Διαρκής αντίσταση ενάντια στον ρατσισμό, τον εθνικισμό και τον φασισμό

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό – και την πορεία που διοργανώνεται στις 22 Μαρτίου στην Λευκωσία και σε πολλές άλλες πρωτεύουσες στην Ευρώπη. 
CRUSHSWASTIGA

Όσο βαθαίνει η κρίση του καπιταλισμού, τόσο ο ρατσισμός και ο εθνικισμός υιοθετείται όλο και περισσότερο από τα κόμματα της άρχουσας τάξης, πολιτικούς, υπουργούς και κυβερνώντες. Τους εξυπηρετεί πλήρως όσο ο λαός οδηγείται στην φτώχεια και την εξαθλίωση, να κατηγορούν τους μετανάστες, τους ξένους, τους διαφορετικούς για να καλύπτουν τους πραγματικούς υπαίτιους για την κατάσταση στην οποία ζούμε σήμερα– στους τραπεζίτες, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους κερδοσκόπους που βγάζουν υπέρογκα κέρδη από την μιζέρια του λαού. Εργαλείο του συστήματος και οι νεοφασιστικές οργανώσεις και κόμματα που σε όλη την Ευρώπη, που δυναμώνουν παρουσιάζοντας τον εαυτό τους ως αντισυστημικούς, ενώ την ίδια στιγμή βοηθούν και βοηθιούνται από το σύστημα, χτυπούν τις δημοκρατικές κατακτήσεις και υποβιβάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ανοίγοντας τον δρόμο για τον απολυταρχισμό και την απόλυτη κυριαρχία του κεφαλαίου ακόμη και με κόστος εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών.

Ο φασισμός δεν είναι απλά μια άλλη πολιτική άποψη, είναι μια επικίνδυνη πολιτική δράση, η οποία οδήγησε στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Κύπρο τον φασισμό τον ζήσαμε και από τις δύο πλευρές στις δικοινοτικές διαμάχες τη δεκαετία του ‘60, το πραξικόπημα το 1974, που άνοιξε τον δρόμο για την εισβολή και την κατοχή ,και την διπλή εθνοκάθαρση με τους χιλιάδες πρόσφυγες και την διχοτόμηση του νησιού.

Τρέφεται από τον ρατσισμό και τον εθνικισμό που αναπαράγεται πολύ έντονα, ειδικά στο νησί μας μέσα από το σχολείο, τα ΜΜΕ και πολιτικούς. Ακόμη περισσότερο τρέφεται από την κρίση, και την έλλειψη εναλλακτικής προς την λιτότητα, την κατάρρευση του νεοφιλελευθέρου καπιταλισμού που ζούμε σήμερα.

Στην Ελλάδα είδαμε τον φασισμό, προσωποποιημένο στην Χρυσή Αυγή, που τα δύο τελευταία χρόνια να επιτίθεται σε μετανάστες, σε αριστερούς, σε ομοφυλόφιλους και τελικά επιδίδεται ακόμη και σε δολοφονίες, με σημαντικότερη αυτή του έλληνα μουσικού Παύλου Φύσσα τον προηγούμενο Σεπτέμβρη στην Αθήνα.

Η Χρυσή Αυγή Κύπρου υπάρχει στο νησί από το 2003! Επίσημα από το 2008 και με το κόμμα τους το ΕΛΑΜ. Η δράση τους δεν είναι πολύ διαφορετική από τους έλληνες ομοϊδεάτες τους. Από το 2010 και μετά επιδόθηκαν σε μια σειρά από επιθέσεις σε μετανάστες (Ιούλης 2010) σε τουρκοκύπριους (Νοέμβρης 2010) σε αριστερούς (σε μορφωτικούς συλλόγους του ΑΚΕΛ και γραφεία της Προοδευτικής) και σε όποιον μπει εμπόδιο στα σχέδιά τους (φοιτητικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας).

Κι έχουμε ακόμη πολλά να δούμε, καθώς προετοιμάζονται για νέες συγκρούσεις. Είναι νοσταλγοί του πραξικοπηματία Σαμψών, και κύριο σύνθημά τους το αίτημα για Ένωση με την Ελλάδα. Δεν είναι απλά ένα άλλο κόμμα. Η ανοχή τις δεκαετίες του ‘60 και ‘70 τους άνοιξε το δρόμο για το πραξικόπημα, που προκάλεσε τον πόλεμο, την εισβολή, την κατοχή και την προσφυγιά. Η ανοχή σήμερα μπορεί να οδηγήσει σε καθεστώτα τύπου Ουκρανίας και νέες σφαγές.

Καμία ανοχή στον ρατσισμό στον εθνικισμό και τον φασισμό!

Καμία αστυνομία, βουλή ή νόμος δεν μπορεί να τους σταματήσει. Ο μόνος τρόπος να τους σταματήσουμε είναι να οργανωθούμε και να αντιπαλέψουμε εμείς, οι εργαζόμενοι και η νεολαία ενάντια στον ρατσισμό, τον εθνικισμό και τον φασισμό.

  • Κάνουμε τον αντιρατσισμό, αντιεθνικισμό και αντιφασισμό καθημερινή πρακτική. Απαντούμε σε κάθε επιχείρημά τους, σε κάθε ψέμα, σε κάθε πρόκληση.
  • Αποκαλύπτουμε τον ρόλο τους! Όσο και να δηλώνουν αντισυστημικοί, τόσο η εμπειρία της Ελλάδας, όσο και η εμπειρία της Ουκρανίας και διεθνώς, δείχνουν ότι τρέφονται από το σύστημα, στηρίζονται από αυτό, και τελικά το στηρίζουν! Ούτε λύση προτείνουν για την φτώχεια ούτε στην εξαθλίωση – μόνο μίσος προς οποιονδήποτε δεν ανήκει στο δικό τους έθνος, φυλή και ιδεολογία.
  • Τασσόμαστε ενάντια στο σύστημα που τρέφει τον φασισμό, που γεννά φτώχεια και εξαθλίωση. Αυτος ειναι και ο μοναδικος τρόπος να νικηθεί οριστικά.

Η ΝΕΔΑ έχει ξεκινήσει από το 2008 αυτή την πάλη. Οργανώνοντας αντιφασιστικά φεστιβάλ, κάθε χρόνο, συμμετέχοντας και οργανώνοντας αντιφασιστικές πορείες, προβολές, συζητήσεις, οργανώνοντας και συμμετέχοντας σε αντιρατσιστικές και δικοινωτικές δράσεις, προσπαθώντας να δημιουργήσει αντιφασιστικές επιτροπές σε κάθε χώρο – πανεπιστήμιο, σχολείο, δουλειά, γειτονιά.

Έλα σε επαφή! Ενημερώσου για τις δράσεις μας – πάλεψε μαζί μας!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.