Πάρκο Γκεζί: το κίνημα ήταν μόνο η αρχή! Ο αγώνας συνεχίζεται

Ανταπόκριση Αθηνά Καρυάτη

395208_462142620543562_1370612670_n

Το κίνημα που ξέσπασε τον Μάη και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με διαφορετική όμως μορφή, είναι ιστορικής σημασίας. Σημαίνει το ξεκίνημα μιας νέας γενιάς να μπαίνει στους αγώνες και σημαίνει έξοδο των εργαζομένων από την αδράνεια που βρίσκονταν εδώ και χρόνια αναμένοντας την καπιταλιστική ανάπτυξη να τους λύσει τα προβλήματά τους.

Στο κάμπινγκ της YRE – antinazi zone ένας από τους ομιλητές ήταν ο Coşku Mıhcı, σύντροφος και αγωνιστής από την Σοσιαλιστική Εναλλακτική στην Τουρκία. Σημειώνουμε κάποια από τα σημεία που ανέφερε στην ομιλία του.

Νέο στρώμα νέα γενιά

Οι διαδηλωτές στο κίνημα για το πάρκο Γκεζί προέρχονταν από νέα στρώματα. Το  25% ήταν ηλικίας 19-25 χρονών, και ένα άλλο 25% 25-30 χρονών.

Το 54% συμμετείχε για πρώτη φορά σε διαμαρτυρία ενώ μόλις το 15% υποστήριζαν κάποιο κόμμα.

Το κίνημα ήταν τεράστιο και απλώθηκε σε όλη σχεδόν την Τουρκία, παρόλη την λίγη προβολή που πήρε από τα ΜΜΕ και το γεγονός ότι όλοι επικεντρώθηκαν στο πάρκο Γκεζί και στην Κωνσταντινούπολη. Από τις 81 επαρχίες που έχει η Τουρκία, έγιναν κινητοποιήσεις στις 79. Μέσα σε 8 μέρες είχαμε 800 διαδηλώσεις.

Οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ και στο πάρκο ήταν ειδικευμένοι εργαζόμενοι, πιο μορφωμένοι από το μέσο όρο. Ταυτίζονταν κυρίως με αυτούς που ψάχνουν για ελευθερία, ή ήταν οικολόγοι, ή ταυτίζονταν με τους κεμαλιστές. Τα βράδια βέβαια κατέβαιναν περισσότεροι εργαζόμενοι και ανειδίκευτοι εργάτες, αφού τελείωναν την δουλειά τους, και κυρίως οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στις γειτονιές και όχι στην ίδια την πλατεία.

Οι κινητοποιήσεις δεν βρίσκονταν μόνο στο πάρκο Γκεζί και στην Πλατεία Ταξίμ. Επεκτείνονταν στην Κωνσταντινούπολη σε μια περιοχή 2 χιλιομέτρων. Σε όλη αυτή τη διάμετρο οι τράπεζες ήταν κλειστές και τα μαγαζιά πολυεθνικών μποϊκοτάρονταν.

Η καταστολή ενίσχυε το κίνημα, το οποίο αποκτούσε όλο και περισσότερη δυναμική, ενώ την ίδια στιγμή εξοπλιζόταν καλύτερα. Η αστυνομία αρχικά δεν ήταν δυνατή για να το σταματήσει. Τις πρώτες μέρες είχαν υποχωρήσει και βρίσκονταν κυρίως στους γύρω δρόμους από το πάρκο μη επιτρέποντας κανέναν να περάσει. Ακόμη και στους αστυνομικούς η πίεση για να καταστείλουν το κίνημα ήταν τεράστια. Τους ανάγκαζαν να δουλεύουν 100 ώρες την εβδομάδα με αποτέλεσμα να πεθάνει ένας αστυνομικός από την πίεση.

Αυτό-οργάνωση και ελευθερία έκφρασης πολιτικής και προσωπικής

Το πάρκο από πολύ νωρίς είχε αυτο-οργανωθεί. Υπήρχαν 5 κουζίνες και 10.000 άτομα εμέναν σε σκηνές. Υπήρχαν 61 άτομα με ασύρματους που έκαναν περιφρούρηση, ενώ υπήρχαν βάρδιες στα οδοφράγματα για να μην περάσει η αστυνομία.

Παρόλο που το κίνημα ήταν σε μεγάλο βαθμό αυθόρμητο, πολύ γρήγορα πολιτικοποιήθηκε. Στο χώρο, τόσο του πάρκου και της πλατείας όσο και στις άλλες πόλεις υπήρχε ελευθερία έκφρασης των οργανώσεων και όλων των απόψεων. Συνυπήρχαν μαζί Κούρδοι και κεμαλιστές, σοσιαλιστές, ακτιβιστές οικολόγοι και ακτιβιστές κοινωνικών δικαιωμάτων. Οι σοσιαλιστές και η αριστερά γενικότερα συμμετείχαν πολύ ενεργά στην οργάνωση του κινήματος και κυριάρχησαν τελικά πολιτικά στο κίνημα.

Δεν υπήρχε το αντικομματικό αίσθημα που επικρατούσε σε προηγούμενα κινήματα στην Ισπανία και την Ελλάδα. Υπήρχε η κατανόηση ότι η ενότητα όλων των δυνάμεων είναι αναγκαία προκειμένου να νικήσουν  την κυβέρνηση.

Χαμηλή όμως ήταν η προσέλευση των συνδικάτων. Κάποια από τα συνδικάτα τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν και ως εργοδοτικά συνδικάτα ήταν ακόμη και ενάντια στο κίνημα. Βέβαια αυτό δεν σήμαινε ότι μπορούσαν να τραβήξουν την πλειοψηφία των εργαζομένων καθώς μόνο το 4% των εργαζομένων σε όλη την Τουρκία είναι οργανωμένοι, ενώ στα συνδικάτα επικρατεί μια πολύ έντονη γραφειοκρατία

Επίσης σημαντικό είναι ότι παρόλο που αρχικά μεγάλη παρουσία είχαν οι κεμαλιστές, το MHP οι ακροδεξιοί, δεν τόλμησαν καν να συμμετάσχουν.

Το πάρκο Γκεζί ήταν μόνο η αρχή! Ο αγώνας συνεχίζεται!

Το κίνημα μπορεί να μην σταμάτησε τα έργα στο Γκεζί, να είχε 6 νεκρούς και 360 συλληφθέντες εκ των οποίων 180 είναι ακόμη στη φυλακή, όμως κατάφερε να βάλει τις βάσεις για μια νέα εποχή και να οδηγήσει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας να βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα.

Μεγάλο ποσοστό του κόσμου άλλαξε την θέση που είχαν για το Κουρδικό. Με την καταστολή που βίωσαν, κατάλαβαν τι ζουν τόσα χρόνια οι κούρδοι, και με την παρουσία των κούρδων στο κίνημα κατάλαβαν πώς το σύστημα χρησιμοποιεί το Κουρδικό εθνικό πρόβλημα για να διασπάσει την εργατική τάξη.

Κατάλαβαν επίσης τον ρόλο των ΜΜΕ και την λογοκρισία που υπάρχει όσον αφορά το ποια πληροφορία θα βγει δημόσια. Η στάση των ΜΜΕ  που αρχικά αγνοούσαν το κίνημα εντελώς – οδήγησε πολλές διαδηλώσεις να γίνουν έξω από τα ίδια τα κτίρια τους. Μετά την πίεση από το κίνημα άρχισαν να δείχνουν πιο πολλές εικόνες αλλά πάλι πολύ λιγότερο από ότι ήθελαν οι διαδηλωτές.

Η όλη κατάσταση έβαλε το ζήτημα της δημοκρατίας – η δημοκρατία που επικαλείται η κυβέρνηση είναι απλά καταστολή για την εξυπηρέτηση των ιδιωτών πολυκαταστημάτων και των τραπεζών.

Tagip istifa! – Ταγίπ παραιτήσου!

faşizme karşı omuz omuza – ενωμένοι ενάντια στον φασισμό!

isyan devrim özgürlük – εξέγερση, επανάσταση ελευθερία!

Αυτά ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στο κίνημα. Τα συνθήματα δείχνουν και την εξέλιξη της συνείδησης. Από νωρίς δεν ήταν απλά για το πάρκο αλλά ζητούσαν να πέσει η κυβέρνηση. Μιλούσαν για ενότητα, εξέγερση – επανάσταση και ελευθερία.

Όπως έδειξε και το κίνημα στην Βραζιλία, τα δομικά προβλήματα των οικονομιών δεν μπορούν να λυθούν ακόμη κι αν οι οικονομίες βρίσκονται σε ανάπτυξη.

Χρειαζόμαστε μια πιο δομική αλλαγή, χρειαζόμαστε μια νέα αριστερά ένα νέο κόμμα αγώνα, μια νέα ηγεσία για να προχωρήσουμε.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν πάνω από 100 γενικές συνελεύσεις στις γειτονιές και σχεδιάζουν το πώς θα οργανωθεί καλύτερα το κίνημα και ποια θα είναι τα επόμενα βήματά του.

Το πάρκο Γκεζί ήταν μόνο η αρχή! 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: