15 μέρες έξω από το υπουργείο εσωτερικών: αλληλεγγύη στον αγώνα των Κούρδων της Συρίας

Εδώ και 15 μέρες βρίσκονται έξω από το υπουργείο εσωτερικών μια ομάδα κούρδων της Συρίας οι οποίοι διαδηλώνουν ζητώντας προστασία.

Αφορμή αποτέλεσε η αυτοκτονία του 33χρονου Κιαμιράν Μοχάμετ κούρδος της Συρίας, που στις 17 αυτού του Απρίλη, κρεμάστηκε στην κληματαριά ενός εστιατορίου στον δρόμο Αρόδων-Κάθηκα.

Ο υπουργός έκανε μέχρι τώρα ότι δεν τους έβλεπε και ενώ είχαν μια συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου, δεν είχαν μέχρι τώρα καμία συγκεκριμένη απάντηση στα προβλήματά τους. Σήμερα συναντήθηκαν και με τον υπουργό ο οποίος προσπαθεί να αποκόψει την μοναδική οργάνωση που στάθηκε σε αλληλεγγύη στους κούρδους, την ΚΙΣΑ, από το να τους εκπροσωπεί (παρόμοια πρακτική ακολούθησε και με τους Παλαιστίνιους παλιότερα και τελικά απέλασε πάνω από τους μισούς) και τους αντιμετώπισε με καθαρά ρατσιστικό τρόπο! (δείτε την ανακοίνωση της ΚΙΣΑ παρακάτω).

Οι κούρδοι της Συρίας αντιμετωπίζουν διπλό πρόβλημα: καταρχήν στην Συρία έχει εδώ και 2 χρόνια εμφύλιο πόλεμο, και έπειτα δεν αναγνωρίζονται από το καθεστώς κι έτσι πολλοί, εδώ και 10ετίες δεν έχουν ούτε βασικά πολιτικά δικαιώματα στην χώρα τους!

Στην Κύπρο εδώ και χρόνια υπάρχουν πολλοί πολιτικοί πρόσφυγες, κούρδοι της Συρίας. Κάποιοι έχουν πάρει προστασία, πολιτικό άσυλο ή συμπληρωματική προστασία, ή καθεστώς ανοχής, πολλοί όμως είναι εδώ και πολλά χρόνια χωρίς χαρτιά, καθώς το κράτος έχει απορρίψει τις αιτήσεις για άσυλο, αλλά δεν μπορεί να τους απελάσει γιατί στην χώρα τους έχει πόλεμο! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην μπορούν ούτε να εργαστούν ούτε να ζήσουν στην Κύπρο, αλλά ούτε και να φύγουν από την Κύπρο!.

Η ΝΕΔΑ εκφράζει την αλληλεγγύη της στους Κούρδους πρόσφυγες και στηρίζει την εκστρατεία που έχει ξεκινήσει για την υποστήριξής τους.

Αναδημοσιεύουμε την τελευταία ανακοίνωση τύπου της ΚΙΣΑ και καλούμε όλους να στηρίξουν τον αγώνα τους, είτε με το να υπογράψουν στο παρακάτω λινκ, είτε με την έμπρακτη συμπαράστασή τους, έξω απο το υπουργείο εσωτερικών και στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που θα οργανωθούν την επόμενη περίοδο.

Συγκέντρωση υπ0γραφών στην παρακάτω σελίδα

http://www.change.org/petitions/ministry-of-interior-government-of-cyprus-no-to-the-policies-that-lead-refugees-in-cyprus-to-destitution?

**********

Ανακοίνωση Τύπου ΚΙΣΑ – 13 Μαίου 2013

Συνάντηση προσφύγων με Υπουργό Εσωτερικών 

Αντιπροσωπεία των Κούρδων και Κούρδισσων προσφύγων από τη Συρία πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών παρουσία του Διευθυντή Υπηρεσίας Ασύλου και της Διευθύντριας Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού  και Μετανάστευσης. Η αντιπροσωπεία των προσφύγων είχε ζητήσει στη συνάντηση να παραστεί και ο εκτελεστικός Διευθυντής της ΚΙΣΑ, με τον Υπουργό να τους ανακοινώνει εκβιαστικά ότι ή θα δεχθούν την πρόταση για συνάντηση ως έχει ή θα ακυρωνόταν η συνάντηση. Κάτω από αυτές τις συνθήκες εκβιασμού, η αντιπροσωπεία των προσφύγων δέχθηκε να παραστεί στη συνάντηση υπό τους όρους που τέθηκαν από το Υπουργείο .

Η συνάντηση ξεκίνησε με τον Υπουργό να προσπαθεί να πείσει τους πρόσφυγες ότι δεν υπάρχει  νομοθεσία  που να προβλέπει  την παραχώρηση προστασίας για «φιλανθρωπικούς λόγους» και ότι το κράτος θα εφαρμόσει τους νόμους στο έπακρο. Στη συνέχεια, όταν του υποδείχτηκε πως υπάρχει νομικό πλαίσιο που προβλέπει την παραχώρηση διεθνούς προστασίας σε ανθρώπους λόγω εθνικότητας ή μειονότητας (το επονομαζόμενο prima facia), γεγονός το οποίο αποτελεί και τη θέση της UNHCR, όπως φαίνεται και στη σχετική επιστολή του προϊσταμένου της διεθνούς οργάνωσης στην Κύπρο προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Υπουργός τους πρότεινε να διαλύσουν τη  διαμαρτυρία και να αποταθούν στα επαρχιακά γραφεία εργασίας με την υπόσχεση ότι θα προσπαθήσουν χωρίς δεσμεύσεις να δουν τα αιτήματά τους ατομικά και να προσπαθήσουν να τους βρουν εργασία, πράγμα ανέφικτο υπό την παρούσα κατάσταση στην αγορά εργασίας. Είναι εμφανές ότι, σύμφωνα με την αντιπροσωπεία των προσφύγων, από τα προαναφερθέντα  ο Υπουργός είτε δεν ήξερε το νομικό πλαίσιο είτε προσπάθησε να τους εξαπατήσει.

Όταν συνειδητοποίησε ο Υπουργός ότι οι πρόσφυγες όχι μόνο ξέρουν πολύ καλά τα δικαιώματα τους αλλά δεν θα έκαναν ούτε βήμα πίσω στα αιτήματα τους άρχισε να φωνάζει και να απειλεί ότι «το κράτος αποφασίζει και αν δεν διαλύσουν την απεργία μέχρι αύριο θα τους συλλάβει όλους». Μάλιστα ιδιαίτερα ειρωνικά ήταν τα σχόλια του όταν έμαθε για αιτήσεις ασύλου διάρκειας 9-10 χρόνων χωρίς απάντηση λέγοντας «δεν έπαιρναν παχουλά επιδόματα»; Επίσης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν είχαν οδηγήσει τις εκάστοτε κυβερνήσεις να δώσουν σε Ιρακινούς και Παλαιστινίους διεθνή προστασία απάντησε « αν ήμουν εγώ Υπουργός ούτε αυτοί θα έπαιρναν». Αμέσως μετά έβγαλε με τις φωνές έξω την αντιπροσωπεία των προσφύγων και κάπως έτσι τελείωσε η «συνάντηση για διαβούλευση»

Ενόψει των πιο πάνω, η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις της για προσπάθεια εκ μέρους της  κυβέρνησης για λύση εκτός του προσφυγικού νομικού πλαισίου,  κάτι που είναι  απαραίτητο, όπως επίσης τις προσπάθειες της κυβέρνησης για απομόνωση των προσφύγων από οργανώσεις και δίκτυα στήριξης και αλληλεγγύης. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάπνιξη της διαμαρτυρίας δίνοντας έτσι το μήνυμα «μην έρθετε στην Κύπρο, είναι κόλαση».

Τέλος, η ΚΙΣΑ υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, θεωρεί ότι δυο είναι οι επιλογές που μπορούν να ακολουθηθούν:

  1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω  διαφόρων θεσμών να πιέσει την Κυπριακή Δημοκρατία για να αναγνωρίσει και παραχωρήσει διεθνή προστασία στους Κούρδους και τις Κούρδισσες πρόσφυγες.
  2. Η διεθνής κοινότητα να αναλάβει την αποστολή έκδοσης των προσφύγων σε χώρες όπου θα τους παρασχεθεί  διεθνής προστασία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: