SOS – Χαλκιδική: Κάτοικοι ενάντια στην εξόρυξη Χρυσού – Ο Χρυσός δεν σώζει την Ελλάδα, καταστρέφει την Χαλκιδική

Συζητώντας με την Μαριάννα Τσακίρη

poreia2411-1Όταν ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα τα οικολογικά κινήματα έλεγαν ότι τουλάχιστον με τη κρίση θα επωφεληθεί το περιβάλλον – θα καταναλώνουμε λιγότερο, θα μειωθούν οι ρύποι κτλ.

Τα πράγματα όμως για το περιβάλλον έχουν χειροτερέψει πολύ. Η κυβέρνηση στο όνομα της προσέλκυσης επενδυτών προχώρησε σε ξήλωμα της περιβαλλοντικής νομοθεσίας,  μείωση της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας  και προχωρά στο ξεπούλημα του φυσικού πλούτου. Παράλληλα με τις περικοπές που έγιναν στην δημόσια υπηρεσία και τις ιδιωτικοποιήσεις, μειώθηκαν οι δαπάνες για την πυροσβεστική κατά 32% από το 2009 και ιδιωτικοποιήθηκε, και στην ουσία διαλύθηκε ο ΟΣΕ (τρένα) και πολλές τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες. Λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου παρατηρείται αύξηση της αιθαλομίχλης, ενώ με τα «κίνητρα» που δόθηκαν για την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων χωρίς σχεδιασμό καταστράφηκαν τεράστιες εκτάσεις, ακόμη και δάση.

Μέσα στα πλαίσια της ίδιας φιλοσοφίας στην Χαλκιδική η κυβέρνηση προχώρησε στο ξεπούλημα του αρχέγονου δάσους των Σκουριών στην καναδική εταιρία Ελ Ντοράντο Γκόλντ και στην εταιρία ΑΚΤΩΡ του Μπόμπολα για να φτιάξουν  ανοιχτού τύπου μεταλλείο χρυσού, με διαδικασίες εξπρές, χωρίς να τηρηθούν τα τυπικά και σε τιμή σκανδαλώδη χαμηλή (11 εκατ ενώ η Ευρωπαϊκή επιτροπή υπολογίζει ότι η αξία της ήταν 408 εκατ και τα κέρδη υπολογίζονται να είναι 22 δίς).

Στο κάμπινγκ της YRE- Antinazi zone παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη του Χρυσού, οι οποίοι μίλησαν την πρώτη μέρα για το πώς οργανώθηκε το κίνημα, τα αιτήματα και τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον καθώς και το πώς θα προχωρήσουν στο μέλλον.

Μιλήσαμε με την Μαριάννα Τσακίρη για να μας δώσει παραπάνω πληροφορίες.

 Από μακριά βλέπουμε τις επιθέσεις της αστυνομίας να επικεντρώνονται στην Ιερισσό, το έργο όμως της εξόρυξης Χρυσού επηρεάζει μια ολόκληρη περιοχή αρχέγονου δάσους, καθώς και πάρα πολλά χωριά που συνορεύουν σε αυτό.

Η Ιερισσός βρίσκεται πολύ κοντά στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών και επηρεάζεται άμεσα. Οι ιερισσώτες είχαν οργανωθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό σε ομάδες. Το ίδιο όμως και τα άλλα χωριά που είναι κοντά, όπως η Μεγάλη Παναγιά, όπου είχαν οργανωθεί μαζί με την Ιερισσό για να φτιάξουν ένα φυλάκιο που να προστατεύει το δάσος, το οποίο κατέστρεψε πλέον η αστυνομία. Μαζί τα δύο χωριά εδώ και χρόνια κάνουν πορείες και προσπαθούσαν να σταματήσουν το έργο, ή οργάνωναν εκδρομές στο δάσος για να γνωρίσει ο κόσμος τον πλούτο που πάνε τώρα να καταστρέψουν και οργάνωναν και τις πολιτοφυλακές που προσπάθησαν να σταματήσουν το έργο. Για αυτό έγιναν και αντικείμενο καταστολής.

Υπάρχει κίνημα και οργανώσεις και σε άλλα χωριά, όπως πχ στο Σταυρό, από όπου περνά ο δρόμος που περνούν όλα τα μεγάλα φορτηγά για να ανέβουν στο εργοτάξιο. Κι εκεί το κίνημα είναι πολύ ενεργό.

Υπάρχουν βέβαια και χωριά που δεν συμμετέχουν στον αγώνα και έχουν εξαγοραστεί από την εταιρία. Έτσι γίνεται ε την Ολυμπιάδα όπου το χωριό είναι μοιρασμένο, αλλά και το Στρατώνι που είναι περιοχή που από παλιά είχε μεταλλευτική δραστηριότητα και έχει εξαγοραστεί πλήρως κι έτσι δεν υπάρχει κανένα ίχνος αντίστασης.

Παλιότερα υπήρχε κίνημα και στο Στρατώνι ενάντια στα ήδη υπάρχοντα μεταλλεία. Στην παραλία του Στρατώνι δεν μπορείς να κολυμπήσεις, είναι μολυσμένη. Ο τρόπος που προσπαθούν να τους εξαγοράσουν είναι με το να τους υπόσχονται πολλές θέσεις εργασίας αλλά αυτό δεν ισχύει. Οι θέσεις που θα ανοίξουν είναι πολύ λίγες και θα είναι για πολύ λίγο χρόνο, η εξόρυξη δεν μπορεί να συνεχίσει για πάντα.

Οι ίδιες εταιρίες που εμπλέκονται ως μέτοχοι τώρα, είναι οι ίδιοι που δραστηριοποιούνται σε μια σειρά από χώρες, και όπου έχουν πάει, έχουν καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά τους.

Δεν σέβονται καθόλου το περιβάλλον αλλά ούτε και τους νόμους της χώρας στην οποία βρίσκονται. Σε διάφορες χώρες στον κόσμο όπου δραστηριοποιούνται βλέπουμε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα – στήριξη πραξικοπηματιών (Κονγκό) ιδιωτικοί στρατοί, βιασμοί ντόπιων γυναικών (Φιλιππίνες), δολοφονίες.

Κι αν θέλουν να λένε ότι στην Ελλάδα θα είναι διαφορετικά, μέσα από την επίθεση στον αγώνα της Ιερισσού βλέπουμε να κάνουν ακριβώς τα ίδια. Θα καταστρέψουν το περιβάλλον σε βαθμό που συγκρίνεται μόνο με την καταστροφή στο Τσέρνομπιλ, έχουν εξαγοράσει το δικαστικό σύστημα, τα ΜΜΕ και όλος ο κρατικός μηχανισμός δουλεύει για αυτούς, και έχουν προσλάβει ιδιωτικά σεκιούριτι και χρησιμοποιούν τα ΜΑΤ για να προστατεύσουν τα έργα τους!

Η καταστολή λοιπόν δεν είναι μόνο στην Ιερισσό, αν και εκεί έχει πάρει τις μεγαλύτερες διαστάσεις. Στην Ιερισσό είναι που εισέβαλαν οι δυνάμεις καταστολής με την συνοδεία αλόγιστης χρήσης χημικών ακόμη και μέσα στα σχολεία. Αργότερα γίναμε μάρτυρες μιας χολιγουντιανής θα έλεγε κανείς επιχείρησης όπου οι ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στα σπίτια πολιτών για να κάνουν συλλήψεις και έκαναν ακόμη και προσαγωγές και ανακρίσεις ανηλίκων και την δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού για την ταυτοποίηση των υπόπτων ενώ ταύτισαν την συμμετοχή στις κινητοποιήσεις με την ηθική αυτουργία σε ποινικά αδικήματα!

Αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει να ασκούν ποινικές διώξεις σε 20 κατοίκους της Ιερισσού και της Μεγάλης Παναγιάς οι οποίοι έχουν ήδη κληθεί ως ύποπτοι. Στις κατηγορίες συμπεριλαμβάνονται από 7 κακουργήματα και 11 πλημμελήματα μέχρι και η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών υλικών, έκρηξη και εμπρησμό!

Και από τον Σταυρό έχουν κατηγορηθεί αρκετοί αγωνιστές οι οποίοι συλλήφθηκαν κατά τη διάρκεια μπλόκου που έγινε σε δρόμο για να ενημερωθούν αυτοί που περνούσαν! Έχουν γίνει κατηγορίες ακόμη και σε κόσμο που δεν ήταν εκεί!.

Τι κίνημα αλληλεγγύης έχει δημιουργηθεί;

Με την καταστολή του κινήματος η κυβέρνηση περίμενε ότι θα φοβίσουν τους αγωνιζόμενους κατοίκους και ότι θα τους φέρουν σε θέση απομόνωσης. Κατάφεραν όμως ακριβώς το αντίθετο. Πυροδότησαν νέες μαζικές αντιδράσεις και ένα νέο κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Παρόλο που το κίνημα ενάντια στα μεταλλεία δεν είναι καινούριο, ο κόσμος στην Θεσσαλονίκη που είναι η πιο μεγάλη πόλη στην περιοχή δεν ήξερε τι μπορούσε να κάνει αυτός από μακριά και δεν ακλουθούσε. Όταν κατέβαιναν οι κάτοικοι από το χωριό υπήρχε μια συζήτηση. Είχε γίνει μια προσπάθεια στο παρελθόν για να συγκροτηθεί μια ομάδα που θα οργάνωνε δράσεις αλληλεγγύης αλλά δεν προχώρησε.

Ο κόσμος είναι θετικός αλλά είναι δύσκολο να καταλάβει πως μπορεί να βοηθήσει. Μέχρι και σήμερα ακόμη ο Σύριζα και η Ανταρσύα δεν έδιναν προτάσεις για το τι μπορείς να κάνεις εσύ που είσαι μακριά, δεν έπιασαν το θέμα σε κεντρικό επίπεδο.

Φυσικά τα κινήματα τελικά στηρίχτηκαν και οργανώθηκε αλληλεγγύη αλλά λόγω του ότι κανείς δεν πήρε σοβαρά την πρωτοβουλία, έγινε με μια καθυστέρηση. Έγιναν λοιπόν κάποιες πορείες και κάποιες συγκεντρώσεις με αποκορύφωμα την μεγάλη πορεία που έγινε στην Θεσσαλονίκη πρόσφατα.

Το κίνημα της Ιερισσού είχε από την αρχή την αλληλεγγύη και την στήριξη του κινήματος της Κερατέας. Τελευταία είχαν ανακοινώσει ότι θα ανοίξουν μεταλλεία και στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή, και έτσι οργανώθηκε μια κοινή κινητοποίηση μια και η Κερατέα ξεκινά ξανά το κίνημά της, από την Κερατέα, την Ιερισσό, και την Αλεξανδρούπολη. Αυτό τρόμαξε κυβέρνηση και εταιρίες και τελικά ανακοίνωσαν ότι στην Αλεξανδρούπολη αναστέλλουν τις εργασίες και προσπαθούν να διαχωρίσουν τα κινήματα.

Είναι πολύ επικίνδυνα για όλο το σύστημα το να ενωθούν όλα αυτά τα περιβαλλοντικά κινήματα. Είναι τα μοναδικά

που συγκεντρώνουν όλο τον κόσμο και δέχονται τέτοια καταστολή.

Τώρα τι κατάσταση επικρατεί;

Η εταιρία έχει αναστείλει το έργο για ένα χρόνο. Λένε ότι αυτό έγινε λόγω του ότι έπεσε η τιμή του χρυσού και δεν τους συμφέρει, όμως είναι σίγουρο πως αυτό ήταν μια νίκη για το κίνημα.

Οι κάτοικοι έχουν πάρει μια ανάσα αλλά κατανοούν πάρα πολύ ότι δεν μπορούν να σταματήσουν τώρα γιατί η εταιρία μπορεί να συνεχίσει σε ένα χρόνο, αλλά αν έχουν καθησυχαστεί οι κάτοικοι τότε θα τους βρουν πιο αδύναμους. Και αυτή τη στιγμή κατηγορούνται πάρα πολλά άτομα, είναι οι 4 συλληφθέντες οι οποίοι δεν έχουν αφεθεί, δεν έχουν αθωωθεί ακόμα και υπάρχουν 10άδες κατηγορίες για ανθρώπους οπότε οι κάτοικοι ετοιμάζονται και νέες κινητοποιήσεις και για μια μεγάλη πορεία τον Σεπτέμβρη.

Τι προοπτική υπάρχει για την περιοχή;

Αν γίνουν τα ορυχεία τότε όλοι οι άλλοι τομείς θα καταστραφούν για πάντα. Η αλιεία, η δασοκομία και ο τουρισμός που αποτελεί και το 80% των εσόδων της περιοχής. Συνεπώς αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να στραφεί η ανάπτυξη της περιοχής σε άλλους τομείς όπως είναι ο λαϊκός τουρισμός, οι βιολογικές καλλιέργειες, κτλ.

Για να επιτευχθούν αυτά, και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει πολλά βήματα τους τελευταίους μήνες, όσον αφορά την κινητοποίηση και τον συντονισμό αλλά χρειάζεται να μην επαναπαυόμαστε.

Για να νικήσει ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής χρειάζεται να ανοίξει το ζήτημα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, να γίνει πραγματική ενημέρωση και να αποκαλυφθούν τα ψέματα των ΜΜΕ. Να χτιστεί μια πανελλαδική συμμαχία όλων των τοπικών κινήσεων και κινημάτων και να βάλουν σαν πρώτο θέμα πάλης το ζήτημα του χρυσού. Να ασκηθεί πίεση στα συνδικάτα και στα σωματεία των εργαζομένων να στηρίξουν τον αγώνα. Να γίνουν δράσεις σε σταθερή βάση, όπως το κλείσιμο των δρόμων προς το εργοτάξιο κτλ, με την παρουσία βουλευτών και δημοτικών συμβούλων της αριστεράς, τώρα είναι που πρέπει να αποδείξουν ότι είναι διαφορετικοί από τους άλλους, όχι για την προσωπική τους προβολή αλλά δημιουργώντας μια ασπίδα προστασίας των κατοίκων ώστε να δυσκολέψουν μελλοντικές καταστολές.

Το περιβάλλον είναι και θα είναι κεντρικό ζήτημα την επόμενη περίοδο.

Αυτή τη στιγμή μέσα από το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου) έχουν αρχίσει να πουλιούνται σε ιδιώτες δημόσια γη, όπως παραλίες, δάση κτλ, χωρίς προϋποθέσεις για το τι χρήση θα κάνουν οι ιδιώτες του χώρου αυτού. Έτσι και στην Θάσο όπου βρισκόμαστε, έχουν ήδη πουλήσει μια από τις πιο όμορφες παραλίες, τον Μακρύαμμο, όπου για να πάς χρειάζεται να πληρώσεις είσοδο! Στα σχέδια είναι να πουληθεί ακόμη μια παραλία, η Χρυσή Αμμουδιά, για την οποία έχει δημιουργηθεί κίνημα αντίστασης από τους κατοίκους.

Είναι αναγκαίο να οργανωθούμε, πριν πουλήσουν τα πάντα και να τους σταματήσουμε!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: