Μια Δημοσιογραφική Διάσκεψη που δεν έγινε

Μετά την δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα, απο την Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, το ΕΛΑΜ, η Χρυσή Αυγή της Κύπρου, εμφανιζόταν σχεδόν καθημερινά στα ΜΜΕ, σε εκπομπές σε ώρες αιχμής και οι εκδηλώσεις τους, όπως η πορεία αλληλεγγύης στους δολοφόνους ομοϊδεάτες τους στην Ελλάδα, καλύφθηκαν πλήρως.

Εδώ και καιρό η ΝΕΔΑ μαζί με την Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό οργανώνουν το Σάββατο 19/10 Αντιφασιστικό Φεστιβάλ. Για την προώθηση του Φεστιβάλ, οργάνωσε δημοσιογραφική διάσκεψη, στις 15/10 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Νεολαίας. Κανένα απο τα ΜΜΕ δεν ήταν εκεί!

Η επιλεκτικότητά τους είναι φανερή! Υποθάλπουν τους φασίστες! Έτσι όπως έκαναν και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, και φτάσαμε να θρηνήσουμε, πέρα απο τους 10άδες θύματα μετανάστες και αριστερούς, και έναν Έλληνα μουσικό νεκρό!

1381174_340327056104233_1437241384_n

Δημοσιεύουμε τα κείμενα που ήταν να διαβαστούν στην δημοσιογραφική διάσκεψη, η οποία δεν έγινε ποτέ…

Ενάντια στον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τον φασισμό

eimaste i XA kyprou

Καλημέρα,

Το φετινό αντιφασιστικό φεστιβάλ δεν έχει επετειακό χαρακτήρα. Οι εξελήξεις του τελευταίου μήνα έχουν κάνει τον αντιφασιστικό αγώνα επιτακτικό, τον έχουν κάνει να αποτελεί αγώνα ακόμη κι επιβίωσης.

Ένας μήνας περίπου πέρασε από τις 17 του Σεπτέμβρη που η φασιστική συμμορία Χρυσή Αυγή δολοφόνησε στην Αθήνα τον αντιφασίστα μουσικό της Χίπ Χόπ, Παυλο Φύσσα.

Αυτή τη φορά θύμα του φασισμού δεν ήταν μετανάστες, ήταν ένας έλληνας, ένας εργαζόμενος, ένας από εμάς.

Από εκείνη τη μέρα έχουν δει το φώς της δημοσιότητας στοιχεία που παρουσιάζουν τον πραγματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, της φασιστικής συμμορίας που πριν ένα – μισή χρόνο μπήκε στο ελληνικό κοινοβούλιο, που παρουσιάζεται ως αντισυστημική, βάζοντας τα όμως κυρίως με τα πολιτικά κόμματα και όχι με το πραγματικό σύστημα, κατηγορώντας τους μετανάστες για όλα τα δεινά των ελλήνων, προσπαθώντας να αποποιηθούν τον ναζιστικό τους χαρακτήρα, όμως τα ίδια τα άρθρα τους, τα τατουάζ πάνω στο σώμα τους και οι πράξεις τους δεν τους αφήνουν.

Εδώ και πολλά χρόνια οργανώσεις αντιρατσιστικές και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αναφέρονταν στις δολοφονικές επιθέσεις, για τον δολοφονικό και φασιστικό χαρακτήρα της ΧΑ και την σχέση της με την αστυνομία και το παρακράτος. Χρειάζονταν όμως να φτάσουμε στην δολοφονία ενός έλληνα μουσικού και στη δημιουργία ενός τεράστιου αντιφασιστικού κινήματος για να πάρει το κράτος μέτρα ενάντια στην ΧΑ και για να αποκαλυφθεί από τα ΜΜΕ ο πραγματικός χαρακτήρας της.

Αυτή τη στιγμή, πάνω από 30 μέλη της ΧΑ συμπεριλαμβανομένου και του αρχηγού της του Νίκου Μιχαλολιάκου, και άλλων βουλευτών βρίσκονται στην φυλακή, ενώ οι βουλευτές έχουν χάσει την ασυλία τους.

Το κατηγορητήριο που πρόσαψε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι αποκαλυπτικό.

Η ΧΑ κατηγορείται για εγκληματική οργάνωση, που η δράση της προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υπονομεύει την αυθεντία του κράτους δικαίου, προσβάλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο την δημόσια τάξη και εσωτερική ασφάλεια της χώρας και εκθέτει την δημοκρατική παράδοση και το νομικό της πολιτισμό.

Αυτές οι δράσεις σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο αποτελούν βίαιες επιθέσεις ενάντιων όσων η οργάνωση αυτή θεωρούσε εχθρούς, ενώ θεωρεί ότι όσοι δεν ανήκουν στην «λαϊκή κοινότητα της φυλής» είναι υπάνθρωποι. Αποκάλυψε τα τάγματα εφόδου, που επιδίδονται σε αυτές τις βίαιες επιθέσεις, οι οποίες άρχισαν από το 1987 καταρχάς εναντίων αλλοδαπών αλλά και εναντίων ημεδαπών τους οποίους στοχοποίησε η οργάνωση ως άτομα με διαφορετικές αντιλήψεις από τους ίδιους, που έπρεπε να υποστούν τις συνέπειες της διαφορετικότητας τους.

Πιο συγκεκριμένα τα μέλη της ΧΑ κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ανθρωποκτονία από πρόθεση, ληστεία, κατοχή εκρηκτικών υλών, και πρόκληση έκρηξης, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, διατάραξη κοινής ειρήνης.

Σαν συνεργάτες τους αναφέρονται και μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας,  που στην καλύτερη των περιπτώσεων ανέρχονταν σε μέλη της οργάνωσης, στην χειρότερη συνεργοί, και πολλοί από τους οποίους έχουν απομακρυνθεί πλέον από τα πόστα τους.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο πρώην διοικητής στο αστυνομικό τμήμα στον Άγιο Παντελεήμονα ο οποίος συνελήφθη  για κατάχρηση εξουσίας, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, νοθεία και κατ’ εξακολούθηση κατοχή και εμπορία όπλων, λαθρεμπορία ξέπλυμα μαύρου χρήματος ενώ στα σπίτια του βρέθηκαν όπλα, χρήματα και ναρκωτικά.

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν έπειτα, αποκάλυψαν κι άλλα στοιχεία εναντίων τους όπως αναφορικά με τον βουλευτή τους Γιάννη Λαγό, ο οποίος κατηγορείται για προστασία σε μαγαζιά της νύχτας, διακίνηση γυναικών με σκοπό την πορνεία, παράνομη οπλοφορία.

Η Χρυσή Αυγή έχει πλέον αποκαλυφτεί ότι είναι εγκληματίες κοινού ποινικού δικαίου.

Αποκαλύφτηκε και το πραγματικό πρόγραμμα της ΧΑ και το πραγματικό τους καταστατικό. Παρόλο που προσπαθούν να αποποιηθούν ιδιαίτερα δυναμικά τελευταία την φασιστική τους ιδεολογία, στα περισσότερα σπίτια των χρυσαυγητών που συλλήφθηκαν βρέθηκαν υλικά με φασιστικό περιεχόμενο με αποκορύφωμα το σπίτι του Παπά, του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής και βουλευτή, το οποίο αποτελούσε ναζιστικό μουσείο, γεμάτο με σημαίες με σβάστικα, φωτογραφίες του Χίτλερ και του Μουσολίνι, όπλα και ναζιστικά κράνη.

Στο πραγματικό καταστατικό τους, κι όχι αυτό που κατέθεσαν για να εγγραφούν ως νόμιμο κόμμα, αποκαλύπτεται πως βάζουν και στην πράξη την φασιστική τους ιδεολογία. Περιγράφει με ανατριχιαστικό τρόπο τον στρατιωτικό χαρακτήρα της οργάνωσης, τη μυστική δομή των Ταγμάτων Εφόδου, την παντοδυναμία του Αρχηγού και τον απόλυτο έλεγχο των «κατωτέρων» από τους «ανώτερους».

Αναφέρει σαν «αδιαπραγμάτευτη ιδεολογία τους τον εθνικοσοσιαλισμό και τα ιστορικά οικοδομήματά του, με «λαμπρότερο παράδειγμα» την Γερμανία του Χίτλερ.

Ήρθαν στην επιφάνεια και κείμενα τα οποία υπογράφει ο ίδιος ο αρχηγός της ΧΑ ο Νίκος Μιχαλολιάκος εξυμνώντας τον Χίτλερ, τα οποία μετά την είσοδό της ΧΑ στην βουλή τα είχαν κατεβάσει από το σαιτ τους.

Στην Κύπρο ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Ιωνάς Νικολάου βιάστηκε μια μέρα πριν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα να εφησυχάσει το κοινό: δεν έχουμε λέει φασιστικές οργανώσεις επειδή δεν έχει καταγράψει η αστυνομία περιστατικά που συνδέονται μαζί τους.

Ο αρχηγός του ΕΛΑΜ, μια μέρα μετά την δολοφονία του Φύσσα,  τους διευκολύνει πολύ σε αυτό: δεν χρειάζεται να καταγραφεί και να συνδεθεί κάποια επίθεση η αστυνομία με το ΕΛΑΜ καθώς το δηλώνουν οι ίδιοι ότι είναι η Χρυσή Αυγή Κύπρου, είναι δηλαδή το παράρτημα της δολοφονικής φασιστικής ναζιστικής συμμορίας της Ελλάδας, στην Κύπρο.

Και σαν τους ομοϊδεάτες τους, επιδίδονται σε παρόμοιες επιθέσεις.

Ήδη έχουν καταγραφεί στα έντυπα ΜΜΕ μια σειρά από επιθέσεις στις οποίες έχουν συμμετέχει μέλη τους, οι οποίες τείνουν να ξεχαστούν ενώ πολλές από αυτές δεν εξετάστηκαν με την δέουσα προσοχή από την αστυνομία ή έκλεισαν οι φάκελοι τους με συνοπτικές διαδικασίες λαμβάνοντας έτσι φανερή στήριξη από το κράτος.

Αν η αστυνομία διερευνούσε ως όφειλε τις υποθέσεις του ξυλοδαρμού του Νιγηριανού Φοιτητή που διαπράχθηκε τον Ιούλη του 2010, του λαχειοπώλη το Μάρτη του 2011 και κυρίως του τουρκοκύπριου μουσικού που μαχαιρώθηκε στην Λάρνακα τον Νοέμβρη του 2010 τότε η κατάσταση θα ήταν διαφορετική σήμερα.

Και οι επιθέσεις τους δεν σταμάτησαν εκεί, έχουν όλοι ξεχάσει ότι το 2011, μόνιμος ανθυπολοχαγός των τεθωρακισμένων, τέθηκε υπό 8ήμερη κράτηση ως ύποπτος για την επίθεση και την κλοπή καλπών του πανεπιστημίου Λευκωσίας και της επίθεσης σε φοιτητές. Οι κατηγορίες που του πρόσαψαν  ήταν παράνομη οπλοφορία και οπλοφορία προς διέγερση τρόμου ενώ στο σπίτι του εντοπίστηκαν μεγάλος αριθμός φυλλαδίων της Χρυσής Αυγής και του ΕΛΑΜ. Για την ίδια υπόθεση συλλήφθηκαν μετά από λίγες μέρες και άλλοι 9 νεαροί μέλη του ΕΛΑΜ. Αυτά δεν τα λέμε εμείς, έχουν δημοσιευθεί στον Φιλελεύθερο και στο ΚΥΠΕ και μπορεί οποιοσδήποτε να ανατρέξει και να τα βρει. Και δεν είναι τα μόνα παραδείγματα! Από το 2003 που πρωτοεμφανίστηκε η Χρυσή Αυγή Κύπρου, μέχρι σήμερα έχουν επιδοθεί σε αρκετές επιθέσεις. Αυτές οι υποθέσεις έχουν θαφτεί, καμία δεν έχει εξεταστεί όπως έπρεπε.

Όσον αφορά το πρόγραμμά τους και την ιδεολογία τους, είναι ακριβώς το ίδιο με της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.

Στο πρόγραμμά τους το 2003 ήταν ξεκάθαροι: παλεύουν για την κατάργηση της δημοκρατίας, αφού για αυτούς «θεμέλιο του Έθνους, αλλά και φυσική αριστοκρατία είναι οι ένοπλες δυνάμεις και οι άνθρωποι του πολιτισμού και της παιδείας. Στο δικό μας κράτος αυτοί θα είναι οι ταγοί και οδηγοί του Έθνους και όχι οι επιτήδειοι πολιτικάντηδες ή οι νεόπλουτοι κρατικοδίαιτοι πλουτοκράτες». Ακόμη κι αν στο τωρινό πρόγραμμα του ΕΛΑΜ δεν υπάρχει αυτή η φράση, τα καλυμμένα πρόσωπα, η τάξη και η στρατιωτική τους πειθαρχία με την οποία πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις τους αποκαλύπτουν τον στρατιωτικό χαρακτήρα του κράτους που ονειρεύονται.

Αυτό είναι ένα κράτος πρότυπο φασιστικό και ναζιστικό, ένα κράτος χουντικό, όπως τη χούντα της Ελλάδας που είναι υπεύθυνο για το πραξικόπημα του 1974, για την εισβολή, τον πόλεμο και τελικά την κατάσταση που ζούμε σήμερα, προσφυγιά, κατοχή και διχοτόμηση του νησιού.

Το 2009 έκαναν πορεία χρησιμοποιώντας το σύνθημα «κάθε ξένος εργάτης ίσον ένας έλληνας άνεργος» παρόμοιο του αντίστοιχου ναζιστικού  «κάθε εβραίος εργάτης ίσον ένας γερμανός άνεργος».

 

Ενώ το 2011 σε συνέντευξή του, ο Πρόεδρος τους, δήλωσε ότι «κυρίαρχη ιδέα και πίστη μας το έθνος και η φυλή και πάνω από όλα το ελληνικό αίμα», ιδεώδη που πηγάζουν από ένα σημείο του προγράμματος του εθνικοσοσιαλιστικού ναζιστικού γερμανικού εργατικού κόμματος, σύμφωνα με το οποίο μόνο αυτοί με γερμανικό αίμα, μπορούν να είναι μέλη του έθνους, συνεπώς κανείς εβραίος δεν μπορούσε να ανήκει στο έθνος.

Όσο κι αν αποποιούνται και οι εδώ φασίστες την ιδεολογία τους, όσο κι αν δεν ονομάζουν από πού προέρχεται, η ομοιότητα με το πρόγραμμα του Χίτλερ είναι αναπόφευκτη και η δράση τους δεν τους αφήνει.

***************

Ο φασισμός έχει πλήξει το νησί μας και στο παρελθόν , με την ΕΟΚΑ Β’ και το πραξικόπημα το οποίο άνοιξε το δρόμο για την τουρκική εισβολή και τον πόλεμο, τα αποτελέσματά του οποίου  βιώνουμε μέχρι και σήμερα , αγνοούμενοι – προσφυγιά και διχοτόμηση.

Όπως τότε, το κράτος, τα κυρίαρχα κόμματα, οι άρχουσα τάξη, η εκκλησία όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για αυτό, αλλά πολλές φορές τους υπέθαλπαν. Έτσι και τώρα, μέχρι στιγμής «αγνοούν» τις επιθέσεις στις οποίες έχει επιδοθεί, τους δικαιολογεί, τους δίνει κάλυψη στα ΜΜΕ και τους τρέφει.

Για να αποφύγουμε  να έχουμε νεκρούς όπως τον Φύσσα, και για να αποφύγουμε να έχουμε γεγονότα όπως τις δικοινοτικές συγκρούσεις με την ΕΟΚΑ Β’ και την ΤΜΤ, χρειάζεται μαζικά  να οργανωθούμε και να αντισταθούμε.

Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε μέσα από το φετινό φεστιβάλ. Η φασιστική απειλή δεν αναπτύσσεται μόνο στην Ελλάδα, ενώ στην Κύπρο αποτελεί μια πολύ πιο επίφοβη εξέλιξη. Αν τους αγνοήσουμε θα τους ανοίξουμε το δρόμο, αν υποκύψουμε στην τρομοκρατία τους έχουν νικήσει. Οργανωμένα και συλλογικά μπορούμε να τους απαντήσουμε και να παλέψουμε για μια κοινωνία που δεν γεννά φασισμό αλλά γεννά ελευθερία.

 

Ενάντια στο σύστημα στα μνημόνια και την Τρόικα που τους τρέφουν!

NAZI FASCISM ΝΑΖΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ

Οι συνθήκες κρίσης που ζούμε σήμερα, πλησιάζουν κατά πολύ τις συνθήκες της κρίσης του ‘29, τις οποίες εκμεταλλεύτηκε ο Χίτλερ για να ανέβει στην εξουσία. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο, παρόλα αυτά βλέπουμε διεθνώς νεοφασιστικές οργανώσεις, νοσταλγούς του Χίτλερ να ανεβάζουν τα ποσοστά τους και να παίρνουν έδρες στη βουλή, να συμμετέχουν σε κυβερνήσεις ή να γίνονται το δεξί χέρι κυβερνήσεων για να καταστέλλουν απεργίες και κινητοποιήσεις εργαζομένων και να σκορπούν τον τρόμο. Οι φασίστες σε όλες τις χώρες προσπαθούν να παρουσιάσουν την ιδεολογία τους και την πρακτική τους ως αντισυστημική. Αυτό δεν είναι όμως καθόλου αλήθεια, σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούνται είναι καθαρό ότι αποτελούν το δεξί χέρι του συστήματος, του καπιταλιστικού συστήματος – υποστηρίζοντας επιχειρηματικά συμφέροντα και τασσόμενοι λυσσαλέα ενάντια σε αγώνες των εργαζομένων και του λαού. 

 

Τα παραδείγματα από την Ελλάδα είναι για ακόμη μια φορά αποκαλυπτικά. Λόγω της σύλληψης της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής έχουν κυκλοφορήσει πολλά παραδείγματα της δράσης της μέσα στο κοινοβούλιο αλλά και εκτός, που όχι μόνο δεν είναι προς όφελος των εργαζομένων αλλά είναι καθαρά προς όφελος των επιχειρηματιών.

 

Ενώ προεκλογικά τάσσονταν ενάντια στο μνημόνιο, στις πρώτες συνεδριάσεις της βουλής αναφορικά με τις προγραμματικές δηλώσεις ο Μιχαλολιάκος εύχεται στην κυβέρνηση “να επιτύχει τουλάχιστον εις ό,τι αφορά στο οικονομικό ζήτημα”. Τι σημαίνει επιτυχία εις το οικονομικό ζήτημα; Σημαίνει επιτυχία στην ψήφιση και εφαρμογή των μνημονίων, αφού αυτά αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής της κυβέρνησης για το “οικονομικό ζήτημα”. Έχουμε δηλαδή μια Χ.Α. αντιμνημονιακή στα λόγια και μνημονιακή στην πράξη.

Την ίδια στιγμή δήλωναν ότι είναι ενάντια στο μνημόνιο μόνο για τρείς λέξεις «εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας”. Φαίνεται οι μισθοί, οι συντάξεις, η ανεργία και συνολικά η κοινωνική ισοπέδωση που εμπεδώνεται δυόμισι χρόνια τώρα είναι λεπτομέρειες για τους πατριώτες της Χ.Α.

Αποκαλυπτική είναι η σχέση τους με τους εφοπλιστές και τους επιχειρηματίες. Κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων (κυρίως τράπεζες, καταστήματα μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, και ενεχυροδανειστήρια) που επλήγησαν από τον παλλαϊκό ξεσηκωμό της 12ης Φλεβάρη, ενάντια στην ψήφιση του μνημονίου 2, ο Κασιδιάρης δηλώνει: “Πρέπει άμεσα το κράτος να αποδώσει τα χρήματα στους έμπορους και επαγγελματίες, οι οποίοι δέχτηκαν πλήγματα από τους τρομοκράτες και αυτούς που δημιούργησαν τα επεισόδια”. Η λέξη ΠΑΤΡΙΔΑ φαίνεται για το συγκεκριμένο κόμμα είναι ταυτόσημο με τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις ελληνικών και ξένων συμφερόντων.

Λίγο αργότερα τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου ο Ηλίας Παναγιώταρος προωθεί την πρόταση του Λάτση, που θέλει να φορτώσει στο δημόσιο τη συντήρηση του πλωτού Μουσείου “Νεράιδα”, που ανήκει στον όμιλο Λάτση. Εδώ πια γίνεται ξεκάθαρο πως όσο πιο σκληρή είναι η ναζιστική οργάνωση στα λόγια με το «κατεστημένο» ή στην πράξη με την αριστερά, το λαϊκό κίνημα ή τους μετανάστες, τόσο κάθεται σούζα ή γλείφει να μεγάλα αφεντικά.

Η σχέση τους με τους εφοπλιστές δεν σταματάει εδώ. Σε άλλη περίπτωση στη βουλή Γ.Γερμενής σκίζει τα ρούχα του: “ο επιχειρηματικός κόσμος στενάζει. Ο κλάδος της ναυτιλίας έχει στηρίξει την ελληνική οικονομία κατά το παρελθόν, εσείς πάλι συμβάλλετε καθοριστικά στην καταστροφή του”. Η παραπάνω αγωνία εκφράζεται από τη Χ.Α. κατά τη συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής για την “οικειοθελή συνεισφορά” 80 εκατομμυρίων ευρώ από τη φορολόγηση των εφοπλιστών, ενός ποσού αστείου… σύμφωνα με τον βουλευτή. Βλέπει κανείς καθαρά πως η βασική αγωνία του νεοναζιστικού κόμματος είναι τα συμφέροντα του οικονομικού κατεστημένου, του συστήματος, των εφοπλιστών.

Την στήριξη αυτή προς τους εφοπλιστές την δίνουν και στην πράξη, έξω από την βουλή, και πιο έντονα στην Ναυτιλιακή Ζώνη, όπου 4 συνδικάτα, κατήγγειλαν ότι κάποιοι εργολάβοι της Ζώνης, θέλοντας να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα και να ρίξουν τα μεροκάματα, ζήτησαν την παρέμβαση της Χρυσής Αυγής και ότι υπήρχαν συνεχείς απειλές.

Το ΣΔΟΕ, η εφορία στην Ελλάδα αποκαλύπτει γιατί η ΧΑ στηρίζει τους εφοπλιστές, κι αυτό είναι γιατί κάποιοι από αυτούς τους εφοπλιστές, μαζί με κάποιους μεγάλους επιχειρηματίες αλλά και ιερωμένους αποτελούν «χρυσούς χορηγούς» για την ΧΑ, κι άρα δεν θα μπορούσαν να δαγκώσουν το χέρι που τους ταΐζει. Μέχρι εκεί φτάνει ο αντισυστημισμός τους.

Επιπλέον, όσο κι αν δηλώνουν ενάντια στην διαφθορά, μέσα στη βουλή δεν ψήφισαν την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το ξεπούλημα της αγροτικής τράπεζας, προσφέροντας έτσι απλόχερα τις υπηρεσίες τους στον μεγαλοτραπεζίτη Σάλα και σία, πήραν έτσι το μέρος των τραπεζιτών και όχι των εργαζομένων, όταν έγινε το ξεπούλημα της αγροτικής.

Ακόμη κι όταν τέθηκε το ζήτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την «Λίστα Λαγκάρντ» την περίφημη λίστα των επιχειρηματιών και πολιτικών προσώπων που έχουν βγάλει χρήματα στην Ελβετία, η ΧΑ καταψηφίζει την πρόταση!

Στην Κύπρο μπορεί να μην έχουν βγει στην δημοσιότητα τέτοια στοιχεία ακόμη, αλλά η φρασεολογία τους δείχνει ότι θα ακολουθήσουν παρόμοια πολιτική αν βγουν στην βουλή. Και το ΕΛΑΜ εδώ, η Χρυσή Αυγή της Κύπρου, κατακρίνουν τα κόμματα και το πολιτικό «σύστημα» εννοώντας τους πολιτικούς, ειδικά το ΑΚΕΛ αλλά και ένα κομμάτι του ΔΗΣΥ, και κατηγορούν τους μετανάστες για την ανεργία, την οικονομική δυσκολία του κράτους!

Αρνούνται καθαρά να μιλήσουν ενάντια στο πραγματικό σύστημα, το καπιταλιστικό σύστημα το οποίο καταρρέει μέσα από την κρίση του, τους εργοδότες που επιλέγουν να εργοδοτήσουν ξένους εργαζόμενους , ως σκλάβους με μισθούς πείνας για να βγάλουν παραπάνω κέρδος, ούτε τις τράπεζες και τους τραπεζίτες οι οποίοι έχουν στην ουσία πάρει τα χρήματα του δημοσίου για να ανακάμψουν, αφήνοντας το κράτος να είναι στα όρια της χρεοκοπίας, και ξεζουμίζοντας τους δανειολήπτες.

Την ίδια στιγμή είναι πολύ φανερό ότι το σύστημα τους ενισχύει και τους στηρίζει, από τις δηλώσεις του Ιωνά Νικολάου, από την κάλυψη που δέχονται από τα κανάλια τα οποία ανήκουν στους μεγαλύτερους κεφαλαιοκράτες του νησιού. Αν πραγματικά αποτελούσαν απειλή για το σύστημα τους τότε δεν θα τους πρόβαλαν. Αποτελούν απειλή μόνο για την δημοκρατία, που κυβερνήσεις και κεφαλαιοκράτες δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να καταλύσουν όταν το χρειάζονται. Απειλή αποτελούν για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, για τους άνεργους και την νεολαία, που μέσα από την προπαγάνδα τους, τους αποπροσανατολίζουν από τους πραγματικά υπεύθυνους για την κρίση, που δεν είναι άλλο από τα συμφέροντα των τραπεζιτών και των μεγαλοεπιχειρηματιών οι οποίοι ξεζουμίζουν κράτος και εργαζομένους προκειμένου να βγάζουν υπέρογκα κέρδη.

Συνεπώς για μας είναι ζήτημα επιβίωσης η ίδια η κοινωνία να τους απομονώσει, να τους σταματήσει. Δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν πέρα από καταπίεση, τρόμο, μίσος, ρατσισμό και εθνικισμό. Χρειαζόμαστε να τους σταματήσουμε πριν προχωρήσουν στην δολοφονία και στην Κύπρο, ή ακόμη και σε μια νέα τραγωδία όπως αυτή του 1974.

Μέσα από την διοργάνωση αυτού του φεστιβάλ θέλουμε να καλέσουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και τους προοδευτικούς πολίτες, για την δημιουργία ενός μαζικού αντιφασιστικού κινήματος, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο, που θα παλεύει τόσο ενάντια στον φασισμό, αλλά και ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που τους γεννά και τους τρέφει, κι αποτελεί και τον πραγματικό υπεύθυνο για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα και θα βρεθούμε αύριο αν δεν το ανατρέψουμε.

 

6 χρόνια αντιφασιστικό φεστιβάλ

 DSCN9984

Φωτογραφία απο το πρώτο αντιφασιστικό φεστιβάλ: ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, κούρδοι και άραβες χορεύουν μαζί

Το αντιφασιστικό φεστιβάλ είναι ένας θεσμός τον οποίο κρατούμε κάθε χρόνο από το 2008.

Αρχικά ξεκίνησε σαν κομμάτι της αντιφασιστικής εκστρατείας που έκανε η οργάνωσή μας, η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό.

Σκοπός της εκστρατείας τότε ήταν να σταματήσουμε την κατασκήνωση την οποία οργάνωνε η Χρυσή Αυγή Κύπρου, στην οποία είχαν καλέσει ομοϊδεάτες τους από τη Φόρτσα Νουόβα και το NPD, τις νεοφασιστικές οργανώσεις της Ιταλίας και Γερμανίας αντίστοιχα καθώς και τη Χρυσή Αυγή Ελλάδος. Αντίστοιχη κατασκήνωση είχαν επιχειρήσει να κάνουν και το 2005 στην Ελλάδα με τον τίτλο “Hatewave” μάλιστα, Φεστιβάλ Μίσους, η οποία όμως σταμάτηθηκε μετά από την άμεση ανταπόκριση του μαζικού κινήματος.

 

Έτσι έγινε και εδώ στην Κύπρο το 2008. H εκστρατεία έγινε σε πολλά επίπεδα, από τη μια είχαν γίνει ενημερώσεις και παρεμβάσεις στο δρόμο με συλλογή υπογραφών για την απαγόρευση της κατασκήνωσης, όπου ο απλός κόσμος έδειξε την υποστήριξή του, προς εμάς και την εκστρατεία, αρκετά μαζικά.

Από την άλλη ήταν η υποστήριξη και η υπογραφή σχετικού ψηφίσματος τόσο από οργανώσεις και συνδικάτα διεθνώς, όσο και από την πλειοψηφία των οργανώσεων ελληνοκυπρίων τουρκοκυπρίων και μεταναστών στην Κύπρο.

 

Ενδεικτικά να αναφέρουμε από την Κύπρο, την ΚΙΣΑ, την ΕΔΟΝ, τη Νεολαία ΕΔΕΚ, καθώς και από τις τουρκοκυπριακές οργανώσεις το πολιτιστικό κέντρο Baraka και το YKP- το κόμμα Νέα Κύπρος. Από Ελλάδα είχαμε υπογραφές από τη Νεολαία Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη, κάποιες τοπικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ, συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενώ το ψήφισμα υπέγραψαν και διάφορες αντιρατσιστικές οργανώσεις της Ιταλίας και Γερμανίας.

 

Συγκεκριμένα ήταν 44 πολιτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, καθώς και βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι, συνδικαλιστές και συνδικάτα σε Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα τα οποία τάχθηκαν ενάντια στην φασιστική κατασκήνωσή και έστειλαν ψηφίσματα με τα οποία καλούσαν την κυπριακή κυβέρνηση να πάρει θέση και να απαγορεύσει τη φασιστική κατασκήνωση.

 

Και τέλος ήταν το κάλεσμα σε κατασκηνωτικούς χώρους να μην δώσουν χώρο στους φασίστες.

 

Ήταν στην ουσία μια πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ενός μαζικού αντιφασιστικού μετώπου, του μεγαλύτερου ίσως που έχουμε δει μέχρι τώρα στην Κύπρο, αναγκαιότητα για το οποίο θεωρούμε ότι υπάρχει και σήμερα.

 

Μέσα από αυτή την εκστρατεία καταφέραμε να σταματήσουμε την φασιστική κατασκήνωση!

Σαν αποκορύφωμα της εκστρατείας, είχε πραγματοποιηθεί και το 1ο αντιφασιστικό φεστιβάλ στις 14 του Ιούλη του 2008, την παραμονή της επετείου του πραξικοπήματος των ακροδεξιών χουντικών στην Κύπρο, όπου συμμετείχαν οι περισσότερες από τις οργανώσεις που υπέγραψαν το ψήφισμα.

 

Είχαμε συμμετοχή μουσικών, συγκροτημάτων και σχημάτων από Λατινική Αμερική, το  Κουρδιστάν, αλλά και ντόπιων -ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών, καθώς και θεατρικά δρώμενα, χαιρετισμούς από τις διάφορες οργανώσεις που συμμετείχαν αλλά και τραπεζάκια με πληροφορίες και υλικά της κάθε οργάνωσης.

 

Το φεστιβάλ αγκαλιάστηκε από τον κόσμο κι έτσι αποφασίσαμε να το κρατήσουμε σαν ετήσιο θεσμό.

 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος διοργανώνουμε το 6ο αντιφασιστικό φεστιβάλ το Σάββατο 19 του Οκτώβρη στην πλατεία Φανερωμένης από τις 4 το απόγευμα μέχρι αργά.

 

Μέχρι στιγμής στο φεστιβάλ συμμετέχουν:

η Νέα Διεθνιστική Αριστερά

η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό
η Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου
το Future World Centre

η τοπική οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ Κύπρου

η οργάνωση Γρανάζι

ο Ανάκυκλος περιβαλλοντική

η Τουρκοκυπριακή οργάνωση Κομμουνιστικό Εργατικό Κίνημα

και αναμένουμε ακόμη συμμετοχές κι από άλλες οργανώσεις

 

Στο φεστιβάλ θα λειτουργεί και παιδότοπος.

 

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

4:00 μ.μ. ξεκινά το φεστιβάλ με μουσική από τον DJ Rakan Loco

5:00 μ.μ. ο DJ IOA και ο JORO θα παίξουν Κυπριακό hip hop στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, του πρώτου Έλληνα νεκρού από τα χέρια της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.

 

6:30 μ.μ. Θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους αντιφασιστικού περιεχομένου

8:00 μ.μ. Θα ακολουθήσει ο Lucho Mena, πολιτικός εξόριστος από τη φασιστική δικτατορία του Πινοσέτ στη Χιλή, με το συγκρότημά του

9:00 μ.μ. διάφοροι μουσικοί της ρεμπέτικης σκηνής της Λευκωσίας θα κλείσουν το Φεστιβάλ

 

Τέλος, καλούμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες και οργανώσεις, να έρθουν στο φεστιβάλ, να στηρίξουν τον αγώνα ενάντια στο φασισμό και να εμπλακούν ενεργά στη δημιουργία ενός μαζικού αντιφασιστικού μετώπου, για να μην αναβιώσουν οι συνέπειες του φασισμού και της χούντας όπως τις ζήσαμε και στην Κύπρο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: