14/12/2013 – Παγκύπρια κινητοποίηση ενάντια στην Τρόικα, τα μνημόνια, την λιτότητα και την φτώχεια

Της Αθηνάς Καρυάτη

Στις 14/12,στις 10πμ, 19 και πάνω οργανώσεις καλούν σε παγκύπρια κινητοποίηση έξω από το υπουργείο οικονομικών και πορεία έπειτα στο προεδρικό.

Η ΝΕΔΑ θα είναι εκεί. Είναι καιρός η απάντηση των εργαζομένων να γίνει στους δρόμους, όχι στους διαδρόμους των υπουργείων.

554528_417843781625896_67537895_n

Για τα δίς που έχασαν οι τραπεζίτες πληρώνουμε εμείς!

22 δις μας φόρτωσαν στις πλάτες μας η Τρόικα και η κυβέρνηση τον προηγούμενο Μάρτη. Για να βρεθούν αυτά τα χρήματα πληρώνουν τελικά μόνο οι εργαζόμενοι, οι χαμηλόμισθοι και οι μικρομεσαίοι. Έχει κοπεί πάνω από το 30% των μισθών μας, η ανεργία έχει φτάσει στο ιστορικό ποσοστό του 17,1% και 43% για την νεολαία (με στοιχεία του Οκτωβρίου και προβλέπεται να ανέβουν κι άλλο)! 10.000 οικογένειες ζουν από τα κοινωνικά παντοπωλεία και 23% του πληθυσμού είναι κάτω από το όριο της φτώχειας! Με το κούρεμα χάθηκαν ταμεία συντάξεως, οικονομίες των χαμηλών στρωμάτων, χρήματα κοινωφελών οργανισμών, καταστράφηκαν μικρές επιχειρήσεις. Με επίφαση τις οδηγίες της Τρόικας η κυβέρνηση ΔΗΣΥ βάζει σε εφαρμογή το πρόγραμμα που τόσα χρόνια ήθελε να εφαρμόσει: καταργήθηκε η δημόσια δωρεάν υγεία και τώρα δέχονται επίθεση με τις ιδιωτικοποιήσεις όλοι οι κοινωφελείς οργανισμοί (CYTA, AHK, λιμάνια). Καταργούν με διατάγματα όλα τα εργατικά μας δικαιώματα και κεκτημένα και ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε εκποιήσεις περιουσιών!

Για να μην χρεοκοπήσουν οι τράπεζες, και η “οικονομία” χρεοκοπούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία!

 Μας λένε ψέματα ότι με λίγες θυσίες η οικονομία μπορεί να φτιάξει! Το 2014 θα είναι πιο δύσκολο από το 2013. Οι επιθέσεις θα συνεχίζονται για πολλά χρόνια ακόμη. Τα ίδια έλεγαν και στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία και σε όλη την Ευρώπη. Την Πέμπτη 5/12 παραδέχτηκε ο Αβέρωφ Νεοφύτου ότι τα μνημόνια οδηγούν σε ύφεση, ανεργία φτώχεια απώλεια περιουσιακών στοιχείων, και ότι «ναι» με τα μνημόνια και την συμπίεση των δαπανών δεν μπορείς να περιμένεις ανάπτυξη. Δεν περνάμε μια προσωρινή περίοδο! Όσο περνάν τα χρόνια θα συνεχίζουν οι επιθέσεις που μας οδηγούν στην εξαθλίωση!

1185_178827772309261_1967737016_n

Όμως….

 Στις 14/12 κλείνουμε 2 χρόνια λιτότητας στο όνομα του να σώσουμε την οικονομία και τις τράπεζες. Δεν ξέρουμε αν όντως οι συντεχνίες είχαν το στόχο να σημειώσουν αυτή την ημερομηνία και κάλεσαν σε παγκύπρια κινητοποίηση. Ούτε ξέρουμε ποιος είναι ο στόχος γενικότερα μια και μέχρι τις 14/12 έχουν ήδη περάσει τα δύο μνημόνια, το πρώτο τον Απρίλη και το δεύτερο τον Νοέμβρη – το επικυρωμένο μνημόνιο όπως το λένε – έχουν ήδη διαλυθεί οι τράπεζες, έχει μπει στο δρόμο προς κατάργηση η δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία, έχει καταστραφεί το συνεργατικό κίνημα, έχει περάσει το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, έχουν αρχίσει να χτυπούν ακόμη και με διατάγματα τα εργατικά δικαιώματα εφαρμόζοντας το τουριστικό ωράριο.

Σε όλες αυτές τις επιθέσεις οι συντεχνίες σχεδόν ήταν αδρανείς! Το ίδιο και η αριστερά – το ΑΚΕΛ, αλλά και η υπόλοιπη αντιπολίτευση η ΕΔΕΚ και η Συμμαχία των πολιτών.

Η πορεία που καλείται στις 14/12 θα έπρεπε να έχει καλεστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό! Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό.

Όλο το καλοκαίρι η ηγεσία του ΑΚΕΛ ανακοίνωνε ότι θα κάνει «υπεύθυνη αντιπολίτευση». Έφτασε να μιλάει και για εθνική συμφιλίωση με το ΔΗΣΥ, κι ότι θα προσαρμόσει τις θέσεις του στις προτάσεις που θα κάνει η κυβέρνηση. Με αυτή την λογική οδηγηθήκαμε στο φιάσκο στις 5 του Σεπτέμβρη. Ενώ έξω από την βουλή γινόταν κινητοποίηση από την ΠΕΟ και το ΑΚΕΛ προκειμένου να σταματήσουμε την «κρατικοποίηση» του Συνεργατισμού (στην ουσία ήταν το πέρασμα του Συνεργατισμού από τον λαϊκό (ή πιο λαϊκό) χαρακτήρα που είχε μέχρι στιγμής, στα χέρια των τοκογλύφων και των κερδοσκόπων, αφού το κράτος θα το πουλήσει σε 5 χρόνια και αποκλείεται το συνεργατικό κίνημα να καταφέρει να το επαναγοράσει), το ΑΚΕΛ κάνοντας απλά τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, όχι όμως στην ουσία του, τελικά ψήφισε το νομοσχέδιο!

Από τότε μέλη της ηγεσίας της ΠΕΟ έλεγαν στους εργαζόμενους να περιμένουν γιατί η ΠΕΟ έχει σχέδιο. Ποιο ήταν το σχέδιο; Να περάσουν όλα τα μέτρα κι έπειτα να κάνουμε πορεία, Σάββατο, χωρίς αυτό να συμπεριλαμβάνει απεργία έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι; Και 10.00 το πρωί, από το υπουργείο Οικονομικών που είναι κλειστό, προς το Προεδρικό, μια διαδρομή που έχει ελάχιστη κίνηση το Σάββατο αφού τα υπουργεία και οι υπηρεσίες είναι κλειστά;

Η ΕΔΕΚ από την άλλη έλεγε ότι για να ξεφύγουμε από το μνημόνιο, πρέπει να το περάσουμε με συνέπεια και να εφαρμόσουμε τις πρόνοιές του! Η εφαρμογή των μνημονίων δεν έχει βγάλει καμία οικονομία από την κρίση. Η ηγεσία της ΕΔΕΚ εδώ και χρόνια έχει χάσει τον «σοσιαλιστικό» της χαρακτήρα. Ο Ομήρου ήταν ο πρώτος που είχε προτείνει την ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ μόλις έγινε η έκρηξη στο Μαρί. Την προηγούμενη βδομάδα ανακοίνωσαν συζητήσεις με το ΔΗΚΟ, το κόμμα της συγκυβέρνησης, που τελικά δέχτηκε τις ιδιωτικοποιήσεις, για να φτιάξουν κοινό πυρήνα του κέντρου.

Όσο δε αφορά την Συμμαχία των Πολιτών, το νέο σχηματισμό του Λιλλήκα, που πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις του Μαρτίου, τώρα απλά βγάζει αντιπροτάσεις και αντινομοσχέδια και δεν έχει οργανώσει ούτε μια κινητοποίηση ενάντια στα μέτρα! Για την πορεία του Σαββάτου, ανεπίσημα φαίνεται να συμμετέχουν, όμως το πρόβλημά τους δεν είναι η εξαθλίωση που προκαλούν τα μνημόνια, αλλά η «νέα αποικιοκρατία».

Που είναι η ΣΕΚ;

Από την κινητοποίηση λείπει η ΣΕΚ! Από τη μία είναι λογικό μια και είναι η συντεχνία που στηρίζει και στηρίζεται από το ΔΗΣΥ. Είναι όμως άξιον απορίας: οι εργαζόμενοι που εκπροσωπεί η ΣΕΚ δεν έχουν πληγεί από τις περικοπές; Ποιόν εκπροσωπεί τελικά η ΣΕΚ;

Ο καιρός των διαπραγματεύσεων έχει περάσει!

Ο καιρός που οι συντεχνίες διαπραγματεύονταν με την κυβέρνηση και τους εργοδότες και  τους οδηγούσαν σε κάποιες υποχωρήσεις κερδίζοντας για τους εργαζόμενους αυξήσεις και δικαιώματα έχει φύγει χωρίς επιστροφή!

Παρόλα αυτά οι ηγεσίες των συντεχνιών φαίνεται να μην το έχουν καταλάβει ακόμη. Ή να μην θέλουν να το καταλάβουν. Στο εξώφυλλο του «Δημοσίου Υπαλλήλου», της εφημερίδας της ΠΑΣΥΔΥ στις 4/12, γράφει «με διάλογο να επαναλάβουμε το θαύμα του 1974»!! Όταν η κυβέρνηση καταργεί εργατικά δικαιώματα με διατάγματα όπως έκανε με το τουριστικό ωράριο είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι θα διαπραγματευτεί με τους κοινωνικούς εταίρους;

Ο καιρός που με μια μικρή πορεία έξω από την βουλή πιέζονταν η βουλή και άλλαζε τις θέσεις της επίσης έχει περάσει!

 Καμία κυβέρνηση καμία Τρόικα κανένας εργοδότης στον ιδιωτικό τομέα δεν θα φοβηθεί ποτέ 4ωρες και 1ωρες απεργίες και πορείες!

Πριν από λίγο καιρό η ΣΕΠΑΗΚ ανακοίνωσε ότι θα οργανώσει μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Δυστυχώς τελικά όταν ψηφίστηκαν οι ιδιωτικοποιήσεις, στους οργανισμούς που τους αφορούν έγιναν μόνο 1ωρες απεργίες!

Οι ηγεσίες των συντεχνιών είναι φανερό ότι δεν είναι διατεθειμένες να δώσουν την μάχη

Υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία στην κοινωνία. Όμως με τις προτάσεις που γίνονται από τις συντεχνίες, αυτή η ανησυχία και η δυσφορία δεν μπορεί να εκφραστεί! Είναι κατανοητό από τους εργαζόμενους ότι μια μονόωρη απεργία δεν θα κάνει τίποτα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απαξιώνεται κάθε κάλεσμα για απεργία και γενικότερα η απεργία σαν θεσμός!

Η απεργία είναι το πιο δυνατό εργαλείο που έχουν οι εργαζόμενοι! Μόνο όταν οι εργοδότες, είτε είναι ιδιώτες είτε είναι το κράτος, αρχίσουν να χάνουν από τα κέρδη τους μέσα από τις απεργίες, θα πιεστούν για να ακούσουν τους εργαζόμενους. Με απεργίες κερδήθηκαν στο παρελθόν, και το 8ωρο, και η ΑΤΑ, και η σύνταξη, και οι μισθοί. Κανείς δεν μας τα χάρισε. Με απεργίες μόνο μπορούν να προστατευτούν!

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα γενικό απεργιακό κίνημα διαρκείας!

Απεργίες σε όλους τους χώρους, σχεδιασμένες, συντονισμένες, μαζικές και επαναλαμβανόμενες! Μόνο έτσι μπορούμε να πιέσουμε την κυβέρνηση, να σταματήσουμε τα μέτρα της Τρόικα, να ανατρέψουμε τις πολιτικές του μνημονίου!

 Αυτό είναι το καθήκον των συντεχνιών αλλά και των κομμάτων της αριστεράς σήμερα. Να βάλουν σε εφαρμογή ένα τέτοιο σχέδιο!

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: