Συνέντευξη με εργαζόμενη στην Λαϊκή Τράπεζα

Μετά την διαδήλωση στις 4/4,  μιλήσαμε με την Δέσπω, εργαζόμενη τα τελευταία 5 χρόνια στην Λαϊκή Τράπεζα.

482839_264493177020346_253464370_n

 

Πώς είναι αυτή τη στιγμή τα πράγματα στην λαϊκή τράπεζα; 

Καταρχήν να πούμε ότι πλέον δεν υπάρχει Λαϊκή. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε σαν τράπεζα Κύπρου. Μας είπαν ότι τις επόμενες μέρες θα μας καλέσουν να υπογράψουμε συμβόλαιο με την τράπεζα Κύπρου αλλά δεν ξέρουμε ούτε αν θα μας πάρουν όλους, ούτε αν θα μας πάρουν με τους ίδιους μισθούς. Κάποιοι θα φύγουν με πρόωρες αφυπηρετήσεις αλλά σίγουρα αν δεν φύγουν αρκετοί θα προχωρήσουν και σε απολύσεις. Μπορούν να το κάνουν αυτό, είναι μια ιδιωτική εταιρία δεν έχει να λογοδοτήσει πουθενά. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ή επίσημη απόφαση από την κυβέρνηση για να σωθούν οι θέσεις εργασίας.

Τώρα τα ταμεία προνοίας θα δεχτούν κούρεμα όπως και οι άλλες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου το οποίο υπολογίζεται να είναι από  40 μέχρι 60%. Οπότε αυτό που θέλουμε να διασφαλίσουμε είναι το σύνολό τους.

Αυτό που προτείνουν είναι να δώσουν ανταλλάγματα σε μετοχές;

Δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση, ούτε καν για τους καταθέτες που έχουν χάσει τα λεφτά τους. Λένε ότι σε περίπτωση που καταφέρουν να πουλήσουν κάποια από τα σπίτια που θα κατασχεθούν λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων τότε ίσως να αρχίσουν να δίνουν κάποια χρήματα στους καταθέτες, όμως σε τέτοιους καιρούς που ζούμε ποιος θα αγοράσει σπίτια και χωράφια; Στην ουσία οι καταθέσεις της κακής Λαϊκής έχουν χαθεί. Δυστυχώς οι καταθέσεις που χάθηκαν δεν ήταν μόνο από το μεγάλο κεφάλαιο ούτε μόνο από το ρωσικό κεφάλαιο. Πολλοί από αυτούς τα είχαν ήδη βγάλει πριν να γίνει το κούρεμα και είναι φανερό πλέον ότι η κυβέρνηση και οι φίλοι τους, το ήξεραν από καιρό ότι θα γίνει. Αυτοί που έχουν πληγεί και οδηγούνται με χρεοκοπία είναι και πολλές μικρές επιχειρήσεις, ή άνθρωποι οι οποίοι είχαν όλες τις οικονομίες τους μέσα στην τράπεζα και τώρα έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος τους ή όλο.

Νομίζεις ότι θα μπορούσε να σωθεί η Λαϊκή με κάποιον άλλο τρόπο;

Από την στιγμή που έδωσε το 1.8 δις το κράτος πέρυσι, αλλά και παλιότερα έχουν γίνει πάρα πολλές σπατάλες αλλά και κακοδιαχειρίσεις. Για να σου δώσω να καταλάβεις, όταν το διοικητικό συμβούλιο ταξίδευε στην Ελλάδα για να επιβλέψει τα υποκαταστήματα εκεί, έμεναν σε πολυτελή ξενοδοχεία, με πληρωμένα όλα τα έξοδά τους και έπαιρναν και 600 ευρώ τη μέρα για τα έξοδά τους! Οι διοικητές έπαιρναν παχουλά μπόνους και μισθούς και την ίδια στιγμή έδιναν μέσω των ελληνικών υποκαταστημάτων δάνεια χωρίς εγγυήσεις ότι θα μπορέσουν να ξεπληρωθούν ή διέγραφαν δάνεια! Σε κάποια περίπτωση δόθηκε δάνειο 400 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς καμία εγγύηση και ο δανειολήπτης εξαφανίστηκε! Τέτοια δάνεια συνήθως δίνονται σε συνεργασία με κάποια άλλη ελληνική τράπεζα ώστε να μπορείς να διασφαλιστεί ότι η τράπεζα θα πάρει τα χρήματά της πίσω. Τέτοιες διαδικασίες δεν έγιναν! Την ίδια στιγμή, θα το έχεις δει και στα τελευταία δημοσιεύματα, διαγράφηκαν δάνεια από φίλους και συγγενείς της διοίκησης ή και πολιτικών προσώπων, όπως πχ την περίπτωση κάποιων φίλων του δημάρχου της Λάρνακας!

Γενικά εμείς σαν εργαζόμενοι δεν είχαμε ενημερωθεί ποτέ ότι η τράπεζα δεν πάει καλά. Το μόνο που κυκλοφορεί, αλλά τώρα, μετά από ότι έγινε είναι ότι οι μισθοί μας για 9 μήνες πληρώνονταν από τα χρήματα που παίρναμε από το ELA. Παρόλα αυτά δεν μας είχε πει κανείς τίποτα ότι η τράπεζα δεν πάει καλά. Φύγαμε την Παρασκευή από την δουλειά νομίζοντας ότι όλα ήταν εντάξει και ξαφνικά μάθαμε ότι γίνεται κούρεμα καταθέσεων για να μην καταρρεύσει η Λαϊκή!

Τώρα λένε ότι με τα μέτρα που πήραν η τράπεζα Κύπρου είναι υγιής και βιώσιμη.

Δεν μπορούμε να το πούμε με μεγάλη ασφάλεια αυτό. Έχει φορτωθεί τα 9 δις που χρωστάει η Λαϊκή, που ποτέ δεν είπε κανείς ότι θα τα χρωστάμε, και τώρα λειτουργεί  κι αυτή με την χρηματοδότηση από το ELA. Τίποτα δεν μας διασφαλίζει ότι και η Τράπεζα Κύπρου δεν είναι πιθανό σε λίγο καιρό να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Ακόμη ακούγεται ότι θα εφαρμοστεί κούρεμα και στις καταθέσεις όλων των άλλων τραπεζών. Δεν μπορούμε να τους εμπιστευόμαστε για τίποτα.

Αυτό θα είναι καταστροφικό.

Ήδη αυτή τη στιγμή όλες οι καταθέσεις δεσμευμένες από την κεντρική τράπεζα. Για να βγάλεις λεφτά χρειάζεσαι ειδική άδεια. Ο κόσμος είναι απελπισμένος. Έχουν φτάσει να παρακαλούν και να υπόσχονται ότι θα δώσουν ποσοστό από τις καταθέσεις τους, σε περίπτωση που οι υπάλληλοι καταφέρουν να βγάλουν τα χρήματά τους! Φυσικά αυτό δεν γίνεται. Υπάρχει η διαδικασία. Αν και αν έχεις μέσο φαίνεται ότι μπορείς να κάνεις αυτή τη διαδικασία πολύ πιο γρήγορα.

Σήμερα ήταν μόνο εργαζόμενοι στην Λαϊκή Τράπεζα στη διαμαρτυρία;

Όχι ήταν και από άλλες τράπεζες. Όλα τα ταμεία προνοίας των τραπεζικών θα κουρευτούν. Όμως δεν είναι μόνο θέμα τραπεζικών.

Αυτό φαίνεται πως δεν το έχει καταλάβει ο κόσμος και μιλά μόνο για τους τραπεζικούς ότι νοιάζονται μόνο για τα δικά τους προβλήματα. Σήμερα είμαστε εμείς, αύριο θα είναι αυτοί αυτό ήταν κι ένα από τα συνθήματα της προηγούμενης κινητοποίησης μας, αλλά από ότι φαίνεται δεν έγινε εφικτό να περάσει στον κόσμο. Την απέκλεισαν και τα ΜΜΕ την προηγούμενη κινητοποίηση κι έτσι δεν ήταν εφικτό να την δει ο περισσότερος κόσμος.

Το κούρεμα λοιπόν θα επιβληθεί σε όλα τα ταμεία πρόνοιας και ταμεία συντάξεως που βρίσκονται στην τράπεζα Κύπρου. Αφορά και τις μικρές επιχειρήσεις οι οποίες αρκετές μπορεί να οδηγηθούν σε κλείσιμο. Οπότε θα ήταν σημαντικό να ήμασταν στην διαμαρτυρία πολύ περισσότεροι να διαδηλώνουμε από όλους τους χώρους που επηρεάζονται. Φυσικά από ότι φαίνεται χρειάζεται να βιώσουν πρώτα την καταστροφή που έρχεται για να κατέβει ο κόσμος στο δρόμο. Όμως είναι καλό να κατέβει όσο το δυνατό γρηγορότερα.

 

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Ήταν πολύ καλό που πήγαμε σήμερα έξω από την βουλή παρόλο που δεν συζητήθηκε και δεν αποφασίστηκε κάτι.

Καταρχήν και στους ίδιους τους εργαζόμενους της Λαϊκής θα ήταν καλύτερο να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση για την κατάστασή τους αλλά και την κατάσταση που οδηγήθηκε η τράπεζα και γιατί. Οι εργαζόμενοι είναι πολύ μπερδεμένοι, δεν τους ενημερώνουν για τίποτα, ούτε για το πώς φτάσαμε ως εδώ ούτε για το τι θα γίνει μετά κι όπως είναι φυσικό αναπαράγουν διάφορες θεωρίες για το ποιος φταίει. Αυτό είναι φυσικό καθώς δεν ξέρουν που να διοχετεύσουν την οργή τους.

Ούτε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων υπήρχε ενημέρωση. Όλοι νομίζαμε ότι η τράπεζα πήγαινε καλά μέχρι που ανακοινώθηκε το κούρεμα. Η συντεχνία η ίδια δεν έκανε ούτε γενικές συνελεύσεις ή αν έκανε δεν ενημέρωσε όλους τους εργαζόμενους. Οργάνωσε μόνο τις δύο πορείες, στις 23/3 και σήμερα και κατά τα άλλα όλες τις άλλες μέρες κατεβαίναμε αυθόρμητα στο δρόμο.

Ο Χατζηκωστής ο πρόεδρος της ΕΤΥΚ είπε ότι θα προχωρήσουμε σε απεργία. Σήμερα κάναμε μια 2ωρη στάση εργασίας. Αν κατεβούμε όλοι σε απεργία η πίεση θα είναι μεγαλύτερη. Και φυσικά χρειάζεται συντονισμός και με τις άλλες συντεχνίες και τους άλλους κλάδους που πλήττονται και όσους θέλουν να στηρίξουν και να έρθουν σε κοινές διαμαρτυρίες μαζί μας, γιατί τα μέτρα που παίρνονται αφορούν όλους.

Η ΝΕΔΑ θα είναι σίγουρα εκεί και είναι μαζί σας. Ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη καλή συνέχεια και καλούς αγώνες

Κι εγώ ευχαριστώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: