ΗΠΑ: Ιστορική νίκη για την αριστερά στο Σιάτλ!

Επιμέλεια: Ελένη Ιωάννου

Η Σάμα Σαουάντ, μετά από μία καταμέτρηση «στήθος με στήθος» με τον πολιτικό της αντίπαλο Ρίτσαρντ Κόλιν, εκλεγμένο για 16 χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο του Σιάτλ, εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος γράφοντας ιστορία!

 Το Δημοτικό Συμβούλιο του Σιατλ, όπως και σε άλλες αμερικανικές πόλεις, λειτουργεί σαν τοπική κυβέρνηση καθώς έχει πολύ διευρυμένες αρμοδιότητες. Συγκεκριμένα είναι ένα σώμα που νομοθετεί (αρκεί οι νόμοι να μην είναι αντίθετοι με το Σύνταγμα των ΗΠΑ και της Πολιτείας της Ουάσινγκτον όπου ανήκει το Σιάτλ) επιβάλλει φόρους (ή φοροελαφρύνσεις) και καθορίζει την πολιτική της πόλης όσον αφορά την ύδρευση, τον ηλεκτρισμό, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την αστυνομία, την πυροσβεστική, τους δημόσιους χώρους, τη δημόσια περιουσία, κ.α. Αποτελείται από 9 μέλη τα οποία εκλέγονται με τις ψήφους του συνόλου των κατοίκων της πόλης.

Η Σάμα Σαουάντ συγκέντρωσε περισσότερους από 93.000 ψήφους, ξεπερνώντας τον αντίπαλό της, υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος, Ρ. Κόνλιν.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Σιατλ που εκλέγεται μια δηλωμένη σοσιαλίστρια στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ πρέπει να πάμε πίσω γενιές για να βρούμε εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο που να δηλώνει ανοιχτά σοσιαλιστής σε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ.

sawantindex

Η εκστρατεία

Η προεκλογική της εκστρατεία, στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στα μαχητικά αιτήματα που είχαν γεννηθεί μέσα από τους αγώνες της εργατικής τάξης την τελευταία περίοδο.

Πάλεψε μαχητικά:

ñ για το αίτημα για 15 δολάρια την ώρα βασικό μισθό, αίτημα που αναδείχθηκε από το κίνημα των εργαζομένων σε Φαστ Φουντ.

ñ για επιβολή πλαφόν στα ενοίκια τα οποία είναι εξαιρετικά υψηλά στο Σιατλ

ñ για σήμανση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.

ñ για το τέλος της εργοδοτική τρομοκρατίας και το χτίσιμο συνδικάτων στις μεγάλες πολυεθνικές που έχουν την βάση τους στο Σιατλ όπως τα Starbucks, η amazon.com, κοκ.

ñ για φορολόγηση των πλουσίων και των εκατομμυριούχων.

ñ για την κοινωνικοποίηση μεγάλων εταιριών και πολυεθνικών που έχουν την έδρα τους στο Σιατλ και στην πολιτεία της Ουάσινγκτον όπως η Boeing και η Microsoft

 Την ίδια στιγμή πρόβαλλε μαχητικά τα αδιέξοδα του καπιταλισμού και την ανάγκη της πάλης για μια σοσιαλιστική κοινωνία. Η Σάμα, κέρδισε την εμπιστοσύνη και τις ψήφους των εργαζομένων με την ενεργή της παρουσία σε όλα τα κινήματα της πόλης, ενώ είναι και ενεργή συνδικαλίστρια στο συνδικάτο των καθηγητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Σιάτλ.

Δεύτερος με 42% ο Τάι Μουρ

Πολύ σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα και για τον δεύτερο υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της Σοσαλιστικής Εναλλακτικής, Τάι Μουρ, που κατέβηκε στη Μινεάπολη.

Τα τελικά αποτελέσματα για τον Τάι Μουρ, τον φέρνουν δεύτερο με 42% με μόλις 229 ψήφους λιγότερες από την αντίπαλό του Αλόντρα Κάνο (υποψήφια με τη στήριξη των Δημοκρατικών).

Ο Τάι, στήριξε την εκστρατεία του επίσης στο αίτημα για 15 δολάρια την ώρα βασικό μισθό, ενώ είναι πολύ γνωστός στην περιοχή του σαν ένας από τους ιδρυτές του κινήματος «Occupy Homes» – ενός κινήματος υπεράσπισης όσων έρχονται αντιμέτωποι με εξώσεις και κατασχέσεις των σπιτιών τους λόγω χρεών. Επίσης, σημαντικά στην εκστρατεία του Τάι ήταν τα αιτήματα φορολόγησης του πλούτου, η αύξηση (μέσω φορολογίας) των κονδυλίων για την δημόσια παιδεία και υγεία, το δικαίωμα στο συνδικαλισμό κ.α.

Αν και τελικά δεν εξελέγη δημοτικός σύμβουλος, ο Τάι είναι ο ουσιαστικός νικητής των εκλογών για τα εργατικά και λαϊκά στρώματα της Μινεάπολης που εμπνεύστηκαν από τις μαχητικές προτάσεις και τις ιδέες ενός ταγμένου αγωνιστή, που δεν θεωρεί την εκλογική του συμμετοχή το τέλος, αλλά την αρχή για τους επόμενους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες της Αμερικής!

Αυτό που διαφοροποιούσε την καμπάνια των συντρόφων της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής για οικονομική ενίσχυση, ήταν ότι στηριζόταν αποκλειστικά στα εργατικά και λαϊκά στρώματα, με βάση το σύνθημα: «Δεν θέλουμε και δεν παίρνουμε λεφτά από καπιταλιστές, χρειαζόμαστε τη δική σας στήριξη» και εκστρατεία από πόρτα σε πόρτα. Αντίθετα οι υπόλοιποι υποψήφιοι, βασίστηκαν στις «δωρεές» από επιχειρήσεις και οικονομικά λόμπι.

Εμπιστοσύνη στη δύναμη των σοσιαλιστικών ιδεών!

Έτσι, με ένα ταξικό – σοσιαλιστικό πρόγραμμα, οι Σάμα Σαουάντ και Τάι Μουρ κατάφεραν να εμπνεύσουν χιλιάδες εργαζόμενους, άνεργους, φτωχούς και μετανάστες Αμερικανούς. Κόσμο που έχει σιχαθεί τα δύο κόμματα εξουσίας και που αναζητά μια διαφορετική εναλλακτική.

Η Σάμα και ο Τάι, είναι ζωντανό παράδειγμα πως η λέξη «σοσιαλισμός», όχι απλά δεν «τρομάζει» ή απωθεί την κοινωνία (και όχι οποιαδήποτε κοινωνία αλλά την αμερικανική!) αλλά, όταν συνοδεύεται με συγκεκριμένο πρόγραμμα και προτάσεις, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη συνείδηση της εργατικής τάξης και για πολιτικές ανατροπές.

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι σύντροφοι μας κατάφεραν, κατά την διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας, να κερδίσουν και την υποστήριξη μια σειράς εργατικών συνδικάτων, ανάμεσα τους το Διεθνές Συνδικάτο Εργαζομένων στις Υπηρεσίες (που έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο απεργιακό κίνημα των φαστ φουντ), τοπικών παραρτημάτων του αρκετά ριζοσπαστικού κόμματος των «Πράσινων» και καλλιτεχνών όπως ο Tom Morello των Rage Against the Machine και ο Serj Tankian των System of a Down.

 Απέδειξαν πως η εργατική τάξη των ΗΠΑ δεν είναι «στον κόσμο της» όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά ψάχνει για απαντήσεις και χτίζει σιγά-σιγά τις δυνάμεις της για να μπορέσει να απαντήσει στις επιθέσεις που δέχεται.

 Πρόκειται, αντικειμενικά, για μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Γιατί δείχνει ότι μέσα στην αμερικανική κοινωνία, μέσα στα φτωχά στρώματα των εργαζομένων, των μεταναστών και των ανέργων, ειδικά στη νεολαία, αναπτύσσονται μαζικά ρεύματα ριζοσπαστικοποίησης.

Δείχνει ότι οι Αμερικανοί εργάτες μέσα από την εμπειρία της κρίσης, που ξεκίνησε το 2007 και συνεχίζεται, είναι ανοιχτοί στις σοσιαλιστικές επαναστατικές ιδέες. Φτάνει βέβαια αυτοί που τις προτείνουν να μπορούν να μιλήσουν την «γλώσσα» των εργατών, να μπορούν να εστιάσουν στα προβλήματα τους, να προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις και συγκεκριμένες μορφές πάλης.

Δείχνει ότι αντικειμενικά υπάρχουν, ακόμα και στην Αμερική, οι δυνατότητες για τεράστιες πολιτικές ανατροπές, για το χτίσιμο μαζικών οργανώσεων, πολιτικών και βέβαια συνδικαλιστικών, στην υπηρεσία των εργαζομένων και με στόχο μια εναλλακτική σοσιαλιστική κοινωνία.

Όσο και αν από μόνη της είναι εξαιρετικά σημαντική, οι ΗΠΑ δεν αποτελούν το μοναδικό παράδειγμα τέτοιων εξελίξεων. Πέρυσι είχαμε το ξεδίπλωμα παρόμοιων διεργασιών στη Νότια Αφρική.

Μετά από μια βάρβαρη επίθεση των ειδικών δυνάμεων ενάντια σε απεργούς εργάτες των ορυχείων πλατίνας, με πυροβόλα όπλα και εν ψυχρώ εκτελέσεις που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς, οι εργάτες των ορυχείων προχώρησαν σε πανεθνική απεργία που ανάγκασε τους εργοδότες σε υποχωρήσεις. Και στη συνέχεια προχώρησαν στη δημιουργία του WASP (Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα) ενός κόμματος που στηρίζεται στις απεργιακές επιτροπές που γεννήθηκαν μέσα από τον ηρωικό αγώνα των εργατών στα ορυχεία πλατίνας και χρυσού. Και σε αυτή την περίπτωση επικεφαλής αυτού του νέου κόμματος βρίσκονται οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην CWI (το DSM – Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα).

Αυτές οι εξελίξεις είναι ενδεικτικές των τάσεων που αναπτύσσονται σε διεθνές επίπεδο. Μέσα από την κρίση τα εργατικά και λαϊκά στρώματα καταλήγουν σε πολιτικά συμπεράσματα. Και προσπαθούν να χτίσουν οργανώσεις, πολιτικές και συνδικαλιστικές, που να υπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα και να μην είναι στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Όλα δείχνουν πως σιγά σιγά ανοίγουν οι δρόμοι για μια νέα εποχή διεκδίκησης και αντεπίθεσης, από τη μεριά του εργατικού κινήματος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: