Οι οικοδόμοι βρίσκονται από τις 24 Ιανουαρίου σε απεργία διαρκείας – χρειάζονται την αλληλεγγύη όλων!

Οι τρεις συντεχνίες ΠΕΟ,  ΣΕΚ και ΔΕΟΚ έχουν καλέσει όλους τους εργαζόμενους της οικοδομικής βιομηχανίας, ήδη από τις 24/1, σε απεργία διαρκείας μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Ο αγώνας των οικοδόμων ξεκίνησε  εδώ και 2 χρόνια με επίκεντρο την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης η οποία έληξε το 2010 για την οποία  οι εργοδότες δεν συμφωνούν στην ανανέωσή της.

οικοδομοι

Είναι φανερό ότι οι εργοδότες εκμεταλλεύονται την παγκόσμια οικονομική κρίση για να αυξήσουν τα κέρδη τους και να καταργήσουν όλες τις συλλογικές συμβάσεις και εργασιακά δικαιώματα και να ρίξουν τους εργαζόμενους σε έναν εργασιακό μεσαίωνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι συντεχνίες το 2008, βάσει  στοιχείων  του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών, υπήρχαν στις κατασκευές 46.200 άτομα , ενώ σήμερα υπάρχουν 46.000.

Είναι φανερό ότι αυτό που λένε οι εργοδότες και το ΚΕΒΕ ότι έχει πέσει ο κύκλος εργασιών – ότι δεν υπάρχει δουλειά, είναι μια δικαιολογία για να προχωρήσουν σε απολύσεις, ενώ τελικά εργοδοτούν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων – που σημαίνει ότι οι εργασίες δεν έχουν σταματήσει!

Οι εργοδότες απολύουν τους «ακριβούς» και με σύμβαση κύπριους εργαζόμενους – μέχρι στιγμής πάνω από 6000 κύπριοι οικοδόμοι είναι άνεργοι – και έχουν προσλάβει πάνω από 10.000 κοινοτικούς, τους οποίους πληρώνουν πολύ λιγότερο και πιθανά τους ζητούν να δουλεύουν πολύ περισσότερο – αφού δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν την συλλογική σύμβαση.

Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεις και 24ωρες και 48ωρες απεργίες αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία διαρκείας μέχρι να υπογραφεί η σύμβαση. Την ίδια στιγμή βάζουν και τρία ακόμη αιτήματα όπως την δημιουργία επιτροπής, στην οποία θα παρουσιαστούν από τους εργοδότες εντός έξι μηνών, οι κάρτες εργασίας των υπαλλήλων τους, την εφαρμογή σε συνεργασία με το Κέντρο Παραγωγικότητας και την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού προτύπου επαγγελματικών προσόντων και την υποχρεωτική τήρηση των συμβολαίων στην βάση των συλλογικών συμβάσεων για όλους τους εργαζομένους,  Κύπριους και μη.

Οι εργοδότες ήδη σε κάποια εργοτάξια έχουν αρχίσει να προσλαμβάνουν  απεργοσπάστες για να σταματήσουν την απεργία. Η αστυνομία την προηγούμενη Τρίτη 5/2 έδειξε το πραγματικό της εαυτό , επιτιθέμενη στους απεργούς με χημικά και συλλαμβάνοντας 3.

Οι πρακτικές που εφαρμόζουν οι εργοδότες στην οικοδομική βιομηχανία είναι παρόμοιες με αυτές που εφαρμόζονται και θα εφαρμόζονται όσο χειροτερεύει η κρίση σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα είναι οι εργαζόμενοι στον οικοδομικό τομέα, αύριο θα είναι ο δικός μας τομέας.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των απεργών στην οικοδομική βιομηχανία.

Στέλνουμε γράμματα αλληλεγγύης από όποιον σύλλογο, συνδικάτο, σύνδεσμο συμμετέχουμε.

Στέλνουμε από κάθε μαθητικό ή φοιτητικό συμβούλιο – η νίκη των οικοδόμων είναι πολύ σημαντική για το μέλλον μας!

Οι διευθύνσεις όπου στέλνουμε τα γράμματα αλληλεγγύης:

ΠΕΟ  – Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία: peo@peo.org.cy

Και στην ΝΕΔΑ: nedacyprus@gmail.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: