Ο Κατσουρίδης αντιπροτείνει λύση «μικτής οικονομίας και ταξικής συνεργασίας» στην κρίση του οικονομικού συστήματος. Μπορεί αυτό να γίνει;

του Παναγιώτη Σολωμού

“Κοινός παρονομαστής των επιτυχιών της Κύπρου διαχρονικά ήταν και πρέπει να συνεχίσει να είναι η μικτή οικονομία και ο συνδυασμός των συμφερόντων των  τάξεων και ομάδων του λαού”, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης.

Μιλώντας σε σεμινάριο της ΠΟΓΟ πρόσφατα, ο κύριος Κατσουρίδης υπογράμμισε ότι τα μέτρα και οι πολιτικές πρέπει να στηρίζονται στην κοινά αποδεκτή αρχή ότι ο καθένας συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κρίσεων ανάλογα με τις δυνατότητες του.

Ανέφερε επίσης ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή για φορολόγηση του πλούτου και όσων έχουν περισσότερες οικονομικές δυνατότητες.

Παρά τις πιέσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ να τεθούν οι προτάσεις αυτές προς συζήτηση, πρόσθεσε, ακόμα παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Η ηγεσία της αριστεράς περιμένει από τους αστούς να συγκατανεύσουν  για να πληρώσουν φόρους  και να αναλάβουν το μερίδιο τους από τα βάρη της κρίσης!

Η θέση αυτή  αποδεικνύει πως βρίσκεται έτη φωτός μακριά από την πραγματικότητα:  τη στιγμή που  το κεφαλαίο  είναι οργανωμένο και συντονισμένο διεθνώς, ελέγχει τις κυβερνήσεις και τους κρατικούς – αστικούς μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και επιβάλει πολιτικές λιτότητας, οδηγώντας τους εργαζόμενους στην πεινά την εξαθλίωση και την μιζέρια, την στιγμή που το κεφαλαίο εξαπολύει τις φασιστικές ορδές στους δρόμους, η αριστερά προσβλέπει στην ταξική συνεργασία και εναποθέτει τις ελπίδες της στην καλή θέληση των κεφαλαιοκρατών και των εκπρόσωπων τους!

Μπορεί ο καπιταλισμός να περάσει σε κεϊνσιανά μέτρα;

Ο καπιταλισμός σήμερα δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει πολιτικές κεϊνσιανισμού – να παρέχει κράτος πρόνοιας, επιδοτήσεις και κοινωνικό έργο γιατί απλούστατα αυτό θα σημαίνει να χάσει από τα κέρδη του, κάτι που οι καπιταλίστες δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν.

Η πολιτική του κεϊνσιανισμού εφαρμόστηκε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο – οι εργαζόμενοι ήταν εξαθλιωμένοι και η Σοβιετική Ένωση, με όλες τις αντιθέσεις  της,  αποτελούσε απειλή για τους καπιταλιστές – στην προσπάθεια των καπιταλιστών να σώσουν το σύστημα τους  από την εξάπλωση του σοσιαλισμού.

Ο καπιταλισμός για να φτάσει σε αυτήν την πολιτική πέρασε μέσα από τις Εθνικές συγκρούσεις δυο παγκοσμίων πόλεμων χρησιμοποίησε τον Ναζισμό –Φασισμό  και μόνο όταν αντιλήφθηκε ότι αυτά δεν τον έσωζαν  εφάρμοσε την πολιτική του Κεϊνσιανισμού. Ο Κεϊνσιανισμός δηλαδή ήταν αποτέλεσμα του συσχετισμού ταξικών δυνάμεων την δεδομένη ιστορική εποχή. Μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ και της Σοβιετικής ένωσης ο συσχετισμός ταξικών δυνάμεων έχει αλλάξει υπέρ του καπιταλισμού, κάτι που οδήγησε στην αντικατάσταση του κεϊνσιανισμού με τον Νεοφιλελευθερισμό ο οποίος εκφράζει καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι  ακριβώς αντίθετα με τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ο καπιταλισμός μέσα από την κρίση δείχνει όλο και πιο έντονα το απάνθρωπο πρόσωπο του. Τους καπιταλίστες δεν τους ενδιαφέρει ούτε αν οι άνθρωποι πεινούν ούτε αν αυτοκτονούν ούτε αν μένουν άστεγοι και άνεργοι ούτε αν πεθαίνουν λόγω  της εξαθλίωσης και της υποβάθμισης των υπηρεσιών υγείας. Τους ενδιαφέρουν τα κέρδη , άλλωστε  το δηλώνει και η  εκπρόσωπος τους  η  Λακάρντ,  πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Δήλωσε ότι λυπάται πολύ περισσότερο τα παιδιά της Αφρικής παρά την κατάσταση εξαθλίωσης στηνΕλλάδας Φυσικά  είναι ψέμα ότι λυπάται τα παιδιά της Αφρικής γιατί το ίδιο το ΔΝΤ έχει καταδικάσει στην εξαθλίωση δεκάδες χώρες στον κόσμο με τα στυγνά μέτρα λιτότητας.

Μόνος τρόπος για ευημερία είναι η ανατροπή του καπιταλισμού και ο σοσιαλισμός

Με την προσέγγιση υποστήριξης μιας κεϊνσιανής πολιτικής μέσα σε ένα κράτος μεικτής οικονομίας, η ηγεσία του ΑΚΕΛ αποδεικνύει πως έχει εγκαταλείψει την βασική μαρξιστική αρχή που είναι «η ταξική πάλη». Έτσι  αφήνει τους εργαζόμενους αφοπλισμένους στις μάχες για τα δικαιώματά τους που θα δώσουν ενάντια στις επιθέσεις του νεοφιλελευθερισμού.

Το κεφάλαιο αυτή τη στιγμή είναι σε απεργία, μέχρι να καταφέρει να κάνει όλους τους εργαζόμενους να ζούν και να εργάζονται σε συνθήκες Κίνας!

Αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να την ανατρέψουμε μαζί με αυτούς που την δημιουργούν! Μπορούμε μόνο να την ανατρέψουμε αν ανατρέψουμε το σύστημά τους!

Για να επιστρέψουμε σε αναπτυξιακή πορεία χρειάζεται ο τεράστιος πλούτος που έχει  συσσωρεύσει η άρχουσα τάξη την προηγούμενη περίοδο να περάσει στα χέρια της κοινωνίας για να επενδυθεί στη ανάπτυξη. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να γινουν επενδύσεις και ανάπτυξη στη βάση των αναγκών της κοινωνίας και όχι του κέρδους.

Χρειάζεται να περάσουν οι  τράπεζες,  τα μονοπώλια και οι βασικοί τομείς της οικονομίας στα χέρια του κράτους  κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο

Χρειάζεται η εργατική τάξη να οργανωθεί στις γειτονιές και να κατεβεί στους δρόμους και η αριστερά να μπει  μπροστά στους αγώνες.

Η αριστερά πρέπει να δώσει μια σοσιαλιστική εναλλακτική προοπτική για την αντικατάσταση του υπό κατάρρευση καπιταλισμού, σε ένα μοντέλο σοσιαλιστικού εργατικού κράτους, δημοκρατίας και πολυκομματισμού  στη βάση μιας σχεδιασμένης οικονομίας κάτω από κοινωνικό και εργατικό έλεγχο. Μιας σοσιαλιστικής Κύπρου σε μια σοσιαλιστική  Ευρώπη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: