Εκστρατεία αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας πολιτικούς πρόσφυγες έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών

Ομάδα αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων βρίσκεται σε απεργία πείνας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών από τις 18 Νοεμβρίου με αίτημα να τους δοθούν είτε το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος είτε υπηκοότητα προκειμένου να μπορούν να εργάζονται σε οποιοδήποτε μέρος της Ευρωπαικής Ένωσης. Η άρνηση της κυβέρνησης να ασχοληθεί με το αίτημά τους, τους οδήγησε στην απόφαση να προχωρήσουν και στην άρνηση κατανάλωσης νερού από την Τρίτη 7 Ιανουαρίου. Η μη κατανάλωση νερού, σε συνδυασμό με την εξασθένιση από την πολυήμερη απεργία πείνας θα οδηγήσει σίγουρα τους απεργούς στο θάνατο.

1239329_658260294199082_829713722_o

Κάτω από την ηγεσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Χάσικου και με τη γνωστή πλέον αλαζονική και ρατσιστική του πολιτική, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να αφήσει ανθρώπους να πεθάνουν, παρά να τους δώσει ένα απλό δικαίωμα, που παρέχεται σε πολλές χώρες της ΕΕ, που δεν κοστίζει τίποτε στο κράτος. Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν σαφές: κατατρεγμένοι του κόσμου αποφύγετε την Κύπρο. Εδώ θα σας αφήσουμε να ψοφήσετε παρά να σας δώσουμε τα δικαιώματά σας!

Την διαμαρτυρία ξεκίνησε ο Μοχάμαντ Αλτάφ, αναγνωρισμένος πρόσφυγας από το Κασμίρ, και μαχητής εναντίον της κατοχής της πατρίδας του από το Πακιστάν. Υπόβαλε αίτηση για άσυλο το 2003 και του δόθηκε το καθεστώς του πρόσφυγα οκτώ χρόνια αργότερα, το 2011.

Στον Μοχάμαντ Αλτάφ , όπως και στα άλλα άτομα με  προσφυγικό καθεστώς στην Κύπρο, έχει δοθεί άδεια προσωρινής διαμονής, η οποία έχει διάρκεια ισχύος για τρία έτη και η οποία μπορεί μετέπειτα να ανανεώνεται για τρία χρόνια κάθε φορά. Δεν μπορεί να πάρει είτε άδεια μόνιμης διαμονής βάσει του εθνικού δικαίου, είτε το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος βάσει της Οδηγίας 2003/109/ΕΚ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την ύπαρξη διαφόρων εμποδίων στην προσπάθειά του για πρόσβαση στην εργασία. Ο «Περί Προσφύγων νόμος» προβλέπει ότι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έχουν ίσα δικαιώματα με τους κύπριους πολίτες εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρόλα αυτά ούτε αυτό το δικαίωμα μπορεί να εξασκήσει καθώς δεν μπορεί να εγγράψει εταιρία και ούτε να βρει εργασία αντάξια των προσόντων του.

Τα τελευταία τρία χρόνια είναι άνεργος και έτσι, έχει προσπαθήσει να βρει εργασία και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Έχει εξασφαλίσει συμβόλαιο απασχόλησης σε μια μεγάλη εταιρία στο Βέλγιο, όπου όμως δεν μπορεί να δουλέψει καθώς το είδος της άδειας παραμονής που παραχωρεί η κυπριακή κυβέρνηση στους πρόσφυγες δεν τους διασφαλίζει να εργαστούν νόμιμα ως πρόσφυγες σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται και πολλοί άλλοι αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες. Ήδη άλλοι 3 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έχουν ακολουθήσει τον αγώνα του και βρίσκονται σε απεργία πείνας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών μαζί του.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, δίνει απλόχερα υπηκοότητες, σε ρώσους ολιγάρχες και κινέζους επιχειρηματίες με μοναδικά κριτήρια το να έχουν πάνω από 3 εκατομμύρια σε καταθέσεις, να κάνουν 500.000 ευρώ επενδύσεις, να έχουν επιχειρήσεις ή να αγοράσουν κατοικία στην Κύπρο! Ξεπουλά στην ουσία υπηκοότητες σε όποιον μπορεί να τις αγοράσει, και δίνει διαβατήρια για να μπορούν να κάνουν μπίζνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αφήνει ανθρώπους που τις έχουν πραγματικά ανάγκη να πεθαίνουν.

Στην διαμαρτυρία του Μοχάμαντ Αλτάφ τον βοηθά η ΚΙΣΑ, Κίνηση για Ισότητα Στήριξη και Αντιρατσισμό. Συγκεντρώνονται υπογραφές διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στο http://www.change.org/petitions/minister-of-interior-of-the-republic-of-cyprus-provide-recognized-refugees-access-to-their-rights και έχουν γίνει μια σειρά από επιστολές προς τους υπεύθυνους τόσο από την οργάνωση όσο και από τους ίδιους τους πρόσφυγες.

Παρόλα αυτά οι απαντήσεις που παίρνουν είναι αρνητικές. Ο ίδιος ο Χάσικος απάντησε ότι δεν αποτελεί εθνικό συμφέρον η παροχή της υπηκοότητας στους πρόσφυγες και συνεπώς δεν θα προχωρήσει στην εξέταση του αιτήματος.

Είναι φανερό ότι ενώ ξεπουλούν υπηκοότητες σε κάθε κερδοσκόπο, χρειάζεται όσο περισσότερη πίεση μπορεί να ασκηθεί για να δοθεί υπηκοότητα, ή καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος στους πρόσφυγες που το έχουν ανάγκη.

Ο Μοχάμαντ Αλτάφ και οι υπόλοιποι πολιτικοί πρόσφυγες που συμμετέχουν στην διαμαρτυρία χρειάζονται την υποστήριξή μας.

Συγκεντρώνουμε υπογραφές.

Στέλνουμε γράμματα διαμαρτυρίας στον Υπουργό Εσωτερικών, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους βουλευτές, για να αλλάξουν τους νόμους, για να συμπεριλαμβάνουν τους πολιτικούς πρόσφυγες στους νόμους για την υπηκοότητα και για το καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος, ξεκινώντας από τώρα με τις περιπτώσεις του Μοχάμαντ Αλτάφ και των άλλων πολιτικών προσφύγων που βρίσκονται έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών ικανοποιώντας κατ’ εξαίρεση το αίτημά τους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: