Μαθιάτης: οι κάτοικοι διεκδικούν – κάτω τα χέρια απο το περιβάλλον μας και το μέλλον της κοινότητάς μας!

Την Κυριακή 16/2 επισκεφτήκαμε τον Μαθιάτη, ένα χωριό περίπου 800 κατοίκων, με πολύ μεγάλη δυναμική! Στο παρελθόν τόλμησε να τα βάλει με την κυβέρνηση για να σταματήσει την μετατροπή του ιστορικού μεταλλείου σε ΧΥΤΑ, και τώρα τα βάζει με το μεγάλο κτηνοτροφικό κεφάλαιο, το οποίο θέλει να κατασκευάσει μια φάρμα 10.000 τετραγωνικών, με 2000 ζώα.

Μιλήσαμε με τον Θεοδόση Μενελάου (Θ), αντιπρόεδρο της Επιτροπής Προστασίας Περιβαλλοντικού και Ιστορικού Πλούτου της περιφέρειας Μαθιάτη, και τον Γρηγόρη Σολωμού (Γ), γραμματέας της Επιτροπής Προστασίας Περιβαλλοντικού και Ιστορικού Πλούτου, και μέλος του κοινοτικού συμβουλίου του Μαθιάτη. Την συνέντευξη πήρε η Αθηνά Καρυάτη (Α).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Βρεθήκαμε στο χώρο εστίασης που υπάρχει δίπλα από τον χώρο όπου είναι τα σχέδια να γίνει η φάρμα.

Α: Μάθαμε ότι έχετε ξεκινήσει μια εκστρατεία για να σταματήσετε την ανέγερση μιας φάρμας στο χωριό σας. Θέλετε να μας πείτε λίγα πράγματα για την υπόθεση και για τις κινήσεις που έχετε κάνει και θα κάνετε;

Θ:Το περίεργο με την υπόθεση είναι ότι αυτή η κτηνοτροφική μονάδα ξεφύτρωσε ξαφνικά, καθώς ενώ ο έπαρχος έκδωσε άδεια για την φάρμα από το 2011 εμείς μάθαμε για αυτή τη φάρμα στις αρχές του 2014 όταν ξεκίνησαν τα κατασκευαστικά εδώ στο χώρο. Αυτή η μονάδα είναι σε μια περιοχή η οποία ενοχλεί πραγματικά όχι μόνο τις συνθήκες περιβάλλοντος αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης κάποιων ανθρώπων. Απέχει 250 μέτρα από την κοντινότερη οικία η οποία έχει καθαρά οπτική επαφή με την φάρμα, το ανάγλυφο του εδάφους δεν απομονώνει την περιοχή ώστε να μειώνει τις ενοχλήσεις από οσμές, είναι στα 350 μέτρα από επιχείρηση εστίασης, είναι κοντά σε τοπικό δρόμο, είναι στα σύνορα του ποταμού Γιαλιά που είναι μέσα σε ζώνη προστασίας, είναι κοντά σε περιοχή Νατούρα. Είναι όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία κάνουν μια τέτοια μονάδα να είναι πρόβλημα για την περιοχή που θα κατασκευαστεί.

images (12)

Γ: Η προσπάθεια εγκατάστασης της συγκεκριμένης κτηνοτροφικής μονάδας γίνεται με προκλητικό τρόπο επειδή τα αρμόδια τμήματα δεν έχουν σεβαστεί ούτε τις ιδιαιτερότητες της κοινότητας τις οποίες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, ιδιαίτερα η επαρχιακή διοίκηση. Συγκεκριμένα στην κοινότητά μας, το 70% των περιουσιών είναι τουρκοκυπριακή γη, το υπόλοιπο 30% – πάνω από το μισό είναι κρατική γη και έτσι οι χωριανοί μας δεν έχουν ουσιαστικά αρκετή γη, ιδίως για να στεγάσουν τα παιδιά τους. Υπήρχε και ένα πρόγραμμα όπου διαχωρίζονταν οικόπεδα για φτωχιές οικογένειες, κάποιοι εξυπηρετούνταν από αυτό, όμως τώρα με την οικονομική κρίση αυτό το πρόγραμμα έχει σταματήσει. Αρκετοί έβρισκαν λύση σε ορισμένα κτήματα που ήταν σε γεωργικές περιοχές και με το δικαίωμα της μεμονωμένης κατοικίας ανέγειραν σπίτια για την μόνιμη διαμονή τους. Η περιοχή αυτή στην οποία προγραμματίζεται η ανέγερση της φάρμας προσφέρεται πολύ για την ανάπτυξη μεμονωμένων κατοικιών γιατί υπάρχει ωραίο φυσικό περιβάλλον και τυγχάνει να υπάρχουν πολλά κτήματα τα οποία είναι ιδιόκτητα – ανήκουν σε συγχωριανούς μας.

Όσον αφορά τον ποταμό Γιαλιά του οποίου εφάπτεται η συγκεκριμένη ανάπτυξη, αυτό σίγουρα δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για την επιμόλυνση των νερών. Τα νερά καταλήγουν στον φράχτη ο οποίος είναι 350 μέτρα από την συγκεκριμένη ανάπτυξη. Ο φράχτης αυτός δημιουργήθηκε με αποκλειστικό σκοπό τον εμπλουτισμό των υπογείων υδάτων, και από φυσική εξέλιξη έχει μετατραπεί σε έναν βιότοπο όπου διαβιούν ψάρια διαφόρων ποικιλιών, χελώνες του γλυκού νερού, που είναι προστατευόμενες από την ίδια συνθήκη που είναι προστατευόμενα και τα αγρινά καθώς επίσης και αρκετά πουλιά. Πέραν του φράχτη, σε απόσταση 1500 μέτρων υπάρχει η περιοχή Νατούρα, γνωστή σε μας ως Δήμμα της Παναγίας. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι προστατευόμενη για τις χελώνες που ανέφερα ώστε να έχουν δυνατότητα αναπαραγωγής. Επίσης μέσα στην περιοχή που θα ανεγερθεί η συγκεκριμένη φάρμα υπάρχουν πάρα πολλά πεύκα, υψηλή και χαμηλή βλάστηση και εξοχικά σπίτια. Είναι η εγγύτερη στην πόλη δασική περιοχή στην οποία βρίσκουν καταφύγιο για ψυχαγωγία, για περίπατο πολλοί συμπολίτες μας. Είναι πράγματι κρίμα να καταστραφεί, είναι κρίμα να κλείσει αυτός ο ορίζοντας ανάπτυξης.

mathiatis

Είμαστε από τις τυχερές κοινότητες που έχουμε πολύ ωραίο φυσικό περιβάλλον, έχουμε το εγγύτερο δάσος στην πρωτεύουσα, και δυστυχώς σήμερα γίνεται μια προκλητική προσπάθεια από ανθρώπους αδίστακτους οι οποίοι σφετερίζονται ακόμα και τον φυσικό μας πλούτο, ακόμα και το μέλλον της κοινότητας γιατί αυτή η εγκατάσταση της φάρμας που προσπαθούν να κάνουν κλείνει έναν από τους ορίζοντες ανάπτυξης της κοινότητας.

Λέω έναν από τους δύο γιατί στους άλλους τρείς ορίζοντες υπάρχουν ήδη εμπόδια για ανάπτυξη. Στον ένα τεράστιες εκτάσεις καταλαμβάνονται από στρατόπεδα, στον άλλο υπάρχει μια άλλη κτηνοτροφική περιοχή η οποία είναι ενεργή, ενώ η προηγούμενη δεν έχει άλλες μονάδες να λειτουργούν εκεί, και επίσης ο άλλος ορίζοντας έχει καταστραφεί για το λόγο ότι έχουν περάσει καλώδια υψηλής τάσης από πυλώνες, έτσι δεν έχουμε άλλη επιλογή σαν κοινότητα, παρά να αντιδράσουμε και να δείξουμε τόσο στους αρμόδιους πώς πρέπει να τυγχάνουμε σεβασμού αλλά και για να δημιουργήσουμε συνθήκες ώστε τα παιδιά μας να έχουν μέλλον στην κοινότητά μας.

Α: Από το κράτος, η φάρμα αυτή θα παρουσιαστεί ως μέτρο ανάπτυξης, ότι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας κτλ. πώς το σχολιάζετε εσείς αυτό;

Θ: Αυτό είναι το φρούτο της εποχής. Όταν μιλάμε για ανάπτυξη μιλάμε για αειφόρα και βιώσιμη ανάπτυξη, ανάπτυξη που να σέβεται όλες τις συνθήκες περιβάλλοντος, με έργα τα οποία σε ορίζοντα χρόνου θα προσφέρουν πραγματικά οφέλη. Όταν πήγαμε στον έπαρχο τον ρωτήσαμε κάτι πολύ απλό: Έγινε μελέτη εκτίμησης πραγματικών επιπτώσεων; Δήλαδή αυτό το έργο θα φέρει αυτό το όφελος; Εκτιμήθηκε ποια θα είναι η πραγματική ζημιά; Γιατί  στο να μου δώσουν 50-60 ευρώ τα οποία χρειάζομαι σήμερα αλλά να μου πάρουν την οικογενειακή γαλήνη, τις καλές συνθήκες διαβίωσης -τα οποία είναι ανεκτίμητα, τότε καταλαβαίνουμε ότι  η ζυγαριά γέρνει παραπάνω στις αρνητικές επιπτώσεις παρά στις θετικές επιπτώσεις.

Γ: Το 2007 είχε ζητήσει ένας ενδιαφερόμενος να εκμισθώσει κρατική γη στην ίδια περιοχή με σκοπό να εγείρει κτηνοτροφική και πτηνοτροφική μονάδα. Τότε όπως και στην περίπτωση που αναφέραμε προηγουμένως το κοινοτικό συμβούλιο τάχθηκε εναντίον για τους ίδιους λόγους. Πολύ έντονη ήταν και η θέση του Τμήματος Δασών το οποίο ανάφερε πως η περιοχή αναπτυσσόταν με εξοχικά σπίτια, είχε χαμηλή και ψηλή βλάστηση και χαρακτηριζόταν ως περιοχή φυσικής ομορφιάς και για τον λόγο ότι δεν είχε άλλη παρόμοια ανάπτυξη, ήταν κάθετα αρνητικό στο να δοθεί οποιαδήποτε άδεια με τον φόβο ότι θα δημιουργούσε προηγούμενο. Και στην συνέχεια θα αναπτύσσονταν κι άλλες τέτοιες μονάδες. Τώρα μετά από 7 χρόνια ο συγκεκριμένος άνθρωπος επανέφερε το αίτημά του όπως ακριβώς ήταν τότε αντιλαμβανόμενος πως αφού έχει δοθεί άδεια σε άλλον δεν θα μπορεί κανένας να του αρνηθεί κι έτσι θα πάρει κι αυτός άδεια. Τούτο είναι η μεγαλύτερη μας ανησυχία γιατί σταδιακά, επικαλούμενοι το προηγούμενο που θα δημιουργεί η ανοικοδόμηση της συγκεκριμένης φάρμας θα πάρουν άδειες και θα αναγείρουν πολλές τέτοιες μονάδες κι έτσι θα καταστεί η περιοχή κόλαφος για την κοινότητα δεδομένου ότι και οι άνεμοι φυσούν συνήθως από βορρά προς νότο, και οι οσμές θα καλύπτουν όλη την κοινότητα.

Α: Αναφέρατε ότι η φάρμα είναι παράνομη. Τι έχει συμβεί;

Θ: Το έργο είναι  παράνομο. Ενώ η άδεια οικοδομής εκδόθηκε από τον έπαρχο, η νομοθεσία 140/1/2005 της κυπριακής δημοκρατίας προνοεί ότι για όποια τέτοια έργα περιβάλλοντος απαιτείται να περνά από το Τμήμα Περιβάλλοντος και να δίνει τις απόψεις του για αυτό το θέμα.

Ο έπαρχος ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με τον «Περι πολεοδομίας και χωροταξίας νόμο», μπορεί ο ίδιος να δίνει άδεια χωρίς να ζητήσει μελέτη. Σε αυτό το επιχείρημα τους θέσαμε το ζήτημα ότι 2008 έγινε αίτηση για να γίνει μια φάρμα στην Σιά, για 1500 αιγοπρόβατα, και ζητήθηκε η άποψη του Τμήματος Περιβάλλοντος. Συνεπώς ποια είναι τα κριτήρια του έπαρχου, για να ζητήσει άποψη; Σε μια τόσο κρίσιμη περιοχή όπως την δική μας, που οι επιπτώσεις είναι καθαρές και μεγάλου βαθμού, μια και η περιοχή που θα γίνει η φάρμα  είναι στα σύνορα με την γεωργική ζώνη, και υπήρχαν από πιο παλιά αιτήματα για να μετατραπεί και αυτή η περιοχή σε γεωργική, υπάρχουν ποταμοί υπάρχουν σπίτια υπάρχουν άλλες αναπτύξεις. Απορούμε με ποιο κριτήριο προχώρησε ο έπαρχος να δώσει άδεια, χωρίς την άποψη του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Η αρχική αίτηση που έκανε ο αιτητής στο Τμήμα Γεωργίας ήταν 1960 παραγωγικά ζώα. Μετά τις πιέσεις που ασκήσαμε, έχουν κάνει μια προκαταρκτική εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, και επειδή σύμφωνα με την μελέτη, θα έχουν κάποια προβλήματα στην υδροδότηση και στο θέμα των ενοχλήσεων,  μείωσαν τον αριθμό των ζώων στα 800 ζώα που και πάλι δεν είναι λίγα. Επίσης η φάρμα θα έχει 10.000 τετραγωνικά μέτρα υποστατικά. Συνεπώς θα είναι πολύ εύκολο, αφού πάρουν τις άδειες, τα 800 ζώα να γίνουν 2-3.000.

Γ: Όλα όσα σας ανέφερα προηγουμένως, τα γνώριζε καλά η επαρχιακή διοίκηση και γνώριζε επίσης ότι την συγκεκριμένη περιοχή την είχαν προτείνει και προηγούμενα κοινοτικά συμβούλια και το σημερινό κοινοτικό συμβούλιο για να μετατραπεί από κτηνοτροφική σε γεωργική, εντούτοις τέτοιο πράγμα δεν έγινε, αντίθετα επεκτάθηκε η οικιστική περιοχή προς τον ορίζοντα της κτηνοτροφικής, κατά περίπου 800 μέτρα ενώ δεν μετατοπίστηκε αναλόγως και η κτηνοτροφική με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε τη συγκεκριμένη κτηνοτροφική μονάδα στα 650 μέτρα απόσταση από την οικιστική, πράγμα το οποίο πολεοδομικά είναι απαγορευμένο. Παραγνωρίζοντας όλα αυτά η επαρχιακή διοίκηση εξέδωσε άδεια οικοδομικής στο συγκεκριμένο ιδιοκτήτη για να εγκαταστήσει φάρμα μεγάλης δυναμικότητος συγκεκριμένα 1960 παραγωγικών αιγοπροβάτων εκ των οποίων τα 800 έχουν τύχει και έγκρισης για ευρωπαϊκή επιδότηση. Η άδεια αυτή εκδόθηκε σε αντίθεση με την άποψη της τοπικής αρχής η οποία εξήγησε, όταν της ζητηθήκαν απόψεις, ότι την περιοχή αυτή επιθυμεί να την κάνει γεωργική για να αξιοποιηθεί και για οικιστικούς λόγους.

Η επαρχιακή διοίκηση έκδωσε αυτή την άδεια χωρίς να διαβουλευτεί με το κοινοτικό συμβούλιο και χωρίς καν να το ενημερώσει. Και μάλιστα αυτή η άδεια, για αυτό είπα ότι είναι πρόκληση, εκδόθηκε παράνομα, είναι η λέξη που εκφράζει την πραγματικότητα μπορεί να φανεί ακραία, παράνομα γιατί τέτοιες αναπτύξεις που επιβαρύνουν το περιβάλλον που δημιουργούν οχλήσεις και μπορεί να δημιουργήσουν και επιπτώσεις πάνω στα θέματα υγείας των ανθρώπων είναι πάντα υπό την αίρεση των περιβαλλοντικών συνθηκών. Στην περίπτωση τούτη επειδή οι περιβαλλοντικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τέτοια ανάπτυξη, ο ιδιοκτήτης, καλυπτόμενος και από την ιδιαίτερη αντιμετώπιση που έτυχε από την επαρχιακή διοίκηση πήρε την άδεια χωρίς να περάσει από το Τμήμα Περιβάλλοντος όπως προνοεί ο νόμος περί επιπτώσεων στο περιβάλλον, για να δώσει το Τμήμα Περιβάλλοντος τις απόψεις του, οι οποίες αποτελούν την βάση για να εκδοθεί μια άδεια για μια τέτοια ανάπτυξη.

Α: Τι δράσεις έχετε κάνει μέχρι στιγμής και πώς σκέφτεστε να προχωρήσετε;

Γ: Έχουμε ήδη δημιουργήσει μια επιτροπή η οποία ως πρώτο μέτρο ξεκίνησε την εκστρατεία συλλογής υπογραφών η οποία βαίνει καλώς. Επίσης στείλαμε επιστολές τόσο στην Επίτροπο Διοικήσεως, Υπουργείο Εσωτερικών, Επίτροπο Περιβάλλοντος, Τμήμα Περιβάλλοντος, Έπαρχο, και ζητήσαμε την άμεση ανάκληση της άδειας για την παράνομη διαδικασία με την οποία εκδόθηκε. Δυστυχώς δεν είχαμε κανένα αποτέλεσμα, δεν υπάρχει πρόθεση από την επαρχιακή διοίκηση να την ανακαλέσει. Το δε Τμήμα Περιβάλλοντος προχώρησε για να εξετάσει τις περιβαλλοντικές συνθήκες που υπάρχουν στην περιοχή, και να δώσει γνωμάτευση.

Θ:Η Επαρχιακή Διοίκηση προχώρησε με το να κάνουν κάποιες επιστολές, να το σταματήσουν για ένα διάστημα, αυτός να ξανά ξεκινήσει και να το παίρνουν στα μαλακά και καλούν στις 18 του Φεβρουαρίου στις 9 το πρωί, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, στην οποία θα αποφασίσουν για την προκαταρκτική έρευνα επιπτώσεων στο περιβάλλον -το οποίο τώρα τους ζήτησαν, ήταν κάτι που έπρεπε να προηγηθεί της έκδοσης της αδείας. Υπάρχει ουσιαστικά μια παρανομία εδώ, κάνουν κάτι το οποίο είναι παράνομο, είναι παράτυπο, δε γίνεται εκ των υστέρων η εκτίμηση, η εκτίμηση έπρεπε να γίνει εκ των προτέρων και ήδη έχουν γίνει κάποιες κατασκευές, μερικές από τις οποίες αποτελούν οπτική ρύπανση, δεν είναι σύμφωνες με τους κανόνες περιβάλλοντος.

Έχουμε κάνει κάποιες συγκεντρώσεις, έχουμε φέρει πάνω τον νομικό τον κύριο Γιώργο Καραπατάκη, εμπειρότατος στα θέματα περιβάλλοντος, έχει ενημερώσει το κοινό, έλυσε κάποια θέματα. Ένα από τα θέματα που απασχολούσε το κοινό ήταν ότι μας απειλούσαν ότι θα πληρώσουμε πρόστιμο 750.000 ευρώ στην περίπτωση που εμποδίσουμε την ανάπτυξη αυτής της μονάδας, γιατί θα του στερούσαμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια πράγμα το οποίο είναι και πρωτάκουστο παγκοσμίως, να επιχειρηματολογείς με τέτοιο τρόπο, πρώτον γιατί δεν είναι λεφτά τα οποία του ανήκουν, και δεύτερο όταν η κοινωνία βλέπει ότι ενοχλείται από μια κατάσταση, έχει δικαίωμα για την διαμαρτυρία και την προστασία των συμφερόντων της το οποίο είναι καθαρό ανθρώπινο δικαίωμα. Που ακούστηκε παγκοσμίως να θέλεις εσύ να ασκήσεις τα δικαιώματά σου και να έχει ο άλλος το δικαίωμα να ασκήσει προσφυγή εναντίων σου και να θέλει να σου ζητήσει λεφτά! Αυτός ο κύριος μπορεί να ασκήσει προσφυγή μόνο στον Έπαρχο που είναι η διοικούσα αρχή που του έδωσε την άδεια παράνομα. Αυτή είναι η  Αρχή που τον εξέθεσε, στην ουσία εμείς δεν έχουμε καμία εμπλοκή στο θέμα.

Αύριο έχουμε μια συνάντηση με τον Έπαρχο, στα γραφεία της Επαρχιακής Διοίκησης του οποίου θα του αναφέρουμε όλα τα θέματα, θα του ασκήσουμε όλη την πίεση που υπάρχει για να καταλάβει την κατάσταση η οποία επικρατεί εδώ στην κοινότητα, και την Τρίτη με την επιτροπή περιβάλλοντος θα κάνουμε μια διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του Τμήματος Περιβάλλοντος, και καλούμε όλο τον κόσμο ο οποίος είναι ευαισθητοποιημένος, με θέματα περιβάλλοντος, με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με θέματα δημοκρατίας, και διαφθοράς να μας στηρίξουν. Σήμερα στο 2014 είμαστε στη δύνη της οικονομικής κρίσης λόγω της διαφθοράς, γιατί μιλάμε για την Τρόικα, αλλά εμείς ανοίξαμε την κερκόπορτα και μπήκε με τις λάθος πρακτικές μας, κι ακόμη και σήμερα η κομματοκρατία λειτουργεί, το πολιτικό σύστημα της διαφθοράς προχωρεί αυτή την κατάσταση, για να επωφεληθεί πάλι ένα «καλό παιδί» του κόμματος εις βάρος μιας ολόκληρης κοινότητας.

Γ: Το Σάββατο στις 22/2, στις 11 το πρωί, θα έχουμε στον χώρο τον οποίο πρόκειται να ανεγερθεί η φάρμα, εκδήλωση διαμαρτυρίας στην οποία θα καλέσουμε και πολιτικά κόμματα για να τους θέσουμε μπροστά στις ευθύνες τους, καθώς επίσης και μέσα μαζικής ενημέρωσης για να προβάλουν το δίκαιο αίτημά μας. Απευθυνόμαστε και στον κάθε συμπολίτη μας που έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες που είναι πάνω από οποιαδήποτε διαπλοκή και πάνω από οποιοδήποτε συμφέρον, γιατί δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα ανθρώπων που είναι  στα κέντρα αποφάσεων δεν βλέπουμε να τους χαρακτηρίζουν όλα τα παραπάνω, οποιοσδήποτε πολίτης έχει την καλή θέληση να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια, όταν το περιβάλλον καταπονείται, όπου κι αν καταπονείται επηρεάζει όλους μας.

Α: Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στον αγώνα σας!

Γ:Να ‘στε καλά ήταν χαρά μας που μας δώσατε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον αγώνα μας και νοιώθουμε δυνατότεροι που αισθανόμαστε συμπολίτες μας να ενδιαφέρονται για τα δικά μας προβλήματα που κατεξοχήν είναι κοινά.

Advertisements

One Trackback to “Μαθιάτης: οι κάτοικοι διεκδικούν – κάτω τα χέρια απο το περιβάλλον μας και το μέλλον της κοινότητάς μας!”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: