1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΙΡΗΝΗΣ: ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ Ε/Κ ΚΑΙ Τ/Κ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧH

Όπως και κάθε χρόνο η ΝΕΔΑ συμμετέχει στις εκδηλώσεις της 1ης του Σεπτέβρη.
Οι παράλληλες πορείες ε/κ και τ/κ θα συναντηθούν σε συναυλία στο Λήδρα Πάλας.
Στο νότο συναντιώμαστε στις 7μ.μ. στην Πλατεία Σολωμού.

Η 1η του Σεπτέμβρη: 

Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η 1η του Σεπτέμβρη, μέρα όπου το 1939 έγινε η εισβολή στην Πολωνία από τους Ναζί,  καθιερώθηκε από το γερμανικό κίνημα για την ειρήνη και οι εργατικές συντεχνίες ως παγκόσμια μέρα ειρήνης και ξεκίνησαν εκδηλώσεις για την ειρήνη εκείνη τη μέρα, κάθε χρόνο.

Καθώς αυτή η μέρα υιοθετήθηκε σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και την Τουρκία, από την αριστερά, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών «παρενέβη» και ανακοίνωσε το 1981 ότι «διεθνής μέρα για την ειρήνη» είναι κάθε τρίτη Τρίτη κάθε Σεπτέμβρη. Το 2001, η μέρα άλλαξε διεθνώς και έγινε η 21η Σεπτέμβρη.

 Η τουρκική αριστερά διατήρησε την 1η του Σεπτέμβρη σαν μέρα ειρήνης.

Στην Κύπρο ήρθε μέσω των τουρκοκυπρίων εργαζομένων και αριστεράς που με την σειρά τους το πήραν από τους τούρκους εργαζόμενους.

Τα προβλήματά μας και τα αιτήματα μας με τους τούρκους και τουρκοκύπριους εργαζόμενους είναι κοινά, καθώς και με τους εργαζόμενους όλου του κόσμου. Η 1ηΣεπτέμβρη μπορεί να γίνει ακόμη μια μέρα κοινής δράσης και πάλης για αυτά.

H ΝΕΔΑ συμμετείχε πάντα στις κινητοποήσεις, ακόμη κι όταν πραγματοποιούνταν μόνο απο τους τουρκοκύπριους. Κάθε χρόνο συνυπογράφει το κοινό κείμενο που βγάζουν όλες οι οργανώσεις. Φέτος επιλέγει να συμμετάσχει με δικό της κείμενο, κυρίως γιατί ήρθε η ώρα να βάλουμε στην άκρη τα καλέσματα σε ηγέτες και μεγάλες δυνάμες για την λύση του κυπριακού και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας σαν εργαζόμενοι και νεολαία.

Φέτος επίσης δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την εισβολή που ετοιμάζεται να γίνει στην Συρία. Η παγκόσμια μέρα Ειρήνης για μας δεν ειναι απλα μια επαίτιος. Ας γίνει η αρχή για την δημιουργία ενός μαζικού δικοινωτικού κινήματος για την ειρήνη.

Το φυλλάδιο της ΝΕΔΑ:

1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΙΡΗΝΗΣ:

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ Ε/Κ ΚΑΙ Τ/Κ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧH

Παρόλες τις συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις το κυπριακό παραμένει ακόμη άλυτο.  Ακόμη και όταν στην εξουσία ήταν ο Χριστόφιας και ο Ταλάτ  όπου Ελληνοκύπριοι  (Ε/κ) και Τουρκοκύπριοι (Τ/κ)  ανάμεναν  τη λύση  αφού οι δύο ηγέτες παραδοσιακά είχαν τις πιο επαναπροσεγγιστικές τοποθετήσεις, αυτό δεν κατέστη εφικτό. Την περασμένη περίοδο  το σύνθημα: «καλούμε τους  δύο ηγέτες, μέσα από τις διαπραγματεύσεις να βρουν μια κοινά συμφωνημένη λύση» που έβαζε το εργατικό κίνημα σε βορρά και νότο, είχε κάποιο νόημα. Τώρα όμως, έχοντας στην εξουσία δύο εθνικιστές, νεοφιλελεύθερους προέδρους με καθαρά ταυτισμένα συμφέροντα με το τοπικό και ξένο κεφάλαιο, το να ζητά το εργατικό κίνημα  «την επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών με ειλικρινή διάθεση χωρίς υπαναχωρήσεις και με σεβασμό στα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα θέματα», είναι αφελές.

Αυτή τη στιγμή αν οι διαπραγματεύσεις ξεκινήσουν από την μία θα είναι ο Έρογλου, ένας καθαρά εθνικιστής πρόεδρος, τσιράκι της Τουρκίας, και από την άλλη ο Αναστασιάδης, ένας νεοφιλελεύθερος εθνικιστής πρόεδρος, που παρόλο που μέρος του κόμματος  του το 2004 ψήφισε υπέρ του σχεδίου Ανάν, ο ίδιος μετά το ’74 ήταν δικηγόρος των πραξικοπηματιών ενώ το κόμμα του δίνει στέγη σε πραξικοπηματίες και εοκαβιτατζίδες, ενώ ακόμη και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας δεν δίστασε να ενισχύσει τα εθνικιστικά αισθήματα του λαού.

Το κυπριακό αποτελεί πρόβλημα συγκρουόμενων συμφερόντων των Αμερικάνικων, Βρετανικών, Ελληνικών, Τουρκικών αλλά και των ντόπιων άρχουσων τάξεων. Οι ηγέτες αυτά τα συμφέροντα  εξυπηρετούν και όχι αυτά των εργαζομένων, των δύο κοινοτήτων  και γι αυτό δεν  έχει βρεθεί λύση εδώ και τόσα χρόνια.

Οι μόνοι που έχουν πραγματικά κοινά συμφέροντα και πραγματικά ανάγκη μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης είναι οι εργαζόμενοι Ε/κ και Τ/κ. Το εργατικό κίνημα οφείλει να σταματήσει να εναποθέτει  τις ελπίδες των εργαζομένων στις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων και να ξεκινήσει τον αγώνα  για μια ειρηνική κοινωνία..

Πριν 10 χρόνια, το 2003 οι Τ/κ έδειξαν τον δρόμο, μέσα από τις μαζικές τους κινητοποιήσεις κατάφεραν να ρίξουν τον εθνικιστή Ντενκτάς και να τον πιέσουν  να ανοίξει τα οδοφράγματα. Τότε χάθηκε μια τεράστια ευκαιρία όπου οι εργαζόμενοι και από τις δύο πλευρές μπορούσαν να συντονιστούν και να συνεργαστούν για να αρχίσουν να συζητούν για μια κοινή λύση. Από τότε μέχρι τώρα έχουν γίνει πολλές δικοινοτικές εκδηλώσεις και έχουν γραφτεί πολλά για την κοινή ειρηνική βιώσιμη λύση.

Είναι καιρός τα εργατικά κινήματα να συνεργαστούν και να ξεκινήσουν μια εκστρατεία διαμόρφωσης μιας κοινής λύσης που να επιθυμούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, μια λύση που να περάσει μέσα από τοπικές επιτροπές επανένωσης και συμφιλίωσης σε κάθε γωνιά της Κύπρου, και μέσα από δυναμικές, κι όχι μόνο επετειακές, κινητοποιήσεις  ώστε να καταφέρει να πιέσει τις ηγεσίες να αποδεχτούν την λύση των εργαζόμενων, κι όχι των άρχουσων τάξεων.

Η Κύπρος να μην γίνει το ορμητήριο για την Συρία!

Τις τελευταίες μέρες έχει ενταθεί η συζήτηση για μια εισβολή από την πλευρά της Αμερικής και των ευρωπαϊκών χωρών στην Συρία, με πρόσχημα την χρήση χημικών από την κυβέρνηση Άσαντ.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία κρατά εδώ και 2 χρόνια και μάλιστα οι μεγάλες δυνάμεις εμπλέκονται με το να στηρίζουν είτε την αντιπολίτευση(Αμερική, Τουρκία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία) είτε την κυβέρνηση Άσατ (Ρωσία, Ιράν, Χεσμπολάχ). Ξαφνικά και υποκριτικά, τώρα μετά από δύο χρόνια ανακάλυψαν την χρήση χημικών! Δεν τους πείραξαν όμως τόσα χρόνια ούτε τα χημικά που έριξε πρόσφατα η κυβέρνηση Ερντογάν στους διαδηλωτές, ούτε ο λευκός φώσφορος και οι πύραυλοι απεμπλουτισμένου ουρανίου που έριξαν οι Αμερικάνοι στο Ιράκ κατά την εισβολή το 2003, ούτε τα χημικά που κατά καιρούς ρίχνει το Ισραήλ στην λωρίδα της Γάζας τόσα χρόνια τώρα, καθιστώντας την σε μια ανοιχτή φυλακή.

Η Βρετανία παρόλο που το κοινοβούλιό της έχει αρνηθεί την συμμετοχή της σε μια πιθανή επίθεση έχει ήδη μεταφέρει πολεμικά αεροπλάνα στις βάσεις στην Κύπρο.

Καμία ιμπεριαλιστική επέμβαση δεν θα φέρει ειρήνη και δημοκρατία στην Συρία!

Σε όλη την Ευρώπη έχουν αρχίσει να οργανώνονται αντιπολεμικές διαδηλώσεις! Εμείς στην Κύπρο, δίπλα ακριβώς στα γεγονότα έχουμε πολύ πιο σημαντικό ρόλο να παίξουμε!

Καμία χρήση των βάσεων ή και των κυπριακών αεροδρομίων για την εισβολή στην Συρία!

Έξω όλες οι ξένες δυνάμεις από την Συρία και την περιοχή!

Ούτε με τον Άσαντ ούτε με τους ιμπεριαλιστές! Μόνο οι σύριοι εργαζόμενοι μπορούν να εγκαθιδρύσουν πραγματική δημοκρατία στην Συρία.

Να δημιουργήσουμε ένα μαζικό αντιπολεμικό κίνημα και με διαμαρτυρίες, απεργίες και δράσεις να εμποδίσουμε να γίνει η Κύπρος το ορμητήριο των δυνάμεων προς την Συρία!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: