Λιλλήκας: ούτε νέος, ούτε διαφορετικός

Ο Λιλλήκας προσπαθεί να παρουσιαστεί  σαν η εναλλακτική λύση ενάντια στα κατεστημένα! Σαν να είναι ο διαφορετικός, ο  «νέος πολιτικός». Παρόλα αυτά καθόλου νέος δεν είναι μια και έχει περάσει από διάφορα κόμματα και θέσεις (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και τώρα ΕΔΕΚ– συμμετοχή σε επιτελείο Βασιλείου, Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, Βουλευτής του ΑΚΕΛ –Νέες Δυνάμεις, Υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού στην κυβέρνηση Παπαδόπουλου, αυτός είναι που έγραψε το περίφημο διάγγελμα για το Αναν και αργότερα έγινε σύμβουλος του Παπαδόπουλου στις προηγούμενες εκλογές). Ούτε και πολύ «κοντά στον πολίτη» μπορεί να είναι καθώς είναι ένας μεγάλο -εκατομμυριούχος,  ενώ τελευταία σε  δημοσιέυματα στις εφημερίδες έχουν αποκαλύψει το πώς «έφαγε» η εταιρία του από τον ΚΟΤ κάποια εκατομμύρια όταν ήταν υπουργός. Πώς μπορούμε έναν τέτοιο άνθρωπο, πολιτικά τυχοδιώκτη, και οικονομικά αποδεδειγμένα μακριά από τον μέσο εργαζόμενο να τον εμπιστευτούμε;

Από τη στιγμή που εξήγγειλε την υποψηφιότητά του και μετά έχει κάνει πολλές μεταστροφές στις θέσεις του και στις προτάσεις του, ενώ αν προσέξουμε τις αντιφάσεις που έχει στο πρόγραμμα του αποκαλύπτεται ότι είναι ακόμη ένας νεοφιλελεύθερος υποψήφιος. Παρόλο που έχει μαζί του την υποστήριξη της ΕΔΕΚ και ανεπίσημα τελικά ενός κομματιού του ΔΗΚΟ, έχει τα πιο νεοφιλελεύθερα κομμάτια των δύο κομμάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ ο οποίος είναι το πιο νεοφιλελεύθερο στέλεχος του ΔΗΚΟ, και ο οποίος μαζί με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, όλα τα προηγούμενα 5 χρόνια συναγωνίζονταν για το ποιος θα κάνει την πιο δεξιά κριτική προς την κυβέρνηση στη βάση ότι δεν κάνει περικοπές στους μισθούς, στο δημόσιο, δεν προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις και δεν δίνει αρκετές επιδοτήσεις και κίνητρα στις μεγαλοεπιχειρήσεις, παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ και είναι τώρα με το επιτελείο Λιλλήκα.

Ο Λιλλήκας παρουσιαζόταν, και συνεχίζει να παρουσιάζει τον εαυτό του ως αντιμνημονιακό. Όμως δεν είναι καθόλου. Αρχικά όταν εξήγγειλε την υποψηφιότητά του είπε ότι δεν θα ψηφίσει το μνημόνιο γιατί έτσι θα χάσουμε την εθνική μας κυριαρχία. Έπειτα είπε ότι αν δεν το δει πρώτα δεν θα το υπογράψει. Και τώρα, παρόλο που, όπως λένε όλοι βέβαια, λέει ότι θα το επαναδιαπραγματευθεί, όλα τα σενάρια που παρουσιάζει  για να βγάλει την Κύπρο από την κρίση βασίζονται στο τι θα γίνει μετά την υπογραφή μνημονίου! Συνεπώς ακόμη κι αν δεν το λέει καθαρά, για να κερδίσει την συμπάθεια του κόσμου, τελικά εκ παραδρομής του ξεφεύγει και θα υπογράψει σαν όλους κι αυτός το μνημόνιο!

Φυσικά στο όνομα της διατήρησης της «εθνικής» μας κυριαρχίας τις περικοπές και τις μετοχοποιήσεις-ιδιωτικοποιήσεις προτείνει να τις κάνουμε μόνοι μας! Οπότε με Τρόικα ή χωρίς, ο δρόμος προς την εξαθλίωση θα είναι ο ίδιος.

Το κύριο επιχείρημά του για το πώς θα βγούμε από την κρίση είναι η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Η θεωρία του, έχει γίνει πολύ ελκυστική. Καταρχήν γιατί εκμεταλλεύεται τα εθνικά αισθήματα του πληθυσμού. Έπειτα γιατί φαίνεται ότι θα γλυτώσει τις περικοπές και την παραπάνω εξαθλίωση. Κυρίως όμως επειδή είναι τόσο περίπλοκη η θεωρία του που σχεδόν κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να καταλάβει! Οπότε καθώς επαναλαμβάνεται συνέχεια, έχει περάσει στην συνείδηση του κόσμου, ότι «ο Λιλληκας ξέρει και θα τα κάνει». Ο Λιλλήκας λέει ότι θέλει να κρατήσει την κρατική (στις 11/2 άλλαξε το εθνική σε κρατική…) κυριαρχία του φυσικού αερίου. Όμως η πρότασή του για την δημιουργία κρατικής εταιρίας που θα πουλάει τις μετοχές της στις αγορές (δηλαδή μεγάλες πολυεθνικές και κυρίως τράπεζες) σημαίνει στην ουσία ότι αυτή η εταιρία θα είναι πλέον ιδιωτική και αυτές οι πολυεθνικές και οι τράπεζες που θα αγοράσουν μετοχές θα καρπώνονται τα κέρδη από το αέριο! Η πρότασή του δεν είναι ανέφικτη όπως προσπαθούν να του απαντήσουν οι άλλοι υποψήφιοι, αντίθετα δεν διαφέρει και πολύ από όλα αυτά που προτείνουν οι υπόλοιποι και αυτό που συμβαίνει και σήμερα (κάθε πολυεθνική ελέγχει ένα κομμάτι των οικοπέδων και θα αρχίσουν να δίνουν κάτι στην Κύπρο όταν αρχίσουν να έχουν κέρδη), οδηγεί όμως στη ιδιωτικοποίηση και στο να χαθεί η κρατική κυριαρχία της Κύπρου στο φυσικό αέριο! Τα κέρδη ως συνήθως θα πάνε στις τσέπες των διεθνών μονοπωλίων και όσων  «έξυπνων  κυπρίων» ξέρουν να κινηθούν στα σαλόνια των κεφαλαιοκρατών.

Κατά τα άλλα όλα μας τα προβλήματα τα «λύνει» με έναν άκρατο εθνικισμό και ρατσισμό. Για όλα φταίνε η Ακελική διακυβέρνηση, οι ξένοι, αλλά όχι οι τραπεζίτες και οι επιχειρήσεις αφού αυτούς τους θέλει να έρθουν να πάρουν τα αέρια, να γίνουν στρατηγικοί επενδυτές και να ελέγχουν τους ημικρατικούς και να κάνουν επενδύσεις. Για όλα του φταίνε οι ξένοι, οι εργαζόμενοι! Δηλώνει ότι όταν εκλεγεί θα απελάσει 40.000 μετανάστες και ότι θα κόψει τα επιδόματα των πολιτικών προσφύγων και των τουρκοκυπρίων! Από αυτές τις κινήσεις δεν θα κερδίσει το κράτος ούτε 20 εκατομμύρια ενώ θα πληγεί ο οικιστικός τομέας και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις: φανταστήκατε να μείνουν 40.000 σπίτια ξενοίκιαστα, και άλλα τόσα άτομα να σταματήσουν να καταναλώνουν; Η πολιτική του αυτή τους μόνους που βοηθούν είναι την ακροδεξιά, το ΕΛΑΜ το οποίο θα μπορεί να βγαίνει με τις ευλογίες του προέδρου και να δολοφονεί τους «ξένους» στους δρόμους των πόλεων μας.

Παράλληλα ο στόχος του Λιλλήκα είναι να γυρίσει το κυπριακό 40 χρόνια πίσω, ξαναρχίζοντας τις διαπραγματεύσεις από την αρχή,  αναιρώντας όλες τις παλιές διαπραγματεύσεις, ενώ την ίδια στιγμή θέλει να μετατρέψει το νησί σε μια τεράστια στρατιωτική βάση! Δεν είναι τυχαίο που έχει κερδίσει με τις θέσεις του για το κυπριακό και το πιο εθνικιστικό και συντηρητικό κόμμάτι του ΕΥΡΩΚΟ. Συγκεκριμένα αναφέρει – όχι και πολύ συχνά γιατί ποιος θέλει να έχει κι άλλο στρατό στο νησί, και ποιος θέλει να είναι η Κύπρος στη δύνη κάθε πολέμου στην μέση ανατολή; – ότι θα φτιάξει μια βάση του Ευρωπαϊκού Στρατού για να μπορεί η ΕΕ να παρεμβαίνει πιο εύκολα στις «ειρηνικές» επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή: Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία! Αν εκλεγεί λοιπόν, δεν μας έχει φτάσει ένας πόλεμος, εισβολή και προσφυγιά, θα είμαστε μέρος κάθε πολέμου στην περιοχή, μια περιοχή που μπορεί να εκραγεί όλη  την ίδια στιγμή!

Συνοψίζοντας : ο Λιλλήκας με το που θα εκλεγεί, πολύ πιθανό να μη  διαπραγματευτεί καν και θα υπογράψει το μνημόνιο ως έχει. Σαν καλός νεοφιλελεύθερος  θα περάσει και σε άλλες  περικοπές και σίγουρα στις ιδιωτικοποιήσεις – δεν θα ανεχτεί να του τις επιβάλλουν απ΄την Τρόικα και να χάσει την κρατική του κυριαρχία, θα μας ρίξει στην εξαθλίωση από μόνος του. Έπειτα θα ξεπουλήσει το αέριο στις πολυεθνικές και τις τράπεζες για να δώσει τα 17 δίς που θα χρωστάμε στην Τρόικα – δηλαδή στις τράπεζες. Και για να μην τα πολύ καταλάβουμε όλα αυτά, θα μας εξηγεί ότι φταίνε οι ξένοι και οι αριστεροί που κυβερνούσαν πέντε χρόνια   ενισχύοντας τον εθνικισμό και τον ρατσισμό – κυνηγώντας τους μετανάστες και τους τουρκοκύπριους. Τέλος θα κάνει το νησί στρατιωτική βάση, γιατί αρκετά το χαρήκαμε εμείς, ώρα να το χαρούν και οι στρατοί όλης της Ευρώπης.

Η ψήφος στο Λιλλήκα για τους εργαζόμενους και την νεολαία δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή αν δεν θέλουμε να φτάσουμε στην εξαθλίωση – και μάλιστα με τον πιο ύπουλο τρόπο – και στην έξαρση της ακροδεξιάς και του φασισμού.

Advertisements

One Trackback to “Λιλλήκας: ούτε νέος, ούτε διαφορετικός”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: