ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ACTA! ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ!

αναδημοσίευση απο την Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό

Εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν τρόπους για να περιορίσουν το διαδίκτυο. Το διαδίκτυο έχει δώσει στους χρήστες του απεριόριστες δυνατότητες για να διαδώσουν πληροφορίες και γνώσεις. Έχει δώσει τις δυνατότητες να σπάσει η παντοδυναμία των πολυεθνικών μέσα από την διακίνηση – sharing αρχείων, ταινιών μουσικών.

Οι πολυεθνικές βλέπουν μέσα από το διαδίκτυο να απειλούνται τα κέρδη τους. Μόνο στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι η μουσική, η κινηματογραφική βιομηχανία και οι εταιρείες παραγωγής προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών χάνουν περισσότερα από 16 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο από τις πωλήσεις των «πειρατικών» εκδοχών και από τη δωρεάν διάδοση αρχείων.

Για αυτό σχεδίασαν την  ACTA.

Από το 2006 διαπραγματεύονται μυστικά, εκπρόσωποι εμπορικών συνδέσμων διαφόρων χωρών, και εκπρόσωποι πολυεθνικών εταιριών της βιομηχανίας της διασκέδασης και των προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών όπως η SONY, Google, Intel, Dell, News Coorp, Times Warner, business software alliance, αλλά και φαρμακευτικές εταιρίες και εταιρίες βιοτεχνολογίας. Όλοι αυτοί οι μη εκλεγμένοι εκπρόσωποι, διαπραγματεύονται έναν νόμο ο οποίος θα είναι διεθνής, και δεν θα μπορεί να αλλάξει από την ΕΕ και από τις χώρες που θα το υιοθετήσουν αφού το ψηφίσουν!

Ο στόχος της είναι να περιστείλει τα δημοκρατικά δικαιώματά μας, την ελευθερία της έκφρασης, της γνώσης ως κοινωνικό αγαθό και της διάδοση της, ελεύθερα και δωρεάν μέσα στο διαδίκτυο.

Η ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement:εμπορική συμφωνία για την καταπολέμηση της παραχάραξης) με την δικαιολογία της εμπορικής συμφωνίας που θα προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, των δημιουργών, των κατασκευαστών ενάντια στην πειρατεία και την απομίμηση, τελικά θέλει να δημιουργήσει μια αστυνομία του διαδικτύου!

Σύμφωνα με την ACTA απαγορεύεται η αντιγραφή – ή όπως το ονομάζει πλαστογράφηση ή παραχάραξη, αλλά και η διάδοση, αντιγραφή οποιοδήποτε αρχείου, ή πληροφορίας που μπορεί να έχει/αποτελεί trademark, σήμα κατατεθέν, να έχει copyright, ή να αποτελεί πατέντα κάποιας εταιρίας.

Την δουλειά αυτή δεν την κάνει πλέον μόνο η αστυνομία μιας χώρας αλλά υποχρεώνονται  όλοι οι παροχείς ιντερνέτ, τα κοινωνικά δίκτυα και υπηρεσίες email και οποιαδήποτε σελίδα file sharing να ελέγχουν όλες τις πληροφορίες που διακινούμε για να ελέγχουν αν κάνουμε «νόμιμη» χρήση των υπηρεσιών τους! Αν δηλαδή δεν αντιγράφουμε δεν αναπαράγουμε, μοιράζουμε ή αναδημοσιεύουμε προϊόντα που «προστατεύονται» από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων. Καταργούνται έτσι τα προσωπικά δεδομένα. Ο παροχέας του internet είναι υποχρεωμένος να σε «προειδοποιήσει», να σου κόψει το internet, να σου επιβάλει πρόστιμο ή και να σε καρφώσει στην εταιρία που «παραχάραξες» το προϊόν της κι έτσι να αντιμετωπίσεις καταγγελίες και ποινές μέχρι και φυλάκιση.

Δημιουργείται έτσι μια ιδιότυπη αστυνομία, η οποία θα ελέγχεται από μια επιτροπή της ACTA έξω και ανεξάρτητα από όλους τους θεσμούς του κράτους όπως τους ξέρουμε και που θα συνδέεται διεθνώς με άλλες αντίστοιχες επιτροπές σε όλες τις χώρες.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας συμφωνίας θα είναι καταστροφικές και σε άλλα επίπεδα, όπως η διάδοση φτηνών φαρμάκων -των γενόσημων, τα οποία αποτελούν απομίμηση των ακριβών φαρμάκων με κάποιες μικρές διαφορές, όπως το χρώμα, σχήμα κτλ, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις τρίτες χώρες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο το κανονικό φάρμακο. Καταστροφική θα είναι και για την ελεύθερη αναπαραγωγή σπόρων, μέσα από την οποία αυτή τη στιγμή τρέφονται μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού του πλανήτη.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ACTA!

Στις 26 Ιανουάριου ψηφίστηκε από κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι όμως όλες – ανάμεσα σε αυτές που αρνήθηκαν ήταν και η Κύπρος.

Παρόλα αυτά 15 μέρες μετά η ACTA πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο!

Για να μπει σε εφαρμογή χρειάζεται να γίνει νόμος και άρα να περάσει από την Βουλή.

Για να γίνει νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επίσης πρέπει να περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο. Η ψηφοφορία αυτή θα γίνει μέσα στον Ιούνη.

Πολλές χώρες που δεν ψήφισαν την ACTA όπως η Γερμανία, το έκαναν λόγω του κινήματος που είχε δημιουργηθεί! Στις 11 του Φλεβάρη 30.000 άτομα διαδήλωσαν στις δυο μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας, στο Μόναχο και το Βερολίνο. Αντίστοιχες πετυχημένες συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν και στην Αυστρία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Τσεχία, τη Βουλγαρία. 2.5 εκατομμύρια υπογραφές κατατέθηκαν ήδη στο ευρωκοινοβούλιο.

Δεν είναι αργά για να δράσουμε για να την σταματήσουμε!

Να παλέψουμε για

  • Να αλλάξει την ψήφο της το υπουργικό συμβούλιο
  • Να μην ψηφιστεί η ACTA στην βουλή
  • Να μην ψηφιστεί η ACTA στην ευρωβουλή.

Για να τα πετύχουμε αυτά πρέπει να ασκήσουμε όσο μεγαλύτερη πίεση γίνεται στην κυβέρνηση και στους ευρωβουλευτές μας, όπως κάνουν και τα αντίστοιχα κινήματα σε όλη την Ευρώπη.

Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό ξεκινά εκστρατεία για να σταματήσουμε την ACTA! Να σταματήσουμε την αστυνομοκρατία του διαδικτύου για τα κέρδη των πολυεθνικών!

Όσο περισσότεροι είμαστε σε αυτό τον αγώνα τόσο πιο σημαντικά αποτελέσματα θα έχουμε. Ελάτε να συζητήσουμε για την ACTA, και το πώς να την σταματήσουμε!

Η επίθεση είναι οργανωμένη – είναι καιρός να οργανωθούμε κι εμείς!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: