Οι δημόσιοι χώροι ανήκουν σε όλους μας!

Πραγματοποιήθηκε την τετάρτη 12.03 στο κινηματοθέατρο Παλλάς η Δημοτική  Συνέλευση που κάλεσε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, όπου συζητήθηκαν τα ζητήματα του δημόσιου χώρου κυρίως μέσα στην εντός των τειχών Λευκωσία. Η πρόσκληση μάλιστα ανέφερε: “Με τη συμμετοχή και τη γνώμη σας, αλλάζουμε τη Λευκωσία”.

Για άνοιγμα, ο κος Γιωρκάτζης έκανε μια παρουσίαση των έργων και των αλλαγών που έγιναν, γίνονται και θα γίνουν στην περιοχή του Δήμου Λευκωσίας.

Μπαίνοντας στη συζήτηση, κάτοικοι και θαμώνες της παλιάς πόλης έθεσαν κάποιες σοβαρές ανησυχίες σε σχέση με την “ανάπτυξη” που έχει έρθει τον τελευταίο χρόνο, και με το δημόσιο χώρο που ολοένα και λιγοστεύει στην παλιά Λευκωσία αφού καταλαμβάνεται από τα τραπεζάκια μπαρ, εστιατορίων και καφέ που ανοίγουν συνέχεια στην πόλη.

2013-08-30 23.20.31

Κατ’ αρχήν μπήκε το θέμα της οχλαγωγίας, που επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της ζωής των περιοίκων. Επιπλέον το θέμα της κατάληψης των πεζοδρομίων από σταθμευμένα αυτοκίνητα, όπου πολλές φορές οι οδηγοί προκαλούν ζημιές σε τοίχους και υδρορροές, κλείνουν εισόδους σπιτιών. Ένα ζήτημα το οποίο εκτός από  το ότι αποκλείει ασφαλή πρόσβαση στην παλιά πόλη για άτομα με αναπηρία, μπορεί να αποβεί και επικίνδυνο αφού στα ήδη στενά δρομάκια της παλιάς Λευκωσίας, η επιβάρυνση του δρόμου με σταθμευμένα αυτοκίνητα, αλλά και η κίνηση που προκαλείται πολλές φορές μπορεί να εμποδίσει πρόσβαση σε ασθενοφόρα ή πυροσβεστικά οχήματα κοκ. Το κοινό βέβαια έριξε ευθύνες στην τροχονομία του Δήμου που αποφεύγει να βάλει πρόστιμα και τιμωρίες στους ασυνείδητους οδηγούς, ειδικότερα τα βράδια, αλλά και την έλλειψη σοβαρών μέτρων εκ μέρους του Δήμου που θα αποτρέψουν οδηγούς να παίρνουν τα αυτοκίνητά τους μέσα στην παλιά Λευκωσία. Από την άλλη ο δήμαρχος προσπαθούσε να πείσει ότι σε 2 χρόνια αυτή η κατάσταση θα αλλάξει γιατί θα ανοίξουν πάρκινγκ και θα δημιουργηθεί δίκτυο μίνιμπας που θα πηγαίνει τους επισκέπτες μέσα στην εντός των τειχών πόλη. Όσον αφορά τις άδειες που έχει δώσει και τα τραπεζάκια, η απάντησή του ήταν ότι ο εξωτερικός χώρος που δικαιούται κάθε μαγαζί είναι ανάλογος με το εμβαδόν του, και ότι γι’ αυτό χαράχτηκε η κόκκινη γραμμή πάνω στον πεζόδρομο. Παρόλαυτά, η γραμμή δε φαίνεται να χαρακτηκέ βάσει κάποιου σχεδιασμού, αφού ξεκινάει από την αρχή των κτιρίων και πάει παράλληλα κατά μήκος των πεζοδρόμων, και επίσης από τη μια τα μαγαζιά φαίνεται να επεκτείνονται αυθαίρετα μέσα στις κόκκινες γραμμές, και από την άλλη όταν τα πρόστιμα για παραβίαση της κόκκινης γραμμής είναι μόλις 85ευρώ, στο μαγαζάτορά συμφέρει να ρισκάρει να πάρει πρόστιμο, παρά να θυσιάσει το κέρδος που είναι πολλαπλάσιό. Από δηλώσεις δε, ενός ιδιοκτήτη μαγαζιού, αφέθηκε να εννοηθεί ότι ο Δήμος παίρνει χρήματα από κάθε μαγαζί για κάθε τραπεζάκι! Αν γίνεται αυτό, τότε είναι σκανδαλώδες που ο Δήμος ξεπουλά σε κάθε επιχειρηματία τον δημόσιο μας χώρο, έναν χώρο που ανήκει σε όλους και θα πρέπει να έχει δυνατότητα να χρησιμοποιείται δωρεάν από όλους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης πολλά άτομα άσκησαν έντονη κριτική στον Δήμαρχό για το πως η ιδιωτική  πρωτοβουλία και κερδοφορία μπαίνει πάντα μπροστά από τις ανάγκες των κατοίκων και θαμώνων της εντός των τειχών Λευκωσίας. Η παραχώρηση τόσων αδειών για άνοιγμα καφέ/ εστιατορίων μέσα στο μικρό κέντρο της παλιάς πόλης, σημαίνει τη θυσία χώρων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σαν χώροι πρασίνου, πάρκα, ανοικτοί δημόσιοι χώροι με παγκάκια, όπου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν χώροι παιχνιδιού, συνεύρεσης και υγιούς αλληλεπίδρασής χωρίς αυτό να σημαίνει την ίδια ώρα την κατανάλωση ή το ξόδεμα χρημάτων στις τόσες καφετέριες.

Πολλοί έβαλαν το ζήτημα της συμμετοχής των κατοίκων και θαμώνων στη λήψη αποφάσεων για την πόλη και της συνδιαμόρφωσης της πόλης με το Δήμο. Μάλιστα μια κάτοικος ανέφερε ότι, ενώ διαμένει στην παλιά πόλη εδώ και 18 χρόνια, ήταν η πρώτη φορά που κλήθηκε να παραβρεθεί σε μια «γενική συνέλευση» του Δήμου. Αν και στα χαρτιά η συνάντηση είχε τέτοιο χαρακτήρα, και ο  Δήμαρχος προσπαθούσε να μας πείσει πόσο κοντά είναι στους κατοίκους με την οργάνωση συνελεύσεων, όταν το κοινό τον προκάλεσε πάνω στα θέματα του δημοσίου χώρου της παλιάς Λευκωσίας αυτός δήλωσε ότι δεν πρόκειται για συνέλευση αλλά για παρουσίαση/απολογισμό του έργου του Δήμου.

Είναι φανερό ότι ο δήμαρχος δεν έχει καμία διάθεση να νοιαστεί για τις ανάγκες των κατοίκων, ούτε καν των επισκεπτών, αλλά δουλεύει για τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των κερδών τους. Η εκδήλωση ήταν στάχτη στα μάτια για να δείξει ότι ενδιαφέρεται αλλά οι απαντήσεις του ήταν ξεκάθαρες ότι δεν πρόκειται να πειράξει καθόλου τα μαγαζιά, τα τραπεζάκια και τα κέρδη τους.

Η δυναμική όμως που έβγαλαν οι ίδιοι οι κάτοικοι στην συνάντηση ήταν ενθαρρυντική. Η «συνέλευση» έδωσε αν μη τι άλλο μια αίσθηση ανακούφισης ότι δεν είναι ατομικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά συλλογικά, και συλλογικά πρέπει να απαντηθούν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: