Το πρωί Απάνθρωποι, το βράδυ Φιλάνθρωποι…

Της Ελένης Ιωάννου

Τους τελευταίους μήνες στην Κύπρο βιώνουμε μαζί με την ένταση της οικονομικής κρίσης και μια μεγάλη στροφή προς τη φιλανθρωπία, είτε αυτό είναι υπό τη μορφή του Live Aid, συσσιτίων, εράνων, κοινωνικών παντοπωλείων και κοινωνικών ιατρείων. Μέχρι πρόσφατα, παγκόσμια ανάλογες κινήσεις γίνονταν μετά από μεγάλους σεισμούς, τυφώνες κοκ, ενώ η τελευταία φορά που είδαμε να γίνεται κάτι παρόμοιο στην Κύπρο ήταν όταν το ’74 η κοινωνία προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες. Η διαφορά όμως είναι ότι σήμερα δεν έχουμε πληγεί από κάποιο πόλεμο, σεισμό, λιμό ή καταποντισμό, οι λήπτες βοήθειας είναι τα θύματα της ανεργίας και την εξαθλίωσης που γεννά η οργανική κρίση του καπιταλισμού. Όσο αυτή θα βαθαίνει, τόσο και αυτά θα αυξάνονται.

To παράδοξο δε, είναι ότι τα ηνία αυτών των πρωτοβουλιών έχουν πάρει η δεξιά ακόμη και μέλη του κυβερνώντος κόμματος (!) και κάποια από τα πλέον συντηρητικά στοιχεία της κοινωνίας.

1197_467591399943960_720334838_n

Ας δούμε κάποια παραδείγματα:

Τα κοινωνικά παντοπωλεία που η βοήθειά τους φτάνει σε 13.000 οικογένειες σε διάφορους δήμους είναι συνδεδεμένα με την εκκλησία. Σύμφωνα με τη σελίδα της εκκλησίας της Κύπρου, δικαίωμα στα προϊόντα των παντοπωλείων έχουν άπορες οικογένειες που ανήκουν στις διαφορετικές ενορίες και αφού εξεταστεί η υπόθεση τους από τον ιερέα της περιοχής. Ο αρχιεπίσκοπος ο ίδιος δήλωσε ότι “στόχος μας είναι κανείς να μην πεινά”. Αν πεινάς όμως και τυγχάνει να είσαι αλλόθρησκος αφήνεσαι στο έλεος του καιρού… Μας δίνουν άρα κάθε δικαίωμα να αμφισβητήσουμε το πόσο “ανθρωπιστική” είναι αυτή η βοήθεια, και αν φτάνει πραγματικά σε όποιον το έχει ανάγκη.

Κατά καιρούς βλέπουμε μεγάλες εταιρίες όπως το Αλφαμέγα και τον όμιλο Σιακόλα να κάνουν μεγάλες εισφορές στα κοινωνικά παντοπωλεία και σε λοιπούς φιλανθρωπικούς θεσμούς, να προσφέρουν πρωινά σε μαθητές, κτλ. Αυτό όμως που δε φαίνεται στα ΜΜΕ είναι οι φοροαπαλλαγές που χαίρουν αυτοί οι επιχειρηματίες, πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη τους, όσο οι “κοινοί θνητοί” αναγκάζονται να στραφούν σε κοινωνικά παντοπωλεία για την επιβίωσή τους ή οι εργασιακές συνθήκες τις οποίες επιβάλουν στους εργαζόμενούς τους, πολλοί από τους οποίους με τα λεφτά που παίρνουν σίγουρα δεν έχουν για να δώσουν πρωινό στα παιδιά τους!.

Κατ’ ανάλογο τρόπο με τα κοινωνικά παντοπωλεία λειτουργούν και τα συσσίτια και μοιράσματα ρούχων και σχολικής ύλης που διοργανώνει το φασιστικό ΕΛΑΜ, “μόνο για Έλληνες” – και πόσο μάλλον τα γραφεία εξευρέσεως εργασίας “μόνο για Έλληνες”, τα οποία πληρώνουν Έλληνες εργάτες μισθό μετανάστη. Το πρόβλημα δηλαδή γι αυτούς δεν είναι η έλλειψη θέσεων εργασίας, οι πενιχροί μισθοί που επηρεάζουν τόσο έλληνες, κύπριους και ξένους εργαζόμενους, αλλά το ότι οι κακοπληρωμένες δουλειές με τις κάκιστες συνθήκες εργασίας πάνε σε ξένους αντί για “δικούς μας”.  Χρησιμοποιούν την κρίση για αυτοπροβολή, για να φανούν ως τα “καλά παιδιά” και οι υπερασπιστές των αδυνάτων, χρησιμοποιώντας όμως “πράξεις φιλανθρωπίας” (γιατί ως γνωστό μόνο οι έλληνες είναι άνθρωποι), για να περάσουν τη δηλητηριώδη τους ατζέντα μέσα στην κοινωνία, με τον πιο χυδαίο τρόπο, ενώ παράλληλα νομιμοποιούν με τα γραφεία ευρέσεως εργασίας την εκμετάλλευση των εργαζομένων, κύπριων και ξένων.

Η δε πρωτοβουλία να γίνουν κοινωνικά ιατρεία, που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ελένης Θεοχάρους, ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ προέκυψε μόνο λίγο καιρό πριν η κυβέρνηση του κόμματός της ανακοινώσει την κατάργηση, στην ουσία της δημόσιας, δωρεάν υγείας, με την εισαγωγή  τελών για τις υπηρεσίες της υγείας και περικοπές στον σχετικό προϋπολογισμό! Τι ειρωνεία!

Η κρίση εντείνει την ανάγκη για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά παρόλα αυτά, βλέπουμε να αντικαθίσταται ο δημόσιος θεσμός και το κοινωνικό κράτος με ιδιωτικές πρωτοβουλίες και ημίμετρα που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως υποκατάστατα. Το κεκτημένο και το αυτονόητο γίνονται ξαφνικά προϊόν “κοινωνικής ευαισθησίας”. Αυτά που μας πήραν έρχονται τώρα να μας τα δώσουν πίσω λειψά και με επιδεικτικότητα.

Καθώς δεχόμαστε ίσως την πιο μεγάλη επίθεση στο βιοτικό μας επίπεδο, στα επιδόματα, στο δικαίωμά μας για εργασία, και όσο οι δουλειές που υπάρχουν  γίνονται ακόμα πιο ελαστικές και οι όροι εργασίας ακόμα πιο καταπιεστικοί και σκληροί, οι ίδιοι οι εργοδότες, επιχειρηματίες κοκ που προσφέρουν τις δουλειές με τις χειρότερες εργασιακές συνθήκες, όλοι αυτοί που κερδοσκοπούν πάνω στη δυστυχία μας, και οι δημιουργοί αυτής της κρίσης παρουσιάζονται ως μεγάλοι ευεργέτες και φιλάνθρωποι. Το πρόβλημα δεν είναι η πολιτική τους προέλευση ή η τάξη στην οποία ανήκουν καθαυτά αλλά, το ότι η τάξη τους και οι ρίζες της ιδεολογίας τους είναι αυτές που προκάλεσαν και φροντίζουν να διαιωνίζεται η φτώχεια, η ανεργία και η εξαθλίωση, ακριβώς γιατί αυτά είναι που εξυπηρετούν το σκοπό της διατήρησης των προνομίων τους. Γι’ αυτό  είναι και οξύμωρο να φροντίζουν δήθεν για την ευημερία μας.

Αν από το φαινόμενο φιλανθρωπία βγαίνει κάτι θετικό είναι η τρανή απόδειξη ότι η ανθρώπινη φύση δεν είναι ο ανταγωνισμός και το «οφθαλμόν αντι οφθαλμού» αλλά η αλληλεγγύη στην πράξη. Ο απλός κόσμος το απέδειξε μέσα από την ανιδιοτελή προσφορά του στις διάφορες φιλανθρωπικές δομές. Ο μόνος τρόπος όμως να αντιμετωπίσουμε την ανισότητα, την ανεργία, τη φτώχεια και την πείνα που προκαλούν την ανάγκη για φιλανθρωπία είναι να κτυπήσουμε το κακό στη ρίζα του. Το σύστημα και η κρίση του δεν είναι νομοτέλεια, είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα και μόνο με ανθρώπινη δράση καταργείται.

Διεκδικούμε κοινωνικό κράτος, δουλειές για όλους, πραγματική δωρεάν δημόσια υγεία. Καμιά περικοπή στις κοινωνικές παροχές, αξιοπρεπής ζωή για όλους.µ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: