Μαθιάτης: 1/3 κινητοποίηση έξω από την Φάρμα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1/3 η κινητοποίηση των κατοίκων του Μαθιάτη που διαμαρτύρονται για την ανέγερση της φάρμας στο χωριό τους (περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ).

Ξεκινήσαμε από την εκκλησία του χωριού και με αυτοκινητοπορεία και κατευθυνθήκαμε προς τον χώρο ανέγερσης της Φάρμας, όπου ο ιδιοκτήτης έχει αρχίσει ήδη να χτίζει.

20140301_110643

Στην αρχή ήμασταν γύρω στα 20 αυτοκίνητα, όμως στην πορεία προστέθηκαν κι άλλοι! Χωριανοί έβγαιναν στις αυλές τους, έτρεχαν στα αυτοκίνητά τους και ακολουθούσαν.

20140301_110712

Πάνω από 80 κάτοικοι παραβρέθηκαν με πανό και με συνθήματα ακόμη και τσιατιστά ενάντια στην Φάρμα.

20140301_111805

Το λόγο πήραν ο Θεοδόσης Μενελάου, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβαλλοντικού και Ιστορικού Πλούτου της περιφέρειας Μαθιάτη, και ο Γρηγόρης Σολωμού, γραμματέας της Επιτροπής Προστασίας Περιβαλλοντικού και Ιστορικού Πλούτου, και μέλος του κοινοτικού συμβουλίου του Μαθιάτη. Μίλησαν για τις επιπτώσεις που θα έχει η φάρμα στην περιοχή, και για το πώς τελικά δόθηκαν οι άδειες χωρίς να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη του τμήματος περιβάλλοντος για να βγει η άδεια, και τελικά καθιστά αυτή την άδεια παράνομη. Αναφέρθηκαν και στην σημασία που έχει αυτός ο αγώνας στο να σταματήσει αυτή η φάρμα: από τη μέρα που δόθηκε η άδεια αυτή, έχουν καταχωρηθεί κι άλλες αιτήσεις για άλλες φάρμες στην περιοχή. Αυτή η κίνηση θα υποβαθμίσει σοβαρά το περιβάλλον, την περιοχή και τελικά όλο το χωριό. Έγινε αναφορά και ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσης αναφορικά με το τμήμα περιβάλλοντος, καθώς και για τα επόμενα δικαστικά μέτρα που θα πάρει η επιτροπή, οι κάτοικοι και το κοινοτικό συμβούλιο για το θέμα.

20140301_113025 20140301_113701

Στην εκδήλωση είχαν καλεστεί όλα τα κόμματα εκ των οποίων όμως παραβρέθηκαν μόνο οι Oικολόγοι. Από τους Oικολόγους μίλησε ο βουλευτής τους Γιώργος Περδίκης, ο οποίος σημείωσε την απουσία των άλλων κομμάτων και στάθηκε στο ότι πρέπει να ακούγονται σε κάθε διαδικασία οι γνώμες των πολιτών, να ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες για την παραχώρηση αδειών για να χτιστεί μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Κύπρος.

Στην εκδήλωση μίλησε και η Αθηνά Καρυάτη, εκπρόσωπος της ΝΕΔΑ. Σημειώσαμε το γεγονός ότι το φαινόμενο που βλέπουμε στον Μαθιάτη, δεν είναι κυπριακό αλλά είναι συνηθισμένο, τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κι όχι μόνο,  δίνονται άδειες χωρίς να εξετάσουν την παράμετρο του περιβάλλοντος και την επίπτωση που θα έχουν συγκεκριμένες αναπτύξεις στους κατοίκους της γύρω περιοχής. Ειδικά μέσα στην κρίση στην οποία ζούμε, οι ίδιοι άνθρωποι – κυβερνήτες, τραπεζίτες, κερδοσκόποι και μεγαλοεπιχειρηματίες – που μας έχουν φέρει στην κατάσταση που ζούμε σήμερα και έχουν υπονομεύσει ήδη οικονομικά και κοινωνικά το βιοτικό μας επίπεδο, προωθούν και προχωρούν σε έργα «ανάπτυξης» τα οποία υπονομεύουν και την υγεία μας και την φύση. Μόνος τρόπος να τους σταματήσουμε είναι δυναμικά κινήματα , σαν και του Μαθιάτη,  όσο πιο μαζικά γίνεται. Έτσι βλέπουμε να αναπτύσσεται το κίνημα στην Ελλάδα, στις Σκουριές της Χαλκιδικής ενάντια στο μεταλλείο Χρυσού, το κίνημα ενάντια στην ανέγερση αεροδρομίου στο ΖΑD της Γαλλίας και το κίνημα ενάντια στην υπερταχεία ΤΑV στην Ιταλία, και πολλά άλλα. Μόνο μέσα από τα κινήματα των ίδιων των κατοίκων, με τον συντονισμό και την αλληλεγγύη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μπορούν τέτοιες αναπτύξεις να σταματήσουν και η φωνή των πολιτών να ακουστεί.

20140301_114129

Η ΝΕΔΑ, και οι αδελφές οργανώσεις της μέσα από την CWI, στηρίζουν τέτοια κινήματα για την πάλη για την προστασία του περιβάλλοντος, της φύσης, των νερών μας και τελικά μια αξιοπρεπή ζωή και μια κοινωνία για τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι για τα κέρδη των λίγων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: