Η αντίδρασή σας θυμίζει Χρυσή Αυγή και ΕΛΑΜ

Αναδημοσιεύουμε την ανοιχτή που έστειλε ο Κώστας Γαβριηλίδης, εκ μέρους της κοινότητας Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου (κοινότητα των Λεσβιών, Ομοφυλόφιλων, Αμφισεξουαλικών, Τρανς) σε απάντηση της δημόσιας απολογίας του Δημήτρη Τοκαρή που ακολούθησε τις διαμαρτυρίες για την παρουσία γκέι ζευγαριού στη σειρά «7 Ουρανοί και Σύννεφα Αλήτες».

o-loat-apanta-ston-dimitri-tokari-meta-ti-dimosia-apologia-tou

Αγαπητέ κύριε Τοκαρή,

Η κοινότητα των Λεσβιών, Ομοφυλόφιλων, Αμφισεξουαλικών, Τρανς (ΛΟΑΤ) προσώπων παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον το επεισόδιο της σειράς δικού σας σεναρίου, όπου παρουσιάζεται ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων. Και δεν σας κρύβω ότι χαρήκαμε που επιτέλους η τηλεόραση αποφάσισε να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της και μια ομάδα ατόμων που, με βάση τις διεθνείς στατιστικές, αποτελεί το 10% του συνόλου του πληθυσμού, αλλά για διάφορους λόγους και προκαταλήψεις η Κυπριακή κοινωνία επιλέγει να την αγνοεί και να προσποιείται ότι δεν υπάρχει.

Με έκπληξη, όμως, έχουμε αντιληφθεί ότι μόνο λίγες μέρες αργότερα, οι σεμνότυφες αντιδράσεις μερίδας του κοινού προκάλεσαν την δημόσια απολογία σας από την προσωπική σας σελίδα στο Facebook, μαζί με την διαβεβαίωση ότι η ενόχληση που εκφράστηκε θα έχει ως αποτέλεσμα την αφαίρεση του θέματος από το σενάριο.

Κατά την άποψή μας, κύριε Τοκαρή – και είμαι σίγουρος ότι εκφράζουμε και την δική σας άποψη με αυτό – οι τέχνες (στην οποία συγκαταλέγεται και η συγγραφή) έχουν ως κύριο μέλημά τους να ανοίγουν δρόμους και μυαλά και όχι να τα κρατάνε εγκλωβισμένα σε σεμνοτυφίες και προκαταλήψεις που δεν αρμόζουν σε καμία σύγχρονη κοινωνία.

Με λύπη μου διαπιστώνω ότι οι αντιδράσεις, τόσο των παραπονούμενων όσο και η δική σας, θυμίζουν σε μικρογραφία τις σκηνές υστερίας που διαδραματίζονται κατά καιρούς με πρωτοβουλία – συνήθως αλλά όχι πάντα – της εκκλησίας και αντι-δημοκρατικών Οργανώσεων όπως είναι η Χρυσή Αυγή και το ΕΛΑΜ. Σας θυμίζω τι έγινε όταν προβλήθηκε η ταινία Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Νοείται πως δεν έχω καμία πρόθεση να σας εξισώσω με τον Νίκο Καζαντζάκη, αλλά φαντάζεστε οι συγγραφείς να άλλαζαν το έργο τους γιατί προκαλεί «αντιδράσεις»; Που θα βρίσκονταν σήμερα οι τέχνες, ο πολιτισμός και η κοινωνία μας;

Τα ΛΟΑΤ άτομα αποτελούν σημαντικό μέρος της κοινωνίας, και εάν η πρόθεσή σας είναι ο αντικατοπτρισμός της μέσω της σειράς σας, τότε, το να τα αγνοείτε ή να αλλάζετε το σενάριό σας με βάση τις οποιεσδήποτε διαμαρτυρίες, δεν τιμά ούτε εσάς αλλά ούτε και το ίδιο το έργο σας, το οποίο αφήνεται έρμαιο στα σχόλια και τις προκαταλήψεις του οποιουδήποτε. Εάν οι αντιδράσεις αφορούσαν την εμπλοκή στο σενάριο ενός ξένου / μετανάστη, αναρωτιέμαι, με το ίδιο τρόπο θα αντιδρούσατε; Ή μήπως θεωρείτε ότι η εναντίωση στους ομοφυλόφιλους δεν αποτελεί ρατσισμό;

Επιτρέψτε μου, με λύπη μου, να επισημάνω ότι η απόφασή σας αυτή διακατέχεται από υποκρισία η οποία χαρακτηρίζει και μεγάλο μέρος των τηλεθεατών σας: ενοχλεί η σχέση δύο γκέι ανδρών αλλά όχι οι ατελείωτες απιστίες του ιερέα με το ποίμνιο του και της παπαδιάς με τον φίλο του γιου της. Αν δεν ενοχλεί αυτό τα ήθη της κοινωνίας μας και αν οι γονείς δεν έχουν πρόβλημα να αφήνουν τα παιδιά τους εκτεθειμένα στον «κίνδυνο» της επιρροής των όσων βλέπουν, τότε θα ήθελα να μας εξηγήσετε πώς αποδέχεστε ότι τα παιδιά θα επηρεαστούν και θα εκτεθούν στον κίνδυνο της ομοφυλοφιλίας μέσω της σειράς σας. Θεωρείτε ότι ο ομοφυλοφιλία είναι επιρροή και θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μίμησης;
Εδώ θα ήθελα να σημειώσω και την εντυπωσιακή οικειότητα που έχουν αποκτήσει οι Κύπριοι τηλεθεατές με τα ερωτικά τρίγωνα, τετράγωνα κτλ σε σημείο που, όχι μόνο δεν ενοχλούν τα ήθη και την ηθική τους, αλλά ούτε καν αντιδρούν σε αυτά. Και δεν μπορώ να μην προσθέσω σε αυτό και το ερώτημα, αφού είμαστε – και καλά κάνουμε – τόσο ανοιχτόμυαλη ως κοινωνία και δεν μας νοιάζει τι κάνει ο κάθε ένας στο κρεβάτι του και με ποιον το κάνει, αλλά το παρακολουθούμε ανελλιπώς σε σειρές που διαρκούν για χρόνια, γιατί κοπτόμαστε τόσο πολύ για τις επιλογές συγκεκριμένων και μόνο ατόμων (και αναφέρομαι στους ΛΟΑΤ), τη στιγμή μάλιστα που τα εν λόγω άτομα δεν «στρώνουν» το κρεβάτι τους με βάση «αμαρτωλά» σενάρια, αλλά με βάση τη φύση τους;

Θεωρούσα πως ζω, εργάζομαι και πληρώνω φόρους σε ένα πολιτισμένο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σέβεται τα δικαιώματα και τη φύση όλων των μελών της κοινωνίας του, χωρίς διακρίσεις. Δυστυχώς με τη στάση σας, τρέφετε τη νοοτροπία που θέλει τα ΛΟΑΤ άτομα περιθωριοποιημένα, καθώς και την ημιμάθεια, τον συντηρητισμό, τη σεμνοτυφία και τον ρατσισμό της κοινωνίας μας, παρόλο που, είμαι σίγουρος, πως όταν γράφατε τη σειρά δεν είχατε κάτι τέτοιο υπόψη σας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω πως τα πράγματα στην Κύπρο – ευτυχώς – αλλάζουν προς το καλύτερο, μόνο και μόνο επειδή η κοινωνία μορφώνεται, εξελίσσεται και προοδεύει, παρόλο που έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να μάθει να αποδέχεται τη διαφορετικότητα και να σέβεται τα δικαιώματα όλων των μελών της. Μέχρι τότε όμως, η Accept ΛΟΑΤ Κύπρου θα εργαζόμαστε αδιάκοπα για να το πετύχουμε και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια ζωή με αξιοπρέπεια για όλους μας, όπου οι προσωπικές προτιμήσεις του οποιουδήποτε δεν θα έχουν σημασία, όπως δεν πρέπει να έχει σημασία το χρώμα του δέρματός του, η καταγωγή του ή το φύλο του.

Όπως είπε και δημοσιογράφος ελληνικού καναλιού σε πρόσφατη ανοικτή επιστολή του σχετικά με το θέμα, «Χρειάζεται περισσότερο θάρρος, για να μπορέσει και η χώρα μας να αποκλείσει τον ρατσισμό, την ομοφοβία, τους βάρβαρους χλευασμούς των ανεγκέφαλων. Δεν είμαι ήρωας. Ζητώ να αλλάξουμε, επιτέλους, την ψυχή και τη σκέψη μας».

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Με εκτίμηση,

Κώστας Γαβριηλίδης
Πρόεδρος, Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου
– See more at: http://elita.philenews.com/el-gr/oti-neo-showbiz/1466/14880/i-antidrasi-sas-thymizei-chrysi-avgi-kai-elam#sthash.HukCwLSj.dpuf

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: