ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ! ΕΞΩ Η ΤΡΟΙΚΑ!

φυλλάδιο που μοιράστηκε απο την ΝΕΔΑ

Μέσα σε μόνο 2 βδομάδες η κυβέρνηση Αναστασιάδη φόρτωσε στον κυπριακό λαό 9 δις χρέη της Λαϊκής Τράπεζας και διασφάλισε ότι θα μπορεί να δανειστεί και άρα να φορτώσει στο λαό άλλα 10 δις σε χρέος προς την Τρόικα!

Το μνημόνιο που θα υπογραφεί τις επόμενες μέρες προβλέπει ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αύξηση φορολογιών και δεν θα είναι το μόνο! Προκειμένου να βρεθούν 10 δις (πάνω του 50% του ΑΕΠ) ο λαός θα πρέπει να φτάσει στην εξαθλίωση όπως έχει γίνει και στην Ελλάδα όπου έχουν φτάσει να υπογράφουν το 3ο μνημόνιο!

Η κρίση που βιώνουμε στην Κύπρο σαν απόρροια της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης που ξεκίνησε στην Αμερική το 2007, δείχνει το πραγματικό πρόσωπο του συστήματος. Το ιδιωτικό κεφάλαιο που ελέγχει τις τράπεζες προκειμένου να αποκτήσει γρήγορα κέρδη, έκανε επενδύσεις μεγάλου ρίσκου και τώρα που έπεσε έξω πρέπει να το πληρώσει ο λαός! Την ίδια στιγμή δεν επενδύει, μέχρι να δει πιο συμφέρουσες καταστάσεις όταν δηλαδή ο λαός θα ζει με μισθούς πείνας προκειμένου να του συμφέρει να επενδύσει! Δεν εξηγείται διαφορετικά το ότι υπάρχουν 3 τρις ευρώ συσσωρευμένος πλούτος σε όλη την Ευρώπη και δεν επενδύονται πουθενα

Η συνταγή δεν είναι μόνο κυπριακή και δεν είναι πρόβλημα κακοδιαχείρισης. Είναι διεθνής και είναι η μόνη λύση που έχει να προσφέρει το σύστημα: τα κέρδη δικά τους τα χρέη δικά μας!

Πρέπει να απαντήσουμε: Αρκετά! Έξω η Τρόικα! Όχι στο μνημόνιο!

Αυτή τη στιγμή καλούμαστε για να δώσουμε μεγάλες μάχες για την αντιμετώπιση της μαζικής ανεργίας που θα προκύψει, τις επιθέσεις στους μισθούς και τις κατακτήσεις μας, να σταματήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις που έρχονται. Όμως τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορούν να διασφαλιστούν αν δεν προχωρήσουμε σε δραστικές αλλαγές στην κοινωνίας μας. Μπορούμε και μόνοι μας! Όμως πρέπει:

  • Να προχωρήσουμε σε άρνηση αποπληρωμής του χρέους των τραπεζιτών τώρα!
  • Να προχωρήσουμε σε κρατικοποίηση των τραπεζών! Δεν μπορούν οι τράπεζες να παραμένουν στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου που έπαιξε στον τζόγο όλο τον πλούτο του νησιού μας! Οι τράπεζες πρέπει να σταματήσουν να έχουν κερδοσκοπικό ρόλο. Και για να γίνει αυτό πρέπει να περάσουν στην κοινωνία,  δηλαδή πρέπει να εθνικοποιηθούν κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και διαχείριση! Μόνο έτσι θα μπορεί να υπάρχει εγγύηση των αποταμιεύσεων και τα όποια δάνεια να δίνονται με προσοχή και για παραγωγικούς σκοπούς που θα βοηθούν την ανάπτυξη του τόπου κι όχι τον τζόγο.
  • Έξω από το Ευρώ! Είναι αφέλεια να νομίζει κανείς ότι μπορούμε να πούμε όχι στη Γερμανία και την Τρόικα και να πάρουμε τα πιο πάνω μέτρα και την ίδια στιγμή να παραμείνουμε στο ευρώ. Η Γερμανία έχει κάνει σαφείς τους στόχους της: όποιος δεν σκύβει το κεφάλι και δεν υποτάσσεται θα βρεθεί εκτός ευρώ. Εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε την καταστροφή της οικονομίας και της κοινωνίας για χάρη του ευρώ – πρέπει να πούμε τολμηρά «έξω απ’ το ευρώ».
  • Από την άλλη όμως πρέπει να ξέρουμε ότι η επιστροφή στη λίρα δεν αποτελεί πανάκεια   Μπορεί να μας βοηθήσει αλλά κάτω από κάποιες προϋποθέσεις.  Έχοντας τον έλεγχο του νομίσματος μπορούμε να «τυπώσουμε» λίρες για να καλύψουμε άμεσες ανάγκες στην οικονομία μας, για να χρηματοδοτήσουμε τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και να δώσουμε ρευστότητα στην οικονομία που αρνείται να μας δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κλπ. Όμως από μόνη της η επιστροφή στη λίρα δεν αποτελεί λύση! Πρέπει να συνδυαστεί με το πέρασμα των τραπεζών στην ιδιοκτησία, τη διαχείριση και τον έλεγχο της κοινωνίας και  με την άρνηση πληρωμής του χρέους καθώς και με ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης της οικονομίας στηριγμένο σε δημόσιο σχεδιασμό, αφού αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσουμε την εχθρότητα των κεφαλαίων, κυπριακών και ξένων που θα σταματήσουν να επενδύουν.
  • Γι’ αυτό, μαζί με τα πιο πάνω πρέπει να πούμε: Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, να περάσει στο δημόσιο κάθε βιομηχανία που έχει καθοριστική σημασία για την πορεία της οικονομίας και κάθε επιχείρηση που είναι αντιμέτωπη με λουκέτο. Αυτό θα επιτρέψει να λειτουργήσει η οικονομία με βάση ένα σχεδιασμό που να υπηρετεί τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου κι όχι το κέρδος μια χούφτας τραπεζιτών και τζογαδόρων
  • Σύνδεση με τα κινήματα των εργαζομένων της υπόλοιπης Ευρώπης! Αυτοί είναι οι σύμμαχοί μας και όχι οι άρχουσες τάξεις και οι κυβερνήσεις της ΕΕ! Μπορούμε μαζί με το ελληνικό εργατικό κίνημα και το σύνολο του Νότου να παλέψουμε ενάντια στις πολιτικές που ισοπεδώνουν τις κατακτήσεις δεκαετιών και που μεταφέρουν μαζικά τον πλούτο που εμείς παράγουμε στις τσέπες των γερμανικών και άλλων πολυεθνικών.
  • Μόνο με σοσιαλιστικά μέτρα όπως τα πιο πάνω υπάρχει ελπίδα. Μόνο θέτοντας το στόχο μιας άλλης Ευρώπης, μιας Ευρώπης Σοσιαλιστικής, ομοσπονδιακής, δημοκρατικής, ισότιμης και εθελοντικής υπάρχει προοπτική για τους λαούς, όχι μόνο της Κύπρου αλλά και του συνόλου του Νότου, και τελικά όλης της Ευρώπης.

Δεν περιμένουμε βέβαια από τον Αναστασιάδη και τα κόμματα του κεφαλαίου να εφαρμόσουν τέτοιες πολιτικές. Μόνο μια κυβέρνηση στην υπηρεσία των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων θα μπορούσε να εφαρμόσει μια τέτοια πολιτική. Αυτή τη κυβέρνηση δεν μπορεί δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή από κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα. Για αυτό το λόγο, το να δημιουργήσουμε τέτοια κινήματα από τα κάτω, από την βάση της κοινωνίας, στις γειτονιές, τους εργασιακούς χώρους, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια που να παλεύουν για τους πιο πάνω στόχους είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: