαρμό του Νιγηριανού φοιτητή τον Ιούλη του 2010, όπου και στις δύο περιπτώσεις υπήρχαν μάρτυρες, όμως ούτε έρευνα έγινε από την αστυνομία, ούτε δικάστηκε κανένας!

Η ανοχή και η ενίσχυσή τους από τους διάφορους πολιτικούς είναι και που τους επέτρεψε να αποθρασυνθούν τόσο. Πώς όμως να μιλήσει κάποιος ενάντια στο ΕΛΑΜ, όταν η ίδια η κυβέρνηση αποτελείται από μέλη και θιασώτες της ΕΟΚΑ Β’, πραξικοπηματίες,  που με το δημόσιό τους λόγο ενισχύουν ακόμα περισσότερο το ΕΛΑΜ και τον εθνικισμό; Όταν στο κυβερνών κόμμα υπάρχουν ακόμη εοκαβητατζήδες που παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις μνήμης του ΕΛΑΜ προς τον πραξικοπηματία Σαμψών;

Ευθύνη στην κατάσταση αυτή έχει και το ΑΚΕΛ αφού το ΕΛΑΜ εγγράφηκε και άρχισε να νομιμοποιείται σαν κόμμα στην συνείδηση του κόσμου όταν ήταν αυτό στην κυβέρνηση! Για το τωρινό περιστατικό οι αντιδράσεις του ΑΚΕΛ, περιορίστηκαν κυρίως γύρω από το θέμα της δίωξης του ΕΛΑΜ για εγκληματικές και παράνομες δραστηριότητες, με αναφορές σε προηγούμενες κρούσεις του στον Υπουργό Δικαιοσύνης. Σαν αριστερά όμως, το ΑΚΕΛ, δε θα ‘πρεπε να τρέφει ψευδαισθήσεις ότι άπαξ αντιμετωπιστεί νομικά το ζήτημα, το πρόβλημα του φασισμού έχει τελειώσει. Αρκεί μόνο να δούμε τι γίνεται στην Ελλάδα σήμερα, όπου η Χρυσή Αυγή μετά τη δίωξη των μελών της, και την απόφαση του Αρείου Πάγου να τη βγάλει εκτός νόμου, αναδύεται απο τις στάχτες της σαν Εθνική Αυγή, επανεγγράφηκε σαν νόμιμο κόμμα και κατεβάζει υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές! Αν και το ΑΚΕΛ έκανε τις εν λόγω κινήσεις με παρουσίαση φωτογραφικού υλικού από τις στρατιωτικές ασκήσεις του ΕΛΑΜ, επί της ουσίας τα τελευταία χρόνια η στάση που κρατούσε το ΑΚΕΛ ήταν ότι αν αναφερθούν στο ΕΛΑΜ αυτό θα τους δώσει περισσότερη δημοσιότητα, και αυτόματα θα τους κάνει πιο δημοφιλείς (!) Ο Άντρος Κυπριανού επίσης, στις δηλώσεις καταδίκης του ανέφερε ότι η κοινωνία θα πρέπει να απομονώσει το ΕΛΑΜ, χωρίς όμως να προτείνει πρακτικούς τρόπους που μπορεί κάτι τέτοιο να επιτευχθεί. Αυτό που κάνει εδώ και καιρό δηλαδή. Αντιμετωπίζουν το φασισμό σαν μια αφηρημένη ιδέα, αποφεύγουν να ονομάσουν το ΕΛΑΜ σαν το φασιστικό κόμμα που είναι και, αν και στα λόγια καλούν για απομόνωση του ΕΛΑΜ, στην πράξη κάνουν το ελάχιστο.

Στην πραγματικότητα, αν η κυβέρνηση ήθελε να βγάλει το ΕΛΑΜ εκτός νομιμότητας, θα μπορούσε. Κατ’ αρχήν, υπάρχει νομοθεσία που καθιστά αδίκημα τη βία και το μίσος ενάντια σε άτομα ή ομάδες άλλης εθνοτικής καταγωγής, θρησκεύματος ή χρώματος. Επιπλέον, συνταγματικά απαγορεύεται η ένωση της Κύπρου με άλλη χώρα ή ο διαχωρισμός της, έτσι, η Κυπριακή Δημοκρατία δικαιούται να διώξει όσους  δρουν γι αυτό το σκοπό. Τα εργαλεία υπάρχουν. Υπήρχαν εδώ και καιρό. Η πολιτική βούληση δεν υπάρχει. (και αν μπορούμε να βάλουμε τα αυτούσια αποσπάσματα θα είναι καλύτερα νομίζω

Γι’ αυτό και η αριστερά δε θα πρέπει να περιμένει από την κυβέρνηση και το σύστημα να αντιμετωπίσουν το φασισμό. Είναι οι ίδιοι που προκαλούν τις συνθήκες μέσα στις οποίες ο φασισμός κερδίζει έδαφος μέσα στην κοινωνία που δεν είναι άλλες από τη  λιτότητα, την ανεργία και την εξαθλίωση. Γι αυτό και η πάλη ενάντια στο φασισμό πρέπει να είναι μέρος μιας γενικευμένης πάλης ενάντια στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ε/κύπριοι και τ/κύπριοι, και μετανάστες.

Όποιος δε μαθαίνει από την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την επαναλάβει.

Το τρομακτικό αυτή τη στιγμή είναι ότι οι ιδέες του ΕΛΑΜ έχουν αρχίσει να ριζώνουν στην κοινωνία. Ειδικά σε μια περίοδο όπου οι πολιτικοί αρχηγοί συνομιλούν προς μια (καλή ή κακή) λύση, η πάλη για τη προετοιμασία της κοινωνίας για ειρηνική συμβίωση θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων μας. Η τρομοκρατία που έδειξαν την περασμένη εβδομάδα οι ελαμίτες, μυρίζει δεκαετία του ’60, δικοινοτικές ταραχές, με τις τραγικές τους συνέπειες που ζήσαμε σαν λαός, το πραξικόπημα και την εισβολή.

Στο βορρά πρόσφατα, τα συνδικάτα των δασκάλων ξεκίνησαν μια εκστρατεία πίεσης στο υπουργείο παιδείας τους για να καταργήσει τα θρησκευτικά, τον εθνικιστικό όρκο που έδιναν κάθε πρωί οι μαθητές, να εισάγει τα Ελληνικά σαν υποχρεωτική γλώσσα στα σχολεία, και τα κονδύλια που θα πήγαιναν στην ανέγερση και ανακαίνιση τζαμιών να πάνε σε υποδομές για την παιδεία, μεταξύ άλλων.

Τέτοια βήματα χρειάζεται να κάνουν και τα συνδικάτα εδώ και η αριστερά. Να προτείνουν τολμηρά πως πρακτικά  θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να ζήσουμε αρμονικά.

Ένα από αυτά τα βήματα είναι και η απομόνωση του φασισμού από την ίδια την κοινωνία μέσα από ένα δυναμικό αντιφασιστικό μέτωπο στη βάση της κοινωνίας. Αλλιώς θα οδηγηθούμε ξανά σε  μια κατάσταση όσο εύθραυστη όσο ήταν και την δεκαετία του ’60.

Η αριστερά πρέπει να βάλει στην ατζέντα της την κοινή πάλη ε/κυπρίων και τ/κυπρίων ενάντια στο φασισμό και τον εθνικισμό. Ο αντιφασισμός  πρέπει να γίνει βίωμα, να περάσει στις γειτονιές, στα σχολεία και τους εργασιακούς χώρους και να οργανωθεί η κοινωνία ώστε να απομονώσει το φασισμό όπου προσπαθεί να μεγαλώσει.

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: