Κράτος πρόνοιας ή κράτος πλουτοκρατίας;

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ

 Εδώ και μήνες η στάση της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της, δείχνουν τον πραγματικό τους εαυτό! Στόχος τους δεν είναι η ανάπτυξη και ευημερία του τόπου, παρά μόνο η αύξηση των κερδών ορισμένων τάξεων, δηλαδή των ήδη εύπορων και πλουσίων επιχειρηματιών, εισοδηματίων και επίσημων τοκολύφων!

 Όλο το παραλήρημα της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και της εξαφάνισης εκατομυρίων ως δια μαγίας, όλη την ευθύνη του χρέους που μας φόρτωσαν οι Τροικανοί και της κατάντιας της οικονομίας, την πληρώνουν ασφαλώς οι υπάλληλοι και μισθωτοί στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι στρατιές ανέργων, οι συνταξιούχοι, οι ανάπηροι και άλλες ευάλωτες ομάδες!!

 anapiroi

Αλλά όπως λέει και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γεωργιάδης στο BBC «ο κόσμος έχει μεγάλη κατανόηση για την κατάσταση και για αυτό δεν έχουν γίνει κινητοποιήσεις»! Δεν εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης φυσικά το επίπεδο δημαγωγίας που επικρατεί μέχρι σήμερα, ούτε τη «σιωπηρή συνένεση» των πολιτικών κομμάτων, που έχουν ψηφίσει από το Δεκέμβριο του 2012 τα μνημονιακά νομοσχέδια, που κρατούν τον κόσμο μακρυά από διαμαρτυρίες γιατί και αυτοί έχουν ευθύνη όσον αφορά την εμπλοκή τους στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, στην τραγική αύξηση του χρέους, αλλά και στην κατάργηση όλων των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων που μεθοδεύονται μέρα με τη μέρα.

 Όλοι οι πολιτικοί με ελάχιστες εξαιρέσεις έχουν έμμεση ή άμεση ευθύνη για την κατάρρευση της οικονομίας και ας μην υποκρίνονται τώρα για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων.  

 Η μεθόδευση της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα, όπως και της μείωσης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και αλυσιδοτά των εργαζομένων στον  ιδιωτικό τομέα, οι πολιτικές  διάλυσης του κοινωνικού κράτους με της μείωσης όλων των οικονομικών παροχών όπως και το κλείσιμο δομών που εξυπηρετούν τον κοινό,  είναι μόνο η αρχή μιας πολιτικής που δε λαμβάνει υπόψη τον άνθρωπο, παρά μόνο το κέρδος!

 Ακούγοντας τις διακηρύξεις της Υπουργού Εργασίας για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα » το οποίο θα εφαρμόσουν από τις 01/07/14, για την αναδιάρθρωση δήθεν της κοινωνικής πρόνοιας  κάποιος διερωτάται για ποια κοινωνική πρόνοια μιλούν!

 Ιστορικά σε αυτό το κράτος οι κοινωνικές παροχές δίδονταν χωρίς ποτέ ουσιαστική μελέτη και καταγραφή των αναγκών και σε καμία περίπτωση δεν τις κάλυπταν. Οι υπηρεσίες δε που προσφέρονται για προστασία/φύλαξη των παιδιών ή για φροντίδα ηλικιωμένων και αναπήρων, νοσούν εδώ και δεκαετίες γιατι δεν παρέχονται σε ικανοποιητικό βαθμό, δεν προσφέρουν ποιοτική φροντίδα, και προκαλούν την ιδρυματοποίηση αντί την ένταξη και την κοινωνικοποίηση.

 Σήμερα οι δομές για παροχή θεραπειών κλείνουν η μια μετά την άλλη αφού κόβονται οι επιχορηγήσεις τους από το  κράτος και ακόμη και η φιλανθρωπία «κουρεύτηκε» με αποτέλεσμα πολλά παιδιά κυρίως ανάπηρα ή με μαθησιακές δυσκολίες να μην παίρνουν πια θεραπείες ή να ακριβοπληρώνουν τα αυτονόητα που το κράτος εδώ και χρόνια έπρεπε να διασφαλίζει δωρέαν στους πολίτες του (φυσιοθεραπεία, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία κά).

 Από την άλλη το σύστημα υγείας, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών στα πλαίσια μιας τόσο βάναυσης οικονομικής κρίσης, κλείνει τις πόρτες στις ευάλωτες ομάδες προκαλώντας ακόμη και το θάνατο! Χτυπητό παράδειγμα είναι η περίπτωση των θαλασσαιμικών, για τους οποίους, η Γενική Ελέγκτρια , που είναι υπεύθυνη για τις δαπάνες του κράτους, θα αποφασίζει εάν πρέπει να κάνει αποσιδήρωση ένας θαλασσαιμικός, μετά που θα τον εγκρίνει μια  ad hoc επιτροπή και μετά που θα περάσει από ιατροσυμβούλιο, γιατί το φάρμακο που χρειάζεται είναι πολύ ακριβό!. Το κράτος δε διαθέτει πια λεφτά για  φάρμακα, και η ανθρώπινη ζωή κρίνεται από τα ευρώ και όχι από την ιατρική  διάγνωση! 

 Μαζί με όλα αυτά κουτσουρεύουν το δημόσιο βοήθημα κόβοντας το επίδομα ειδικής δίαιτας, μεταφορικά, πάνες κα, θεωρούν πια ως εισοδήματα το επίδομα τέκνου ή μονογονιού ή ακόμη και τη διατροφή στην περίπτωση διαζευγμένων, και μειώνουν το δημόσιο βοήθημα ή το διακόπτουν ξαφνικά γιατί κάποιος λένε δεν εμπίπτει στον όρο ανάπηρος (ενώ χρόνια πριν ήταν εντάξει)!. Επίσης μειώνουν κάθε χρόνο τα κονδύλια για αγορά εξοπλισμού αναπήρων ή για αγορά αναπηρικού αυτοκινήτου σε μια χώρα που δεν υπάρχουν μετφορικά μέσα, ούτε υπάρχει ο θεσμός για παροχή φροντίδας/θεραπείας στο σπίτι!

 Κανείς όμως μέχρι σήμερα δεν μπήκε στον κόπο να μελετήσει ποιες ακριβώς είναι οι ανάγκες ενός ανάπηρου παιδιού ή ενήλικα! Κανείς από τους πολιτικούς ή τους γραφειοκράτες των υπουργείων δεν σκέφτηκαν ότι επιτέλους πρέπει να ξέρουμε τι χρειάζονται ακριβώς οι ανάπηροι;

 Είναι φανερό ότι τους αναπήρους τους βλέπουν μόνο ως αριθμούς. Χαρακτηριστικό είναι το σκάνδαλο που έγινε με τα 142.38 ευρώ, ποσό που αποτελούσε μέρος των μέτρων «κοινωνικής συνοχής για αναπήρους», (μέτρο αντισταθμιστικό που δίνονταν εδώ και χρόνια λόγω της  ένταξης μας στην ευρωζώνη), που απέκοψαν από το δημόσιο βοήθημα στις 31 Ιανουαρίου του 2014.

 Το ποσό αυτό αποκόπηκε απο το δημόσιο βοήθημα του Ιανουαρίου, χωρίς προειδοποίηση προς τους λήπτες, αλλά μετά από αντίδραση και  καταγγελίες του ίδιου του κόσμου σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές όπως και στη Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων, η κυβέρνηση το ανακάλεσε.  Η δικαιολογία που δόθηκε ήταν ότι την απόφαση για διακοπή των μέτρων κοινωνικής συνοχής την είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση!! Αυτή η δικαιολογία ήταν πολύ προκλητική! Πως είναι δυνατόν μετά από ένα χρόνο να υλοποιούνται αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης; Ξέρουμε όλοι πως εάν η σημερινή κυβέρνηση δεν ήθελε να επιβαρύνει τους ανάπηρους θα  σκεφτόταν δύο φορές να κάνει τέτοιου είδους περικοπές έτσι στα ξαφνικά, εξάλλου θα έπρεπε να διαπραγματευτεί με τους κοινωνικούς εταίρους (κοινώς «διαβούλευση»!). Όμως το έκαναν σκεφτόμενοι  ότι με την αποκοπή των μέτρων κοινωνικής συνοχής  θα κερδίσει το κράτος 1.2 εκατομμύρια ευρώ – αφήνοντας εκτεθημένους με μειωμένα εισοδήματα 8.500 αναπήρους εκ των οποίων τα 2.500 είναι παιδιά, δεν φαντάστηκαν ότι θα υπήρχε αντίδραση! Το κωμικό είναι ότι την ίδια μέρα σχεδόν ανακάλεσαν την αποκοπή των μέτρων με διαταγή του Αναστασιάδη, ο οποίος φυσικά ανάφερε ότι αυτά τα μέτρα είχαν αποφασισθεί από την κυβέρνηση του ΑΚΕΛ και τώρα αυτός που είναι «καλός» τα ανακαλεί.

 Όλα αυτά δείχνουν πως τα πάντα μεθοδεύονται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο ανθρώπινος παράγωντας. Μόνος στόχος είναι η δημαγωγία, η επίρριψη ευθυνών του ενός στον άλλο,  καθαρά με ψηφοθηρικούς σκοπούς. Στην ουσία όμως βλέπουμε ότι μόνο  μετά από τις διαμαρτυρίες του κόσμου και του αναπηρικού κινήματος η αποκοπή του επιδόματος ανακλήθηκε.

 Δυστυχώς όμως το Υπ. Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων προχωρεί σε  συνολική μελέτη ώστε να καθορίζει εισοδηματικά κριτήρια (!) και να προωθήσει την εφαρμογή του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».  Αυτή η προσπάθεια από την κυβέρνηση θα καταδικάσει χιλιάδες αναπήρους και ανήμπορους στην πλήρη εξαθλίωση, διότι τα εισοδηματικά κριτήρια δεν αποκλύουν τους πλούσιους απλά, αλλά καθορίζουν ένα τόσο χαμηλό ποσό για τις βασικές ανάγκες χωρίς να έχουν κοστολογήσει πριν τις ανάγκες ενός ανθρώπου  που είναι ανάπηρος και χωρίς να λάβουν υπόψη ότι η αναπηρία είναι μια μόνιμη κατάσταση!

 Αυτές είναι φυσικά οι εισηγήσεις της Τρόικας που τυφλά η κυβέρνηση εφαρμόζει και στοχοποιεί τις πιο ευάλωτες ομάδες.

 Ήδη από τον Οκτώβριο 2012 σε συνάντηση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) και εκπροσώπους των οργανώσεων ευάλωτων ομάδων, (πριν την Τρόικα και επι Χριστόφια!!) διαβεβαίωσαν το αναπηρικό κίνημα  ότι για τα άτομα με αναπηρίες και άλλες ευπαθείς ομάδες θα γίνουν νέα σχέδια για παροχή δημοσίου βοηθήματος και ότι η τροποποίσηση του Νόμου για τα Δημόσια Βοηθήματα θα αφορούσε μόνο  την ομάδα των «αναξιοπαθούντων πολιτών που δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους για αξιοπρεπή διαβίωση». Δηλαδή αν κάποιος για κάποιο λόγο δεν έχει εισοδήματα, το κράτος θα τους παρέχει τα απαραίτητα για να μην πεινάσει.

 Ποιοι άραγε εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία όμως; Όπως μάλιστα αναφέρθηκε, τότε μετά από Έρευνα Γραφείου που είχαν διεκπεραιώσει οι ΥΚΕ, υπήρχαν διακρίσεις μεταξύ των διαφόρων ομάδων του πληθυσμού και ότι περίπου 10% των αναπήρων που παίρνουν ΔΒ ήταν πάνω από το όριο της φτώχιας!!!. Δηλαδή στόχος τους είναι όλοι οι ανάπηροι  να συντηρούνται  στο όριο της φτώχειας και μόνο αν είναι πιο κάτω από αυτό το όριο θα παίρνουν οικονομικό βοήθημα από το κράτος!  Με λίγα λόγια και οι ανάπηροι είναι μέρος των «αναξιοπαθούντων πολιτών»;

 Σήμερα τον όρο «επαρκείς πόροι για αξιοπρεπή διαβίωση» που χρησιμοποιούσαν τον έκαναν «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και θα το εφαρμόσουν για όλους τους «αναξιοπαθούντες». Το όλο σκηνικό φαίνεται απειλητικό γιατί εδώ και χρόνια πολλοί «σοφοί δημαγωγοί» μιλούσαν για «παχυλά επιδόματα» των αναπήρων!!! Δεν διευκρινίζαν όμως εάν το ανάπηρο άτομο είναι ανύμπορο να αυτοεξυπηρετηθεί, αν πηγαίνει στους γιατρούς ή για θεραπείες, αν συντηρεί παιδιά και αν πληρώνει δόσεις ή ενοίκιο! Για αυτό σε αντιπαράθεση προτέινουν το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» που  θα καλύπτει μόνο τα βασικά για να μην πεθάνεις της πείνας! Οι πολιτικοί  που σχεδιάζουν αυτές τις πολιτικές, θα μπορούσαν να ζήσουν με αυτό το ελάχιστο εισόδημα; Θα μπορούσαν να είναι ανάπηροι, να πληρώνουν για να λαμβάνουν θεραπείες, και παράλληλα να συμμετέχουν, να νιώθουν ενταγμένοι στην κοινωνία, να πολιτεύονται και να δημιουργούν;

 Όλα τα παραπάνω είναι γραμμένα στις Ευρωπαϊκές Συμβάσεις, οδηγίες και αποφάσεις – βλέπε ανθρώπινα δικαιώματα στην ΕΕ! Στην Κύπρο όμως όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα μένουν στο χαρτί! Ήδη οι ανάπηροι ζουν στην απομόνωση και εδώ και χρόνια παλεύουν για τα αυτονόητα – μια αξιοπρεπή ζωή μακριά από τον οίκτο και τη φιλανθρωπία. Μήπως οι διεθνείς συμβάσεις και οι διακηρύξεις που με περηφάνια υπογράφουν οι κυβερνώντες μας και διαλαλούν οι βουλευτές μας προνοούν ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους θα γίνει ως εκ θαύματος, χωρίς το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του, να δημιουργήσει δομές και υπηρεσίες και να δίνει επιδόματα που στηρίζουν τον άνθρωπο και όχι να τον καταδικάζουν στη μιζέρια;  

 Σε μια χώρα χωρίς δομές, χωρίς μεταφορές και με εξεφτελιστικά επιδόματα πως θα επιβιώσει ένας ανάπηρος και πως τολμούν να απειλούν μάλιστα με διακοπή σε μια περίοδο τραγική όπου η ανεργία έφτασε στο απροχώρητο.; Εμείς λέμε αυτό δε γίνεται! Την κρίση να την πληρώσει το κεφάλαιο και τα υπερκέρδη όχι οι φτωχοί και οι ανάπηροι. Το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» δεν θα είναι μόνο για τους ανάπηρους αλλά και για τους άνεργους, τους ασθενείς και ηλικιωμένους! Όλοι πρέπει να το απορρίψουμε, οργανώσεις και συνδικάτα πρέπει να κατανοήσουν πως αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη και μόνο στην μιζέρια οδηγεί. Όλοι ενωμένοι μπορούμε να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές.

 Μ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: