Βόρεια Κύπρος: 28 Ιουλίου – βουλευτικές εκλογές: μαζί θα διατηρήσουμε την κοινοτική μας ύπαρξη

της Αθηνάς Καρυάτη

Στις 28 του Ιούλη θα διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην βόρεια Κύπρο. Η κυβέρνηση έπεσε πριν περίπου ενάμισι μήνα μετά από την αποχώρηση 8 βουλευτών από το UBP και την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση η οποία δεν κατάφερε να πάρει την πλειοψηφία.

Πέρα από τα παραδοσιακά κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές, αυτή τη φορά κατεβαίνει και μια αριστερή συμμαχία στην οποία συμμετέχουν το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος (BKP), το πολιτιστικό κέντρο Μπάρακα, και η οργάνωση Επαναστατική Κομμουνιστική Λίγκα (DKB).

Μιλήσαμε με έναν από τους υποψηφίους της συμμαχίας και μέλος του DKB, τον Yusuf Alkim.

1016319_10201564433902154_1103018043_n

Υusuf πώς έπεσε η κυβέρνηση;

H πτώση της κυβέρνησης ήταν μια έκπληξη και για μας. Δεν ήταν μόνο η κρίση μέσα στο ίδιο το κόμμα του Έρογλου, ήταν μια διαμάχη των εθνικών άρχουσων τάξεων, ανάμεσα σε κεμαλιστές και ισλαμιστές. Ο Έρογλου είναι δεξιός αλλά πιο κοντά στους κεμαλιστές, ενώ ο Κιουτσούκ, ο οποίος έγινε και πρόεδρος του κόμματος, είναι πιο κοντά στους ισλαμιστές και πιο κοντά στον Ερντογάν. Συνεπώς όταν ο Έρογλου και οι ομοϊδεάτες του μέσα στο κόμμα δεν κατάφεραν να εκλέξουν τον δικό τους υποψήφιο σαν πρόεδρο για το κόμμα, τελικά αποφάσισαν να φύγουν από το κόμμα. Ο Έρογλου δεν έχει φύγει ακόμη αλλά φαίνεται ότι θα φύγει. Ο Ερντογάν θέλει να ελέγχει 100% την τουρκοκυπριακή κυβέρνηση και το κόμμα στην εξουσία, όμως ποιοι είναι οι λόγοι δεν είναι καθαρό, δεν συζητιούνται ανοιχτά. Ίσως λόγω της επικείμενης νέας πρότασης λύσης του κυπριακού, ίσως λόγω της άσκησης του ΝΑΤΟ που θα γίνει του χρόνου στο βορρά, ίσως και για το Φυσικό Αέριο στο νότο και την προώθηση του αγωγού που θα περάσει από το βορρά προς την Τουρκία. Κανείς δεν ξέρει ακόμη.

Οπότε τώρα έχει εκλογές στις 27 του Ιούλη, ποια κόμματα και σχηματισμοί κατεβαίνουν;

Κατεβαίνουν σύνολο 5 κόμματα: το CTP, UBP, DP και το BDH –TDP και η Συμμαχία μας. Για μας βέβαια κατεβαίνουν δύο στρατόπεδα: τα 4 κόμματα που εκφράζουν την θέληση της Τουρκίας και εμείς που είμαστε ενάντια στην κυριαρχία της Τουρκίας, λέμε ότι έχουμε κατοχή στο βορρά, και είμαστε ενάντια σε αυτό το καθεστώς.

Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε αυτή τη συμμαχία;

Εδώ και χρόνια με τις δυνάμεις αυτές, αλλά και με άλλες είμαστε μαζί σε όλες τις κινητοποιήσεις, τις διαδηλώσεις ενάντια στα πακέτα λιτότητας και την πολιτική της Τουρκίας. Οπότε όταν το BKP έκανε κάλεσμα για εκλογική συνεργασία, ανταποκριθήκαμε εμεί –  το DKB και το Μπάρακα. Θα ήταν ακόμη πιο θετικό αν συνεργαζόταν και οι άλλες δυνάμεις του YKP(Κόμμα νέα Κύπρος) και της εφημερίδας Αφρίκα για να είναι όλες οι δυνάμεις ενωμένες. Όμως αυτοί υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα μέσα σε αυτή την κατάσταση γιατί όλα ελέγχονται από την Τουρκία κι άρα δεν αξίζει να κατέβεις στις εκλογές. Θεωρούν ότι πρέπει να μποϊκοτάρουμε τις εκλογές. Όμως από τη στιγμή που δεν μπορούμε να κάνουμε ένα σωστό πολιτικά μποϊκοτάζ το οποίο απαιτεί να συγκεντρώσουμε μαζικά τον κόσμο έξω από τα εκλογικά κέντρα, και να πούμε ότι δεν αναγνωρίζουμε τις διαδικασίες σας, δεν αναγνωρίζουμε τις εκλογές, και ορίστε οι υποψήφιοι μας για να δημιουργηθεί η κυβέρνηση.

Ούτε κι εμείς πιστεύουμε ότι η βουλή έχει ουσιαστική δύναμη. Είναι ελεγχόμενη από την Τουρκία. Δεν πάμε να αλλάξουμε κάτι μέσα από την βουλή. Πάμε για να εμποδίσουμε πολιτικές, μαζί με το κίνημα που θα οργανώνουμε από τα κάτω.

Με τι πρόγραμμα κατεβαίνετε στις εκλογές;

Η απόφαση για την συμμαχία πάρθηκε μόνο μόλις ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν εκλογές. Για να έχουμε ένα αναλυτικό πρόγραμμα χρειάζεται χρόνος, να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε καθώς έχουμε αρκετά διαφορετικές προσεγγίσεις. Συνεπώς έχουμε συμφωνήσει και έχουμε εκδώσει ένα συνοπτικό μανιφέστο.

Είμαστε καταρχήν ενάντια στην κατοχή της Τουρκίας, ενάντια στο καθεστώς επιβολής της που έχει εγκαθιδρύσει στο βορρά. Το όνομα της συμμαχίας είναι «δυνάμεις για την κοινωνική ύπαρξη». Υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο να μπορεί να αποφασίζει για τον εαυτό της, τις δικές της πολιτικές προς δικό της όφελος.

Αυτό σημαίνει ότι είμαστε ενάντια και στην οικονομική πολιτική που επιβάλλεται. Τόσα χρόνια μας έχουν επιβληθεί πολλά οικονομικά πακέτα λιτότητας, που προβλέπουν ιδιωτικοποιήσεις σε όλους τους τομείς, στις τηλεπικοινωνίες, στις αερογραμμές, το αεροδρόμιο, τα πανεπιστήμια και γενικότερα την παιδεία και την υγεία. Εμείς είμαστε κάθετα ενάντια σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις. Και θέλουμε παιδεία και υγεία για όλους. Υπερασπιζόμαστε να δικαιώματα των εργαζομένων, τόσο αναφορικά με τις εργασιακές συνθήκες όσο και με το δικαίωμα οργάνωσής τους.

Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και της διαφορετικότητας όπως τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Αντιτιθέμαστε στις επενδύσεις που γίνονται από το τουρκικό κεφάλαιο σε καζίνο, είμαστε ενάντια στο τράφικινγκ και στο εμπόριο ναρκωτικών που γίνεται.

Είμαστε ενάντια στην οικολογική καταστροφή που συντελείται τώρα στο όνομα της ανοικοδόμησης και της ανάπτυξης όπως αυτή που συμβαίνει στην Καρπασία.

Είμαστε ενάντια στην δημογραφική αλλαγή που επιχειρείται με την έλευση και πολιτογράφηση τούρκων υπηκόων, αλλά και στην πολιτιστική αλλοίωση που γίνεται μέσα από την επιβολή της διδασκαλίας του κορανιού στα σχολεία.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είμαστε ενάντια στους τούρκους υπηκόους που έρχονται και μένουν στην Κύπρο. Παλεύουμε για τα δικαιώματα του κόσμου, άρα παλεύουμε και για τα δικά τους δικαιώματα. Είναι σύμμαχοί μας και ήδη έχουμε αρκετούς υποψήφιους οι οποίοι είναι τουρκικής καταγωγής, και στις οργανώσεις μας έχουμε μέλη που είναι τουρκικής καταγωγής.

Είμαστε ενάντια στην τουρκική κυβέρνηση η οποία επιτίθεται στον κόσμο στο πάρκο Γκεζι, είμαστε αλληλέγγυοι στο Γκεζί, έχουμε κάνει και συνεχίζουμε και κάνουμε πολλές πορείες αλληλεγγύης. Δεν είμαστε ενάντια στον κόσμο, πιστεύουμε στην αλληλεγγύη των λαών. Είμαστε ενάντια στις δυνάμεις που επιβάλουν αυτές τις πολιτικές κι αν είναι και οι τούρκοι υπήκοοι ενάντια σε αυτές τις πολιτικές τότε είναι σύμμαχοί μας.

Και φυσικά είμαστε υπέρ μιας λύσης του κυπριακού, για μια ομόσπονδη Κύπρο και ενάντια στα σχέδια του ΝΑΤΟ για την Κύπρο.

το πρόγραμμα της Συμμαχίας (τούρκικα)

Υπάρχει στόχος αυτή η συμμαχία να εξελιχτεί από μια εκλογική συμμαχία σε ένα νέο αριστερό κόμμα;

Δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο, και μάλλον όχι.

Το μανιφέστο δεν είναι πολύ καλό αλλά είναι πολύ μακριά από το πρόγραμμα του BKP, είναι πιο κοντά σε εμάς και το Μπάρακα. Οπότε πολλοί μας ρωτούν αν πιστεύουμε ότι το BKP θα συνεχίσει και μετά τις εκλογές να είναι μαζί μας. Αν εκλεγεί κάποιος από την συμμαχία αυτός θα είναι ο Ιστζέτ Ιστζάν. Ούτε κι εμείς δεν τον εμπιστευόμαστε ότι αν εκλεγεί θα συνεχίσει να στηρίζει αυτά που λέμε. Ήδη στο παρελθόν έχει ψηφίσει προτάσεις που έχουν υποστηρίξει την Τουρκία, συγκεκριμένα όταν ψήφιζαν στη βουλή για το αν θα πρέπει η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της στα ελληνοκυπριακά πλοία, και ο Ιστζάν ψήφισε όχι, σε υπεράσπιση της Τουρκίας! Έπειτα το BKP υποστήριξε παλιότερα το CTP και τον Ταλάτ, ενώ συνεργάζεται πολύ στενά με το ΑΚΕΛ. Το BKP αυτή τη στιγμή δεν έχει πολύ μεγάλη στήριξη στην κοινωνία, αλλά δεν έχουμε πολλές επιλογές.  Εμείς βάζουμε σαν αρχές ότι θα πρέπει να ακολουθεί το μανιφέστο στο οποίο έχουμε συμφωνήσει, και ότι δεν συμμετέχουμε σε καμία κυβέρνηση. Αν δεν ακολουθήσει αυτά τα δύο τότε θα είναι μόνος του.

Έχουμε πολύ καλή ανταπόκριση από τον κόσμο, για το γεγονός ότι συνεργαζόμαστε στις εκλογές. Αυτό που λένε είναι «έχετε έναν κοινό στόχο, άρα γιατί δεν ενωνόσαστε». Οπότε αυτό κι από μόνο του είναι πολύ θετικό. Το τι θα γίνει στο μέλλον θα το δούμε.

Τι ανταπόκριση έχετε μέχρι στιγμής από τον κόσμο;

Πολύ θετική. Παρόλο που δεν έχουμε τις ίδιες δυνάμεις για να ανταγωνιστούμε τα μεγάλα κόμματα. Τα άλλα κόμματα έχουν πολλά λεφτά και μηχανισμό προπαγάνδας στις εφημερίδες και στην τηλεόραση. Κι έχουν και την στήριξη της Τουρκίας. Ήδη έχουν έρθει 25-30 σύμβουλοι του AKP για να βοηθήσουν στις εκστρατείες των κομμάτων που στηρίζουν και μαζί τους έχουν και κάποια εκατομμύρια λίρες. Μέχρι στιγμής το DP ανακοίνωσε ότι θα ξοδέψει 1.500.000 λίρες, το UBP είπε 1.000.000 λίρες και το TDP 500.000 λίρες. Εμείς έχουμε το πολύ 15-20.000 λίρες να διαθέσουμε.

Από την άλλη είμαστε τυχεροί, επειδή αυτή τη φορά στις εκλογές είναι μόνο 5 σχηματισμοί που κατεβαίνουν στις εκλογές κι έτσι τα κανάλια στην τηλεόραση δεν μπορούν τόσο εύκολα να μας αποκλείσουν λέγοντας ότι δεν έχουν χώρο. Βέβαια προσπαθούν να μας αποκλείσουν με άλλους τρόπους όπως το να μας καλούν στις εκπομπές την τελευταία στιγμή, ελπίζοντας ότι δεν θα βρούμε κάποιον να στείλουμε κι έτσι να μην πάμε.

Παρόλη την προπαγάνδα που έχουν αρχίσει τα κόμματα και ειδικά το CTP, όσες δημοσκοπήσεις έχουμε δει μας δίνουν πολύ υψηλά ποσοστά. Το CTP έχει ήδη αρχίσει να λέει στον κόσμο να μην μας ψηφίσουν επειδή λένε ότι θα είναι χαμένη ψήφος, δεν θα βγάλουμε έδρα και ότι αν μας ψηφίσουν θα ενισχυθεί η δεξιά.

Όμως στις δημοσκοπήσεις έχουμε πολύ καλά ποσοστά. Φέτος για έναν περίεργο λόγο δεν έχουν βγει πολλές δημοσκοπήσεις. Τα κόμματα όμως κάνουν τις δικές τους και έχουν διαρρεύσει και κάποιες από την Τούρκικη πρεσβεία. Σε αυτές τα ποσοστά που παίρνουμε είναι κοντά στο 10% που είναι πολύ υψηλό ποσοστό αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Για να βγάλεις έδρα είναι πολύ δύσκολο το σύστημα, χρειάζεσαι 5% σε όλες τις επαρχίες και 5% συνολικά. Οπότε δεν ξέρουμε τι θα γίνει.

Το πρόγραμμά μας είναι πολύ δύσκολο, παρόλα αυτά σε όλες τις κινητοποιήσεις ο κόσμος κατέβαινε μαζί μας στηρίζοντας τα συνθήματά μας ενάντια στην Τουρκία και τις πολιτικές της.

Έχετε και την στήριξη των συνδικάτων;

Την έχουμε ανεπίσημα. Πήγαμε και τους επισκεφτήκαμε και μας είπαν ότι είναι μαζί μας. Αλλά δεν έχουν δηλώσει δημόσια την στήριξη τους. Σήμερα (9/7) 5 συντεχνίες, οι 2 των εκπαιδευτικών  KTÖS και KTOEÖS, η συντεχνία των ακαδημαϊκών του Eastern Mediterranean University DAÜ-SEN, η συντεχνία των Γιατρών TIP-İŞ και η συντεχνία των κυβερνητικών υπαλλήλων ÇAĞ-SEN έβγαλαν μια κοινή διακήρυξη για τις εκλογές.

Αν δούμε την διακήρυξη είναι παρόμοια με το πρόγραμμα μας, λένε ότι όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα έκαναν ότι έλεγε η Τουρκία ότι τα 4 κόμματα που κατεβαίνουν ακολουθούν μόνο τις οδηγίες της Τουρκίας. Οπότε έμμεσα συμφωνούν με το πρόγραμμα μας καθώς είμαστε οι μόνοι που λέμε ότι είμαστε ενάντια στις πολιτικές της Τουρκίας.

Πώς βλέπετε να εξελιχτούν οι εκλογές;

Το CTP θα βγει σίγουρα πρώτο κόμμα. Λένε ότι θα πάρουν πάνω από 30% και ότι θα βγάλουν πάνω από τους μισούς βουλευτές αλλά αυτό δεν φαίνεται πολύ πιθανό. Πιο πιθανό είναι να πάρουν 20-23 έδρες και είτε με το UBP είτε με το DP να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Είναι πολύ πιθανό να θέλουν να φτιάξουν μια κυβέρνηση δυνατή για να εφαρμόσουν τις πολιτικές της Τουρκίας και να μπορούν να γίνουν πιο εύκολα αποδεχτές από τον κόσμο. Να θέλουν να φτιάξουν μια κυβέρνηση που να έχει και την «αριστερά» και την δεξιά μαζί άρα τα κόμματα που στηρίζουν η πλειοψηφία της κοινωνίας.

Εμείς ότι και να συμβεί μετά τις 28 του Ιούλη θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας στους δρόμους.

Αν καταφέρουμε και βγάλουμε 5% και βγάλουμε μια έδρα, τότε αυτό θα είναι πολύ θετικό. Ακόμη όμως κι αν δεν βγάλουμε μια έδρα, και είμαστε κοντά στο 5% τότε κι αυτό θα είναι πολύ θετικό. Γιατί θα μπορέσουμε να σπάσουμε την νοοτροπία ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σε αυτή τη χώρα, και ο κόσμος θα αποκτήσει περισσότερο κίνητρο και ελπίδα, θα σκεφτεί ότι μπορούμε να καταφέρουμε κάτι αν είμαστε πολλοί κι αν οργανωθούμε καλύτερα. Η συμμαχία και η συνεργασία αυτή σε όλες τις επαρχίες και χώρους επίσης μας δίνει έτσι κι αλλιώς μια νέα δυναμική για να οργανωθούμε καλύτερα σε όλους τους τομείς της ζωής.

Σε ευχαριστώ πολύ Yusuf και σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εκλογές και στους μελλοντικούς αγώνες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: