Αντιμετωπίζουμε τον Φασισμό: χτίζουμε αντιφασιστικές επιτροπές παντού!: Το παράδειγμα της Ελλάδας

Την συνέντευξη πραγματοποίησε η Ελένη Ιωάννου

1008414_10200666233751193_865720340_o

Στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, μετά την άνοδο των ποσοστών της Χρυσής Αυγής (ΧΑ) στις προηγούμενες εκλογές, και της αποκάλυψης του πραγματικού τους προσώπου με επιθέσεις όχι μόνο σε μετανάστες αλλά και σε έλληνες εργαζόμενους, απεργούς και αντιφασίστες/ αντιρατσιστές –  έχουν αρχίσει να λειτουργούν αντιφασιστικές επιτροπές σε πάνω από 60 περιοχές, όπου κάτοικοι και δυνάμεις της αριστεράς λειτουργούν συλλογικά, παίρνουν αποφάσεις και δρουν, με μεγάλη επιτυχία, ενάντια στην απειλή της Χρυσής Αυγής.

Οι αντιφασιστικές επιτροπές που χτίζονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, αποτελούν για εμας στην Κύπρο, ένα σημαντικό παράδειγμα γνήσιας δράσης «από τα κάτω», για τη δική μας δράση ενάντια στην απειλή του ΕΛΑΜ – το οποίο είναι στην ουσία η Χρυσή Αυγή της Κύπρου, οι οποίοι μπορεί ακόμη να μην έχουν δείξει πλήρως το πραγματικό τους πρόσωπο, αλλά με την ένταση της οικονομικής κρίσης και των αντιθέσεων που αυτή προκαλεί, μπορούμε να περιμένουμε μια έξαρση φασιστικών επιθέσεων και δράσης.

Στο 20ο camping της ΥRE- youth against racism in Europe (νεολαία ενάντια στον ρατσισμό στην Ευρώπη) και του Αntinazi Ζone, που έγινε στη Θάσο, βρεθήκαμε με την Κάτερίνα Κλείτσα, από το Ξεκίνημα, που ανήκει κι αυτή σε μια από τις αντιφασιστικές επιτροπές της Θεσσαλονίκης, η οποία μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία των αντιφασιστικών επιτροπών μέχρι τώρα.

EI: Πώς ξεκίνησαν οι αντιφασιστικές επιτροπές και σε ποιες περιοχές;

KK: Γενικά υπάρχουνε πολλά διαφορετικά είδη αντιφασιστικών επιτροπών. Από τις αναρχικές καταλήψεις που προσπαθούν αυτή την περίοδο να πάρουν ένα πιο αντιφασιστικό χαρακτήρα, μέχρι αυθόρμητες αντιφασιστικές επιτροπές από την τοπική κοινωνία όπως είναι για παράδειγμα η αντιφασιστική επιτροπή της Θάσου, για την δημιουργία της οποίας την απόφαση πήραν οι κάτοικοι μετά από εμφάνιση της ΧΑ για να μοιράσει δωρεάν τρόφιμα στους κατοίκους. Επίσης υπάρχουν και διάφορες αριστερές οργανώσεις οι οποίες έχουνε πάρει την πρωτοβουλία να χτίσουν αντιφασιστικές επιτροπές. Μικρές δυνάμεις, όπως είμαστε εμείς που επιλέξαμε να κτίσουμε επιτροπές σε όποιες περιοχές μπορούσαμε και σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις της αριστεράς. Ένα από τα χαρακτηριστικά και σημαντικά στοιχεία των επιτροπών είναι ότι έχουν επιτύχει την συνεργασία των αριστερών οργανώσεων, πράγμα το οποίο δεν έχουμε δει όλη την προηγούμενη περίοδο, σε τέτοια ένταση τουλάχιστον.

Αυτή την περίοδο υπάρχουνε πάνω από 60 αντιφασιστικές επιτροπές πανελλαδικά και ξεκινάνε από τον Έβρο μέχρι και κάτω την Κρήτη, μπορείς να τις δεις διάσπαρτες σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας!

ΕΙ: Το Ξεκίνημα σε ποιες επιτροπές συμμετέχει;

ΚΚ: Έχουμε πολύ μεγάλη παρέμβαση και έχουμε πάρει πρωτοβουλία να κτίσουμε μια σειρά από επιτροπές στην Αθήνα, μια από αυτές είναι η αντιφασιστική επιτροπή του Μεταξουργείου. Επίσης στη Θεσσαλονίκη έχουμε πάρει την πρωτοβουλία να κτίσουμε την αντιφασιστική επιτροπή στο Φάληρο, στην οποία κάθε μήνα έχουμε μια ημέρα δράσης κοινωνικής αλληλεγγύης και κάτι σαν μικρό φεστιβάλ στο οποίο καλούμε τους κατοίκους να έρθουν να πάρουν το υλικό μας, να διαβάσουνε τα κείμενα μας και να ψωνίσουν από πωλητές χωρίς μεσάζοντες. Καλούμε ταυτόχρονα και άλλες κοινωνικές ομάδες οι οποίες μπορούνε να μοιράσουνε το υλικό τους, για παράδειγμα μια από αυτές είναι η Homophonia, μια LGBT- ΛΟΑΤ οργάνωση.

Επίσης συμμετέχουμε στην αντιφασιστική επιτροπή της Τούμπας, αλλά και στο αντιφασιστικό μέτωπο του δήμου Θερμαϊκού στο οποίο παίξαμε σημαντικό ρόλο για να κτιστεί, και στο Βόλο, με αντίστοιχες δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

ΕΙ: Η απόφαση για τη δημιουργία αυτών των επιτροπών πάρθηκε γιατί σε εκείνες τις περιοχές ήταν εμφανής η παρουσία φασιστών;

ΚΚ: Για μας δεν ήταν τόσο σημαντικό το να έχει εμφανιστεί ήδη η ΧΑ. Προφανώς σε εκείνες τις περιπτώσεις πρέπει να ρίξεις ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια για να δημιουργηθούν οι επιτροπές. Αλλά ήταν συνειδητή μας απόφαση ότι από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη  κτίζουμε αντιφασιστικές επιτροπές σε όσες περισσότερες γειτονιές και περιοχές μπορούμε. Ήταν συνειδητό δηλαδή να στραφούνε πολλά κομμάτια της οργάνωσής μας σ’ αυτό, και προληπτικά, για να μην επιτρέψουμε να εμφανιστεί η ΧΑ στις περιοχές εκείνες.

ΕΙ: Πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος στις αντιφασιστικές επιτροπές;

ΚΚ: Συνήθως η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ θετική. Στις ανοικτές εκδηλώσεις βλέπουμε ότι η τοπική κοινωνία στηρίζει πάρα πολύ. Υπάρχει και κόσμος που πήρε τα πάνω του κατά κάποιο τρόπο και είπε ότι κάτι πρέπει να κάνω, λόγω της ανόδου της ΧΑ, χωρίς να έχει ασχοληθεί όλη την προηγούμενη περίοδο πολύ εντατικά με τα κινήματα. Επίσης είναι εντυπωσιακό ότι έχουν γίνει πολλά βήματα στο κομμάτι των πορειών και των διαδηλώσεων ενάντια στη ΧΑ.  Αυτό που μπορούνε να δούμε λοιπόν είναι ότι υπάρχει πολύς κόσμος ο οποίος καταλαβαίνει την απειλή και ανταποκρίνεται θετικά.

ΕΙ: Το ΚΚΕ, ή άλλα μεγάλα κόμματα της αριστεράς συμμετέχουν μέσα στις επιτροπές, είτε μαζικά ή με αντιπροσώπους;

ΚΚ: Είναι διαφορετικό το «αντιπρόσωποι» από το «συνειδητά μεγάλα κόμματα». Δηλαδή ούτε το ΚΚΕ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή έχουνε ρίξει δύναμη για να στήσουν αντιφασιστικές επιτροπές. Το ΚΚΕ με το συνηθισμένο του τρόπο που θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος να παλέψουμε ενάντια στο φασισμό είναι να παλέψουμε ενάντια στον καπιταλισμό συνολικά και άρα για να παλέψουμε ενάντια στον καπιταλισμό πρέπει να μπούμε στο ΚΚΕ και να στηρίξουμε τις πορείες του ΚΚΕ και να το ψηφίσουμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη περίοδο έχει πάρει θεωρητικά απόφαση ότι πρέπει να στηρίξει και να κτίσει αντιφασιστικές επιτροπές, το οποίο όμως έχει μείνει κυρίως σε επίσημη θέση χωρίς να το κάνει στην πράξη. Υπάρχουν στις αντιφασιστικές επιτροπές μεμονωμένα άτομα και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία συμμετέχουν, αλλά το ίδιο το κόμμα δεν έχει πάρει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες στις περιοχές του, το οποίο είναι προβληματικό καθώς είναι το κόμμα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση και θα μπορούσε να φτιάξει αντιφασιστικές επιτροπές με πολύ μεγάλη δυναμική.

ΕΙ: Πως λειτουργούν οι επιτροπές;

ΚΚ: Όλες οι αντιφασιστικές επιτροπές έχουν συνελεύσεις  στις οποίες συζητείται το ποιες θα είναι οι επόμενες δράσεις, ανάλογα με την επιτροπή, τον τρόπο που λειτουργεί και το πόση δύναμη έχει. Για παράδειγμα η αντιφασιστική επιτροπή Μεταξουργείου ή του πέμπτου διαμερίσματος στην Αθήνα και του Φαλήρου, όταν πρώτη φορά συγκροτήθηκαν προσπάθησαν να βγάλουνε ξεχωριστές ομάδες οι οποίες θα αναλάβουν, για παράδειγμα, το κομμάτι της κοινωνικής αλληλεγγύης, ή να βρουν ομάδα μετάφρασης η οποία θα μεταφράζει τα κείμενα κυρίως σε αραβικά, αγγλικά, ρώσικα και αλβανικά για να μπορούνε οι επιτροπές να απευθυνθούν και σε μετανάστες. Από εκεί και πέρα βλέπουμε τι διαθεσιμότητα και τι δυνάμεις έχει ο καθένας και μοιράζεται την ώρα της συνέλευσης το κάθε καθήκον στον καθένα.

ΕΙ: Μπορείς να μας δώσεις κάποια παραδείγματα δράσης των επιτροπών;

ΚΚ: Ένα κομμάτι της δράσης των επιτροπών είναι η οργάνωση αντιφασιστικών πορειών και δράσεων τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο γειτονιών. Οργανώθηκε ήδη μια μεγάλη αντιφασιστική πορεία στο Σύνταγμα, αλλά γίνονται και μικρότερες, στις γειτονιές της Αθήνας πχ, ή συναυλίες και προβολές έτσι ώστε να καλούμε τον κόσμο σε κάτι ανοικτό στην περιοχή του όπου μπορούμε να μιλήσουμε μαζί τους, και να τους καλέσουμε να συμμετέχουν.

Επίσης έχει δημιουργηθεί αντιφασιστική επιτροπή μέσα στους καλλιτέχνες. Λέγεται “Αγάπη ρε ματζόρε”, είναι μια σειρά καλλιτεχνών κυρίως τραγουδιστών οι οποίοι αποφάσισαν ότι θέλουν και μέσα από την τέχνη τους να κινηθούν ενάντια στον φασισμό. Κι αυτό κατέληξε πριν από ένα περίπου μήνα σε μια αντιφασιστική συναυλία στο κέντρο της Αθήνας στην οποία παρευρέθηκαν κοντά στις 7000 κόσμου με ένα πάρα πολύ καλό κλίμα και με μια πολύ καλή προοπτική να συνεχιστεί και να έχει παραπάνω δράσεις.

Στις 21Απριλίου, την επέτειο του πραξικοπήματος της Χούντας, μετά από πάρα πολλά χρόνια και ακριβώς λόγω της ανόδου της ΧΑ αποφάσισαν πολλές αντιφασιστικές επιτροπές και οργανώσεις να καλέσουν σε αντιφασιστική πορεία έτσι ώστε να υπενθυμίσουν τα κακά της Χούντας  και να προειδοποιήσουν την κοινωνία σε σχέση με την άνοδο της ΧΑ και τους κινδύνους που μπορούσε να επιφέρει, ειδικά επειδή πρόκειται για νοσταλγούς της Χούντας. Μέσα σε μια μόλις μέρα – εκείνη τη μέρα  υπήρχαν αντιφασιστικές πορείες σε 7 πόλεις το οποίο δείχνει ότι γενικά ο κόσμος έχει την ανάγκη να βγει και να διαδηλώσει ενάντια στη ΧΑ και το φασισμό.

Σε κάποιες περιπτώσεις σε κάποιες περιοχές οι επιτροπές  λειτούργησαν σαν κάποιου είδους πολιτοφυλακές. Ένα παράδειγμα ήταν όταν τα μέλη της ΧΑ αποφάσισαν να κάνουν μοτοπορεία στις νότιες περιοχές της Αττικής. Οι αντιφασιστικές επιτροπές οργανώθηκαν και γύρω στα 200 άτομα μπλόκαραν το δρόμο, και εμπόδισαν την διέλευσή τους, επιτυγχάνοντας να κάνουν τους Χρυσαυγίτες να μην ξανά εμφανιστούν καθόλου στου γειτονιά.

Ίσως το πιο σημαντικό παράδειγμα της δράσης και της σημασίας των αντιφασιστικών επιτροπών φάνηκε στις 3-4 Αυγούστου όταν η ΧΑ ήθελε να κάνει ένα φασιστικό φεστιβάλ στην Καλαμάτα, κάτι που είχε προσπαθήσει να κάνει και στο παρελθόν, ονομάζοντάς το και ξεκάθαρα φεστιβάλ μίσους. Φέτος δεν χρησιμοποίησαν αυτό το όνομα αλλά στην ουσία γι’ αυτό επρόκειτο. Την πρώτη περίοδο μάλιστα σκεφτόταν να το κάνουν διεθνές, καλώντας φασίστες και από άλλες χώρες όπως τη φασιστική οργάνωση της Γερμανίας, το NSU (National Socialist Underground- Eθνικοσοσιαλιστικό Υπόγειο Δίκτυο) οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί πρόσφατα για δολοφονία έλληνα μετανάστη στην Γερμανία, που δείχνει ακριβώς τις αντιφάσεις μέσα στη ΧΑ.

Υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη κινητοποίηση κατ’ αρχήν από τους κατοίκους της Καλαμάτας, που προσπαθούσαν να οργανώσουν την τοπική κοινωνία και να πιέσουν τις τοπικές αρχές έτσι ώστε να μην παραχωρήσουν χώρο στους Χρυσαυγίτες. Επίσης ήρθαν σε επαφή και με αντιφασιστικές επιτροπές από τη γύρω περιοχή, καλώντας τις να συμμετέχουν σε αντιφασιστική πορεία στις 20 του Ιούλη έτσι ώστε να δώσουν δυναμικό παρόν και να καταλήξουν μετά σε μια μεγάλη συνέλευση για να αποφασίσουν τι ακριβώς μπορούν να κάνουν στις 3-4 Αυγούστου για να μην επιτρέψουν στους Χρυσαυγίτες να πανε στην περιοχή. Μια μέρα πριν την αντιφασιστική πορεία, στις 19 του Ιούλη, το λιμεναρχείο έβγαλε ανακοίνωση στην οποία είπε ότι δεν θα δοθεί χώρος στη ΧΑ, δε θέλουν συμπλοκές στην πόλη, και για να διατηρήσουν την ειρήνη δεν τους επιτρέπουνε να έρθουν. Την ίδια στιγμή κυκλοφορούσε παντού σε τηλέφωνα και social media, ότι παρά το γεγονός ότι η ΧΑ ακύρωσε το φεστιβάλ εμείς συνεχίζουμε και δίνουμε δυναμικό παρόν στις 20 Ιούλη. Ήταν μια πάρα πολύ μεγάλη νίκη για το αντιφασιστικό κίνημα και είναι ένα από τα πολύ χαρακτηριστικά πράγματα που έχει πετύχει την τελευταία περίοδο το αντιφασιστικό κίνημα: ότι οπουδήποτε οργανώνουν οι Χρυσαυγίτες δράσεις και το δημοσιεύουν, η κοινωνία πηγαίνει νωρίτερα και δεν τους αφήνει να πάρουν ανάσα – δεν τους αφήνει να εμφανιστούν.

969867_322605837872449_1110300800_n

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις των αντιφασιστικών επιτροπών;

Μέσα από τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ τα οποία οργανώθηκαν την προηγούμενη περίοδο σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Βόλο, οι αντιφασιστικές επιτροπές βρέθηκαν σε μια προσπάθεια να συντονίσουμε την επόμενη περίοδο τους αγώνες μάς έτσι ώστε πέρα από την πολύ σημαντική δουλειά που έχουμε να κάνουμε στις περιοχές μας, όλες αυτές οι μικρές επιτροπές να συντονιστούμε και να έχουμε συγκεκριμένες κοινές δράσεις.

Ένα από τα επόμενα ραντεβού είναι η πρώτη μέρα που ανοίγουν τα σχολεία το Σεπτέμβρη. Έχουμε συμφωνήσει ότι θέλουμε να βγάλουμε αντιφασιστικά φυλλάδια και να βρεθούμε σε σχολεία και να παρέμβουμε όλοι μαζί την ίδια μέρα σε όσες το δυνατό περισσότερες γειτονιές για να προσεγγίσουμε και το κομμάτι της νεολαίας το οποίο είναι μπερδεμένο και θεωρεί μέχρι ένα σημείο μόδα τη ΧΑ.

Αφού γίνει αυτό, η συζήτηση θα συνεχίσει για να δοθούν κι άλλα ραντεβού για παραπάνω κοινές δράσεις. «

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: